Marek Kowalczyk

Użytkownik
  • Zawartość

    19
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

  • Days Won

    1

Marek Kowalczyk last won the day on 22 Maj

Marek Kowalczyk had the most liked content!

Reputacja

3

O Marek Kowalczyk

  1. z takich ciekawostek to pojawiła sie tez chyba pierwsza oficjalna zapowiedz DV-2019
  2. Nie jest pewne, ale skoro w tamtym roku wylosowali 84 tysiace a w tym 116 tysiecy to szansa na dolosowanie jest znikoma wg mnie.
  3. Jest juz nowy biuletyn z ciekawymi informacjami prawie 116 000 wylosowanych spośród 14,7 mln zgłoszeń. Polska 863 wylosowanych zatem w tym roku raczej nie bedzie drugiego losowania
  4. Z przygodami, ale najważniejsze ze wizy otrzymane. I takie małe sprostowanie - chyba jest tak, że jeśli otrzymasz wizę to jak masz 2 dzieci + żona to mimo że otrzymujecie 4 wizy to de facto z puli 50 000 wiz z losowania ubywa tylko 1 a nie 4 Czyli generalnie zalecana płatność w ambasadzie to jednak gotówka w złotówkach a nie dolary?
  5. Podepne sie do tematu - slyszalem ze jesli otrzymamy pozytywna decyzje odnosnie wizy imigracyjnej w ambasadzie to otrzymujemy zaplombowana koperte z dokumentami do oddania na granicy USA. I tak sie zastanawiam, czysto teoretycznie, jakie sa mozliwosci dzialania w przypadku zgubienia/uszkodzenia/kradziezy rzeczonej koperty?
  6. nie, z tego co się orientuje to decyzje o wizie otrzymujesz dopiero podczas rozmowy z konsulem, a nie podczas sprawdzania dokumentów przez pracownika ambasady, zatem jest możliwość ze sie zapłaci za rozpatrzenie wniosku i bedzie decyzja negatywna.
  7. Jakie są możliwości uiszczenia opłaty imigracyjnej $330 w ambasadzie bezpośrednio przed rozmową? Można płacić gotówką w USD? Pytam bo dolar aktualnie jest stosunkowo tani więc pewnie sporo osób bedzie chciało sie teraz zaopatrzyć w walutę.
  8. Czyli w polu Enter your KCC Case Number wpisać tylko "33XXX" czy "EU33XXX"? Bo skąd sie wzielo "CN" w "CN33XXX" u Ciebie?
  9. ok dzieki zaraz sprawdze a co do zapisu CN to który format jest poprawny?
  10. też mam zablokowane przyciski, zarówno "Sign and submit application" jak i "confirmation" gdy klikam nic nie reaguje. Mam juz cały ds260 wypełniony, wczesniej nie dochodziłem do tego momentu (tzn, nie klikałem tych przyciskow), mam zaznaczone "no" w pytaniu o to czy ktoś mi pomagał, case number próbowałem wpisywać zarówno 2018EU0000XXXX jak i 2018EUXXXX i nie wchodzi numer paszportu mam w formie AA1111111 ktos mial taka sytuacje?
  11. Ok w takim razie lepiej wpisze wszystko. A odnosnie edukacji: jeśli obecnie studiuję to nie wiem czy w polu edukacja dodawać jeszcze raz uczelnię (wpisalem ja wczesniej w polu czy msie obecnie zajmuje) z tym ze wtedy jest problem z datą zakonczenia edukacji, mialbym ją ustawić na dzis (bo przeciez nie skonczylem jej bo jestem w trakcie...)? To pytanie jest troche niezrozumiałe bo nie pytają o ukończoną edukację,tylko o 'ever attended'... Zdrowy rozsadek podpowiada zeby nie pisac tu ponownie o uczelni wyzszej, a tylko i wylacznie napisać o liceum. PS w przypadku liceum ogolnoksztalcacych w 'course of study' wpisuje sie academic?
  12. witam, jeśli jestem studentem i póki co pracowałem tylko dorywczo (w tym zagranicą) to rozumiem ze w ds260 pisze ze jestem studentem i nei wpisuje zadnego doswiadczenia zawodowego?
  13. hej, czy móglby ktoś podsumować wszystkie koszty do momentu wylotu do USA zwiazane z otrzymaniem wizy. Ja z tego co wyczytałem (dot. jednej osoby) to: - rozpatrzenie wnisku wizowego $330 - oplata imigracyjna $220 - badania lekarskie około 500 zł Jeszcze coś się pojawia? Nie uwzględniam biletu lotniczego. Rzeczy poniżej 100 zł typu fotograf pomijam.
  14. nie straszcie XD aha czyli doprecyzuje - nikt nie bedzie mial pretensji jesli wysle mój ds260 teraz, w pazdzierniku dostane maila o rozmowie, a ja grzecznie zadzwonie do ambasady ze bede jednak z zona a nie sam? wtedy musze jakies dokumenty odnosnie zony wysylac czy powiedzmy akt slubu wystarcza przyniesc na rozmowe i nie chca ds260 ani innych rzeczy odnosnie zony?
  15. ja mam kolejne pytanie - chęć zawarcia ślubu cywilnego musi być zgłoszona w urzedzie co najmniej 31 dni przed ślubem. Dostałem poradę że powinienem wysłać DS260 samemu, przypuśćmy w maju 2017 czyli teraz, powiedzmy 25 października dostanę informację że rozmowa jest 1 grudnia. Wtedy zapisuje się na badania oraz de facto mam 35 dni na ogarnięcie ślub (na który muszę czekać co najmniej 31 dni...) i odbywa się on kilka dni przed rozmową??? Nie mówiąc o problemach paszportowych typu zmiana nazwiska itp. Czy to nie jest nienormalna sytuacja? Czy moja żona też musi mieć wysłany pełny formularz DS260 czy jak to wygląda? Bo rozumiem że badania musimy wtedy dokładnie takie same przechodzić? Czy ktoś robił w ten sposób i to ogarnął? I drugi wariant - wysłanie DS260 w maju, ślub powiedzmy lipiec, edytowanie DS260 i dołączenie żony (wiem że wtedy mam później rozmowę ale chyba z numerem 99XX nadal nie powinno być problemów z tym że nie mieć rozmowy w ogóle? i ponownie, czy wtedy cały DS260 się wypełnia dwa razy? czy jest tak że jest jeden DS na mnie i drugi na żonę czy po prostu w moim dołączam informację że jestem żonaty i z zoną chce wyjechać? To jest chyba rozsądniejszy wariant? wtedy rozmowa powiedzmy na wiosnę? a może lepiej na razie w ogole nie wysylać ds260 i zrobic to dopiero po slubie ktory bedzie powiedzmy w lipcu? Wiem że pytania są szczegółowe ale prosiłbym o odpowiedź jeśli ktoś zna bo nie chce czegoś spalić na stracie