Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'usa' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 130 wyników

  1. Jestem w ciąży z obywatelem amerykańskim [on mieszka tam od urodzenia], ja jestem polką. Dziecko urodzi się w polsce. Mam kilka pytań na które nie znalazłam odpowiedzi na stronie ambasady, a może ktoś był w takiej sytuacji. 1. Czy potrzebne są testy DNA potwierdzające ojcostwo aby uzyskać consular birth abroad? Czy wystarczy tylko, że ojciec wypełni dokumenty w których uznaje dziecko za swoje. 2. Czy w przypadku aplikacji o paszport amerykański ojciec musi być również obecny? [wyczytałam, że ojciec nie musi być obecny podczas aplikowania o consilar birth abroad ale nie wiem jak to jest z paszportem?]
  2. Witam ! Mam pytanie ,ponieważ jestem w trakcie poszukiwania rodziny we Włoszech , a potrzebny mi jest akt urodzenia mojej prababaci która urodziła się w Nowym Yorku ,a później wraz ze swoją rodziną wrócili do Włoch tam gdzie mieszkali wcześniej.Gdzie mam napisać w sprawie tego aktu ,ktoś miał podobną sytuację ? Pozdrawiam
  3. Witam, jeżeli już coś było to przepraszam. Mam kilka pytań: 1. Planuje wyjazd do USA, i niedługo zaczynam starać się o wizę turystyczną i sprawa wygląda tak, że pod koniec maja kończy mi się umowa o prace i jeżeli np w kwietniu miałbym rozmowę w Ambasadzie to czy konsul będzie zwracał na to uwagę, że kończy mi się niedługo umowa o prace i może to w jakimś stopniu zaważyć czy dostane wizę czy jednak nie? Czy może lepiej dla pewności przedłużyć umowę w pracy ( z tym nie będzie najmniejszego problemu) 2. Czy w razie konieczności lepiej mieć papierek z zaproszeniem od znajomych z USA i w razie konieczności go okazać? 3. Ubezpieczenie zdrowotne w USA? Jak to wygląda? Odpukać, ale leczenie mają najdroższe na świecie, Wystarczy, że wykupie w Polsce ubezpieczenie na wyjazd zagranicę itp?
  4. Cześć wszystkim. Słuchajcie mam pytanie. Otóż koncze za kilka miesięcy gimnazjum i chciałbym być policjantem w USA. I sie zastanawiam jak to zrobić. Oto mój plan: Skończenie gimnazjum Pójście do liceum Wiza studencka Studia w USA (4 lata) Jakiś sposób na mieszkanie po prostu w USA ( tak aby być w USA 5 lat) Następnie obywatelstwo USA ( w czasie 4 lat studiów branie udziału w konkursach o zieloną kartę) Akademia policyjna Praca jako policjant. Powiedzcie mi czy ten mój sposób jest ok. Czy cos pominalem. Chciałbym o odpowiedź bo mam jeszcze kilka pytań ale to później bo teraz nie chce zawracać głowy. Pozdrawiam
  5. Witam. Wraz z dziewczyną rozważamy wyjazd do USA na stałe (dziewczyna ma zieloną kartę). W Polsce rozpocząłem studia prawnicze, wiem że raczej w USA nie będą one przydatne, ale znalazłem ofertę "szkoły prawa amerkańskiego". Może zamiast tłumaczyć zamieszczę opis wprost : Program Szkoły Prawa Amerykańskiego jest adresowany przede wszystkim do studentów ostatnich lat prawa, ekonomii i administracji oraz praktyków w wymienionych dziedzinach. Jednak o przyjęcie mogą ubiegać się także studenci wszystkich wyższych uczelni zarówno polskich jak i zagranicznych, którzy ukończyli co najmniej II rok studiów, studenci studiów stacjonarnych i niestacjonarnych wszystkich kierunków, absolwenci uczelni wyższych oraz praktycy zainteresowani prawem amerykańskim. Studenci, którzy ukończyli Szkołę Prawa Amerykańskiego