Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'j1' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 18 wyników

  1. Czy ktoś może po wizie J1 z two-year home residency requirement próbował znieść ten wymóg i pojechał w przeciągu 2 lat na kolejny J1 lub H-1B? H-1B na pewno jest objęte, ale może na kolejne J1 nie trzeba znosić w ogóle wymogu (?)
  2. Witam serdecznie Mam takie male pytanie, przylecialem tu na wizie J1 i zanim wiza wygasla zlozylem papiery o zmiane statusu na F1, wszystko zrobione jak powinno byc, moja sprawa jest w toku. Jednak nie wiem czy chce jeszcze isc tu do szkoly, za dlugo to wszystko trwa, do domu sie zaczyna bardzo tesknic. Jesli dostane status to i tak za dlugi ten pobyt w USA bedzie, nie chce tyle tu byc, ale chcialbym jeszcze kiedys wrocic, bo jednak tak na troche przyjechac jest fajnie. Wiem, ze czekajac na decyzje z USCIS mimo wygasniecia wizy jestem legalnie, ale czy jesli zdecyduje sie poleciec do Polski, moge miec problem z otrzymaniem wizy J1 czy B2 w przyszlosci dlatego, ze zaczalem bawic sie w zmiane statusu? Pozdrawiam
  3. Witam serdecznie, otoz jak wiemy, Polska jest w tym roku ponownie w gronie krajow na loterie wizowa. Mam dwa pytania, odnosnie swojej sytuacji i bardzo serdecznie prosze o pomoc. 1)Obecnie mam wyslane dokumenty o zmiane statusu z J1 na F1, czy jesli zglosze sie do loterii, moze miec to negatywny wplyw na rozpatrzenie mojej sprawy o zmiane statusu na studencki? 2) Czy, jesli zostane wylosowany bedac na statusie F1, taka karte moge odebrac w USA? Pozdrawiam cieplo z (jeszcze) cieplego Chicago
  4. Witam serdecznie! Mam pytanie odnosnie zmiany statusu z J1 na F1. Otoz, na mojej DS formie jest podany pracodawca, u ktorego pracowalem. Pracowalem tam dwa miesiace, po czym dostalem pozwolenie od pracodawcy na dobrowolne opuszczenie miejsca pracy, z powodu zbyt duzej liczby osob zatrudnionych i zbyt malego ruchu w parku rozrywki, moj sponsor wizowy o tym wie i gdy spytalem czy moj status jest ok, powiedziano mi, ze tak i zapytano czy szukam innej pracy czy zwiedzam. Powiedzialem, ze bede podrozowal ale przyjechalem do Chicago i zaczalem prace za cash, nie podawalem ani swojego numeru SSN ani zadnych inny. Jednak pojawila sie szansa na pojscie tutaj do szkoly, mam sponsora, obywatela USA, wypelnione dokumenty o sponsorowanie podbite w banku i u notariusza. Czy USCIS bedzie chcial odemnie paycheck'i od pracodawcy, ktory jest wpisany na DS2019? Czy beda sprawdzali co robilem po opuszczeniu miejsca pracy?
