Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'internship' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 10 wyników

  1. Cześć, Mam kilka pytań, ponieważ przeszukałam forum, ale nie widzę nikogo w podobnej sytuacji. Jestem studentką ostatniego roku prawa, planowaną obronę mam na marzec 2018. Oprócz tego studiuję drugi kierunek na WSB, który będę kończyć w 2020. Dodatkowo pracuję w branży hotelarskiej. Byłam już w US kilka razy na programie W&T w wakacje (3 razy), dodatkowo ze względu na wakacje w Meksyku po pracy mam wizę B1/B2 na 10 lat. Nigdy nie miałam problemów z prawem, ani z kwestią uzyskania wizy, zawsze wszystko sprawie i łatwo poszło. W tym roku hotel, w którym pracował w ubiegłe wakacje zaproponował mi roczne praktyki (od maja 2018) na zasadach - interniship (J-1) Będzie to już moja 4 wiza J-1, z tego co wiem, zwykle nie ma problemów z uzyskaniem wizy, kiedy wszystko jest legalnie załatwione z pracodawcą oraz sponsorem wizowym. Chciałam dodatkowo aplikować o Green Card i tutaj moje pytanie - czy w systemie pojawia się gdzieś info (widoczna dla konsula), że aplikowałem o Green Card i czy może to zaważyć na kwesti uzyskania przeze mnie wizy J-1 na praktyki? (W poprzednich wizach mam wpisane, że nie obejmuje mnie zasada 2-lat) Dziękuję za pomoc, -A
  2. Cześć wszystkim, widzę, że wiele osób naprawdę zna się tu na rzeczy, bardzo prosiłbym o jakiekolwiek informacje. Obecnie studiuję w Niemczech, w marcu mam ostatni semestr magisterki, a razem z nim mam możliwość realizowania pracy magisterskiej w firmie. Rozumiem, że mogę to traktować jako internship. 3 lata temu byłem już w Stanach na programie Work and Travel. Dzięki temu mam kontakt z osobą, która zaproponowała mi realizację internship w swojej firmie. Mam już numer SSN. Moje pytanie jest następujące: Czy muszę korzystać z organizacji (sponsora), która wyda mi dokument DS-2019 czy mogę załatwić to w jakiś inny sposób i czy to prawda, że ten dokument kosztuje ponad 1000$ ? Internship musiałbym zaczynać już w marcu, mam nadzieję, że nie jest za późno, żeby to wszystko zoorganizować. Z góry bardzo dziękuję, za wszelkie informacje. Pozdrawiam Dawid
  3. Cześć! Jestem uczniem 2. klasy liceum (18 lat), otrzymałem ofertę płatnego internshipu w Dolinie Krzemowej. Chciałbym też podczas tego wyjazdu uczestniczyć w kursie TOEFLa w Los Angeles. Na marginesie - w tym roku aplikuję na MIT, więc ten wyjazd byłby bardzo przydatny dla mnie. Od razu mówię, że J1 jest tylko dla studentów. Jaką wizę powinienem dostać? Czy w ogóle jest taka? H3 byłaby odpowiednia? Jeśli nie udałoby się z internshipem to chciałbym chociaż ten kurs językowy.
  4. Drodzy, nazywam się Konrad, jest to mój pierwszy post na tym forum. So far, znalazłem tu bardzo dużo ciekawych informacji, niemniej w dalszym ciągu chciałbym wyjaśnić kilka innych spraw. Moja sytuacja jest następująca: mam 21 lat, jestem studentem prawa, aktualnie mam gap year. Przed kilkoma dniami udało mi się znaleźć kancelarie w usa, która zgodziła się zatrudnić mnie na zasadzie internship. Mam rodzinę w stanach, która jest skłonna zapewnić mi "dach nad głową" w czasie mojego pobytu. W tej chwili mam wolną rękę w kwestii załatwiania formalności. Przechodząc do konkretów: 1) Sposnor Chcąc wyjechać na wizie J-1 muszę uprzednio znaleźć sponsora. Napisałem już maile do wszystkich potencjalnych sponsorów, których znalazłem na oficjalnej liście zamieszczonej na stronie rządowej usa. Czy istnieją jakieś inne drogi na znalezienie tychże? Czy można to jakoś ominąć/uprościć? Pytam, ponieważ mam dość klarowną sytuację, tzn. - mam ustawionego pracodawcę, mam legalnie mieszkającą rodzine w usa ( i miedzy innymi affidavit of support wystawiony przez nich) - the question is - po co mi pośrednik? Będę wdzięczny za wszelkie porady, komentarze, przemyślenia, ciepłe słowa i inne! 2) W/w affidavit of support Czy w przypadku wyjazdu na wizie J-1 affidavit of support może się przydać? Czy może on zastąpić np wyciągi z konta bankowego, które mają potwierdzić, iż mam środki niezbędne do życia w trakcie pobytu? 3) Czy fakt, że leciałbym tam z biletem w jedną stronę, oczywiście z zamiarem zakupu biletu powrotnego w późniejszym okresie, może mieć negatywny wpływ na decyzję konsula odnośnie wpuszczenia mojej skromnej osoby na terytorium USA? W tej chwili żadna inna kwestia nie przychodzi mi do głowy. Będę niezwykle wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Serdecznie pozdrawiam, Konrad
  5. Chciałabym odbyć staż w wakacje (ok.2 miesiące) w Stanach, w dziale Human Resources. Ktoś odbywał coś takiego i mógłby się podzielić inform.?