oraz studia wyższe w Polsce, mają możliwość odbycia studiów LL.M. w Chicago. Studia LL.M. w Chicago-Kent trwają dwa semestry, ale absolwenci Szkoły Prawa Amerykańskiego, którzy spełnią określone wymogi, mogą je ukończyć w ciągu jednego semestru. Uczestnicy Szkoły Prawa Amerykańskiego, którzy podejmą studia LL.M. w Chicago, otrzymają stypendium w wysokości określonej przez Dziekana Chicago-Kent. Kieruję do Was to pytanie, ponieważ mam problem z jednej strony wyjazd planujemy na poważnie, a z drugiej strony nie chciałbym zmarnować 2 lat studiów, więc taka oferta wydaje się idealna. Czy według Was ten program oraz odbycie studiów w Chicago daje realne szanse na znalezienie pracy? Jeśli tak to w jakich firmach, na jakich stanowiskach? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
  6. Witam , mam parę pytań na które mam nadzieję że mi państwo pomogą . Te pytania kieruję głównie do osób które są w Stanach lub były . Obecnie mam 20 lat . Szkoły średniej nie ukończyłam nad czym ubolewam ( problemy zdrowotne ) . W dniu wczorajszym dowiedziałam się że nie mogę podejść do egzaminów końcowych , i to z nauki indywidualnej . A nie ukrywam że chciałam wyjechać do Stanów na community college . Zaczęłam przygotowania do SAT-u , TOEFL . Dlatego się załamałam słysząc że z egzaminów na koniec szkoły nici . Ale nie tracę zapału . Wczoraj przeczytałam o GED , które bardzo mnie zainteresowało . I tu pojawia się pierwsze pytanie : Czy mając 20 lat mogę do nich podejść ? Drugie : Czy mogę do nich podejść bez szkoły średniej ? ( bo wychodzi na to że bez tej szkoły zostanę ) I trzecie : jak okaże się że mogę to jakie konkretnie są wymogi ? Od razu mówię że próbowałam się tego dowiedzieć przez internet , niestety mój angielski nie jest jeszcze tak dobry abym mogła w pełni zrozumieć o co chodzi . A nie chcę robić sobie nadziei . Będę na prawdę wdzięczna jak mi ktoś pomoże .
  7. Witam wszystkich W przyszłym roku (2017) planuję wyjazd na program Work and Travel do USA (dokładniej California). Szukam osoby, która również chciałaby wyjechać. Wiem, że zawsze można kogoś poznać na miejscu i wyjazd w pojedynke nie jest aż taki straszny... ale mimo to raźniej jest z kimś kogo się pozna już wcześniej Jeśli chodzi o specyfikę wyjazdu, jestem nastawiona na zwiedzanie, chciałabym zobaczyć jak najwięcej ciekawych miejsc (praca ma być dodatkiem, a nie priorytetem).
  8. witam , zwracam się z prośbą o informację w sprawie płacenia podatków, samodzielnego rozliczenia się z IRS. Drugi rok mam zieloną kartę, tym razem chce sprobowac sam sie rozliczyc wyslac zeznanie roczne i oplacic podatek. w tamtym roku robił to księgowy mojej siostry ale wziął niewspółmiernie wysokie wynagrodzenie i tym razem chciałbym zrobić to samodzielnie, tym bardziej że wystawiam rocznie dwie trzy faktury i nie podaje żadnych kosztów własnych, wiec praktycznie nie mamze mna zbyt wiele roboty. Tylko od czego zacząć ? od jakiego formularza skorzystać, a może macie inne zdanie i odradzacie samodzielne rozliczenie ? mozecie polecić jakiegoś niedrogiego księgowego lub firme która rozlicza online ?
  9. Moglby mi ktos opisac procedury wynajmu mieszkania lub domu w USA? Czy oprocz depozytu i kosztu wynajmu mieszkania lub domu ( sugeruje sie Zillow Rentals ) dochodza jeszcze jakies ukryte koszty? Mowe o Chicago.
