Skocz do zawartości

Justynabdg

Użytkownik
  • Zawartość

    12
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

Ostatnie wizyty

610 wyświetleń profilu
  1. Wiza na stałe do Kanady

    Twoja Ciocia może Cię sponsorować pod warunkiem, że nie ma bliskiej rodziny w CA. Najłatwiejszą drogą wyjazdu jest inicjatywa IEC. To pozwala Ci na rok wyjechać do kanady, pracować, podróżować... Ubezpieczenie medyczne dostajesz wówczas( w zależności od prowincji Manitoba- od razu, Ontario- po 3 miesiącach pracy) przez ich service. Co do pozostania na stałe, to w trakcie IEC ( też w zależności od prowincji, najłatwiej Manitoba, SK, Alberta), możesz starać się o nominację prowincjonalną. W przypadku Manitoby wystarczy dobry angielski i 6 miesięcy pracy. Domyślam się, że ze względu na wiek, nie masz ukończonych studiów, ani dużego doświadczenia, w związku z czym Express Entry nie jest dla Ciebie rozwiązaniem. IEC jest najłatwiejszym programem dla młodych ludzi i co roku przygotowanych jest około 625 miejsc, w ramach working holidays. Zapoznaj się z nim dokładniej i dobrze wybierz prowincję ( nie polecam Ontario).
  2. Sly masz rację, ale zakładając, że nikt Cię nie podpieprzy, swoje grzechy możesz wymazać ze wszystkich baz dopiero po 10 latach. Co też nie zawsze jest mozliwe (zależy od rodzaju przewinienia i decyzji komendanta głównego policji). Jednym słowem oczyszczenie swojego imienia jest możliwe choć trudne. Jeśli Ci się uda i zakładając, że nikt Cię nie ekipie, spokojnie możesz stawać do imigracji jako niekarany. Ze zwykłym zatarciem możliwe, że się uda, ale jest też duża szansa, że Cię sprawdza w KSIP, a wówczas oprócz odebrania gc lub obywatelstwa, masz jeszcze problem w związku z poswiadczeniem nieprawdy. Teraz każdy powinien odpowiedzieć sobie sam czy pisać karany, czy niekarany. Powodzenia, w razie pytań mogę też podpowiedzieć jak usunąć swoje dane w KSIP. PS. Info posiadam dzięki praktykom i stażem w instytucji wymiaru sprawiedliwości.
  3. Hej zauważyłam, że ciągle powtarza się to pytanie. Otóż odpowiedź nie jest prosta, bowiem: - Twoje skazanie uległo zatarciu, czyli według prawa polskiego możesz podawać się za osobę niekaraną przed każdym urzędem; -Zatarcie następuje po upływie zazwyczaj 6 miesięcy ( w przypadku zawiasów), co oznacza, że nie figurujesz w KRK; -Ale nadal figurujesz w KSIP oraz innych bazach policyjnych... - Możesz usunąć te dane, a raczej starać się o ich usunięcie z upływem 10 lat o zdarzenia, wówczas posiadasz "czystą kartę" co umożliwia Ci nawet pracę w policji. Oznacza to, że żadna instytucja nie ma dostępu do Twojego przewinienia, gdyż nigdzie nie figurują już takie informacje. Podobnie z aktami w sądzie, także są utylizowane z upływem 10 lat ( zazwyczaj- zależy od rozmiaru przewinienia). Jeśli uda Ci się usunąć dane z KSIP, nigdzie i nikt nie będzie mógł znaleźć info o Twoim wyroku. Na pytanie czy wówczas wpisywać info w DV o skazaniu... sam możesz sobie odpowiedzieć. Jeśli zaś chodzi o samo zatarcie skazania, to i owszem wize pewnie dostaniesz, ale przy staraniu się np. o obywatelstwo sprawdzą pozostałe bazy i takowego nie otrzymasz, gdyż skłamałeś w istotnej kwestii, co dodatkowo może spowodować konsekwencje prawne z tego tytułu. Powodzenia.
  4. Która Droga Lepsza. Prośba O Wyrażenie Opinii :)

    He, dziękuję, ale dzieci nie planuję... No i jestem w trochę mniej tradycyjnym związku niż zapewne większość Polek, co też poniekąd zmusza mnie do wyjazdu
  5. Która Droga Lepsza. Prośba O Wyrażenie Opinii :)

    Super, dzięki jeszcze raz wszystkim, za poświęcenie swojego czasu. Ja od zawsze realizuje swoje marzenia i tym razem mam zamiar, czy to Kanada, czy US, jedno jest pewne Europa, z całą jej dzisiejszą otoczką jest nie dla mnie. Dam znać za te 2-3 lata czy się udało, a tymczasem wszystkim życzę optymizmu i uśmiechu każdego dnia.
  6. Która Droga Lepsza. Prośba O Wyrażenie Opinii :)

    Reasumując dodam jeszcze, że wówczas do Stanów jechałabym z tytułem mgr z pedagogiki o spec resocjalizacja oraz państwowym certyfikatem specjalisty terapeuty ds. uzależnień od alkoholu, ze specjalizacją z picia kontrolowanego. Czyli czekają mnie jeszcze 2- 3 lata nauki, ale w mojej opinii chyba lepiej jest się dobrze przygotować, niż jechać( o ile w ogóle się uda), sprzątać lub w mc pracować Zatem w loterii chba warto zacząć startować za rok, gdyż w przypadku nawet wygranej cały proces trwa około 2 lata ( poprawcie mnie jeśli się mylę)...
  7. Która Droga Lepsza. Prośba O Wyrażenie Opinii :)

