Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'cr1' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 11 wyników

  1. Cześć wszystkim! Mam nadzieję, że nie powielam tematu! 21 lutego mam interview, wiza CR1. Jeżeli zostanie mi przyznana, chciałabym do Stanów wylecieć 23/24 lutego. Paszport odbieram osobiście w Warszawie, Ul. Anappol. Pytanie do was, jak to jest z czasem oczekiwania na paszport? Będzie do odbioru następnego dnia po rozmowie?
  2. Hej! Czy sa tutaj osoby, które miały interview o wizę CR1 lub mają już wyznaczoną rozmowę? Jak długo czekaliście?
  3. witam. CZytałem te forum już od dawna i szkoda ze tylko czytałem a nie robilem tak jak tu radzicie. Otóż po kolei. Dzis dostałem z ambasady odpowiedz na moją petycje o wize imigracyjna z kategorii CR1. odmowa wizy i 10 letni zakaz wjazdu do usa ale po koleii: w 2000 roku przyjechałem do usa przez meksyk, po 12 latach w 2012 postanowiłem wrócić do kraju, idiota ja wrócilem do kraju normalnie na swoim paszporcie. Polska okazała sie pomyłką i postanowiłem wrócic do USA, Ponieważ moja dziewczyna jest obywatelka usa i razem ze mna wróciła do kraju stwierdziliśmy ze weżmiemy w polsce ślub i będziemy mnie sponsorować w kategorii CR1. We wniosku wizowym nie przyznałem sie że byłem w stanach. załatwiliśmy wszystkie dokumenty (w tym dodatkowego sponsora-bo moja zona siedzi nadal ze mna w polsce) i zostalismy zaproszeni do ambasady usa na rozmowe-na pytanie ambasadora czy byłem w usa nie przyznałem sie nadal (tak wiem idiota) i w efekcie dostałem bana do 2022 roku i jeszcze zaznaczył mi że nie mam możliwości odwołania sie od tej decyzji ze wzgledu na brak wystarczających powiązań rodzinnych (tego akurat nie rozumiem bo moja zona jest obywatelka uSA) potrzebuje waszej pomocy czy jest jakakolwiek szansa cos z tym zrobić? tylko prosze nie piszcie ze jestem debil bo teraz to juz wiem. zebym chociaz mógł starac sie o waiver to moja zona która juz miała teraz wracać do uSA mogłaby wykazac jakies "hardship" a tak chyba ukręciłem sobie sznur na szyi. czy jest tu ktoś mądry kto da mi jakies wskazówki co mógłbym zrobic zeby cos jeszcze uratować z tej sytuacji?
  4. Cześć Wszystkim, Chciałam podzielić się z wami doświadczeniami, bo może sie to komuś, gdzieś, kiedyś przyda:) Mój mąż, obywatel USA przeprowadził sie do Polski w 2011 i rok pozniej w 2012 wzięliśmy tu ślub. W 2014 podjeliśmy decyzje o wyjeździe do USA i wypełniliśmy pierwsze papiery. Wszystko poszlo w miare gładko, aż do momentu wizyty w ambasadzie w Warszawie we wrześniu 2015. Rozmowa z konsulem była bardzo krótka, pytał o standardowe rzeczy, wcześniejsze wizyty w USA, sponsora itd. Na koniec powiedział, że wszystko jest super, ale brakuje dowodów, na to że mąż faktycznie chce wrócic na stałe do USA i podjął już w tym celu konkretne kroki ('proof of concrete steps taken to establish the domicile'). Zdziwiło mnie to troche, bo już na wcześniejszym etapie załączaliśmy kopie prawa jazdy, karty do głosowania, wyciagi z rachunków w Bank of America, student loans statement, investments account, affidavit of residence etc. Mąż miał już wtedy też wykupiony bilet w jedną stronę do USA i wylatywał za 7 dni. Zapytałam więc konsula, co jeszcze mamy załączyć. Odpowiedź mnie rozbroiła, bo powiedział, że jak mąż przeleje 25 000 USD z Polski do USA to powinno wystarczyć i wówczas uwierzy, że naprawde chcemy się tam przeprowadzić! Niestety, nie dysponujemy takimi oszczędnościami, więc musimy sobie jakoś inaczej poradzić. Mąż poleciał i od października mieszka w CA, pracuje tam doryczo w szkole. W międzyczasie szukał intensywnie czegoś na pełen etet i znalazł - zaczyna od lutego w Seattle. Wydaje mi się, że w tym momencie mamy już wystarczające "dowody": acceptance letter, maile od pracodawcy z zaproszeniem na orentation day, potwierdzenia nadania paczek z jego rzeczami, bilet do USA, potwierdzenie ubezpieczenia, ubzepieczenia samochodu itd. Ale jeżeli chodzi o mieszkanie, to mamy tylko maile z agencją nieruchomości od której chce wynająć mieszkanie. Natomiast narazie nie chce podpisywać umowy najmu, bo prace w Seattle zacznie dopiero od marca, a wcześniej będzie się szkolił tu i tam. Mam tylko nadzieję, że to nie spowoduje to kolejnej odmowy.... Brakujące papiery z paszportem trzeba wysłać kurierem do Ambasady i na szczęście nie trzeba już tam więcej jechać. A może ktoś z was wie czy gdyby coś się jednak znowu nie spodobało to dostaniemy kolejną checkliste, czy wtedy to już tylko ostateczna odmowa i tyle? Pytam, bo troche mnie to męczy... Dziękuje, pozdrawiam i życze wszystkim powodzenia! Ola
  5. Mam pytanie jestem od 2 mc w NY na visa cr1 w trakcie pobytu tu zmarł mój współmałżonek, kiedy moge starac sie o obywatelstwo ?
