Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'roc' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 1 wynik

  1. Jako, ze pomalu przygotowuje sie do RoC (juz w te wakacje!), troche dzisiaj sobie na ten temat poczytalam. Znalazlam ciekawa informacje, ktorej do konca nie jestem jednak pewna. Na VJ tez sie nie moga co do tego zgodzic. Otoz. Najwyrazniej istnieje cos takiego jak mozliwosc przyspieszenia uzyskania obywatelstwa w przypadku gdy military spouse zostaje wyslany poza USA, np. do Niemiec i tam spedza sobie z rodzinka pare lat. Tutaj sie troche zdziwilam, bo dotychczas bylam pewna, ze taka mozliwosc jest tylko wtedy gdy malzonek zostalby "deployed" samotnie do jakiegos Iraku czy czegos podobnego. Do tego jeszcze doszla informacja, ze moge kompletnie pominac RoC (!?) i od razu celowac w obywatelstwo. Zrodlo podawane na VJ: (https://www.uscis.gov/policymanual/HTML/PolicyManual-Volume12-PartG-Chapter5.html) "A spouse of a U.S. citizen employed abroad based on authorized employment is not required to have any specific period of residence or physical presence in order to naturalize. [9] Consequently, a CPR spouse is not required to file the petition to remove conditions if the spouse files his or her naturalization application before he or she reaches the 90-day filing period to remove the conditions on residence. [10] " "A CPR spouse of a U.S. citizen employed abroad may naturalize without filing a petition to remove conditions if: •The CPR spouse has been a CPR for less than one year and nine months; and •The CPR spouse does not reach the 90-day filing period for the petition to remove conditions prior to the final adjudication of his or her naturalization application or the time of the Oath of Allegiance. [11] " Whaaaat... Z tego co rozumiem kiedy nadejdzie moje 90dniowe okienko na RoC, moge od razu starac sie o obywatelstwo? :mindblown: Moim pierwotnym planem bylo wyslanie RoC zaraz jak przeprowadzimy sie do Niemiec, bo akurat wtedy wypada moje okienko.
×