  10. Dzień dobry moi mili! Zastanawiam się nad posłaniem córki na roczną wymianę do USA (córka jest 1 lo,ale chciałabym żeby pojechała do 2 lub 3 klasy)Jednak mam swoje wątpilowości czy to jest bezpieczne. Doczytałam,że wyjazd polega na tym,że jedzie się do jakiejś amerykańskiej rodziny. Podsyłam te strone: http://stany.pl/pl/high_school_usa.html
  11. Dzień dobry! Chciałabym dostać się na studia na University of Miami. Aktualnie mam 16 lat,ale nie boję się nauki.Szczerze mówiąc to ją uwielbiam. Wiem,że żeby dostać się na uniwersytet w USA muszę zdać egzamin SAT. Planuję go zdać z 3 przedmiotów hiszpański,matma i biologia. Ale szczerze powiedziawszy to nie mam pojęcia jak się do tego zabrać... Czy jest ktoś kto zdał ten egzamin? Od czego w ogóle zacząć żeby zdać go jak najlepiej? Wyczytałam w internecie,że nawet jak się nauczę 10 książek na blachę to i tak tego nie zdam,bo trzeba rozwiązywać testy..Widziałam te testy w internecie i niewiele z nich rozumiałam.. (Nie chodzi mi o angielski tylko w ogóle i zadania,zwłaszcza z biologii).. Chcę zacząć przygotowywać się do nich jak najszybciej,ale naprawdę nie wiem od czego zacząć.. Jest tutaj ktoś kto zdał ten egazmin?
  12. Zapraszam na vlog z usa Ten akurat z Californi zwiastun fillmu
  13. Witam chciałabym sie dowiedzieć czy urzędnik w USA wie o tym ze mam wykupiony bilet powrotny ?
  14. Witam, od dwóch lat, poważnie planuję emigracje za ocean. Dziś mam 26 lat i licencjat za sobą, ze względu na pracę ( a zdarzyło mi się otrzymać dobrą ofertę) zdecydowałam się studia przerwać. Jednak myśląc o wyjeździe na stałe nie mogę przecież liczyć na pracę w gastro ( mam 9 letnie doświadczanie w gastro, w tym 2 lata manager), a wziąć się za ukończenie wyższego - terapia uzależnień. Moje pytanie brzmi, co Wy byście zrobili na moim miejscu? Kontynuować studia w PL, czy może wyjechać za ocean i tam zdobyć kwalifikacje? Może pozostać przy gastro ( mam 4 letnie technikum i doświadczenie jak wyżej). Próbować już z loterią? I podstawowe pytanie, Kanada czy USA? W ostateczności jeśli się nie uda rozważam Norwegię, gdzie byłam jakiś czas na wakacjach. Pozdrawiam i z góry dzięki za wszelkie rzeczowe opinie
  15. Witam, nie mogę odszukać podobnego przypadku dlatego założyłem nowy temat. Jestem sportowcem, który ma wizę turystyczną B1 byłem już kilka razy w stanach na zawodach. Nigdy nie siedziałem tam dłużej niż 2 tygodnie. Mam osiągnięcia między innymi Mistrza Polski, V-ce Mistrzostwo Świata. Chciałbym wyjechać do USA żeby rozwijać się sportowo w mojej dyscyplinie sportowej jaką jest mało popularny Armwrestling. Przy tym prawdopodobnie będę musiał też gdzieś pracować. Wyczytałem że jest możliwość uzyskania stałego pobytu dla takich osób jak ja. Moje pytanie jest takie : Mając tą wizę turystyczną jakie kroki muszę podjąć aby starać się o GC ? Za każdą pomocną informacje będę wdzięczny. Pozdrawiam
  16. Dzień dobry! Będąc na wizie j1 zostałam aresztowana za simple assault-domestic violence. Na papierze, który oczywiście pakując się do domu, zgubiłam jak charges widniało tylko simple assault. Zostałam oczyszczona z zarzutów, nie była przesłuchiwana przez sędziego. Moje imię i nazwisko było bardzo przekręcone i teraz pytanie. Czy mam jakieś szanse wrócić na tej samej wizie? Czy zanim wyjadę ze Stanów powinnam postarać się o kopię tego papierka z sądu i poprawić dane osobowe? Czy nie pamiętając numeru sprawy ani tego jak przekręcone było moje nazwisko dadzą oni mnie radę jakoś znaleźć w tych swoich rekordach?
