Magdalena R

Użytkownik
  • Zawartość

    14
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1

O Magdalena R

Informacje o profilu

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Gdańsk
  1. Zasugerowalam sie odpowiedzia ICECREAM i zaznaczylam "single", wiec dziekuje za rozwianie moich watpliwosci. Wniosek juz wyslany i mam nadzieje, ze zadnych bledow nie popelnilam:)
  2. Tak, dokladnie. Moj błąd. w 2005 i 2006 bylam w Stanach, a w 2007 i 2008 staralam sie o wize. Przepraszam za wprowadzenie w blad,ale mysle ze to nie jest az tak istotne:)
  3. Jesli 2 lata temu spowodowalam wypadek, zostalam ukarana mandatem 250zl i uznali to za wykroczenie, to czy musze wpisywac to w odpowidzi na pytanie?
  4. Miesiac i rok znam. Niestety to za malo,musze podac dzien. Wiem mniej wiecej kiedy to bylo,ale jesli pomyle sie o kilka dni to czy nie zrobia z tego problemu?
  5. Wypelniajac wniosek musze.podac dokladna date wydania popdzedniej.wizy. niestety nie moge znalezc starego paszportu. Co w takiej sytuacji.mam zrobic?
  6. Dziekuje. Myslalam po prostu, ze przy opcji OTHER trzeba opisac to dokladniej.
  7. Co powinnam zaznaczyc w pytania o stan cywilny? Jestem w zwiazku (na odleglosc). Nie moge zaznaczyc ze jestem singlem, bo chce wpisac, że podrozowac zamierzam wlasnie z chlopakiem, a jesli zaznacze other to co mam wpisac w wyjasnieniu? I jeszcze pytanko o przyczyne odmowy. Dwie odmowy dostalam wele lat temu (2005 i 2006), dostalam wtedy kartki z zaznaczonym paragrafem. Niestety nie moge znalezc tych dokumentow i nie wiem co tam dokladnie bylo napisane. Czy ktos moze mi przytoczyc ten paragraf (zaznaczony byl pierwszy paragraf)? Chce go przytoczyc w odpowiedzi odnosnie przyczyny odmowy.
  8. Waznosc paszportu konczy i sie w stycziu 2022 r. Czy przekresla to szanse na wize 10- letnia? (zakladajac, ze ja dostane). A moze lepiej wyrobic nowy paszport?
  9. Czy moge we wniosku wizowym wpisac, ze chce jechac na 2-3 tygodnie? Bo szczerze mówiac nie wiem na jak dlugo bede mogla. Zalozmy, ze we wniosku wizowym wpisze date planowanej podrozy np. przelom sierpnia i wrzesnia, ale cos sie wydarzy,ze bede.musiala przelozyc lot na kilka miesiecy pozniej ( chce jechac w cieple miesiace). Jak na takie cos beda patrzec na granicy? Czy lepiej w ambasadzie mowic, ze chce leciec np. w kwietniu 2018 i jak sie uda to leciec wczesniej?
  10. we wniosku jest takie pytanie,wiem. Zapomnialam o tym wpsomniec wyzej. W obu przypadkach uslyszalam, ze "nie kwalifikuje sie do otrzymania wizy" Doslownie! i mialam zaznaczony ten pierwszy paragraf. Musze dokladnie opisac co jak i dlaczego czy po prostu przytoczyc ten paragraf?
  11. Może fakt, ze nigdy nie wyjechałam do pracy za granicę, a wyjezdzalam tylko turystycznie (co uwielbiam) tez mi troche pomoze A jak jest z tym moim wykroczeniem? Pisac o tym we wniosku i brac ze soba wyrok i zaswiadczenie? wiecie cos na ten temat?
  12. Czasu już nie cofnę. Miałąm wtedy 18-19 lat i myślałam raczej o przyjemności i tym szczęsciu, ze mialam szanse tam byc i zostałąm torche dluzej.
  13. Po prostu, podobało mi się tam. Miałam możliwość, zeby zostać dłużej wiec zostałam. Tym bardziej, ze wizę dostałąm tylko na rok i chcialam to wykorzystać jak tylko się da. U wujka faktycnie byam dwa tygodnie, Reszte wakacji spedzilam u innych krewnych. Jak to jest, że wizę dostałam na rok, a problem jest z tym, że miałam byc tam dwa tygodnie(bo tak wynika z wpisu w paszporcie)? Przeciez mogłąbym w ciagu tego roku kilka razy leciec do USA Pozwolenie na pobyt (w obu przypadkach) dostałam na 6 miesięcy
  14. Witam, od długigo czasu planuję ubiegać się o wizę. Zwlekam od kilku miesięcy, bo nie jestem pewna paru spraw. W 2005 roku otrzymałam wizę na rok. W Stanach byłam dwa razy: w 2005 i 2006 roku (2 i 4 miesiące). W 2007 i 2008 roku ubiegałam się o wizę kolejny raz. Pierwszy raz (2007)powodem odmowy było niby przekroczenie terminu pobytu. W paszporcie na promesie wizowej miałam wpisane to samo co w zaproszeniu, czyli że wujek zaprasza mnie na dwa tygodnie+jego dane i adres, pod ktorym sie zatrzymam (mimo, że wizę pobytową dostałam na 6 miesiecy). Drugi raz (2008)Pani Konsul zapytała co robiłam tam 4 miesiące. Odpowiedziałam zgodnie z prawdą, że spędzałam tam wakacje (byłam po maturze).dostałam odmowę, bo stwierdziła, że skoro byłam tam AŻ 4 miesiące, to na pewno pracowałam (co nie było prawdą). Uprzedzam pytania: byłam u rodziny i nie musiałam się martwić o pieniądze na pobyt. Możliwe, że na moją niekorzyść działało wtedy również to, że nie byłam nigdzie poza USA? Od tamtego czasu dużo zmieniło się w tej sprawie. Czy fakt, że od ostatnich wizyt w Ambasadzie minęło 10 i 9 lat, daje mi większe szansę na wizę? Ktoś był w takiej sytuacji?Zastanawia mnie jeszcze sprawa z pytaniem odnośnie przestepstwa/wykroczenia. W 2015 roku miałam stłuczkę (z mojej winy- podpięli to pod wykroczenie). Zostałam ukarana karą grzywny 250 zł. Na sprawie w sądzie nie musiałam być, dostałąm tylko pismo z wyrokiem. Czy jadąc do ambasady muszę mieć przetłumaczone pismo z sądu i zaświadczenie o niekaralności,czy w ogole pisać we wniosku o tym wykroczeniu? Ostatnia sprawa dotyczy finansów. Mam umowę o pracę z wiadomo jaką kwotą.....do Stanów chcę jechać prawdopodobnie sama albo z chlopakiem(jeśli sie uda), na dwa- trzy tygodnie. Część pobytu planuję spędzić u znajomego, a część w hotelach (w zależności od tego gdzie uda mi się pojechac poza Nowy Jork). Czy mówiąc konsulowi o zarobkach, jestem skreślona? Wiem, że nie jesteście konsulami i nie znacie odpowiedzi na wsyztskie pytania, ale może jest tu osoba, która zna takie przypadki albo była w takiej sytuacji? Z góry dziękuję za odpowiedzi.