Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'obywatelstwo' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 22 wyników

  1. N-400

    Z tego ze wszystkie tematy o naturalizacje sa stare, zakladam nowy. Chce sie polaczac z ludzmi ktorzy wysylaja wkrotce albo niedawno wyslali dokumenty N-400. Macie jakies porady co do przygotowywania dokumentow? Co sprawia trudnosc w aplikacji i na co uwazac? Jak dlugo trwa caly proces? Jak juz jestes po tescie, to podaj jakies trudne pytania Zastanawiam sie czy pytania na tescie skladaja sie glownie z tych co sa np na aplikacjach w telefonie, na ktorych sie mozna uczyc.
  2. Czy ktokolwiek wypelnial fee waiver przy wniosku o obywatelstwo? https://www.uscis.gov/i-912p Jestem studentka na pelny etat, zyje z oszczednosci i programu CTB (California Training Benefits). $700 to nie wygorowana kwota za obywatelstwo, ale jesli moge nie placic, to wolalabym nie, oczywiscie... Jakies porady?
  3. Jestem w ciąży z obywatelem amerykańskim [on mieszka tam od urodzenia], ja jestem polką. Dziecko urodzi się w polsce. Mam kilka pytań na które nie znalazłam odpowiedzi na stronie ambasady, a może ktoś był w takiej sytuacji. 1. Czy potrzebne są testy DNA potwierdzające ojcostwo aby uzyskać consular birth abroad? Czy wystarczy tylko, że ojciec wypełni dokumenty w których uznaje dziecko za swoje. 2. Czy w przypadku aplikacji o paszport amerykański ojciec musi być również obecny? [wyczytałam, że ojciec nie musi być obecny podczas aplikowania o consilar birth abroad ale nie wiem jak to jest z paszportem?]
  4. Witam serdecznie. Sprawa wygląda następująco. Jestem obywatelem USA, ale mój stary paszport stracił ważność. Nie spełniam wymogów do złożenia wniosku w formie DS-82 (paszport nie ważny dłuzej niż XXlat oraz mój wiek też nie klasyfikuje się w ramach). Z tego powodu zamiast odnowienia paszportu drogą pocztową, muszę złożyć podanie w formie DS-11 o nowy paszport. Problem w tym, że w tym dokumencie proszą mnie o numer Social Security - którego nie posiadam, z racji tego że mieszkam w Polsce, a w USA nie pracowałem. Aby złożyć wniosek, muszę umówić wizytę w konsulacie, dlatego nie chciałbym robić tego dwa razy, jeśli okaże się, że numer Social Security jest niezbędny. Tylko, że to troszkę błędne koło, bo nie mam numeru Social Security a bez tego nie mogę wyrobić paszportu.. Umówić wizytę w konsulacie i liczyć na ich pomoc, czy coś przeoczyłem? Kiedy obywatel USA otrzymuje numer Social Security, w momencie podjęcia pierwszej pracy? Liczę na Waszą pomoc, czekam na odpowiedź, dzięki i pozdrawiam
  5. Mam pytanie, niedawno slyszalem ze slub z native american moze znacznie przyspieszyc staranie sie o obywatelstwo us, czy ktos z was moze mial jakies doswiadczenia w tym temacie i wie cos wiecej, czy jest to zwiazane moze z danym plemieniem indian ? Z gory dziekuje za informacje,
  6. Kłaniam się . Chciałbym uzyskać obywatelstwo po ojcu. Mam 19 lat (urodziłem się w sierpniu 1996). Tata ma obywatelstwo od lat 80. Legalnie pracuje w USA. Jeśli to istotne, Jego rodzice również mają obywatelstwo USA, ale mieszkają w Polsce. Plan był następujący: po maturze miałem wyjechać do USA, do taty, ale zdałem ją lepiej, niż się spodziewałem, dostałem się na dobrą uczelnię i studiuję w Polsce. Nie chcę przerywać studiów, więc wyjazdy do Stanów najlepiej na max 3 miesiące. Czy jest możliwe, abym starał się o obywatelstwo, pozostając w Polsce? Wiem, że obudziłem się nieco za późno, ale wcześniej miałem liczne problemy zdrowotne oraz nie myślałem, że zostanę w Polsce po liceum. Pociesza mnie tylko to, że nie skończyłem jeszcze 21 lat, może to coś ułatwi. Bardzo proszę o pomoc. Z wyrazami szacunku i sympatii, Piotr.
