Skocz do zawartości

Lukasz_S

Użytkownik
  • Zawartość

    22
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1

O Lukasz_S

Ostatnie wizyty

845 wyświetleń profilu
  1. Mam do was takieee pytanieee

    Wszystko zależy od urzędnika. Bardzo często ludzie dostają na miesiąc tym bardziej jak już raz wlatywali i zostali dłużej niż zadeklarowali na lotnisku.
  2. czas pobytu

    Jak zostaniesz dłużej niż zadeklarowałaś to może być problem, ale nie musi. Znam osobiście kilka przypadków, że ludzie deklarowali pobyt na miesiąc a po otrzymaniu pobytu na 6 msc zostawali dłużej. Najgorszy przypadek skończył się niestety banem za misrep. i możliwość dostania jakiekolwiek wizy nieimigracyjnej spadła do zera nawet po zakończeniu bana. Nie mówię, że tak będzie u Ciebie, ale niestety wszystko zależy na kogo trafisz na lotnisku. Powodzenia
  3. Witam, Mam krótkie pytanie. Jestem obecnie w USA na wizie B1 in lieu of H1b, która straciła ważność 24SEP2016 Wiza była ważna rok czasu i kilka dni przed końcem jej ważności wleciałem do USA i dostałem pobyt na 6msc czyli do marca 2017 r. Moja firma otworzyła swój oddział w USA i są na rynku już ponad 12 msc. Z racji dość poważnych kontraktów z dużymi firmami z USA firma postanowiła sponsorować mnie na green card. Proces oczywiście jest prowadzony poprzez prawników z USA. 17 Października zostało złożone do DOL PWD request i będzie trwało pewnie ponad 3 msc (spory backlog) potem zacznie się rekrutacja która potrwa 60 dni. Po tym czasie można składać wniosek o PERM. Moje I94 kończy się w marcu 2017 i będę poprzez prawnika składał petycję o przedłużenie o kolejne 6msc (kontrakt się przedłuża) Jeśli wszystko dobrze pójdzie to będę miał pobyt do września 2017 r. Jeśli do tego czasu mój PERM zostanie zatwierdzony bez auditu to będę mógł składać I485 by oczekiwać na green card w USA (w wiza biuletyn wysłanie wniosku I400 dla EB3 jest current) Dziś jednak pracodawca wysłał mi maila, że podczas procesu o green card mogę przebywać w USA maksymalnie 9 miesięcy z ostatnich 18 miesięcy. Czy to prawda? Czytałem naprawdę sporo o sponsorowaniu pracowniczym i nigdzie takiej informacji nie znalazłem .Według mnie dopóki jestem w stanie utrzymać legalny status w USA to mogę spokojnie składać I485 kiedy zatwierdza mi PERM. Zapytam oczywiście prawnika, ale chciałem też zasięgnąć waszej rady.
  4. Nie wpuścili mnie do USA

    Jak została nie wpuszczona do USA to wątpię żeby jej wizy nie anulowali
  5. Wiza turystyczna służy do wyjazdów turystycznych jak sama nazwa wskazuje. Jak powiesz konsulowi że chcesz wyjechać na turystycznej i zmienić status to będziesz mieć pozamiatane. Według Twojego planu, chcesz użyć wizy turystycznej tylko by dostać się do USA i tam zmienić status. Jest to tzw visa fraud.
  6. Problem będzie na 100% Jak powiesz konsulowi, że chcesz wyjechać na turystycznej a potem zmienić status na studenta to żadnej wizy nie dostaniesz.
  7. Zniesienie Wiz

    Większość ludzi niestety myśli, że znosząc promesy wizowe każdy będzie sobie mógł swobodnie lecieć do USA. Wystarczy, że raz komuś odmówiono wizy do USA w przeszłości i już nie kwalifikuje się na ESTA. Skłamiesz we wniosku ESTA? Wrócisz tym samym samolotem co przyleciałeś. VWP jest dobre dla ludzi, którzy na prawdę chcą lecieć turystycznie. Dla reszty, którzy chcą nielegalnie emigrować i kiedyś odmówiono im wizy nie ma to znaczenia, bo i tak muszą się udać po promesę
  8. Odrzucenie Wniosku O Wizę

