Skocz do zawartości

KW

Użytkownik
  • Zawartość

    1062
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

O KW

  • Tytuł
    Rezydent FORUM

Informacje o profilu

  • Lokalizacja
    NYC

Ostatnie wizyty

3815 wyświetleń profilu
  1. Duzo zalezy od firmy i miasta gdzie sie pracuje. ja pracuję w niemieckiej firmie pod Nowym Jorkiem i jak się zazwyczaj wyrabiam w 9 godzin na dzień. Ale są też dni gorsze, month end close, od czsau do czasu są dni lepsze. Do tego jest czs na dojaz, a blisko pracy nie zawsze jest tanio... Koniecznie sprawdź ile cię wynajem wyjdzie. Jeśli cię pracodawca poptrzebuje to cię nie zwolni z dnia na dzień, no chyba że przeskrobiesz... Jeśli ci oferują kontrakt to prawdopodobie tzw expat assignment. zazwyczaj na trzy lata, z możliwości porzedłużenia ale zazwyczaj nie prowadzi to do GC. gdzieś po dwuch latach powinnaś zaczącz szukać pracy gdzieś indziej w ramach tej korporacji. Najlepiej poszukaj kogoś w twojej firmmie kto kiedyś wyjechal w ten sposób wtedy dowiesz sie jak jest i co firma oferuje w ramach takiego kontraktu (koszty przeprowadzki?, doroczny wyjazd do kraju pochodzenia, którego kraju benefits?, w czym ci bedą placić PLN/USD, polskie dni urlopowe czy amerykańskie. Żłobki (daycare) są zazwyczaj prywatne, jeśli jest firmowy to bierz, czasami lepsze nie mają miejsca na od zaraz, pod NYC to koszt ponad $1,000/miesiąc. Co do opini o Polakach to w mojej firmie jest pare polek na lepszych stanowiskach i mamy bardzo dobrą reputację:) ,jak jesteś dobra w swojej pracy to reszta się nie liczy. (nie wiem jak jest w Chicago) pozdrawiam krysia
  2. K1 - Wszystko W Jednym

    badanie nie , ale szczepienia tak, chyba ze robiles w polsce, tlumaczyc mozesz sam szczegoly tu http://forum.usa.info.pl/topic/14622-formalnosci-po-slubie-z-obywatelem/
  3. jesli ma polskie obywatelstwo to mozecie w Polsce, wtedy pytaj sie o szczegoly w twoim USC a potem skladaj papiery o CR1, skladacie papiery w USA a ty czekasz w Polsce na zielona karte, w miedzyczasie latasz na turystycznej, po jakichs 9 miesiacach wizyta w konsulacie i z glowy Jesli nie ma polskiego obywatelstwa to ze slubem w polsce nie bedzie latwo bo musi isc do sadu po zezwolenie, wtedy najlepiej powinnas sie starac o wize narzeczenska, ale czesc ludzi po prostu bierze slub na turystycznej, jesli zamierzasz wracac do polski i tu czkac na karte to nie ma z tym slubem najmneiszego problemu, jesli chcialabyc zostac po slube w USA i tu czekac na karte to nie jest to do konca legalne, ale masa ludzi tak robi, nie mozesz tylko mowic ze planowalas to przed przylotem a ze bylo to spontanincznie jesli bedziesz rac slub w polsce albo w USA i wracac do polski poczytaj o wizie CR1 jesli slub w USa i tam zostaniesz, poczytaj o AOS powodzenia Krysia
  4. Miejsca Do Trekingu Poza Miastem

    z pobliskich, 2 godziny jazdy z NYC, to polecam : North South Lake state campground w Catskills - latem w weakendy trzeba bookowac miejsca bo jest pelniutko Copake Falls state park campground w NY - to po drugiej stronie Hudson od poprzedniego Delaware River na polnoc od Delaware River Gap, im bardziej na polnoc tym mniej ludzi, my ostatnio czesto w okolicach Milford bywamy, duzo miejca na kajakowanie, a i ladne gorki i wodospady z bardziej odleglych to oczywiscie Adriondacks-Lake George, na poludniu jest imprezowo, na polnocy troche ciszej - kajakowanie w okolicach lake placid to juz tygodniowe wyprawy, Vermont - Lake Champlain, okolice Burlington Mt Washington w New Hampshire Maine (Acadia, Harbors,albo jeziorka), Finger Lakes w NY, jesli szukasz miejsca na namiot to polecem reserveamerica.com
  5. Jezyk Angloamerykanski

    sproboj sluchac amerykanskiego radia - jesli jestes sluchowcem i masz opanawana juz gramatyke (jes taka sama) sciagnij sobie Itunes i zapisz sie na codzienny podcast wiadomosci np NPR story of the day albo cos bardziej w twoim guscie, sam zobaczysz ze jest duzo do wybory, takze podcasty do nauki angielskiego wszystko za darmo
  6. Gotowanie po amerykańsku

    polecam pare lokalnych warzyw: sweet potatoes - najlepsze w kawalkach pieczone w piecu - ale z mikrofalowki tez dobre butternut squash - tez z pieca dobry spagetthi squash - taka dynia - piecze sie przekrojony na pol a potem rozdziela widelcem i wychodzi takie fajne zdrowe spagetthi, posypac serem i pychota a z innych lokalnych wyrobow - hummus!!!!! najlepszy taki z czosnkiem, na pieczonym chlebku, albo z krakersami mmmmmmm
  7. Egzamin Na Obywatelstwo Po Nowemu

    jak wszedzie indziej - jak maja watpliwosci to nie podejma decyzji mi sie babka czepiala w NYC wspolnego wyciagu z banku za rok 2006, egzamin byl w 2009 i mialam wszystkie pozostale lata zdarza sie to czasami ja dostalam decyzje po moze 2-3 tygodniach, przysiege mialam po 5, mozliwe ze przysla wam list z prosba o doslanie jakichs dokumentow, albo zaprosza na kolejne nic nie poradzisz tylko czekac powodzenia Krysia
  8. Removing Conditions On Residence

