Skocz do zawartości

Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'sponsorowanie' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 18 wyników

  1. Sorry jesli pisze nie w tym wątku. Próbowałem tego wyszukać ale nic konkretnego nie znalazłem. Jeśli aplikuje o zielona kartę, sponsorowanie przez prace to co potrzebuje od mojego byłego pracodawcy z Polski żeby udokumentować doświadczenie w zawodzie? Słyszałem, ze list ale nie wiem co ma być w tym liście, już różne opinie słyszałem.
  2. Witam. W sierpniu planuję około tygodniowy wyjazd do USA. Celem jest odwiedzenie mojego chłopaka, który będzie tam na płatnym stażu. Jestem studentką, nie pracuję. Za wyjazd zapłacą moi rodzice i mój chłopak. Czy w związku z tym muszę we wniosku wizowym wybrać opcję "OTHER PERSON" przy określaniu tego, kto będzie finansował podroż? Zastanawiam się, czy będę musiała złożyć jakieś dokumenty określające, np. dochód moich rodziców. Z tego, co wiem, podczas rozmowy należy udowodnić, że jest się w stanie pokryć wszelkie koszty w USA. Jeśli jednak wybiorę opcję "SELF" i wytłumaczę sytuację konsulowi podczas rozmowy, czy będzie to postrzeganie jako zafałszowanie informacji we wniosku?
  3. Witam Proszę o opinie na temat adwokatow imigracyjnych zarówno tych sprawdzonych, godnych polecenia jak i tych których lepiej unikać z okolic Chicago... każde uwagi i spostrzeżenia mile widziane z góry dziękuje za jakiekolwiek info
  4. witam Bylam w usa na wizie turystcznej 7 lat,wrocilam do pl w 2010 roku. w tym roku postanowilismy z mezem starac sie o ponowna wize turystyczna i ja otrzymalismy w Krakowie na 10 lat tj ja ,moj maz i 3 letnia corka. niestety we wniosku wizowym sklamalismy ze nigdy nie bylisy w usa. mamy jednak obawy czy na granicy w usa mogą dopatrzyc się ze byliśmy wszesniej a nie zaznaczylismy tego w wypelnianym winosku . W związku z tym mam pytanie czy istnieje możliwość wyprostowania tego błędu czy jest juz to niemożliwe. Drugie pytanie dotyczy wizy pracowniczej czy w takiej sytuacji mogę się o takową starać i uzyskać wcześniej waiwer do usa z Polski. Mam magistra i obecnie pracuje 5 lat jako ksiegowa. Prosze o rade, moze ktos mial podobna sprawe i ma wiedze na ten temat z gory dziekuje
  5. Witam, potrzebuje pomocy ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat śmierci i zmiany sponsora. Na forum było kilka podobnych wątków, ale w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, choć wiedza z nich była bardzo przydatna. Więc do rzeczy : Od 13 lat moja mama była sponsorowana przez ojca (obywatel USA) a sprawa prowadzona pewnego niesławnego adwokata z Chicago i kiedy całość zbliżyła się ku końcowi, bo otrzymaliśmy wezwanie do ambasady na rozmowę to tydzień przed telefonem z ambasady ojciec mojej matki tragicznie zmarł. Rozmowa się odbyła się w Warszawie, ale nie otrzymaliśmy GC ponieważ trzeba było zmienić sponsora, którym została siostra mamy oraz jej córka ( sponsor dodatkowy ) cała sprawa się wlecze bo minęły już dwa lata od śmierci dziadka i nic nie wiadomo. Ostatnie pismo zostało wysłane w lipcu 2014 roku ponieważ adwokat Ku......ba nie wysłał pisma kiedy powinien i jak w przypadku sponsorowania działał bardzo opieszale i niesolidnie. I tu moje pytanie ponieważ nowym sponsorem została siostra mojej mamy i sprawa zmiany trwa już bardzo długo, a nie ma żadnej odpowiedzi odnośnie tego czy wniosek został zatwierdzony lub odrzucony. Sprawa ciągnie się prawie 15 lat stąd proszę o pomoc ew jakieś rady ponieważ czuje się trochę zdesperowany, bo adwokat zawalił sprawę w obu przypadkach i martwię się że wszystko mogło przez to przepaść. Dodam że każdy członek rodziny był już w USA na wizie turystycznej i papiery mamy czyste. Jeżeli potrzebne są jakieś szczegóły proszę pytać, nie chciałem się rozpisywać. Jak długo trwa proces rozpatrzenia prośby o zmianę sponsora ? Jaka jest szansa na to by w tej sytuacji został on rozpatrzony pozytywnie i od czego to zależy ? Czy istnieje możliwość sprawdzenia na jakim etapie jest sprawa ? Czy istnieje możliwość napisania do jakiegoś urzędu i opisania tej sytuacji by sprawę wyjaśnić ? Co można zrobić ? Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczy na za odpowiedź.