    Na dużą niekorzyść działa też to, że praktycznie nie byłaś nigdzie za granicą. Jeśli ktoś nigdy nie podróżował i od razu chcę lecieć do USA to u konsula zapala już czerwoną lampkę. Tak to już niestety jest z tymi wizami, że pomimo braku złych intencji ludzie odsyłani są z kwitkiem.
  9. No tak tylko wszyscy piszą o dyplomie, którego wcale nie trzeba posiadać
  10. Żeby kwalifikować się do H1b wcale nie potrzeba wyższego wykształcenia. Jestem tego doskonałym przykładem Można zastąpić je doświadczeniem zawodowym. Generalnie USCIS działa według zasady 1 rok studiów = 3 lat pracy w zawodzie. (US Bechelor degree = 12 lat pracy) Np jak ktoś zaczął studia ale ich nie ukończył bo przerwał np po dwóch latach to musi udokumentować te dwa lata + mieć 6 lat doświadczenia zawodowego i już ma ekwiwalent. Mój prawnik zlecił ewaluacje mojego doświadczenia zawodowego i mój ekwiwalent US Bechelor degree został potwierdzony (ukończyłem 5 letnie technikum i nie rozpocząłem żadnych studiów)
  11. Jeśli w 2013 roku starając się o wizę we wniosku nie wpisałeś, że byłeś nielegalnie to już jest po sprawie bo skłamałeś.
  12. Jestem w USA teraz na wizie B1in lieu of H która za dwa miesiące traci ważność. Więc wtedy po otrzymaniu LC i złożenia petycji w USCIS mogę wysłać I485 i czekac na pozwolenia na pracę?
  13. Jeszcze jedno... Ile trwa otrzymanie Labor Certyfication? Druga sprawa to chyba pomyliłem dwie ważne rzeczy. Cały czas myślałem, że dopiero jak dostanę greencard to mogę zacząć pracować. Patrząc na visa bulletin data na skaładanie wniosków dla EB3 jest current. Czyli jeśli firma po otrzymaniu LC złoży wniosek do USCIS (bo jest current) to mogę wtedy zmienić swój status I485? Nie będę miał jeszcze pozwolenia na pracę ale będę mógł legalnie czekać w USA tak? Dziękuje z góry
  14. Dzięki. Doczytałem. Jestem ciekawy co to za przełom nastąpił, że czas oczekiwania się tak skrócił? Patrząc po postach parę lat wstecz wszędzie piszę, że czas to około 5-6 lat. Bardzo cieszy mnie ta informacja
  15. Witam, Sprawa wygląda tak. Pracuje od 10 miesięcy w firmie z UK na stanowisku automatyka (programista robotów). Mam własną działalność od stycznia 2014 i posiadam 11 lat doświadczenia w branży na projektach na całym świecie. Firma z UK w zeszłym roku w październiku wysłała mnie do USA na projekt. Posiadam wizę B1 in lieu of H ważną 1 rok i kończy się ona 24SEP 2016. Projekt cały czas trwa więc jestem teraz w USA z moją żoną (B2) Firma do której mnie wysłali w Stanach jest zainteresowana zatrudnieniem mnie na stałe. Jest to duża międzynarodowa firma. W przyszłym tygodniu ma dojść do spotkania z prawnikami z mojej firmy z UK i prawnikami z USA i będą dyskutować nad opcjami emigracji. Z tego co doczytałem to firma z USA może mnie sponsorować na green card. Problemem jest brak wyższego wykształcenia co raczej dyskwalifikuje mnie na kategorie EB2 (mam ukończone technikum). Łapię się do kategorii EB3 ale słyszałem, że na GC z tej kategorii czeka się kilka lat. Patrzyłem przed chwilą na wiza bulletin i tam są daty albo 15MAR2016 albo C czyli current i sam do końca nie wiem co to oznacza. Pytanie mam ile mniej więcej czasu może zająć sponsorowanie przez pracodawcę na EB3 w moim przypadku? Wszystkim będą zajmować się prawnicy z firmy, ale jestem po prostu ciekawy jakie są opcję i ile to może potrwać. Z góry dziękuje za odpowiedzi
×