  7. Mam pytanie jestem od 2 mc w NY na visa cr1 w trakcie pobytu tu zmarł mój współmałżonek, kiedy moge starac sie o obywatelstwo ?
  8. Witam. Na wstępię proszę o przeniesienie mojego tematu do odpowiedniego działu. Naprawdę nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat. Otóż interesuję sięwyjazdem do USA. Ten wyjazd jest odłożony w czasie, gdyż tego roku wyjeżdzam do londynu na stałe na okres jakiś 5-6 lat. Nastepnie planuję wyjechać do USA. Pobyt w lądynie, ma służyć wyszlifowaniu jezyka angielskiego, i uzbieraniu pieniędzy. Teraz moje pytania, w jaki sposób uzyskać wizę, stałą (jeżeli taka istnieje) ? Jak zdobyć obywatelstwo USA? Czy o wize powinienem się ubiegać już teraz ? Co to jest zielona karta ? Jakiego rodzaju imigrantów , najbardziej potrzebują w usa ?
  9. Coraz więcej Amerykanów chce się pozbyć obywatelstwa USA lub zielonych kart. 2353 osoby od początku roku zwróciły się z taką prośbą do władz amerykańskich. http://www.dziennik.com/wiadomosci/artykul/nie-chca-byc-amerykanami
  10. Zmusilem swoja dziewczyne do przygotowania wniosku na obywatelstwo i pojawilo sie kilka pytan odnosnie wniosku i procedury. Samego wniosku nie widzialem (dostane go jutro), wiec zadaje pytania tak jak mi przekazala. Mam nadzieje, ze kilka osob, kotre przez to przechodzily moga na nie odpowiedziec. 1. W Part 7 trzeba podac miejsca pracy i szkoly z ostatnich 5 lat. Co jesli tych szkol i prac bylo wiecej niz ilosc pol we wniosku (3)? 2. Czy zmiana nazwiska kosztuje (Part 2 pkt 4)? Czy zmiana nazwiska moze opoznic proces? (takie informacje znalazla w internecie) Chodzi o pozbycie sie kilku czlonow nazwiska. 3. Jak oplaca sie aplikacje? (Pytanie w ramach potwierdzenia bo wyczytalem, ze mozna czekiem) Z gory dziekuje za pomoc.
  11. Witam! Zaistniała u mnie następująca sytuacja: moja babcia otrzymała obywatelstwo amerykańskie po swojej matce( w ramach przepisów dotyczących osób urodzonych przed 1934 rokiem) - jej matka urodziła się w USA i to automatycznie zakwalifikowało ją do otrzymania obywatelstwa( babcia urodziła się w 1933 roku). Teraz chcemy się postarać aby moja mama dostała zieloną kartę - wyczytałam, że to kategoria F-3. Wiem że trzeba wypełnić formularz I-130. Co oprócz niego jest mi potrzebne - jakieś metryki urodzenia? Kiedy wpłacić pieniądze? Od pani w konsulacie w Warszawie dowiedziałam się, że babcia musi mieszkać w USA. Czy jesli teraz by wyjechała to będzie to miało jakiś wpływ na przebieg tego całego procesu? Czy musi mieć nadany ten numer SSN ( we wniosku jest do wpisania)? Czy każdy obywatel USA musi go załatwić? Co w sytuacji jeśli nie wpiszę go do formularza? Co w sytuacji jeśli babcia zmarłaby przed zakończeniem procesu wizowego? Wszystko przepada czy jest możliwość ciągnięcia tego dalej? Zastanawiałam się też nad wynajęciem prawnika, który zajął by się tą sprawą. Czy moglibyście mi kogoś polecić z rejonu śląska bądź małopolski? Ile trwałby ten cały proces? Słyszałam, że dość długo się czeka.. Pozdrawiam!
