Skocz do zawartości

vlade

Użytkownik
  • Zawartość

    200
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Days Won

    12

vlade last won the day on 22 Wrzesień

vlade had the most liked content!

Reputacja

72

O vlade

  • Tytuł
    Rezydent FORUM

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnie wizyty

1234 wyświetleń profilu
  1. Nowe zasady imigracji do USA

    Jasne ze powinno byc to ograniczone, ale zabieraja sie do tego od zlej strony. Bo co to zmienia w tej chwili? Takie memo powinno byc wydane przez DHS przede wszystkim, bo teraz to dotyczy tylko osob ktore wyjechaly ze stanow i staraja sie o kolejna wize. A USCIS ma swoje obecne zasady 30/60/90 dni, ktore moze nie sa sztywne ale generalnie trzeba sie tlumaczyc i tak jak sie dokonuje zmiany w ciagu 90 dni od wjazdu. Te memo i tak ciagle pozwala na 'discretionary' tylko zwieksza okres kiedy jest domniemanie visa fraud z 30 do 90 dni, ale nie wyklucza zupelnie mozliwosci zmiany w tym okresie. Powinni po prostu zrobic tak, ze nie mozna robic CoS i AoS w ogole w ciagu 90 dni od wjazdu i tyle. I jednoczesnie ta zasada powinna byc uznana przez DHS i departament stanu. To tak jak obecnie z wiza E-2, DHS uznaje ja za dual-intent, a departament stanu nie. Jak masz pending i-140 to nie dostaniesz E-2 w ambasadzie, ale w stanach bez problemu zmienisz status na nia i dostaniesz przedluzenie.
  2. Nowe zasady imigracji do USA

    I tak na marginesie, jest to kolejne wiekopomne osiągniecie obecnej administracji. Raz - sformalizowali to co w praktyce i tak było juz stosowane, dwa - wytyczne wysłał departament stanu, który akurat nie ma nic do gadania na tematy imigracyjne na terenie stanow tylko obsługuje proces konsularny. Także AoS, CoS itd jest bez zmian. A i tak najlepsze są komentarze pod artykułem.
  3. Nowe zasady imigracji do USA

    Doczytałem. Podali tylko jeden przyklad, bez słowa o tym czy to jest sztywna reguła czy dotycząca tylko tego konkretnego przypadku. W opisie nowych zasad nie ma słowa o limicie czasowym, a jest to kluczowe. Porównaj sobie zdania: thehill: "Under the new rules, the State Department will assume a person with a visa lied on purpose if they do something outside the scope of what he or she told a consular officer." NYT: "In a cable to American embassies around the world, Secretary of State Rex W. Tillerson wrote that visitors who require a visa before entering the United States must then follow through on their stated plans for at least three months."
  4. EB3 Consular processing

    Tak sobie mysle, ze takiej sytuacji - czlowiek ma kontrakt ze bedzie pracowal powiedzmy dwa lata dla sponsora, a potem od razu po tych dwoch latach odejdzie - to moga sie przyczepic przy obywatelstwie, ze delikwent mial od poczatku zamiar opuscic sponsora. Nie ma formalnie obowiazku pracy przez jakis okreslony czas, liczy sie zamiar w momencie otrzymania GC. Jak sie odejdzie nastepnego dnia to moga byc problemy.
  5. Nowe zasady imigracji do USA

    W zrodlowym artykule na ktory sie powoluja, z New York Times, jest cos czego zabraklo w tym przedruku. Ze ta regula ma dotyczyc zmian dokonanych w ciagu 90 dni od wjazdu, co jest dosyc istotna roznica. W sumie teraz tez by byly problemy.
  6. Wyprzedzanie czy omijanie zatrzymanego autobusu to tez jest jedno z najgorszych wykroczeń, w PA tracisz prawko na dwa miesiące plus 5 punktow, przy 6 trzeba zdawać pisemny egzamin a 11 to odebranie prawka. Nie ma wyżej punktowanego wykroczenia drogowego (w PA przynajmniej). A chodzi o to, ze domy są po obu stronach drogi i dzieci musza te jezdnie przejść.
  7. Wiza L1 a dodatkowe dochody

