LWC-Dream

Użytkownik
  • Zawartość

    9
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

O LWC-Dream

  1. Różne strony różnie piszą, trzeba poczekać 2-3 dni wtedy sprawdzić jeszcze raz i zobaczyć co będzie. Może KCC wyda w tym czasie jakieś Oficjalne oświadczenie.
  2. Witam, Mam takie szybkie pytanie bo w wyszukiwarce nie znalazłem odpowiedzi. Czy żeby zgłosić się do loterii trzeba mieć paszport, chodzi mi o to czy trzeba gdzieś w aplikacji podać numer paszportu czy można się zgłosić nie posiadając paszportu ? Pytam bo zbliża się termin nowych zgłoszeń do loterii a stary paszport stracił ważność i jeszcze zdążę w razie co wyrobić nowy Pozdrawiam
  3. Do otworzenia firmy jest potrzebne wykształcenie ? to powiem szczerze że jestem zaskoczony.
  4. Jakie są te wymagania ? mam nadzieje że nie piszesz o tych $500k bo dzięki takiej sumie można mieć GC praktycznie od razu a mi nie o to chodzi
  5. Więc nigdy nie wiadomo jak to zinterpretują zależy jaki Biznes Wiesz ale fundusze musisz mieć "odłożone" a nie że tyle sie zarabia w rok. Dalej to firmę trzeba utrzymać i rozwijać do tego zatrudnić pracownika obywatela USA na cały etat i to najlepiej po roku nie jednego więc to też nie jest takie łatwe. Dzięki za wypowiedzenie się, ale nie obraź się poczekam na opinie innych użytkowników może ktoś będzie miał jeszcze jakieś przydatne informacje.
  6. Ok jak nie widzisz związku to trudno może ktoś inny będzie widział. Ja chciałbym otworzyć firme i w niej pracować po jakimś czasie starać sie o pobyt stały. Podobno wiza E wydawana jest na rok czy dwa i po tym okresie trzeba udowodnić że firma prosperuje i jak zatrudniamy do tego pracownika na pełny etat to przedłużą ja na jakiś czas. Można wtedy sie starać o stały pobyt. Tylko nie bardzo są gdziekolwiek podane konkretne informacje jak to wygląda w praktyce albo jakie są możliwość tylko wszędzie teoria. PS. dla mnie jest różnica w posiadania kapitału $50k or $500k ...
  7. ok może trochę mieszam pojęcia ponieważ wiza L i E wydawały mi sie bardzo podobne. W artykule który wysłałem jest napisane "wiza L jako droga do zielonej karty" czyli co nie prawdę piszą ? mówisz że pracodawca musi wysłać petycje ale chodzi o to że pracodawca był bym ja bo to była by moja firma albo nowo otwarta w USA albo filia firmy której jestem właścicielem, a poza tym tak jak jest tam napisane takowe starania omijają Departament Pracy a to powinno znacznie ułatwić starania. Jeżeli możesz przeczytaj co jest napisane pod tym linkiem i napisz co Ty wiesz na ten temat bo takim informacji znalazłem więcej o takiej opcji starania sie o GC. I wszystkie musiały by być nie prawda ...
  8. Zasadniczo to wiza H1 też nie ma nic wspólnego z GC a jest możliwość jej uzyskania Jeden z Artykułów który czytałem http://www.prawoimigracyjne.com/articles/monitor9905.html jest nawet napisane że przy tego typu wizach czas oczekiwania na możliwość starania sie o pobyt stały skraca się nawet o kilka lat ponieważ nie "przechodzi" przez Departament Pracy I nie pisze że chce od razu uzyskać stały pobyt tylko w jaki sposób chciałbym się o to starać i dowiedzieć sie jak to wygląda. PS. piszesz że jesteś byłym posiadaczem wizy L i nie ma ona nic wspólnego z GC to w jaki sposób ja uzyskałeś ?
  9. Witam, Na początku opiszę trochę Swoją sytuacje. Jak znacząca większość użytkowników tego forum moim celem i największym marzeniem jest mieszkanie na stałe w USA. Aby tego dokonać w moim przypadku odpadają możliwości jakiegokolwiek sponsorowania ponieważ rodziny w USA nie mam i znaczącego wykształcenia też nie więc z pracą będzie ciężko. Aktualnie prowadzę własną działalność gospodarczą, która przez prawo jakie mamy, podatki i opłaty nie prosperuje jak bym sobie tego życzył ale pomyślałem o wykorzystaniu faktu prowadzenia firmy do spełnienia marzenia . I tutaj zaczynają się moje pytanie i wątpliwości a mianowicie: Jaka jest prostsza droga do GC, 1. Poprzez otworzenie fili firmy działającej w PL w USA i jako Właściciel/Kierownik "przetransferowanie" siebie do tejże fili w USA i po prowadzeniu firmy ubieranie się o GC, poprzez wizę typu "L" 2. Otworzenie nowej Firmy w USA, jako że z tego co się dowiedziałem to polska ma podpisane traktat z USA i jest możliwe uzyskanie w ten sposób wizy typu "E" ale tylko "E-2" jako wiza inwestycyjna co wcale mi nie przeszkadza bo "łapią" się do tego firmy produkcyjne jak i usługowe. Wydaje się że opcja Nr.2 jest łatwiejsza ale nigdzie nie znalazłem informacji po jakim czasie posiadania danej wizy można obiegać się o GC. Widziałem informacje na temat sumy jaka trzeba zainwestować w wysokości $500.000 (co według mnie jest absurdem), ale znalazłem też informacje że Biuro Imigracyjne rozpatruje: a) jakie ryzyko ponosi inwestor jaka to jest firma c) jest możliwość stworzenia miejsca pracy (najważniejsze) porównują z istniejącymi firmami czy zaproponowana inwestycja jest możliwa do zrealizowania z środków jakie posiadam i czytałem że inwestycje w wysokość np. $50.000 mogą wystarczyć jeżeli ocenia że firma ma "potencjał". Co byście doradzali, może znacie ludzi którzy w taki sposób "dorobili" się GC ? Jaki jest czas oczekiwania przy tego typu wizach na możliwość ubiegania się o GC ? Na jakie czas wydawane są tego rodzaju wizy i jak wygląda ich przedłużanie ? Oczywiście jest jeszcze loteria w której pewnie wezmę udział (jeżeli będzie) ale równie dobrze mogę grać w toto-lotka Trochę długi ten post ale chciałem wszystko opisać chociaż w 50% a nie pisać "co zrobić żeby tam być bo ja chcieć a nie moc " Pozdrawiam