  5. Witam Na wstępie, jako że jest to mój pierwszy post na forum - serdecznie wszystkich witam! Trochę czasu poświęciłem na przejrzenie historii zamieszczonych na forum i niestety żadna nie wpasowała się w mój przypadek, aczkolwiek odpowiedzi na parę pytań znalazłem.. Mam nadzieje że znajdziecie chwilę czasu na udzielenie odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie co pozwoli mi ostatecznie podjąć decyzje.. Moja sytuacja. 25 lat, student 5 roku Inżynierii Środowiska (Inżynier zrobiony na Makrokierunku czyli studia prowadzone w języku angielskim: wykłady, ćwiczenia, laboratoria, egzaminy.. alles in inglisz..), uczestnik wymiany w ramach programu Erasmus (piszę to wszystko, bo czytałem że jakoś trzeba udowodnić swoją chęć i potrzebę podróżowania czy też znajomość ang. (i tak wyjdzie w trakcie rozmowy..?)). Ostatni semestr mam zaliczony i TEORETYCZNIE obrona przewidziana jest na koniec września ALE: Od miesiąca przebywam na wyspach Karaibskich i zostanę tu następne dwa miesiące. Kolejnym celem jest Kuba (początek września, do 3 tygodni) i tu moje pierwsze pytania: -Czy po opłaceniu wniosku o wizę, mogę umówić rozmowę z konsulem w ambasadzie w kraju w którym przebywam (jest tutaj ambasada)? W tej kwestii tak czy siak będę dzwonił kiedy uda mi się uzyskać dostęp do w miarę stabilnego łącza... -czy JEŚLI otrzymam wizę (tur./J1) mogą być problemy z wjazdem na Kubę (słyszałem/czytałem że nie ale..), zdaję sobie sprawę że nie jest to forum kuba.info.pl ale może ktoś podobny przypadek już przerabiał -czy JEŚLI otrzymam wizę i wjadę do Kuby, następnie z niej wyjadę dajmy na to przez meksyk/paname/kostartyke lub inny kraj tego typu mogę mieć problemy na granicy z USA? (z Kuby oczywiście lecieć nie można;) czy lepiej lecieć przez Kanadę? nie ukrywam że bardzo mi zależy choćby na paru dniach/tygodniach w Ameryce Centralnej... Kolejnym krokiem jest wjazd do USA. Cel wyjazdu to przede wszystkim zwiedzanie. Środków własnych będę posiadał około 1000 dolarów w gotówce/na karcie - mogę tak i tak, zależy jak lepiej. JEDNAKŻE, skoro udało mi się doczłapać do granicy, zwiedzić Karaiby szkoda było by przygodę kończyć zbyt szybko.. mam możliwość pracy w USA. Zwiedzić planuje wschodnie wybrzeże i udać się w kierunku Nowego Jorku gdzie miałbym pracować. Szukam również możliwości pracy jako instruktor windsurfingu/nart na Hawajach / w Aspen.. rozsyłam CV/listy.mot. Tak więc jestem na etapie określania punktów docelowych i wszystko zależy od tego co mi doradzicie.. Jako że jestem studentem rozważam dwie opcje, które krótko przedstawię i umotywuje.. A) Work n travel - prace mam załatwioną u znajomego na 100%, niezależnie od tego czy będę miał wizę J1 i będę mógł legalnie pracować czy też nie, ta opcja daje komfort i pewność psychiczną iż nie będę majkelem skołfildem z prison brejka.. Czytałem ze pobyt może trwać nawet do 12 miesięcy. Plusem jest to ze mam X miesięcy na prace i 30 dni na zwiedzanie, ale posiadam ten komfort że mój pracodawca zapewni urząd iż pracowałem tyle ile trzeba, a ja będę mógł pracować miesiąc i zwiedzać przez trzy... zastanawiałem się czy nie spędzić zimy w USA (hawaje/aspen) - czyli musiałbym wize J1 przedłużać i stąd pytanie: -czy przedłużanie pobytu na wizie J1 jest problematyczne? Minusem jest to że trochę więcej pierniczenia się z dokumentami? (chyba że się mylę?) Zwykła wiza turystyczna. Mogę wjechać do USA i niestety nie mogę pracować co jest mi potrzebne aby móc zwiedzić jak najwięcej. Najchętniej to bym w USA przezimował i zwiedził również zachodnie wybrzeże. Plusem jest to że można to zrobić szybciej niestety nie mam komfortu psychicznego i różnie się to może skończyć. Mogę też pojechać zwiedzić USA ile się da za to co posiadam i spadam do domu.. Pytania: -Która wiza daje większe prawdopodobieństwo wjazdu do USA... -O