  6. Witam,mam nurtujące pytanie.Otoz sponsoruje męża itd itp. Jestem na etapie NVC,25 czerwca przyznali mi nr WRW. Dlugo szukalam sponsor,dlatego wyslalam moje Aos i IV dopiero pod koniec wrzesnia(nie na wszystkich przyjaciol,biznesmenów mozna jednak liczyć,ale mniejsza oto). Nie szperajac po Internecie postanowilam trzymac sie wskazówek NVC,ale chyba nie zaszlabym daleko.Dostalam instrukcje żeby wyslac ds 230 wraz z dokumentami i Aos z dokumentami.Wiec moze bezmyślnie postanowilam zebrac w kupe wszystkie dokumenty i wlozylam w 1 teczkę,niestety z jednym cover sheet(tym odnośnie aos).29 września napisali mi,ze dokumenty przyjęli i oczekiwanie 60 dni.Miedzyczasie wyczytałam na forum,ze ta nowa forma weszla DS 260,wiec dzien później ja szybko wypelnilam i wyslalam.Logowani w systemie juz niemozliwe plus dostalam e mail,ze przyjeli formę. Proszę mi powiedzieć:Czy bardzo namieszalam,ze z glupoty wyslalam wszystko razem...?bez cover sheetu IV?Czy to skomplikuje sprawe,czy wszystko zalezy od NVC,kaza doslac ten cover sheet po prostu...Zmylilo mnie,bo adres byl ten sam,wiec dlatego zalaczylam jeden...i wszystko w tej jednej kopercie,plus ta forma ds230...niewypal to,co ja zrobilam,Jeszcze jestem w Chicago,w 6 miesiacu ciazy i modle sie,zeby maz zdazyl zobaczyc synka...Na razie minal miesiac ,wiec 60dni roboczych minie pod koniec listopada...Pozdrawiam i sory,ze tak dlugo
  7. Mam pytanie - czy zawsze pierwsza zielona karta jest na 2 lata a pozniej na 10 czy jeśli małżeństwo trwa dłużej niż 2 lata i dopiero po tym okresie zacząłbym się ubiegać o GC dzięki żonie otrzymałbym od razu na 10 lat? pytam, ponieważ gdzieś spotkałem się z jakimś artykułem odnośnie tego właśnie - ale podejrzewam, że to kłamstwo i jedynym sposobem na GC 10letnie jest DV.