  12. Witam! W lipcu planuję wyjazd na stałe do USA. Z racji tego, że urodziłam się w Chicago, mam podwójne obywatelstwo, amerykańskie i polskie. Przez to mam pewne wątpliwości...po raz pierwszy będę przekraczać granicę Polska-USA...mam wyrobiony amerykański paszport i polski, ale ten polski nie ma wizy. Czy opuszczając Polskę, muszę legitymować się dwoma paszportami, czy wystarczy tylko tym amerykańskim, który udowadnia moje obywatelswo, czy też wystarczy polskim bez wizy...miejsce urodzenia jest wpisane, wiec to chyba tez jakies potwierdzenie?? Nie wiem co robić...czy potzrebuję wizę w polskim paszporcie??
  13. Witam wszystkich. Razem ze swoja dziewczyna mamy nastepujacy dylemat: Kiedy najkorzystniej byloby nam wziasc slub ze soba(moja dziewczyna ma green card, a ja jestem tu na wizie turystycznej od kilku dni)abym i ja mial papiery, mogl swobodnie latac do Polski i rozliczac sie aby przepracowane lata szly do emerytury?? Oboje dazymy do tego aby miec obywatelstwo i wszelkie prawa w Stanach i problem polega na tym czy wziasc slub jak najszybciej czy tez czekac az kobieta moja dostanie obywatelstwo i wtedy wziasc slub. Jaka jest procedura jesli chodzi o ten przypadek. Roznie ludzie mowia dlatego chcialbym uslyszec co maja do powiedzenia ludzie, ktorzy obeznani sa w temacie. Zalezy mi szczegolnie na opinii Kariny. Goraco pozdrawiam i prosze o szczere rady.
  14. Czesc! Moje pytanie jest takie: jakie sa dowody obywatela usa na obywatelstwo oprocz aktu urodzebia, paszportu i certyfikatu z naturalizacji? Sa jakies inne ktore mozna wyslac z petycja? Albo czy np. moglibysmy wysłac petycje bez tego a potem dosłac jak bedzie RFE? Czy lepiej tak nie robic, bo jest ryzyko wycofania petycji?
  15. Witam. Po wakacjach zacznę chodzić do technikum i od jakichś 2-3 lat planowałam swoją imigrację do L.A. . Szukam po internecie odpowiedzi na swoje pytania, ale chcę zapytać się ludzi, którzy byli w Stanach i się orientują w tych sprawach oraz ludzi, którzy znają tych ludzi. Mój angielski jest średni, przez co bardzo się stresuję . Mam zamiar za parę lat zgłosić się do loterii wizowej. Bardzo proszę was o odpowiedzenie na poniższe pytania: 1. Jaka jest oficjalna strona loterii wizowej? Gdzie będę mogła się zarejestrować? Wygrałam, co dalej? Czytałam gdzieś o wpłacie 200 $, o co dokładnie chodziło? 2. Gdzie najtaniej zamieszkać (typ mieszkania)? 3. Gdzie najtaniej (jaka linia) można zakupić bilet lotniczy do L.A. ? Jak zdobyć szybko potrzebną sumę pieniędzy na lot? 4. Ile kosztuje nauka na UCLA? Ile lat trwają studia na kierunku: Oceanografia i Azjatyckie języki i kultury? 5. Gdzie najlepiej uczyć się języka angielskiego? Czy znacie w miarę tanie, legalne i posiadające pozytywne opinie kursy? 6. Jakie polecacie strony/książki do przygotowania się na egzamin o obywatelstwo? 7. Jaka najlepsza praca dla nowych imigrantów? Gdzie są największe szanse w porównaniu do pozostałych? Czy po Technikum Obsługi Tyrystycznej będę miała szansę na pracę w jakimś biurze turystycznym? Jeśli tak to, ile będę zarabiała (od ilu do ilu)? Jakie są popularne biura podróży w Stanach? 8. Wylatując do L.A., na co mam się przygotować poza obmacywaniem na lotnisku i próbie wyrwania mi torebki? 9. Czy z wypłaty będę miała od razu odtrącane na jakieś podatki? 