Maciek Kowalczyk

Użytkownik
  • Zawartość

    10
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1

O Maciek Kowalczyk

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    mazowieckie
  1. Powiem tak. Jestem głównym aplikantem i pracuje w obecnej firmie ponad 10 lat, więc w sowim wniosku nie wpisywałem poprzednich pracodawców, a w obecnym pracodawcy nie widze takiego pola jak Supervisor. Natomiast w aplikacji mojej żony, gdzie oprócz obecnego wpisywaliśmy poprzedniego pracodawcę, sprzed kilku lat faktycznie jest coś takiego jak Supervisor's surnames. Możesz tam zaznaczyć DO NOT KNOW, i tak też zrobiła żona. Czy to dobrze to ci nie powiem. Sam jestem ciekaw. Jak ktoś wie, niech da znać jest jeszcze czas na odblokowanie i poprawki ewentualne. Wg mnie to dotyczy tylko poprzednich pracodawców bo ani w obecnym pracodawcy ani w edukacji te pola się u mnie we wniosku nie pojawiają.
  2. Nie jestem specem ale akurat jestem na forum więc postaram się odpowiedzieć. Gdybym sie gdzieś mylił prosze o poprawienie mnie. Wniosek wypełniamy po angielsku bez polskich znaków. Ja tłumaczyłem nazwy szkół. Tylko średnie i wyższe (podstawówki, gimnazjum nie wpisujesz). Kierunek studiów (ja np wpisałem Political Science) W liceum wpisalem "Secondary school certificate" (właśnie sie zastanawiam czy to dobrze zrobiłem). W studiach wpisałem "Master of ..." wpisujesz swoj kierunek (no chyba że nie jestes Master czyli nie masz magistra). Supervisor to Kierownik, ale gdzie jest pytanie o to bo nie pamietam dokladnie i nie wiem co trzeba wpisac.
  3. Heh, wyjdę z ambasady z zieloną kartą to wtedy będę prowadził rozmowy na takie tematy. Na razie czekamy, choć przyznam, ze od momentu wylosowania nie myślę o niczym innym. Celuję w NJ, mam tam znajomych, którzy zadeklarowali pomoc w razie wyjazdu. Ja mentalnie tez jestem gotowy do wyjazdu choćby jutro, ale finansowo to by bylo w tym momencie niemożliwe.
  4. Ja 32xxx i licze na rozmowe w czerwcu 2018. Patrzac po poprzednich latach powinnismy sie zalapac. Mi pasuje bo dla mnie im pozniej tym lepiej. Moze sie miniemy w ambasadzie w przyszlym roku. Trzymam kciuki.
  5. Czy ktos moze podrzucic na szybko instrukcje jak odblokowac DS? Widzialem to juz gdzies ale teraz oczywiscie nie moge znaleźć. Z gory dziekuje.
  6. dziekuje a c do tego? jakies doswiadczenia? 1. W ostatnim pytaniu gdzie jest "czy ktoś pomagał ci w złożeniu wniosku" na wniosku mojej zony zaznaczyliśmy, że nikt jej nie pomagał. Przeczytałem gdzieś, że to źle bo ponieważ ja jestem głównym aplikantem to tam się powinno zaznaczyć, ze właśnie ja jej pomagałem. Jak to jest, czy powinienem pisac o odblokowanie wniosku i to zmienic czy to nie jest istotne?
  7. Cześć, 28.05 złozyłem ds260. I teraz kilka pytań. 1. W ostatnim pytaniu gdzie jest "czy ktoś pomagał ci w złożeniu wniosku" na wniosku mojej zony zaznaczyliśmy, że nikt jej nie pomagał. Przeczytałem gdzieś, że to źle bo ponieważ ja jestem głównym aplikantem to tam się powinno zaznaczyć, ze właśnie ja jej pomagałem. Jak to jest, czy powinienem pisac o odblokowanie wniosku i to zmienic czy to nie jest istotne? 2. Równiez po złożeniu wniosku "przypomniało nam sie" że zona w 2006 była ponad rok w UK na au pair. Nie zawarliśmy tego we wniosku. Rozumiem ze to jest na tyle istotne, że powinniśmy to jednak dopisać czyli o odblokowanie wniosku i tak musze prosić... Zona potrzebuje w takim wypadku zaświadczenie o niekaralności z UK? Czy odblokowanie DS oddala termin interviev? Mam nr 32XXX. Troche sie boje, że bedzie za późno. 3. Najgorsze. Dopiero wczoraj doczytałem na forum w temacie DV2017, ze nie można używać zdjęc z poprzednich zgłoszeń. Nie wiedziałem o tym zgłaszając pierwszy wniosek i dla siebie i żony wysłałem zdjęcia, które wykorzystywałem w zgłoszeniu do DV2016 (wtedy nie zostaliśmy wylosowani). Czy to mnie automatycznie dyskwalifikuje? Czy to znaczy, że z tego powodu moge nie otrzymać wizy już po interviev w konsulacie i po wlaceniu 1320USD (4 os rodzina)? Troche to by było słabe. Czy ze wgladu na te zdjecia powinienem sobie już odpuscic dalszy proces i nie tracic kasy i czasu?
  8. W 2006 lub 2007 roku bylem skazany za posiadanie niewielkiej ilości narkotyków, wyrok grzywna. Jeśli sie dobrze orientuje to wg polskiego prawa skazanie uległo tzw zatarciu, czyli otrzymam zaswiadczenie o niekaralności(?). W związku z tym pytanie, czy mam podawać tą informację w DS260 i czy zabierać przetłumaczone papiery z sądu na rozmowe z konsulem, czy nie uwzgledniać tego w aplikacji? Drugie pytanie czy jeśli to jednak uwzględnie i bede miał papiery z sądu to mnie automatycznie dyskwalifikuje z otrzymania GC? Na stronie travel.state.gov w zakładce Visa Denials jest jasno napisane Was convicted of a drug violation - INA section 212(a)(2)(A)(i)(II) Ale w takim razie jaki byłby sens ubiegania się o GC i wpisywania tego jesli to by z automatu delikwenta odwalało? Nie chodzi mi o to, że chcę kombinować, chciałbym po prostu wiedzieć jak się zachować. Szukam na forum, widze podobne przypadki ale nie pod tematami DV lottery. Ktoś zna jakieś historie z życia wzięte?
  9. Witam , to mój pierwszy post na forum. Zarejestrowałem się ponieważ zostałem wylosowany w DV2018. To trzecia próba i się udało, także do trzech razy sztuka. Niestety zupełnie się tego nie spodziewałem i zarówno ja jak i cała moja rodzina nie mamy ważnych paszportów. Jutro robię zdjęcia i jak najszybciej składam wnioski o paszporty. Z tego wniosek, że DS260 bede mogl wypełnić najwcześniej na początku czerwca. Mój CN to 2018EU00032XXX. Pytanie do zorientowanych w temacie. Czy z takim numerem i terminem złożenia DS260 mam realne szanse na zaproszenie na interviev? Z góry dzieki za odpowiedź, na pewno bede miał więcej pytań ponieważ podoba mi się to forum, jest bardzo rzeczowe i pozytywnie nastawieni ludzie.