którą się lepiej starać -Czy na obu wizach można wjechać przy pomocy... łodzi? Czytałem, że trzeba podać dokładną datę przyjazdu? Istnieje spora szansa iż będę z Karaibów/Kuby żeglował w kierunku USA.. czy ktoś wie jak to w takim przypadku wygląda? Zdaję sobie sprawę ze trochę zamotałem ale tak to właśnie wygląda..i nie bardzo wiem co począć. Zdaje mi się że lepszą opcja jest opcja A.. ale nie do końca jestem przekonany czy w mojej obecnej sytuacji (pobyt na Karaibach) jest ona wykonalna mimo że w Polsce I USA mam ludzi skłonnych mi pomoc. Problemem może być też czas.. Jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc to miszcz i za każdą odpowiedź z góry dziękuje. Gdyby coś było niejasne lub macie pytania, proszę zadawać! Zdaję sobie również sprawę z tego że mogę mieć złudne mniemanie iż wszystko jest takie proste..nigdy się wyjazdem do USA nie interesowałem. a tu proszę.. z zaskoczenia. Pozdrawiam! Gniewosz
  6. Hej. Razem z moim chłopakiem zaczęliśmy pracę w ramach work&travel. Pracujemy dziś 3 dzień, aktywowaliśmy wize ale nie mamy jeszcze Social Security Number. Nasza sytuacja jest dość nieciekawa ponieważ nasza organizacja nie zapewniła nam housingu (który zgodnie z zapisem w umowie miał być dla nas zapewniony) w związku z tym musielismy załatwić motel na własna rękę za pieniądze( ok. 360 $ za tydzień), które ciężko będzie nam zarobić w ciągu tygodnia pracy, a za coś trzeba żyć poza tym mieliśmy odkladać na travel we wrześniu. Mieliśmy pracować min. 30 godzin w tygodniu a ja ledwo będe w stanie wyrobic 25h na tydzień. Pensja po odliczeniu podatków to niecałe 7$ /h . Oprócz tego pracodawca, który po przyjeździe miał osobiście odebrać nas z lotniska, podwieźć do mieszkania, które mieliśmy mieć zapewnione oraz miał pomóc nam w zakupie uniformu do pracy itp. nie odbierał od nas telefonów bie odpisywał na maila.... Na wypłatę za pierwszy tydzień możemy czekać nawet 3 tygodnie. W związku z tym moje pytania do Was jest następujące: 1. Czy mozemy legalnie zrezygnowac z pracy i szukać czegoś na własna rękę? Po jakim czasie jest to mozliwe (teoretycznie musimy przepracować 2 tygodnie) ? 2. Czy w takiej sytuacji pracodawca ma obowiazek wyplacic nam pensje ? 3. Czy jesli zostaniemy zwolnieni zanim wypracujemy 2 tygodnie czy wtedy istnieje mozliwosc anulowania naszej wizy J-1? 4. Czy sensowne jest wyrabiane social security number jesli chcemy zrezygnowac z tej pracy? Bedziemy bardzo wdzieczni za wszelkie rady od was. Nasza sytuacja jest napieta poniewaz nie mamy tyle pieniedzy zeby przezyc tu przez kolejny tydzien.... tym bardziej ze pierwsza wyplate mozemy dostac nawet za 3 tygodnie ( niekrorzy od nas z pracy czekaja juz ponad 3 tygodnie) i bedzie to wyplata za pierwszy tydzien pracy. Pozdrawiam. M.
  7. Witam, chcialbym zapytac sie jak widzicie moja szanse na wize turystyczna. Bylem w Stanach raz na wizie J1, wrocilem w terminie, nie zlamalem prawa ani nic zlego nie zrobilem. Obecnie jestem 2 raz na wizie J1 i tez mam zamiar wrocic na czas. Problem polega na tym, ze chcialbym przyleciec do Stanow turystycznie zima, na ferie (wiem, ze dlugi czas do tego ale juz zaczynam o tym myslec) na miesiac i potem znowu latem uzyskac wize J1. Myslicie, ze moga byc jakies problemy, jak powiem konsulowi, ze chce przyleciec na ferie do Stanow a on zobaczy, ze bylem juz 2x na J1 i pomysli, ze chce zostac nielegalnie? Myslalem, ze to bedzie plus, ze wrocilem na czas i ze podczas rozmowy o wize B2 powiem, ze chce jechac na lato znowu na J1, ale slyszalem rozne opinie, jedni mowia tak inni tak, przykladowo jedna osoba powiedziala mi, ze dostane odrazu odmowe bo pomysla, ze chce zostac i potem moge miec klopot z J1 na lato a nie chce ryzykowac, zeby nie przekreslic sobie szansy na J1 w przyszlosci. Wiec chce zapytac ekspertow jak to widza Pozdrawiam!