  6. Witam, nie udało nam się z żoną po raz kolejny w loterii i planujemy próbować wyjechać na Internship. Moje pytanie jest nastepujące: Gdzieś wyczytałem, że na internship można wyjechać najpóźniej rok po ukończeniu studiów tzn. rozpoczęcie może być najpóźniej 12 miesięcy po ukończeniu studiów. Moja żona broniła się 15.07.2013r. Czy data obrony jest jednocześnie datą ukończenia studów. Chcięlibyśmy wyjechać we wrześniu na rok.
  7. Cześć, Od kilku lat myślę nad wyjazdem do USA i oczywiście pierwsze, co mi przyszło do głowy to camp, ale ponieważ w tym roku jestem zobowiązany w lecie odbyć praktykę studencką, zainteresowałem się programem praktyk studenckich. Z tego powodu od jakiegoś czasu przeglądam indeed i craigslist i ostatnio znalazłem ciekawą ofertę pracy (wymagany język polski i to w Kansas, czyli konkurencja byłaby raczej ograniczona), tyle, że zacząłem się przez nią zastanawiać, ile trwa cała ta procedura zdobywania promesy wizowej? Bo zakładając, że podobna oferta pojawiłaby się np. na początku czerwca, czy zdążyłbym przeprowadzić całą procedurę i wyjechać np. 1 lipca? Jest też druga sprawa, która mnie interesuje: przy aplikacji na campa nie można być na urlopie dziekańskim, podobnie tutaj. Ale co by się stało, gdybym wyjechał będąc normalnie studentem, a pracodawca zaproponowałby mi później wydłużenie stażu (z tego co wiem, może on trwać do 12 miesięcy)? Czy w takim wypadku mógłbym wziąć urlop dziekański na uczelni w Polsce bez żadnych konsekwencji prawnych? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi! - Szymon
  8. Witajcie, Szukam osób, które wybierają lub w zasadzie dopiero planują wyjazd na praktyki w wakacje 2014. Jestem studentką Amerykanistyki i szukam innych osób, które chciałyby wybrac się na praktyki w rejon wybrzeża wschodniego, najlepiej NH, NJ, NYC lub okolice. Perspektywa jechania samej trochę mnie przeraża, a nikt z moich znajomych takim wyjazdem nie jest zainteresowany. Jeśli ktoś również rozważa taki wyjazd, można zgrac się w jakąś grupę, wspólnie wybrac jakiś program i wiedziec, że nie jedzie się zupełnie samemu. Pozdrawiam
  9. Cześć! Planuję w przyszłym roku wyjechać na Internship. Aktualnie jestem na 5 roku Finansów i Rachunkowości. Czy ktoś z Was był na tym programie i może powiedzieć mi coś więcej? W internecie znalazłam tylko szczątkowe informacje. Interesuje mnie, czy taki wyjazd ma sens, czy dają prawdziwe zadania czy jest to coś w stylu polskiej praktyki w stylu" podaj, zanieś, skseruj, zrób mi kawę"? Bardzo zależy mi konkretnych informacjach, bo taki wyjazd nie jest tani, a przecież to samo mogłabym robić w PL.
  10. Czesc Wszystkim, prosze o porade jak wyglada proces ubiegania sie o wize J1 po roku na OPT.Skonczylam college rok temu w maju i skorzystalam z OPT (optional practical training), chcialabym przedluzyc swoj pobyt w Stanach i myslalam o przejsciu na J1 na kolejny rok... Jak wyglada proces?jakie formy?jakie papiery sa wymagane? prosze o pomoc. Dziekuje!
×