  17. Odkad jestem w US w Nowym Jorku poznalem troche osobze srodowiska polonijnego. To sklepikarzy, to jakies inne osoby z Brooklynu itp. Osoby od mlodego wieku, az po jakies 70 lat... Juz pare razy spotkalem sie z powiedzeniem: "Rzeszów, Łomża, portoryki to zakała Ameryki" od tych osob w roznych okolicznosciach [wodka, nie wodka, inne rozmowy itp] Jakie jest podejscie Wasze - forumowiczow do tego. Czy slyszeliscie ? Czy rowniez uzywacie sentencji ? Czy jest to prawda ? Czy wiąże sie to z ogromna iloscia osob z Podlaskiego i Podkarpackiego w szczegolnosci w Nowym Jorku i okolicach ?
  18. Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na forum Mam kontakt z jedną firmą w USA, w której chciałbym pracować. Pracodawca dał znać, że chętnie podpisze wszystkie niezbędne dokumenty, żebym mógł tam pojechać i zacząć u niego pracę. Do wyjazdu jeszcze ponad rok, ale lubię mieć wszystko załatwione wcześniej i stąd moje pytanie: o jaką wizę najlepiej się ubiegać i do czego będzie zobowiązany mój pracodawca? Z jakimi kosztami dla niego i dla mnie się to wiąże? Myślałem właśnie o intership, ale nie jestem na 100% obcykany w temacie. W USA chcę siedzieć jak najdłużej się da, a jak mi się spodoba, to oczywiście zostać na stałe. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Ekoiks
  19. Możliwe jest wprowadzenie tymczasowo konieczności posiadania wiz dla Amerykanów, chcących przybyć do Polski. Rozwiązania takiego nie wyklucza polskie MSZ - podaje Radio Zet Polska popiera wstępnie pomysł Komisji Europejskiej. Bruksela ma dosyć opieszałości Amerykanów w sprawie zniesienia wiz dla obywateli pięciu unijnych państw: Polski, Bułgarii, Chorwacji, Rumunii i Cypru - ustalił reporter Radia Zet. Komisja Europejska rozważa zawieszenie ruchu bezwizowego z USA, Kanadą i Brunei, które nie stosują zasady wzajemności wizowej. Komisja oczekuje od członków UE stanowisk w tej sprawie do 12 lipca. Plotka czy poważna sprawa ? Jakie opinie ? Zródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Polska-wprowadzi-wizy-dla-obywateli-USA-MSZ-nie-wyklucza,wid,18334476,wiadomosc.html?ticaid=117072
  20. Witam. Mam problem, ponieważ w formularzu, który wypełniałam podczas starania się o wizę podałam, że zatrzymam się w hotelu. Teraz te plany się zmieniły, stąd moje pytanie, czy oficer na lotnisku widzi informacje, które wpisałam w formularzu DS-160? Oraz czy odpowiedzi na pytania, które zadawał mi konsul są gdzieś zapisane? Proszę o pomoc, bo wylot już niedługo, a mnie zżera coraz większy stres, że zostanę odesłana do kraju.
  21. Cześć, Mam pytnie i nie wiem jak zaczac szukac informacji. Jak płacic podatki, jesli mam mozliwość zarabianie w Polsce, ale zyje i pracuje w USA. Czy lepiej płacic podatek w polsce i przelać te pieniądze na konto w USA? CZy zarabiać w Polsce i mieć te pianiądze prelane na Pay-Pal (pay pal rolzicza się z podatków tak?). Czy zarabiac w Polsce i deklarować sie w USA przy rozliczeniu z podatków, że zarobiło się tyle i tyle za granicą? Moze ktos z was ma doświadecznia na ten temat. Dziękuję.