  6. Witam.W roku 2005 wraz z mężem wyjechaliśmy do USA na bazie wizy turystycznej.Wróciliśmy do Polski w roku 2013,a więc o wiele lat pobyt został "przekroczony".W 2014 roku syn wyjechał do USA/też wiza turyst./ i w 2016 roku/styczeń/ ożenił się z obywatelką amerykańską.Pytanie: jesli syn będzie nas chciał sponsorować/G.K./oczywiście,gdy w odpowiednim czasie uzyska obywatelstwo to najpier musimy"odpokutować" 10 lat kary,czy nie. Uprzejmie prosze o odpowiedż
  7. Witam, próbowałem odnaleźć odpowiedzi na trapiące mnie pytania w związku z moją sprawą na forum, ale bezskutecznie. Postaram się opisać mój problem, z nadzieją że znajdzie się ktoś, kto udzieli mi odpowiedzi. Kilkukrotnie przebywałem w stanach na wizie turystycznej, za każdym razem w wyznaczonym terminie opuszczałem kraj. Wszystko po to, by utrzymać jak największy kontakt z moją narzeczoną (była nią w tamtym czasie , która otrzymała jakiś czas temu GC i oczywiści chcąc ją utrzymać, większą cześć roku przebywała w USA. W tamtym roku urodziła nam się córeczka i postanowiliśmy, że tym razem nie opuszczę kraju. W tym roku moja żona (jeszcze wtedy wciąż moja narzeczona zdała egzamin na obywatelstwo i w końcu mogliśmy się pobrać. Chcemy zalegalizować mój pobyt, dlatego rozpoczynamy przygodę z wypełnianiem odpowiednich wniosków. Niestety, problem zaczyna się przy Affidavit Of Support. Żona nie pracowała w okresie ciąży, a po porodzie została w domu z naszą córeczką. Ja nie mając pozwolenia, nie rozliczałem się z nielegalnej pracy (nie jest tajemnicą, że mąż musi zarabiać Z pomocą (być może) przyjdzie mój wujek, dlatego chciałbym upewnić się w kilku kwestiach. 1. Żona i córka mają obywatelstwo, wniosek i-130 składa moja żona na mnie, ja wypełniał i-485. Oczywiście to ona jest głównym sponsorem (i-864). Jako że nie pracowała i nie rozliczała się w dwóch poprzednich latach, czy musi dołączać jakieś wyjaśnienie lub pismo z irs (o ile taki istnieje)? 2. Wujek będąc joint sponsorem (kolejna forma i-864) wspólnie z jego żoną (i-864a), podczas wypełniania formularza, w punkcie 5. Sponsor's Houshold Size, do swojego domostwa (tj. on sam, jego żona i dwójka dzieci) dolicza tylko mnie (łącznie 5 osó, czy też bierze pod uwagę również moją żonę i nasze dziecko (łącznie 7 osó? 3. Żona i córka posiadają stanowe ubezpieczenie (medicaid) oraz EBT/SNAP. Czy muszą z nich zrezygnować skoro jesteśmy formalnie rodziną, czy może jednak ich obywatelstwo nie jest powiązane w żaden sposób z moim staraniem się o GC. Co za tym idzie, odpowiedzialność Joint Sponsora ogranicza się tylko do mojej osoby? Pozdrawiam KD
