Skocz do zawartości

domix

Użytkownik
  • Zawartość

    15
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

O domix

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  1. Przegladalam rozne tematy I wynika z nich, ze raczej moge, ale wole sie jeszcze raz zapytac zeby sie nie okazalo ze cala rodzina jechalismy na darmo :/ Planujemy z rodzina wypad do Kanady na 2-3/4 dni. Oni wszyscy sa obywatelami USA. Ja przyjechalam do nich na wakacje, ale nie mowilam na lotnisku w USA ani nikomu ze mam w planie odwiedzic Kanade. Wpadla moja rodzina na ten pomysl kilka dni temu. Mam wize B1/B2, (otrzymalam ja w 2017 - ma to chyba znaczenie). Do Polski wracam w sierpniu. Czytalam, ze musze wziac ze soba paszport. I nie bedzie problemu nigdzie? Ktos wie jak teraz takie procedury beda wygladac (przy wjezdzie do Kanady i przy wjezdzie z powrotem do USA). Jedziemy wszyscy jednym autem jak cos
  2. przewożenie alkoholu i papierosów pytanka

    Temat uważam za zamknięty.
  3. przewożenie alkoholu i papierosów pytanka

    ja zostałam poproszona przez osobę która tam mieszka legalnie; sama tego nie rozumiem, wiem, że tam jest wszystko chyba to oleję i nie wezmę nic
  4. Hejka, mam pytanie. Lecę w te wakacje do USA i chciałabym wziąć ze sobą dwie butelki wódki. Konkretnie to zostałam o to poproszona przez osobę, która ma tam obywatelstwo -na prezent, nie dla mnie. Ja mam 20 lat skończone, ale wg prawa tamtego nadal będę nieletnia. Jednak ta osoba mi mówi, że spokojnie przewiozę. Ogólnie rozchodzi się o to czy ja będę musiała gdzieś wpisać, że przewożę alkohol? Nie będę kłamać przecież. I tutaj: w razie czego to zabiorą mi te butelki i tyle, czy wpiszą jakiś mandat i tym podobne, będę miała problemy na granicy? Chcę też wziąć dla tej osoby papierosy, ale na to chyba nie zwrócą szczególnej uwagi?? Mogę zaryzykować samo zabranie, ale jakby mieli gdzieś to sobie "zanotować", dać mi mandat itp (nie wiadomo jaki), to wolę sobie odpuścić i powiem, że za rok spoko, ale teraz nic im nie przywiozę takiego i tyle. Nie chcę ryzykować przez jakieś pierdoły, ale wolę się jeszcze upewnić jak to może wyglądać w praktyce - może ktoś tutaj ma taką wiedzę Pozdrawiam i z góry dzięki za przeczytanie
  5. Ogarnęłam kompa u kogoś innego i tam się zalogowałam, i wydrukowałam. Wszystko załatwione. Jestem taka zakręcona przez wszystko, że nie wpadłam na to od razu haha
  6. Jeśli w złej grupie to przepraszam. Tak jak w tytule, chodzi o wydruk potwierdzenia spotkania wizowego. Bezpośrednio ze strony wydrukować nie mogłam, bo niestety moja drukarka źle drukuje, niewyraźnie. Więc wybrałam opcję wysyłki na meila. Niestety nie dostałam tego potwierdzenia w formie pliku pdf (a tak napisali), tylko w formie zwykłej wiadomości. I wydrukowałam to. jest to w takiej formie, że najpierw jest imię nazwisko osoby do ktorej tego meila wyslalam, potem tak jak w meilu to: od,wyslano,do, temat, i "wiadomość oryginalna" czyli już ten meil który od nich dostałam czyli: "Gratulacje, spotkanie z konsulem zostało umówione z powodzeniem. Szczegóły dotyczące spotkania znajdują się poniżej. i później jest potwierdzenie zapisu na spotkanie - to się zmieściło na jednej stronie wydruku (ten wstęp z danymi meilowymi i to potwierdzenie) Na drugiej kartce mam wydruk potwierdzenia opłaty wizowej i na stronie sie część instrukcji zmieściła, Nie mogę inaczej wydrukować bo oni nie przysłali pliku PDF. Wydruk potwierdzenia mam, więc w sumie chyba nie ma znaczenia, że to jest na dwóch kartkach osobno (jedna strona i jedna strona) i w takiej formie? Tak dostałam od nich emailem niestety :/
  7. a nie będą się czepiac, że opuszczam w danej chwili studia? (mam status studentki, ale skoro w trakcie roku nauki jadę, to nie będzie to dziwne?
  8. czyli najrozsądniej wyjechac po prostu na wakacje na turystycznej, a nie w trakcie drugiego semestru rozumiem?
  9. hmm podałam w poptzednim komentarzu cytat fragmentu i tam jest, że powinnam wspomnieć o tym, że myslę o rozpoczęciu tam nauki ..przecież visa fraud jest wtedy gdy chce tam zostac na stałe, a nie na czas studiowania..przecież studiujac i tak nie moge zostac tam na stałe czy pracować więc jakie visa fraud ? takie są przepisy, że muszą na karcie /wizie zaznaczyc prospective student, jesli to sie nie zmieniło..
  10. "Urzednicy biura rekrutacji miejskiego uniwersytetu nowojorskiego (CUNY) doradzaja, zeby fakt rozwazania nauki w USA zglaszac juz w momencie starania sie o wize turystyczna w konsulacie USA. Otrzymuje sie wtedy wize turystyczna B-2 z adnotacja “Prospective Student”. Równiez i w tym przypadku nalezy zglosic fakt rozwazania studiów w USA urzednikowi imigracyjnemu przy wjezdzie, tak aby zaznaczyl on okienko “prospective student” na formularzu I-94." http://pso-usa.squarespace.com/zmiana-statusu-wizowego/
  11. i powiem że pierwszy raz się spotkałam z taka opinią w wielu miejscach czytałam, że nie ma z tym problemu i jak pisałam wcześniej musze o tym powiedzieć konsulowi, żeby zmiana statusu była mozliwa. MOżesz to jakoś bardziej wyjasnić bo na razie nie ma to sensu dla mnie
  12. A to dlaczego, bo z tego co czytałam, że jest to mozliwe i nie ma z tym problemu i jesli nie wspomnę o tym konsulowi, to wtedy moge zapomnieć o zmianie statusu musze wspomnieć i on tam zaznacza potencjalny student czy jakos tak
×