  8. Cześć, mam nadzieję, że mi pomożecie! mam pytanie dotyczące wizy J-1. Razem z chłopakiem z Hiszpanii chcemy aplikować na program W&T przez polskie biuro CCUSA, które wystawi potrzebne dokumenty i DS2019. Jedynym problemem jest kwestia uzyskania wizy. Chłopak mieszka w Hiszpanii, więc pewnie nie może się ubiegać o wizę tutaj w Polsce? Czy zatem będzie miał problem w uzyskaniu wizy samodzielnie, w ambasadzie amerykańskiej w Hiszpanii, mając DS2019 wystawione przez polskie biuro? CCUSA jest amerykańskim sponsorem i działa międzynarodowo, jednak akurat w Hiszpanii ich biuro nie istnieje...czy będzie to problem podczas ubiegania się o wizę? Bardzo proszę o pomoc, nie wiem do kogo się z tym zwrócić, bo to dość nietypowa sytuacja. Będę bardzo wdzięczna za jak najszybszą odpowiedź. Zu
  9. Witam wszystkich serdecznie!, W czerwcu 2013 roku wyjechałam do Stanów na wakacyjny program Work and Travel. Wiza wystawiona w paszporcie obejmuje okres 5 lat zamiast pięciu miesięcy. Ktoś wbijając pieczątkę po prostu się pomylił. Czy mogę wyjechać na tej wizie na program W&T ponownie w 2014 roku? Z góry dziękuję za odpowiedź .
  10. Dla wszystkich zainteresowanych: "The U.S. Embassy in Krakow, Poland, is interested in hosting an event in December or January for former J-1 exchange participants with a particular emphasis on Summer Work Travel. If any of you are interested in being invited to any Embassy networking/outreach events, please feel free to contact Mr. Kyle Hartwell, program analyst ECA/EC at the State Department. He will be available to answer any questions you might have about these very interesting events! Kyle’s contact information is below: Kyle Hartwell Program Analyst - ECA/EC [email protected] - (202) 632-6309" Zapraszam do udziału w naszym programie, Monika Kraśnicka www.goglobal.pl
  11. Witam, jakoże to mój pierwszy post na forum, pragnę się przywitać bardzo serdecznie. Mam dość nie typowy problem i nie znalazłem na tym forum nic podobnego. Otóż w następnym sezonie wybieram się ponownie do Wisconsin do pracy na wizie J1. To mój trzeci wyjazd, zawsze wracałem na czas itp. Problem polega na tym, że chciałbym zabrać do Stanów dziewczynę. W tym roku będzie po maturze i zamierza rozpocząć studium po powrocie do Polski. Czy są szanse na wize turystyczną, jeśli przez jej pobyt w USA będę ją utrzymywał z zarobionych pieniędzy a zarabiam tam naprawde dobrze i napewno wystarczy na utrzymanie dwóch osób. Nie chce, żeby tam nielegalnie pracowała ale np. sprzątała czy gotowała w moim miejscu zakwaterowania. Potem chcę pokazać jej Stany moją okolicę gdzie już znaczny czas przeżyłem. Pochodzi z dość zamorznej rodziny, która obiecała pokryć koszty przelotu oraz dostanie od nich około $2000. Dodam, że powrót napewno będzie na czas, gdyż mam zamiar kontynuować studia a ona zaczyna studium. Czas na jaki planujemy się wybrać to standardowo 4 miesiące, nie moge sobie niestety jak zwykle pozwolić na grace period...