    Tak, bedziesz łamał zasady L1 jeśli te dodatkowe zajęcie oznacza jakakolwiek prace, nie ma tam niczego niejednoznacznego. Możesz uczestniczyć jedynie pasywnie w innej działalności, jako inwestor, ale nie możesz w niej aktywnie dzialac. Tzn możesz np założyć firmę, wynająć biuro itd, możesz nawet być wpisany jako członek zarządu czy rady nadzorczej, ale codzienna działalność musi być prowadzona przez kogoś innego, ty możesz jedynie otrzymywać dywidendy.
  8. W Polsce pełnoletni to 18 lat, ale na potrzeby zielonej karty do 21 lat jest traktowany jako najbliższa rodzina, tak jak żona. Takze teraz bez problemu by dostał.
  9. Chciałem Powiedzieć Że...

    A golonki? Tylko takiej prawdziwej, peklowanej i gotowanej, z całym tłuszczem, a nie cywilizowanych pork shanks. Takiej co jak Japończyk ja zamówi to robi zdjęcie, płaci rachunek i wychodzi od razu z lokalu (autentyczny przypadek). Czernina pewnie tez Ci nie leży
  10. Chciałem Powiedzieć Że...

    Siedzę w meksykanskiej knajpie, i właśnie skończyłem zupę która wyglada i smakuje jak nasze flaczki. Tylko grubo krojone. W Wheatland, WY, całe 3000 mieszkańców. A wczoraj jadłem coś co smakowało jak nasz gulasz wieprzowy, tylko z fasola (nie ma tu zbyt wielu miejsc do wyboru). Po tych meksykanskich flaczkach normalnie mi sie humor poprawił.
  11. Chciałem Powiedzieć Że...

    Formalnie nie odpuscili, musi przejsc cala procedure. Za jakis czas dostaniesz list (a nawet dwa) z USCIS i jak je otworzysz to pierwsze co sie rzuci w oczy to slowo "denied". Dopiero ponizej bedzie wyjasnione, ze to dlatego ze juz masz GC. To tak pisze na wszelki wypadek zebys zawalu nie dostal. Gratki!
  12. Kupie konto privacy.com płace 60$

    Znaczy szukasz słupa za 30 dolców w Ameryce do transakcji gdzie chcesz ukryć własną tożsamość, ale słupa tożsamość będzie znana wszem i wobec bo autoryzacja opiera się o jego konto bankowe. Powodzenia.
  13. Pare wątpliwości

    Raczej P1, jakis czas temu oficjalnie uznali e-sports za sport, tylko ze nie ma zadnych szczegolowych wytycznych kto moze dostac, jakie organizacje i rozgrywki sa uznawane za profesjonalne itd. Ja bym sie skontaktowal z organizacja, ktora organizuje turniej. Jesli ten turniej ma nagrody pieniezne, a pewnie ma, to jak wjedziesz na B1 czy B2 to bedzie to traktowane jako nielegalna praca. Jedyna droga to wiza P1, dla zawodowych sportowcow. Jakos rok czy dwa temu jakiemus znanemu graczowi nie dali wizy P1 na turniej, to zebral 100 tys podpisow i wyslal do prezydenta. Po tym jak zlozyl znowu na P1 to juz mu dali. Takze nie ma tam zadnych zasad i moze byc roznie z uznawalnoscia danej gry czy organizacji e-sportowej.
  14. Ślub z posiadaczem green card

    Jesli więcej niż dwie osoby mówią mi, ze jestem pijany, to nie dyskutuje tylko idę spać. Ale chłopakowi trzeba przyznać punkty za wytrwałość. Powinien sie zgłosić na moda do www.tfes.org
  15. Chciałem Powiedzieć Że...

    Mnie ta paleta pastelowych barw o mdlosci przyprawia. Juz sie przyzwyczailem, ale na poczatku bylo ciezko.
×