    1 wyslij po 2 -3 z kazdego roku, z tego samego banku co wczejniej jesli macie do wyboru, wazna jest ciaglosc wszystkie dokumenty na lifting conditions maja byc z przeciagu zalego mazlenstwa, a mi na obywatelstwie babka sie czepiala bo nie miala nic za 2006 2 wyslij 2008 i 2009 jesli na obu rozliczaliscie sie razem, nie czekaj na 2010, pokarzesz przy obywatelstwie powodzenia Krysia
  9. Troche O Gc Troche O Ssn :)

    To jest ten sam wiosek ktory wypelniasz na podrozownie przed GC albo na dluzsze podroze po GC ty bedziesz wypelniac po uzyskaniu GC i zaznaczasz inny powod skladania wniosku jesli nie zamierzesz pracowac to nie musisz skadac o pozwolenie na prace jak juz dostaniesz GC bedziesz pracowac na niej I-130 oczywiscie musisz wypelniac
  10. Bialy Paszport - Problemy

    Jesli przed wyjzdem dostaniecie zaproszenie na odciski to idz od razu bez czekania do dango miejsca i wyjasnij, pokaz bilet do polski sa szanse ze dostaniesz przed 14tym i sa szanse ze cie przyjma, niestety nic na 100% a co do samych odciskow to przy reentry permit zawsze sie robi odciski ktos na lotnisku nigdy nie jest wiarygodnym zrodlem informacji ktos znajomy tez nie lokalne biuro USCIS gdzie robi sie odciski tez nie jest wiarygodnym zrodlem informacji na infolini USCIS powinni wam powiedziec ze jest wymagane, ich blad, niestety nie jestes pierwszy w takiej sytuacj najlepszym zrodlem informaji jest ZAWSZE www.uscis.gov i zamieszczone tam wnioski i instrukcje do wnioskow na stronie USCIS gdzie sciaga sie wniosek o reentry permit jest napisane ze odciski (biometric services) sa wymagane Biometric Services Requirement If you are between age 14 through 79 and you are applying for a Refugee Travel Document or Re-entry Permit, you must also be fingerprinted as part of USCIS biometric services requirements. After you have filed this application, USCIS will notify you in writing of the time and location of your biometrics appointment. Failure to appear to be fingerprinted or for other biometric services may result in a denial of your application. All applicants for Re-entry Permit and/or Refugee Travel Documents between the ages of 14 through 79 are required to pay the additional $85 biometric fee. (See "What Is the Filing Fee" on Page 8 of the I-131 Filing Instructions). powodzenia Krysia
  11. Karina kiedys pisalatu na forum o D/S, a ona jest prawnikiem, ogolem jestes w bardzo dobrej sytuacji nie masz przekroczonego pobytu bo nie masz daty wygasniecia pobytu
  12. jesli zlozysz w maju to pare tygodni pozniej bedziesz mial odciski a pare miesiecy pozniej interview i pare tygodni pozniej oath najlepiej nic nie planowc pomiedzy bo terminow z USCIS dla wlasnego dobra lepiej nie przekladac tu znalazlam przykladowe citizenship z San Francisco http://www.visajourney.com/timeline/citlis...,10,11&cfl= duzo aktualnych przykladowych dat znajdziesz tu: http://www.visajourney.com/forums/forum/11...ral-discussion/ jak chcesz miec powod zeby nie jechac to bedzie to dobry powod jesli chcesz pojechac to poczekaj pare miesiecy ze skladaniem papierow, nie ma pospiechu, no chyba ze jakas narzeczona czeka
  13. wiza k1 jest tylko na "sprowadzanie" do USA jesli juz tu jestes to najlepiej po prostu blac slub i skladac o AOS na miejscu
  14. Badania Do Gc Bedąc W Usa

    zoltaczka nie jest obowiazkowa, ale ostatnie slowo zawsze nalezy do lekarza, wiec jak powie ze ci jest potrzebna, to musisz wziazc, albo sie klocic, albo... zmienic lekarza proba tuberkulinoa jest czescia medical, a nie szczepien do USCIS wysylasz tylko badania lekarskie w zaklejonej kopercie ktora dostaniesz od lekarza, popros o kopie zanim wsadza do koperty! te badania lekarskie wypelnia sie na okreslonym formularzu, mozesz go znalezc na uscis.gov
  15. a to prawnik czy pani w agencji przeciez masz marriage certificate! i jest tam nazwisko meza jesli nie masz na marriage certifiate napisanego ze pozostajesz przy nazwisku panienskim to w USA od daty slubu masz prawo poslugiwac sie nazwiskiem meza jesli chcesz aby GC byla na nowe nazwisko to takie nazwisko wpisujesz, a w miejscu gdzie pytaja o inne nazwiska urzywane wpisujesz nazwisko panienskie niestety prawdopodobnie to GC albo EAD bedzie pierwszym dokumentem na nowe nazwisko jaki bedziesz miala
×