  8. witam. 6 lat temu przylecialem do usa na wizie turystycznej I ja przesiedzialem wiec teraz jestem tu nielegalnie. mieszkam z zona(rowniez"turystka"), ktora tak jak I ja nie rozlicza sie I pracuje na cash. 2 tygodnie temu moja starsza siostra(40l.) zaproponowala mi, ze moze mnie zaczac sponsorowac poniewaz zdala obywatelstwo I ma odpowiednie dochody. moje pytania brzma: -czy jest mozliwosc zeby zaczela mnie sponsorowac siostra teraz , gdy jestem tu nielegalnie ? -czy lepiej wyjechac I dopiero wtedy zaczac sponsorowanie? -czy czekaja mnie jakies kary finansowe przed dostaniem green card? wiem, ze jesli wyjade to przez kilka lat nie bede mogl tu wrocic dziekuje I pozdrawiam
  9. Witam,mam nurtujące pytanie.Otoz sponsoruje męża itd itp. Jestem na etapie NVC,25 czerwca przyznali mi nr WRW. Dlugo szukalam sponsor,dlatego wyslalam moje Aos i IV dopiero pod koniec wrzesnia(nie na wszystkich przyjaciol,biznesmenów mozna jednak liczyć,ale mniejsza oto). Nie szperajac po Internecie postanowilam trzymac sie wskazówek NVC,ale chyba nie zaszlabym daleko.Dostalam instrukcje żeby wyslac ds 230 wraz z dokumentami i Aos z dokumentami.Wiec moze bezmyślnie postanowilam zebrac w kupe wszystkie dokumenty i wlozylam w 1 teczkę,niestety z jednym cover sheet(tym odnośnie aos).29 września napisali mi,ze dokumenty przyjęli i oczekiwanie 60 dni.Miedzyczasie wyczytałam na forum,ze ta nowa forma weszla DS 260,wiec dzien później ja szybko wypelnilam i wyslalam.Logowani w systemie juz niemozliwe plus dostalam e mail,ze przyjeli formę. Proszę mi powiedzieć:Czy bardzo namieszalam,ze z glupoty wyslalam wszystko razem...?bez cover sheetu IV?Czy to skomplikuje sprawe,czy wszystko zalezy od NVC,kaza doslac ten cover sheet po prostu...Zmylilo mnie,bo adres byl ten sam,wiec dlatego zalaczylam jeden...i wszystko w tej jednej kopercie,plus ta forma ds230...niewypal to,co ja zrobilam,Jeszcze jestem w Chicago,w 6 miesiacu ciazy i modle sie,zeby maz zdazyl zobaczyc synka...Na razie minal miesiac ,wiec 60dni roboczych minie pod koniec listopada...Pozdrawiam i sory,ze tak dlugo
  10. Witam, Mam 17 lat i uczęszczam do LO o profilu policyjna-prawnym.Od jakiegoś czasu dość poważnie rozważam prace w USA.Czytałem naprawde wiele na temat wszelkich wiz , lecz nadal mam jedno (może nawet więcej) pytanie. Wujek mojego przyjaciela ma własną firme budowlaną w stanach i poszukuje rąk do pracy (nie może znaleźć pracowników na terenie stanów,kolokwialnie mówiąc nie ma rąk do pracy). Czy istnieje możliwość otrzymana w takim przypadku wizy pracowniczej na zasadzie tzw.Sponsoringu ? Czy mógłby on zasponsorować aż 2 osoby ? Czy kiedy własną firmę posiada krewny bądź znajomy takie sprawy załatwia się szybciej ? Oraz ostatnie pytanie: czy po przepracowaniu na takiej wizie w stanach kilku lat można starać sie o GC ?
