Skocz do zawartości

NobodyKnows

Użytkownik
  • Zawartość

    5
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0
  1. Pierwszy z brzegu rekord : 9 FAM 402.2-5(F) (U) Aliens Normally Classifiable H1 or H3 (CT:VISA-288; 02-22-2017) a. (U) There are cases in which aliens who qualify for H1 or H3 visas may more appropriately be classified as B1 visa applicants in certain circumstances; e.g., a qualified H1 or H3 visa applicant coming to the United States to perform H1 services or to participate in a training program. In such a case, the applicant must not receive any salary or other remuneration from a U.S. source other than an expense allowance or other reimbursement for expenses incidental to the alien’s temporary stay. For purposes of this Section, it is essential that the remuneration or source of income for services performed in the United States continue to be provided by the business entity located abroad, and that the alien meets the following criteria: (1) (U) With regard to foreign-sourced remuneration for services performed by aliens admitted under the provisions of INA 101(a)(15)(B), the Department has maintained that where a U.S. business enterprise or entity has a separate business enterprise abroad, the salary paid by such foreign entity should not be considered as coming from a “U.S. source;” (2) (U) In order for an employer to be considered a “foreign firm” the entity must have an office abroad and its payroll must be disbursed abroad. To qualify for a B1 visa, the employee must customarily be employed by the foreign firm, the employing entity must pay the employee’s salary, and the source of the employee’s salary must be abroad; and (3) (U) An alien classifiable H-2 must be classified as such notwithstanding the fact that the salary or other remuneration is being paid by a source outside the United States, or the fact that the alien is working without compensation (other than a voluntary service worker classifiable B1 in accordance with 9 FAM 402.2-5(C) above). A nonimmigrant visa petition accompanied by an approved labor certification must be filed on behalf of the alien. b. (U) B1 visas issued in accordance with the guidance in this section must be annotated as such. The annotation should read: "B-1 IN LIEU OF H, PER 9 FAM 402.2-5(F)" Źródło: https://fam.state.gov/fam/09FAM/09FAM040202.html
  2. Kawa? Spacer w NY?

    Felek07 w przyszłym roku też chciałabym wybrać się w podróż do USA, celuję raczej we wschodnie wybrzeże. Właśnie jestem na etapie planowania budżetu, może jakieś wskazówki? Generalnie mnóstwo rzeczy do zorganizowania, ale wierzę, że warto!
  3. Podróż do USA

    Bardzo dziękuję za szybki odzew! Joanna30, mówisz, że 10 tysięcy to troszkę zbyt mało? Jaka kwota w takim razie, według Ciebie, byłaby bezpieczniejsza? (masz już podróż za sobą, wiesz ile co kosztuje) Chcemy tak z rozsądkiem gospodarować pieniędzmi - spanie raczej w motelach przy drodze, nie celujemy w hotele 5*, ale oczywiście chcemy próbować różnych rzeczy, zwiedzać jak najwięcej - żeby później nie żałować, że gdzieś nie mogliśmy pójść ze względów finansowych. Jest czas, żeby trochę budżet powiększyć Czym podróżowałaś? Też autem?
  4. Podróż do USA

    Cześć! Planujemy z mężem wybrać się w podróż do USA. Zawsze marzyłam, żeby choć trochę zwiedzić Stany, zanim osiądziemy gdzieś na stałe (czytaj: kredyt hipoteczny i potomstwo ). Do tej pory sądziliśmy, że nie będzie tak trudno, bo mąż ma rodzinę w NY. Jak się okazało, nic bardziej mylnego - starym zwyczajem "z rodziną dobrze, ale tylko na zdjęciu". Plany pogrzebaliśmy, jeździliśmy w inne miejsca, ale jednak ogromna chęć wyjazdu do USA ciągle do nas powraca. Postanowiliśmy zorganizować wszystko na własną rękę - chcielibyśmy pojechać wiosną / latem w przyszłym roku, na około dwa tygodnie. Przygodę chcielibyśmy zacząć od NY, po czym przejechać wschodnim wybrzeżem do Miami, zwiedzając co się da po drodze. Budżet - powiedzmy - około 10 tysięcy złotych. Zdajemy sobie sprawę, że najlepiej zacząć od wizy. Idąc krok dalej, czy ktoś z tamtejszej Polonii mógłby nam polecić nocleg w NY na 2-3 dni (żeby przez ten czas przeżyć jakoś jet-lag i zwiedzić miasto)? Może ktoś ma wolny pokój/łóżko w salonie, oczywiście zapłacimy (i ewentualnie przywieziemy coś upragnionego z Polski ) . Generalnie boję się nieco takiego wyjazdu (trochę ze względów językowych (ja poziom B2, mąż... hm, żaden)), ale wierzę, że jeśli się nie odważymy, to nic z tego nie będzie. Czas opuścić strefę własnego komfortu Będę bardzo wdzięczna za wszystkie wskazówki / pomoc, może ktoś taką podróż odbył i jest chętny do wymiany doświadczeń lub z innej beczki - może chce się do nas dołączyć
  5. Loteria Wizowa DV 2019

    Cześć! Czy jeżeli mój mąż nie spełnia wymagań (brak średniego wykształcenia, tylko zawodowe), ale to ja będę składać wniosek (wykształcenie wyższe), to czy to nas jakoś skreśla? W sensie czy osoba "dołączona" nie spełniająca wymagań będzie jakimś problemem (w momencie składania wniosku lub już po ewentualnej wygranej w konsulacie)?
×