10. Jak można znaleźć jakąś rodzinę, która by mi pomogła, np. ze schronieniem czy środkami do życia? Jak znaleźć sponsora, który pomógłby sfinansować studia, mieszkanie itp. ? Jak znaleźć odpowiedniego sponsora? I jakiego? Co mógłby sponsorować? 11. Jakie w Stanach są sieci komórkowe? Które są najlepsze (w porównaniu)? I które są na kieszeń (chodzi mi o cenę)? 12. Internet (patrz: punkt 11.). PS: Nie toleruję odpowiedzi, z których będzie wynikało, że jestem za MŁODA (MŁODZI LUDZIE już w wieku 20-30 lat emigrują), powinnam to wszystko przemyśleć (myślę o tym od ok. 3 lat, a dopiero w zeszłym roku poukładałam wszystko w swojej głowie) itp.
  16. Witam, Moja siostra jest obywatelem USA od wielu lat. Dwa lata temu nasi rodzice /oboje po 75 roku zycia/ otrzymali zielone karty i mieszkaja w USA. Niestety, nie znaja jezyka i pomimo prob nie sa w stanie sie juz go nauczyc. Siostra chcialaby zaapelowac dla nich o obywatelstwo ale z tego co wyczytalam musieli by zdawac egzamin w jezyku angielskim. Wiem tez ze sa zwolnienia z powodu wieku ale sa one dla ludzi mieszkajcych w USA conajmniej 15 lat. Czy ktos moze cos poradzic i zasugerowac co mozna zrobic? Czekanie 15 lat dla osob w tym wieku to wiecznosc.... Czy ktos slyszal o mozliwosci apelowania o obywatelstwo z jednoczesnym wnioskiem o zgode na egzamin w jezyku ojczystym dla rodzicow obywatela, ktorzy mieszkaja w USA krocej niz 15 lat? Bede wdzieczna za kazda porade. Bardzo nam zalezy aby rodzice dostali obywatelstwo. Z gory dziekuje
  17. Witam was kochani. Pisze do was z prosba sensownej rady. Jestem obecnie w 2 klasie liceum, takze za rok matura. Jak wiadomo to okres, kiedy zaczyna sie powaznie myslec o przyszlosci. Znajomi planuja, gdzie na studia, a ja planuje wyjazd do usa. I wiem, ze z perspektywy waszej, o wiele bardziej doswiadczonej, przychodzi wam do glowy skojarzenie kolejnego watku podlotka, ktory nie wie na co sie pisze. Przegladalam forum, czytam watki o podobnej tematyce i chce z gory cos wyjasnic. Wiem jak wygladaja stany, nie tylko z perspektywy 'hollywodzkich filmow', bylam w usa wiele razy, na okres dluzszy niz 4 msc, jezyk angielski nie sprawia mi trudnosci, jest na poziomie komunikatywnym, bedac w usa wielokrotnie, nie mialam problemow z porozumieniem sie. mam obywatelstwo amerykanskie, wiec problemy z otrzymaniem wizy, nie sa dla mnie. Pytanie, ktore mi sie nasuwa, ktore mnie dreczy to takie czy gdybym wyjechala do usa po maturze, bez studiow, przeszloby ? to znaczy, czy sa szanse na znalezienie pracy nawet w glupim dunkin donuts? powiem wam tak, nie jade tam po to, aby zbic kokosy i byc polaczkiem ktory bez robienia chce ziemie obiecana. Po prostu nie chce zyc w polsce. Jesli w usa bedzie stac mnie na oplacenie rachunkow i jedzenie, wystarczy mi. co robic? zejsc na ziemie, isc na studia, meczyc sie i potem znalezc prace w polsce z uczuciem, ze nie spelnilo sie swojego marzenia? pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzi
  18. Witam, mam takie pytanie, moja siostra za jakis czas dostanie zielona karte i pytanie czy ona potrzebuje byc obywatelka zeby moc wypelnic I-130 zeby mnie sponsorowac o gc czy zielona karta jej wystarczy? Zakladam, ze musi byc obywatelka, wiec ile bym musial czekac by otrzymac gc po zlozeniu wniosku? Gdzies czytalem ze od 2 do 12 lat ale chce sie upewnic. Pozdrawiam.