  12. Jesli szukasz informacji o OCEAN CITY, MD pytaj, odwiedz strone www.chrisparypa.com i uzyj formularza kontaktowego. Odpowiem na wszystkie pytania, pomoge jesli dam rade.... PRACA 2013 - Mam kilka miejsc pracy, jesli ktos jest chetny to prosze pisac. Praca w Restauracji i w Sklepie z alkoholem skontaktuj sie ze mna przez www.chrisparypa.com albo znajdz mnie na Facebook Chris Parypa
  13. Czy ktoś pracował w Valleyfair, Minessota lub ogólnie w pobliżu - Minneapolis i okolice? CCUSA ma Valleyfair na swoch targach, potrzebuję opinę o tym parku - dosłownie wszystko mnie interesuje:) Pomożecie drodzy forumowicze:)
  14. Hej Moja koleżanka i ja chciałybyśmy znaleźć prace w Las Vegas. To nie będzie nasz pierwszy wyjazd, w tym roku pracowałam razem z koleżanką na Cape Cod w „Roch Bros”. W tym roku zwiedziłyśmy wschodnią część USA, a w następnym marzy nam sie zachodnia. Jesteśmy w 100% zdecydowane na wyjazd. Czy ktoś z polski wybiera się do pracy na W&T'a 2013 do Las Vegas? Czy ktoś z was pracował w LV wcześniej, jeśli tak to przez jakie biuro, czy szukaliście sobie sami pracy czy mieliście kontrakt załatwiony przez biuro? Z góry dzięki za pomoc J
  15. Hey, W zwiazku z zaistnialym problemem postanowilam zwrocic sie do was drodzy forumowicze. Otoz moj problem wyglada nastepujaco, ubiegle wakacje spedzialam w USA, program Work and Travel, wiza J1. Pracowalam niestety wylacznie tylko ok miesiaca, stad tez moj dochod byl nie za wysoki.. tzn. nieznacznie ponad 1000$. Wakacje byly swietne:) Jednakze wywiozal sie nastepujacy problem. Otrzymalam formularz 1099-Misc. Od razu mnie to zaniepokoilo. Wzielam sie za wydzwanianie po agencjach oraz pytania. Generalnie jest tak, ze przy tak malej kwocie pracodawca nie musi rozliczyc mnie z podatku, z drugiej jednak strony jestem do tego zobowiazana. Nie chce miec zadnych problemow, z reszta zlozylam juz aplikacje na kolejny wyjazd do tego samego pracodawcy. Wszystko oplacilam, itp.;/ Uspokojona bylam do momentu, gdy na stronie swojej agencji sponsorujacej z USA przeczytalam iz niedozowlone sa prace zwiazane z rozliczeniem na owym formularzu. Wakacje 2012- pracowac mam 4 miesiace za wieksza stawke(podatek napewno bedzie odciagniety), jednak co z rokiem 2011?? Nie chce miec problemow z IRS, wiza itp.;/ Co zrobic??;/ Mieliscie moze podobne problemy, badz tez wsrod znajomych??:/ Pozdr. M&Mmmm P.S. Prosze o pilna odp., w przypadku osoby mogacej mi pomoc:)
  16. Czesc Wszystkim, prosze o porade jak wyglada proces ubiegania sie o wize J1 po roku na OPT.Skonczylam college rok temu w maju i skorzystalam z OPT (optional practical training), chcialabym przedluzyc swoj pobyt w Stanach i myslalam o przejsciu na J1 na kolejny rok... Jak wyglada proces?jakie formy?jakie papiery sa wymagane? prosze o pomoc. Dziekuje!
  17. Witam, Co to jest formularz DS19, jakie pytania zawiera, kto go wydaje?
  18. Witam.Czy jest na forum ktoś kto pracował podczas okresu 30dniowego przeznaczonego na zwiedzanie, wrócił do polski i ubiegał się o wizę po raz kolejny? Chodzi mi o prace na SSN Zastanawiam się jakie są konsekwencje w razie ubiegania sie o kolejną wizę, zielona kartę itp...