IzabelaLap

Użytkownik
  • Zawartość

    20
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

O IzabelaLap

Ostatnie wizyty

282 wyświetleń profilu
  1. A czy wniosek wysyłamy z Polski czy z USA? Jestem aktualnie w Polsce a do Stanów lecę we wrześniu i nie wiem czy mogę wysłać to tutaj czy lepiej ze stanów? I czy dokumenty maja przychodzić na mój adres w stanach czy w Polsce ?
  2. Mamy skompletowane już takie dokumenty: wspólny adres zameldowania, wspólne konto bankowe, odpis skrócony aktu małżeństwa (wysyłamy oryginał czy kopię?), czy ktoś mógłby nam powiedzieć co jeszcze potrzebujemy (oprócz oczywiście formularzy, które wypełnimy)? Czy oba nasze akty urodzenia są potrzebne ( i tu pytanie pełne czy skrócone?) Przeczytalam gdzieś na tym forum, że można tez wysłać nasze zdjęcia, np. z wakacji, czy to jest rzeczywiście przydatne? Z góry dziękuję za pomoc.
  3. Jesteśmy w trakcie kompletowania dokumentów i mamy pytanie czy np. Dopisanie mnie do męża samochodu jako współwłaściciela i do konta bankowego ma sens, czy nie trzeba tego robić ?
  4. Wielkie dzięki za pomoc dobry człowieku !
  5. I czy to prawda, że czas oczekiwania na rozmowę z konsulem to około 5 lat?
  6. Witam poraz kolejny, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie łączenia rodzin. Mamy już datę ślubu cywilnego, czy jeśli moja narzeczona (posiadaczka gc) zostanie przy swoim nazwisku czy nie będzie to problem ? Czy nie będzie to wyglądało podejrzanie, że staramy się o uzyskanie gc dla mnie- męża, a mamy inne nazwiska ?
  7. Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czyli rozumiem, że po ślubie i złożeniu wniosku na mnie , mając wspolsponsora raczej nie powinnismy napotkać kolejnych trudności i uzyskanie gc po 2 latach będzie realne ?
  8. Czyli jeśli mam znajomego, ktory zgadza się zostać wspolsponsorem i dość dobrze zarabia (nigdy wcześniej nikogo nie sponsorował) to moze się udać ?
  9. Witam ponownie, czy ktos mógłby przedstawić mi jak dokładnie wyglada sprawa wspolsponsoringu? Jeśli moja żona tak jak juz wcześniej wspomniałem pracowała tylko w MCD (w wakacje) oczywiście nie jest w stanie byc samodzielnym sponsorem składając na mnie wniosek, czy w takim wypadku kolejna osoba sponsorująca musi byc z jej lub mojej rodziny czy moze byc to ktos spoza ?
  10. Tak serio nic nie studiuje. Zdałem maturę i tyle było... studia miałyby być potrzebne do angażowania praktykantów i większej ilości pracowników bo to akurat prawda. Poprzednia praca to również mechanik w innej dużej firmie oraz kierowca ADR z super zarobkami. Historia z praca firma i szkoła widziałem ze przeszła lekko i miała sens. Schody zaczęły się przy odpowiedzi na pytanie po co czyli te auto itd... z tym ze miałem właśnie tak zaplanowane wiec nawijalem jak katarynka.
  11. Ostatnia odmowa wygladała tak : przedstawiłem swoja sprawę ze od października ide na Politechnikę na studia bo szykuje się do przejęcia rodzinnej firmy (warsztat samochodowy) , mam swoj samochod, odłożone pieniadze, fascynuje mnie motoryzacja a że mam znajomego ktory jest w stanach (na gc od 25 lat) to chcę skorzystać z okazji bo zjeździłem juz pół Europy i teraz chce lecieć do stanów , znajomy pojedzie ze mna do Ny na car show , na dodatek szukam sobie samochodu np. Mustanga chcę kupić i wysłać do Polski. Znajomy ma firmę budowlana. Konsul odpowiedział ze taki samochod to mogę kupic w Niemczech I się nie kwalifikuję. Dodam, ze we wcześniejszych wersjach mówiłem praktycznie to samo oprócz wątku z samochodem.
  12. Odmowa tydzień temu. 214b poprostu powiedziano poraz kolejny ze jak narazie się nie kwalifikuje. Bez konkretów oczywiście.
  13. Mam jeszcze jedni pytanie ponieważ próbuję rozważyć wszystkie możliwe opcje . Czy po 3 odmowach turystycznej mam jakiekolwiek szanse dostać work&travel ? Miejsce pracy miałbym zapewnione, ponieważ jestem mechanikiem a w Stanach mam znajomego który prowadzi dużą firmę, która naprawia maszyny budowlane, zatrudnia dużo osob, czy miałbym jakiekolwiek szanse ? Oczywiście po zapisaniu się na studia np. Na Politechnikę ?
  14. A jest sens i szansa na to całe sponsorowanie jeżeli Ona pracowała 3 miesiace? Jest jakieś minimum ? Sory za banalne pytania ale czas zaczyna gonić po 3 latach ubiegania się o wizę turystyczna niechcialbym tracić czasu na następne pomyłki. ..
  15. Ostatnie pytanie w tej godzinie ☺ czy kwestie petycji, później opłat, wniosków da się załatwić samemu czy trzeba pomocy adwokata ?