Skocz do zawartości

szymonyc

Użytkownik
  • Zawartość

    12
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

O szymonyc

Ostatnie wizyty

429 wyświetleń profilu
  1. Witam Mam kilka pytań. Wybieram się do NYC być może na dłużej. Mam podwójne obywatelstwo. Do tej pory byłem tam turystycznie, a chcę złożyć papiery dla żony na wizę łączenia rodzin. Chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej pozałatwiać to wszystko, co jest niezbędne, aby tam funkcjonować 1. Prawo jazdy - mam polskie i chciałbym wyrobić amerykańskie. Czy wszystko muszę zacząć od '0', tj., zdać teorię i praktykę, itp. Ile to trwa i od czego trzeba zacząć ? 2. Konto w banku - czy znacie banki, które pozwalają na założenie rachunku bez opłat (coś na wzór mBank, Inteligo w Polsce). Jaki bank polecacie ? 3. Abonament telefoniczny - co obecnie wychodzi najtaniej, chodzi o rozmowy i internet w telefonie, karta czy abonament ? 4. New York Identification Card - czy warto ją wyrobić, co daje ? 5. Mieszkanie, praca - znacie jakieś dobre strony na których można znaleźć oferty wynajmu mieszkań oraz oferty pracy ? 6. Szkoła językowa - czy znacie jakieś darmowe szkoły językowe w których można podszkolić język ? Dzięki za pomoc i udzielenie odpowiedzi.
  2. Możesz podać + - w przybliżeniu te kwoty ? Jeżeli ktoś przechodził ten proces to przecież wie ile wydał i nie trudno jest to napisać. Po to jest forum aby inni zaoszczędzili czas w poszukiwaniu tych informacji więc przesyłanie linków aby wszystko samemu czytać jest mało pomocne.
  3. Ostatnie pytania. 1. Jakie są koszty załatwienia tej sprawy ? 2. Może ktoś podpowie jak krok po kroku w moim przypadku najlepiej załatwić tą sprawę. Lecimy pod koniec października i dużo czasu nie zostało a chciałbym to załatwić bez zbędnej zwłoki. Czy mam zacząć od wysłania zaległych rozliczeń z Polski itd....
  4. Znalazłem na tym portalu taki wpis dot. domicyle. To prawda czy fałsz ? "W zalinkowanych przez kogoś wyżej informacjach jest bardzo klarownie po angielsku napisane jak ludzie sobie radzą z tym problemem, poczytaj sobie. Wystarczy ze pojedzie do ciotki, założy konto w banku na jej adres, odbierze Ssn jesli nie ma, moze wystąpić o kopie, zgłosi sie do voter registration ze chce glosowac, wyrobi prawo jazdy i moze wracać do Polski składać na ciebie dokumenty. Te dokumenty stanowią podstawę, ze ma zamiar osiedlić sie w Stanach. Znasz angielski to poczytaj sobie. A jesli nigdy nie pracował to zeznań podatkowych nie potrzeba. Sprawa wcale nie taka trudna do załatwienia. Dla chcącego nic trudnego powodzenia"
  5. Ale my byliśmy już 3-krotnie razem w USA na wakacjach i zawsze żona dostała pobyt na wizie turystycznej pół roku, więc czemu teraz mogła by nie wlecieć ? W jaki sposób urzędnicy mogą podejrzewać, że leci z zamiarem legalizacji pobytu skoro ma wizę turystyczną - chyba nie ma innej możliwości niż wiza na łączenie rodzin o czym pisaliście ? Te ich przepisy są strasznie restrykcyjne bo skoro ja jako obywatel chce zamieszkać z żoną w USA to dlaczego mam to robić kosztem rozłąki. Jako obywatel polsko-amerykański mam przecież możliwość pobytu w Polsce ile chce, więc trudno abym miał w tym czasie w USA domicyl (jedno wyklucza drugie). Jak według Was mogę załatwić tą sprawę (krok po kroku) ?
  6. To co mi radzicie w tej nietypowej sytuacji. Pytam bo jest to życiowa decyzja, musimy zrezygnować z pracy w Polsce i pozamykać wiele spraw. Nie chciałbym tego robić jeżeli okaże się, że niczego nie załatwię. Dlatego proszę Was o podpowiedź jak to najlepiej zrobić. Mój pomysł jest taki: Wyjeżdżamy razem, zakładam konto, wynajmuje mieszkanie, robię prawo jazdy i zaczynam tam pracę oraz wysyłam zaległe rozliczenia po czym składam niezwłocznie wniosek. Czy to wystarczy aby mieć domicyl ? Jeśli nie to czy są jakieś przepisy, które dokładnie o tym mówią (ile trzeba przebywać, czym się wykazać) czy może każdy urzędnik interpretuje to według siebie. Czy jest to do wytłumaczenia, że w Polsce przebywałem na stałe ponieważ mam tutaj pracę, wcześniej studiowałem. Żona przebywa w USA ze mną i wraca zgodnie z przyznanym terminem przez urzędnika na wizie turystycznej do Polski. Jeżeli jest to pół roku to być może ja razem z nią i czekamy na wyznaczenie spotkania w ambasadzie w Polsce ? Wiem, że dla niektórych rozłąka nie jest żadnym problemem ale nie dla wszystkich. Wiemy, jak często się to kończy, dlatego chcemy uniknąć takiej sytuacji. Skoro, żona ma wizę turystyczną to chcemy przebywać razem do czasu przyznania jej zielonej karty. Jeżeli są jakieś ważne informacje, o których powinienem wiedzieć to proszę o info. Czy znacie kogoś w NY, kto by dobrze poprowadził i pomógł w przebrnięciu tej sprawy. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
  7. Proszę o doprecyzowanie poniższych odpowiedzi udzielonych przez Państwa Ten artykuł mówi, że jest podpisana umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania i jeżeli się nie przekroczy kwoty $100,800 to nie trzeba zgłaszać nic do IRS. http://www.tygodnikplus.com/pl/n821/pobyt-w-polsce-a-zobowiazania-podatkowe-w-usa. Jeżeli ja się tam nie rozliczałem to czy potrzebuje osoby, która będzie sponsorem dla mojej żony i wtedy tego problemu nie będzie ? Jakie widzicie tutaj rozwiązanie ? Czy może można przedstawić rozliczenia z Polski oraz gotówkę jako zabezpieczenie dla żony ? 7. Czy jest możliwe złożenie petycji w USA i powrót po jakimś czasie razem do Polski aby żona mogła zgłosić się na wezwanie do ambasady aby potem już z jej wizą razem wyjechać na stałe ? - chodzi o uniknięcie rozłąki. Co na przykład jak któryś z małżonków wymaga opieki z uwagi na chorobę itp. Dziękuję serdecznie za udzielone informacje.
  8. Dzień dobry Posiadam podwójne obywatelstwo (Amerykańskie i Polskie). Byłem w USA wiele razy ale na parę miesięcy w celach turystycznych. Nie pracowałem tam nigdy. Nie mam żadnej historii kredytowej, mieszkania itp. Za trzy miesiące wybieram się wraz z żoną do USA. Żona posiada 10-letnią wizę turystyczną. Chce rozpocząć procedurę załatwienia jej wizy aby mogła tam legalnie pracować i moglibyśmy sobie razem tam ułożyć życie. W związku z tym mam pytania. Będę bardzo wdzięczny za jasno udzielone odpowiedzi. 1. Czy jedyną i najszybszą drogą w naszym przypadku jest staranie się o wizę na "łączenie rodzin". Ile trwa jej rozpatrywanie ? 2. Czy petycję składam ja i czy robię to w USA czy mogę w Polsce - gdzie lepiej ? 3. Czym muszę się wykazać jako obywatel USA (zarobki, mieszkanie, konto itp.) a co jeśli ich nie mam ? 4. Jakie dokumenty są wymagane do złożenia przeze mnie i żonę ? 5. Czy moja żona może przedłużyć swój pobyt w USA na wizie turystycznej - kiedy ja jako mąż złoże dokumenty o stały pobyt dla niej. Jaki wniosek należy złożyć ? 6. Czy po otrzymaniu wizy i pobycie w USA po 3 latach żona może starać się o obywatelstwo amerykańskie ? Pozdrawiam Szymo
  9. Wiza Dla Żony Obywatela Usa