  11. Jestem nowy na tym forum, przeglądałem tematy aby znaleźć interesujące mnie informacje ale ich nie znalazłem wiec pisze tutaj. Rozpocząłem procedurę uzyskiwania pozwolenia na prace i gc w USA. Mam sponsora, wykształcenie średnie kierunkowe, doswiadcżenie, przebywam w Polsce. Konkretnie aplikuje jako mechanik samochodowy na zasadzie eb3 chyba ,wg adwokata sprawa jest do przejścia. Interesuje mnie przebieg interview w Warszawie, jakie zadają pytania, itp, jak ono przebiega, byłbym wdzięczny za wszelkie informacje od osób które były na takim interview lub z innej racji znają podobne przypadki. Interesuje mnie jeszcze kwestia weryfikacji doświadczenia zawodowego. Czy wystarczy ze przedstawię świadectwa pracy, Ew. Oświadczenia czy weryfikowane jest to w inny sposób, np w ZUS itp? Czy zdarza sie ze w Warszawie sprawdzają przedstawione dokumenty szczegółowa? Z tego co wiem to w USA nie sprawdzają szczegółowo dokumentów potwierdzających staż pracy. Poza tym z tego co wiem to czas oczekiwania na pozwolenie w przypadku eb3 wynosi ok 2 lat? Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
  12. Witam wszystkich. Moj tata chce sponsorowac nas (mnie i mame) na zielona karte. Od kilku miesiecy jest obywatelem amerykanskim. Ja i mama posiadamy obywatelstwo polskie i brytyjskie. Jak rozumiem to ojciec-sponsor musi zlozyc dwa wnioski I-130 wraz z wymaganymi dokumentami? Co my (ja i mama) bedziemy musieli zrobic pod wzgledem formalnosci? No i najwazniejsze czyli ile sie czeka mniej wiecej na otrzymanie wizy imigracyjnej? Pozdrawiam Tymoteusz
  13. Dzien dobry, Przenosze watek z innego tematu. Sprawa wyglada nastepujaco: czy istnieje mozliwosc sponsorowania siebie samego w celu otrzymania Zielonej Karty? Jakie kryteria nalezy spelnic, jak wygladaja procedury? Z tego co mi wiadomo, w naukach scislych jest to latwiejsze niz w humanistycznych. Ja pracuje w humanistycznych (dokladnie wykladam na uniwersytecie jezyk hiszpanski). Czy tez moge sie do tego kwalifikowac? W ambasadzie poinformowano mnie ze nie, ale chce zweryfikowac informacje. Jesli nie, to scenariusz bylby prawdopodobnie taki, ze jeszcze przez 3 lata beda mnie trzymac na J1 (teraz jestem na tej wizie drugi rok), a potem przez 5 lat na H1B... Czyli Zielona Karta dopiero za ok. 10 lat... Czy mozna te procedury w jakis sposob przyspieszyc? Bardzo prosze o wpisy osob, ktore przez to przeszly lub sa zorientowane jak to wyglada w praktyce! Z gory dziekuje:)
  14. Jestem posiadaczem wizy emigracyjnej (łączenie rodzin) i wyjeżdżam niebawem do usa, gdzie będę szukał pracy w moim zawodzie a chwilowo pracował poza swoim zawodem ( mam załatwiona pracę) Chciałbym żeby moja dziewczyna przyjechała do mnie na wizę turystyczną (planujemy też ślub) Czy w takim razie jako głównego sponsora mam podać siebie ( póki co będę miał słabe zarobki) , czy tez mojego ojca który jest obywatelem usa, już od ok. 20 lat i dobre zarobki we własnej firmie? Czy to ma znaczenie w tym wypadku kto jest głównym sponsorem? Czy może ktoś miał podobna sytuacje?
  15. Hej, od paru godzin czytam posty na tym forum i staram się znaleźć odpowiedź na pytania które bardzo zaprzątaja mi głowę. Niestety chyba nie moge ogarnąć nadmiaru informacji i błądze.. Jeżeli zamieszczam swoje pytanie w złym dziale, to z góry przepraszam i proszę o przeniesienie do właściwego. A o co chodzi? O początku..: Na początku stycznia poznałam swoją Miłość - Polaka z obywatelstwem amerykańskim (oraz polskim). On mieszka na stałe w USA i niestety nie może często przebywać w PL. Próbowałam go raz odwiedzić w USA ale nie dostałam wizy. Zobaczyliśmy się więc w kwietniu w Kanadzie - tam mi się oświadczył.. Pod koniec maja przyleciał do Polski i wzieliśmy ślub cywilny - decyzja o przyspieszeniu naszego ślubu wzięła się stad, że może to nam pozwoli być szybciej together tam w Stanach.. On wrócił do Usa i zaraz po tym jak pozmieniałam nazwiska na DO i paszporcie, chce wysłać forme I-130 (tu się pojawia pierwsze pytanie - czy On może wysłać to wszystko poprzez maila?) I teraz zaczynają się moje pytania. Wyczytaliśmy gdzieś, że po zaakceptowaniu wszelkich formularzy (dodatkowo g325a) i kiedy dostaniemy numer, ja będąc tu w Pl mogę starać o wizę typu K3. Ponoć jest to wiza na czas oczekiwania na GC wówczas resztę formalności załatwia się już będąc tam na miejscu. Po czym zaczęłam czytać wątki na tym forum i rzuciła mi się w oczy wzmianka o tym że takich wiz już nie ma. ( ?? Jeżeli ktoś się orientuje czy to nadal funkcjonuje, na jakich zasadach jest przyznawana, jakie dokumenty i inne formalności muszą zostać spełnione - będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. Teraz kolejna kwestia. Czy On wysyła kopie naszego aktu małżeństwa czy też oryginał? ( potrzebny Mu jest skrócony czy zupełny odpis?) Czy zdjęcie paszportowe mogę mu wysłać jako skan, który sobie tam wydrukuje u fotografa? Ostatnie pytanie. Czy jeżeli wiza K3 nie funkcjonuje to czy mogę starać się o wize turystyczną, po tym jak miałam już jedną odmowę? Czy teraz będę traktowana jakoś inaczej podczas rozmowy? Czy również muszę wykazywać jakieś silne powiązania z krajem jeżeli oni wiedzą że mam Męża w Stanach? Mam nadzieje że to co napisałam jakoś trzyma się kupy.. naprawdę będę bardzo wdzięczna jeśli znajdą się jakieś Mądre Główki które odpowiedzą mi na moje pytania.. Pozdrawiam!