    Dzięki za chwilę poświęconą na odp... miło z Twojej strony. Zdaję sobie sprawę, podobnie jest w PL. Tytuł specjalisty to dwa lata podyplomówki,na jedną dziedzinę ( alko lub narkotyki) i 10k plus praktyka. Może nie są to pieniądze duże biorąc pod uwagę US, ale dla Polaków często za duże. Zastanawia mnie jedynie czy zrobienie tych papierów w PL nie skutkowałoby łatwiejszą drogą w US... tzn nie musiałabym ich robić od nowa a jedynie jakieś dodatkowe certyfikaty ew. jeszcze raz tytuł magistra. Poczytałam trochę i dostałam wiele wskazówek. Może Wy macie inne doświadczenia, ale mnie poradzono, żeby w Pl dokończyć wszystko co możliwe, opublikować jakieś badania, ( gdyż ja zajmuje się piciem kontrolowanym, co w PL jest świeże i kompletnie nie ma na ten temat żadnych badań, jest jedna książka i to właśnie autorstwa amerykanina), a dopiero wtedy ewentualnie startować w US. Jestem przygotowana na zwiększanie swoich kwalifikacji w Stanach jednak nie uśmiecha mi się całej edukacji powtarzać. Pogodnego dnia
  8. Która Droga Lepsza. Prośba O Wyrażenie Opinii :)

    Dziękuję bardzo za pomoc. Na początku chciałam się zorientować czy w ogóle warto brać ten kierunek (US) pod uwagę i jakie mamy możliwości. Nie spodziewałabym się cudów, na początku, o ile w ogóle udałoby się uzyskać GC. Jeszcze raz dzięki
  9. Która Droga Lepsza. Prośba O Wyrażenie Opinii :)

    Może inaczej zadam pytanie. Abstrahując od procedury przyznawania wizy, czy z takim wykształceniem ( technik z gastronomii i 9 lat doświadczenia, licencjat z resocjalizacji+ podyplomówka z terapii uzależnień, a moj partner mgr z budownictwa pasywnego) mamy szanse na normalne życie ( czytaj za pieniądze, które pozwolą bezstresowo przeżyć). Czy nasze dyplomy, gdyby oczywiście udało się dostać GC, byłyby ważne? Czy trzeba byłoby przechodzić dodatkowe szkolenia żeby móc pracować w tych zawodach? Czy lepiej w tym wypadku starać się wyjechać do USA, czy Kanady?
  10. Która Droga Lepsza. Prośba O Wyrażenie Opinii :)

    Stąd moje pytanie i wątpliwości czy w ogóle startować do loterii... Szukam wskazówek w jaki sposób pokierować kilka najbliższych lat swojego życia, by po 1 wyjechać z PL, niekoniecznie do innego kraju w UE, po drugie żeby po wyjeździe nie pracować przy sprzątaniu, czy innych tego typu posadach. Z którym wykształceniem będzie mi łatwiej itp. Dodam także, że rozważam również kanadę, gdyż moj partner posiada dyplom civil engineering, z uniwerku w monachium, co znajduje się na liście zawodów preferowanych w CA więc punktacje na wizę ma wysoką, ja trochę niższą. Na teren USA, zamierzam prędzej czy później próbować swoich sił w loterii. Dodam także, że oboje mamy podwójne obywatelstwo PL-DE, jednak chcielibyśmy oderwać się od tej europejskiej szopki, co planujemy zrobić już od pięciu lat, jednak dopiero niedawno zaczęliśmy poważnie myśleć o USA i CA. Odłożyliśmy pieniądze na mały domek i start w nowym miejscu.
  11. Która Droga Lepsza. Prośba O Wyrażenie Opinii :)

    hej dzięki za odp. Licencjat mam, nie zaczęłam mgr, bo dostałam bardzo dobrze płatną pracę. Kierunek kiepski resocjalizacja, ale do tego robie papier z PARPA na terapeutę uzależnień. Nie wiem czy opłaca mi się kontynuować studia tutaj w PL, czy będą one uznane. Czy dokończyć je za granicą? Czy lepiej zdać się na wykształcenie i doświadczenie w gastro. Zastanawiam się czy w ogóle brać udział w loterii w tym roku, czy czekać na zakończenie studiów lub ewentualnie wybrać się na studia do stanów
  12. Witam, od dwóch lat, poważnie planuję emigracje za ocean. Dziś mam 26 lat i licencjat za sobą, ze względu na pracę ( a zdarzyło mi się otrzymać dobrą ofertę) zdecydowałam się studia przerwać. Jednak myśląc o wyjeździe na stałe nie mogę przecież liczyć na pracę w gastro ( mam 9 letnie doświadczanie w gastro, w tym 2 lata manager), a wziąć się za ukończenie wyższego - terapia uzależnień. Moje pytanie brzmi, co Wy byście zrobili na moim miejscu? Kontynuować studia w PL, czy może wyjechać za ocean i tam zdobyć kwalifikacje? Może pozostać przy gastro ( mam 4 letnie technikum i doświadczenie jak wyżej). Próbować już z loterią? I podstawowe pytanie, Kanada czy USA? W ostateczności jeśli się nie uda rozważam Norwegię, gdzie byłam jakiś czas na wakacjach. Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie rzeczowe opinie
×