  8. Hej, od paru godzin czytam posty na tym forum i staram się znaleźć odpowiedź na pytania które bardzo zaprzątaja mi głowę. Niestety chyba nie moge ogarnąć nadmiaru informacji i błądze.. Jeżeli zamieszczam swoje pytanie w złym dziale, to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie do właściwego. A o co chodzi? O początku..: Na początku stycznia poznałam swoją Miłość - Polaka z obywatelstwem amerykańskim (oraz polskim). On mieszka na stałe w USA i niestety nie może często przebywać w PL. Próbowałam go raz odwiedzić w USA ale nie dostałam wizy. Zobaczyliśmy się więc w kwietniu w Kanadzie - tam mi się oświadczył.. Pod koniec maja przyleciał do Polski i wzieliśmy ślub cywilny - decyzja o przyspieszeniu naszego ślubu wzięła się stad, że może to nam pozwoli być szybciej together tam w Stanach.. On wrócił do Usa i zaraz po tym jak pozmieniałam nazwiska na DO i paszporcie, chce wysłać forme I-130 (tu się pojawia pierwsze pytanie - czy On może wysłać to wszystko poprzez maila?) I teraz zaczynają się moje pytania. Wyczytaliśmy gdzieś, że po zaakceptowaniu wszelkich formularzy (dodatkowo g325a) i kiedy dostaniemy numer, ja będąc tu w Pl mogę starać o wizę typu K3. Ponoć jest to wiza na czas oczekiwania na GC wówczas resztę formalności załatwia się już będąc tam na miejscu. Po czym zaczęłam czytać wątki na tym forum i rzuciła mi się w oczy wzmianka o tym że takich wiz już nie ma. ( ?? Jeżeli ktoś się orientuje czy to nadal funkcjonuje, na jakich zasadach jest przyznawana, jakie dokumenty i inne formalności muszą zostać spełnione - będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Teraz kolejna kwestia. Czy On wysyła kopie naszego aktu małżeństwa czy też oryginał? ( potrzebny Mu jest skrócony czy zupełny odpis?) Czy zdjęcie paszportowe mogę mu wysłać jako skan, który sobie tam wydrukuje u fotografa? Ostatnie pytanie. Czy jeżeli wiza K3 nie funkcjonuje to czy mogę starać się o wize turystyczną, po tym jak miałam już jedną odmowę? Czy teraz będę traktowana jakoś inaczej podczas rozmowy? Czy również muszę wykazywać jakieś silne powiązania z krajem jeżeli oni wiedzą że mam Męża w Stanach? Mam nadzieje że to co napisałam jakoś trzyma się kupy.. naprawdę będę bardzo wdzięczna jeśli znajdą się jakieś Mądre Główki które odpowiedzą mi na moje pytania.. Pozdrawiam!
  9. Mam umówione spotkanie w ambasadzie za kilka dni, o przyznanie wizy imigracyjnej F3. Mam 19 lat, w tej chwili nie studiuję. Moi rodzice już od 3 lat mieszkają w USA, pracują (dostali wizę z tej samej petycji, którą złożyła na nas babcia - ja zdecydowałem że poczekam do skończenia liceum). No i wszystko ładnie pięknie - wszystkie dokumenty mam załatwione, nie byłem nigdy karany, wszystko jest prawie w porządku... No właśnie, prawie. Jest jeden problem. Wykryto w badaniach wstępnych u mnie kiłę, weryfikacja to potwierdziła. Tak też napisał mi lekarz w papierach, i oczywiście wsadził do zaplombowanej koperty. Co do zdrowia, cała reszta w porządku... W związku z tym mam do Was pytanie - czy automatycznie odmówią mi przyznania wizy? czy może mam jakieś szanse? Dodam, że jutro rozpoczynam leczenie, które potrwa prawdopodobnie 3-4 tygodnie.
  10. Witam, czy ktoś z Was może wie, czy Zaświadczenie o niekaralości może być odebrane z lokalnego Punktu Informacynego KRK, czy musi być przysłane z Warszawy? I jak to jest z tymi oryginałami dokumentów? Czytam, że trzeba wysłać oryginał i kopię. Czy na rozmowę w Warszawie również trzeba przynieść oryginał? Szukałem informacji na ten temat na forach. Nie doszukałem się niczego aktualnego, z tego roku. Może ktoś mógłby podzielić się doświadczeniem. Pozdrawiam
  11. Witam, Mojej przygody z NVC ciąg dalszy. Gdy już się wydawało, że wszystko zostało wysłane dostałem maila następującej treści: NETHERLANDS POLICE CERTIFICATE: Available. Police records can only be requested for immigrant visa applicants by the United States Consulate or Embassy where the applicant's case is being processed. Any certificate presented directly by applicants cannot be accepted. To request a police record, the visa processing post should send an email to the Consulate General in Amsterdam at [email protected] The request must include: ughh... brak słów. Pomijam fakt, że to jednostka USA musi o taki PC zaaplikować - więc nie rozumiem po co wysyłają takiego maila. Muszę wysłać im maila, tylko po to, żeby oni mogli go później forwardować do AMS? Druga sprawa - w Holandii byłem 5 miesięcy. Na stronie NVC jest wyraźnie napisane, że PC z innych krajów niż kraj zamieszkania dostarcza się w przypadku pobytu dłużej niż 6 miesięcy. Pracownicy NVC, którzy odbierają telefony, nie mają generalnie mówiąc pojęcia o całym procesie. Ich wiedza ogranicza się do tego co jest napisane na stronie www. Mam pytanie: Czy ktoś miał taką sytuację? O ile może to wydłużyć całą procedurę? Czy można liczyć na interview w listopadzie? grudniu? bo chyba październik odpada? Drugie pytanie. Nieco wyszedłem przed szereg jeśli chodzi o badania do wniosku wizowego. Zrobiłem je w kwietniu. Numer naszej sprawy wtedy zaczynał się od WAC.... teraz to WRW.... Czy muszę robić jeszcze raz badania? Czy na tych formularzach, które wypełnia doktor wpisuje sie numer sprawy? Pozdrawiam walczących! T.