  16. Witam serdecznie wszystkich forumowiczow! Z gory goraco przepraszam, jesli owy temat mial juz miejsce... Znajomy chcialby sponsorowac chlopaka, ktory jest z Boliwii i ponoc jest niezastapiony w "stucco i stone". Szukal juz wielu ludzi z doswiadczeniem, ale zaden oprocz tego powyzszego nie byl w stanie sprostac jego wymaganiom i umiejetnosciom. Jaki jest proces sponsorowania kogos na wize pracownicza? Czy wogole to jest mozliwe, jesli ta osoba jest w Stanach juz 6 lat bez zadnego statusu?? Jesli ten chlopak mialby szanse na legalna prace w tym kraju, to od czego nalezy zaczac? Bardzo prosilabym pania Karine o wypowiedz. Potencjalny pracodawca nie stoi dobrze z jezykiem angielskim, juz nie wspomne o ewentualnym potencjalnym pracowaniku, dlatego obiecalam,ze postaram sie w tej sprawie czegos konkretnego dowiedziec i ewentualnie pomoc w wypelnieniu jakichkolwiek formularzy imigracyjnych, poniewaz chlopak boi sie isc nawet do prawnika Dziekuje wszystkim za cenne wskazowki!!! Pozdrawiam
  17. Witam, mam pytanie odnośnie sponsorowania przez babcię / dziadka. Mają oni obywatelstwo amerykańskie i są w Polsce. Czy ich sponsoring jest pewną drogą do uzyskania zielonej karty? Ile to może potrwać? Czy muszę mieć 21 lat aby legalnie pracować w USA? Kiedy najlepiej zacząć ten sponsoring i starać się o zieloną kartę ( po studiach, w trakcie, po 21 roku życia) ? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  18. Witam serdecznie Mam pytanie na ktore nie moglam znalezc odpowiedzi na forum. Jestem obywatelem USA i chcialabym sponsorowac moja siostrem,ktora obecnie jest w Polsce,jednak chcialaby tu przyjechac na stale w przyszlym roku.Zalezy mi bardzo ,zeby swoj pobyt tutaj miala legalny,wiec do momentu rozpatrzenia petycji o sponsorowanie zastanawiam sie umiescic ja w szkole jezyka angielskiego na wizie F-1. W tym momencie nasuwaja mi sie pytania: -Ile lat moja siostra moze byc na wizie F-1? -Czy sa inne szkoly nie tylko jezykowe aby dalej mogla sie doksztalcac na wizie f-1? -Czy jesli moja siostra "przesiedzi" wize to czy nie bedzie to problem w przyszlosci jesli chodzi o jej sponsorowanie ,czy tez automatycznie nie ma na co liczyc? Wyobrazajac sobie sytuacje:rozpoczynam proces sponsorowania,moja siostra przylatuje do usa ,jej pobyt jest tu caly czas podrzymywany legalnie (czyli wiza turystyczna ,wiza f-1) do momentu braku innych opcji,wiec wraca do Polski na pol roku i znowu przylatuje do Usa i staramy sie jak najdluzesz przetrzymac jej legalny pobyt-czy to ma jakis sens? Z gory dziekuje za odpowiedz
×