    Dzięki Joanna 30 za te wyczerpujące odpowiedzi. Kwiaty wyślę pocztą Co do 1 pytania to nie rozliczałem się do tej pory w USA ;/ Tak jak pisałem byłem tam kilka razy turystycznie. Paszport amerykański otrzymałem po mojej mamie i wykorzystywałem go do tej pory tylko do zwiedzania USA. Nie miałem i nie mam tam konta, nie pracowałem itp. Do tej pory moim stałym miejscem zamieszkania była Polska. Teraz chciałbym to zmienić Co do 3 pytania oczywiście chcemy się przeprowadzić ale razem na stałe do USA. Rozłąka jak wiemy lubi źle wpływać na stosunki małżeńskie dlatego wolimy nie ryzykować ;] Stąd te moje pytanie dot. tej kwestii. Pozdrawiam
  10. Wiza Dla Żony Obywatela Usa

    Dzięki za przesłany link jednak nie każdy włada na tyle biegle urzędowym językiem angielskim aby w sposób prawidłowy zrozumieć co tam piszę. Dlatego proszę tutaj Was o pomoc Łatwiej jest napisać komuś kto zna ten temat w kilku zdaniach po polsku niż odsyłać do obcojęzycznych stron Będę wdzięczny raz jeszcze za odpowiedź na poniższe pytania: 1. Jeżeli w ogóle nie mam dochodów z USA to w przypadku podjęcia tam pracy z ilu miesięcy będę musiał się okazać zarobkami ? ( Do tej pory byłem kilka razy w USA w celach turystycznych) 2. Czy poza mną może ktoś inny sponsorować moją żonę ? 3. Czy mój pobyt w USA jest niezbędnym warunkiem aby móc się ubiegać o wizę dla żony - czy mogę o nią wystąpić z PL. Ewentualnie występuje w USA i wracam do PL do czasu otrzymania jej przez żonę ? 4. Czy wiza narzeczeńska w naszym przypadku jest możliwa skoro jesteśmy 5 lat po ślubie oraz czy jest ona korzystniejsza od CR-1 ? 5. Jakie ważne (niezbędne) dokumenty potrzebuję ja i moja żona ? Jeżeli znacie jakieś dobre rozwiązania co do naszej sytuacji to proszę o podpowiedzi. Z góry bardzo dziękuję Pozdrawiam
  11. Wiza Dla Żony Obywatela Usa

    A orientujecie się może czy ja muszę być w tym czasie w USA czy moja żona załatwia to wszystko we własnym zakresie ? Dziękuję za odpowiedzi i czekam na więcej
  12. Witam Posiadam paszport amerykański. Obecnie mieszkam w Polsce ale planuje wyjechać na stałe do USA. Chciałbym zabrać swoją żonę, która obecnie posiada wizę turystyczną. Chciałbym aby ona mogła być tam rezydentem, pracować i przebywać legalnie. Proszę o informację jakie kroki mamy podjąć. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam
×