  22. Witam, w roku 2011 dostalem wize turystyczna na 10 lat, po przekroczeniu granicy Stanow dostalem mozliwosc pobytu na pol roku, po czym przekroczylem ten pobyt o 4 miesiace. 18 lat skonczylem dopiero w Stanach na 2 miesiace przed dobrowolnym powrotem do Polski. Gdzies czytalem, ze na osoby niepelnoletnie nie sa nanoszone zadne kary w zwiazku z przekroczeniem pobytu. I tu sie pojawia pytanie, czy mnie rowniez dotyczy zakaz wjazdu na 3 lata? Domyslam sie ze moja wiza wraz z przekroczeniem terminu pobytu, stala sie nie wazna, ale jesli nie obowiazywaloby mnie ' karne ' 3 lata to moglbym juz w tym roku postarac sie o nowa wize. Bardzo bym prosil o rozwianie moich watpliwosci i jakies dodatkowe informacje. Bede bardzo wdzieczny, pozdrawiam.
  23. Witam, w lutym wybieram się do USA. Mam do was kilka pytań. 1. Ile się czeka teraz na wizę od momentu złożenia wniosku do odebrania wizy. 2. Czy zawieszenie firmy w Polsce nie wpłynie negatywnie na rozmowę z konsulem. Jeśli bym powiedział w konsulacie, że prowadzę firmę mimo jej zawieszenia. Czy oni sprawdzają w CEIDG przedsiębiorców ubiegających się o wizę? 3. Na pewno padnie pytanie, że w jakim celu wybieram się do USA. Mówić, że jadę do dziewczyny czy lepiej mówić, że jadę pozwiedzać USA. Chodzi o wizę turystyczną. EDIT: Nie ten dział z góry przepraszam.
  24. Dzień dobry. Nazywam się Zuzia, mam 18 lat i chodze do drugiej klasy liceum. Jestem na forum nowa, dopiero założyłam konto więc w razie złego działu, bardzo przepraszam. Mam w USA ciocię, która jest jedyną rodziną ze strony mojej mamy. Mieszka tam i żyje już 34 lata, a widziałam się z nią tylko raz, kiedy przyjechała do Polski w zeszłym roku. Z całego mojego (starszego o dużo lat) rodzeństwa tak świetny kontakt ma tylko ze mną, codziennie rozmawiamy. Zaproponowała mi wakacje u niej, żebym coś zobaczyła, poznała w końcu mojego wujka i kuzynów, spędziła z nią czas. Wie, że Stany to moje marzenie. Zaoferowała, że za wszystko mi zapłaci. Od miesiąca poważnie zaczęłyśmy o tym myśleć. Mam dowód osobisty, założyłam konto w banku, wyrobiłam paszport. Właśnie odebrałam od listonosza zaproszenie od Cioci. Oficjalnie napisane, ja jestem odbiorcą, do listu dołączone jest potwierdzenie od notariusza (nie za bardzo wiem po co, ale Ciocia mówiła, że tak trzeba). Teraz pytanie: co dalej? co mam zrobić, co wypełnić, jak starać się o wizę? o jaką? gdzie? Obie z ciocią jesteśmy w tym zielone. Moja rodzina jest sceptycznie nastawiona i nie wierzą, że uda nam się cały wakacyjny plan zrealizować, Wszystkie sprawy załatwiam sama, bez niczyjej pomocy. Jestem w tych urzędach zielona, nigdy nie załatwiałam takich spraw, ani nikt z mojej rodziny też tego nie robił. Wiem, że za wizę się płaci chyba ponad 500 złotych, tylko jak do tego dojść? Czy trzeba wypełnić coś na internecie? Wiem również, że jest rozmowa z konsulem na którą się umawia, jak to zrobić? Czy to prawda, że jest ona po angielsku? Jeśli jestem chrześcijanką, chodzę tu do szkoły, mam rodzinę, dom, przyjaciół, to mam duże szanse? Bardzo kogoś proszę, żeby mi pomógł i wytłumaczył najprościej jak się da, jak się za to zabrać, po kolei, jak to wygląda. Załatwiam to sama, dla Cioci też jest to pierwszy raz i też nie za bardzo wie jak mi w tym etapie działania pomóc. Byłabym bardzo wdzięczna, gdyby ktoś mnie pokierował, zostaje mi coraz mniej czasu. Pozdrawiam. O! Mam jeszcze jedno pytanie. Jak z biletami? Kupuje się PO dostaniu wizy, czy przed? Trzeba bilet konsulowi pokazać? Powiedzieć, że Ciocia za wszystko płaci, będzie z tym problem? Ile na wizę się czeka?