  19. Ile czasu sie czeka w NY od testu na obywatelstwo do przysiegi?
  20. Witam, mam 18 lat i w tę piękną, słoneczną (oby) środę zakończę edukację w Irlandii. Obecnie w Irlandii jestem 6 lat, ale nie podoba mi się tutaj - dlatego chcę wyjechać do USA. Planuję uczestniczyć w loterii DV-2014, tylko nurtują mnie dwa pytania: - Wniosek będę wypełniał tutaj, ale obywatelstwo dalej mam polskie - czy w takim razie mój wpis jest liczony jako ten z Irlandii czy ten z Polski? - Jeśli wniosek jest liczony jako ten z Polski, czy w takim razie będę musiał się wybrać do Polski na to wizowe "interview" ? Pozdrawiam, Michał
  21. Witam, mam pytanie dotyczące treści założonego przeze mnie wątku. Mój tato jest w Stanach od 22lat. Od dobrych 8 lat ma obywatelstwo. W 1994r. moja mama wylosowała zieloną kartę i wraz ze mną i siostrą pojechaliśmy do ojca. Otrzymaliśmy social security number. Po ok 9-10 miesiącach wróciliśmy do Polski. Ostatecznie zielona karta przepadła i co rok lub 2 jeździliśmy na wizie turystycznej do USA (social security number nam zostawili). Ostatnimi czasy mama przebąkiwuje o wyjeździe do ojca z racji, że dzieci się usamodzielniły to można spokojnie się zająć sobą. (Nie wiem na ile cały ten plan zdarzeń będzie przydatny do oceny sytuacji ale może akurat się nada) I tu dochodzimy do sedna mojego wątku: W jaki sposób moja mama może uzyskać stały pobyt w USA aby móc legalnie pracować, przebywać itd. Niestety nie mam wystarczająco czasu aby przekopywać forum a mamie śpieszy się z uzyskaniem informacji jakie procedury ją czekają i na co ma się przygotować. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Chyba, że nie ma sensu się fatygować i poczekać do okresu po wyborach w USA kiedy zniosą wizę xD Pozdrawiam i czekam na porady
  22. Witajcie, Jestem w 33 tygodniu ciazy. Wybieramy sie do NYC zeby urodzic naszego syna. Nie mamy ubezpieczenia i nie zamierzamy sie o nie ubiegac. Zamierzamy za porod po prostu zaplacic. Nie chodzi tu o zadne kombinowanie z nielegalna imigracja - chcemy zrobic naszemu synowi prezent zeby w przyszlosci mogl wybierac miedzy obywatelstwem polskim a amerykanskim. Potrzebujemy rekomendacji dobrzego szpitala w NYC od osoby, ktora tam rodzila oraz realnej informacji na temat kosztow. Ew. namiar na konkretnego lekarza. Wiem, ze oscyluja one w granicach 15-30 tys $. Dajcie znac jesli mozecie nam pomoc. Dzieki!
×