Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów 'wizy' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukuj po tagach

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukuj po autorze

Typ zawartości


Forum

  • USA - Forum ogólne
    • Forum ogólne USA
    • Tematy związane z poszczególnymi stanami
    • Wybór wizy, sprawy SSN, prawa jazdy i inne formalności
    • Bilety lotnicze / Kto leci do...
    • Luźne rozmowy
  • USA - wizy imigracyjne
    • Emigracja (Forum ogólne)
    • Zielona karta (loteria wizowa)
    • Wiza typu CR1 (sponsorowanie rodzinne)
    • Wiza narzeczeńska K-1
  • USA - wiza nieimigracyjna J-1 (w tym Work and Travel USA)
    • Program Work&Travel USA (wiza J-1)
    • Program Internship USA (wiza J-1)
    • Programy typu Camp USA (wiza J-1)
    • Wiza J-1 (poza programami W&T, Internship i Camp)
  • USA - pozostałe wizy nieimigracyjne
    • Tymczasowa praca i praktyka (wizy H1-B, H2, H3 i H4)
    • Studia i nauka w USA (wizy F-1, M-1)
    • Wiza turystyczna B-2 i służbowa B-1
    • Pozostałe wizy nieimigracyjne
  • OFF TOPIC
    • Wyjazdy poza USA

Kalendarze

  • Kalendarz społeczności

Znaleziono 8 wyników

  1. Zachęcam forumowiczów do komentowania aktualnych wydarzeń / informacji, wyrażania opinii i polemiki dt. Prezydenta Donalda Trumpa oraz wszystkiego co związane z nowym gabinetem.
  2. Cześć pamiętam jak jedyną z obietnic wyborczych D. Trumpa było zniesienie wiz dla Polaków miesiąc temu cos o tym czytałem iż jest to dalej w fazie przygotowania, ma ktoś może jakieś informacje na ten temat? czy jednak była to tylko wyborcza kiełbaska?
  3. Takie to informacje rozsyłają prawnicy imigracyjni w pracy u mojego męża: "The State Department has ordered U.S. consulates to increase the screening of visa applicants and restrict the number of visa appointments held each day, according to new agency guidelines. Visa officers will conduct more intensive interviews to determine whether visa applicants are eligible for the immigration category they seek. In addition, officers will have more discretion to order additional security checks beyond the regular background checks that all visa applicants undergo. The new guidelines apply to all visa applicants, but certain classes of applicant will be subject to even more intensive screening that could include checks of social media accounts. This includes Iraqi nationals and foreign nationals who have been in an ISIS-controlled territory. Additionally, each consulate will have the ability to identify groups of foreign nationals in their applicant population who will be subject to increased scrutiny. The new guidelines were issued to comply with a presidential memorandum that orders the Departments of State, Homeland Security and Justice to increase the vetting of applicants for all immigration benefits. In conjunction with the new screening guidelines, the State Department is limiting the number of visa interviews for each officer to 120 per day. Fewer appointments will allow consular officers to conduct longer and more intensive interviews with each applicant." "What This Means for Foreign Nationals and Employers Applicants should expect to be questioned closely about all aspects of their visa applications. In the near future, some applicants could be required to provide detailed information about their travel, work and residence history over the preceding 15 years, and phone numbers, email addresses and social media accounts used in the last five years. Applicants should also be prepared for the possibility that they will be subjected to extra background and security checks, commonly known as "administrative processing." These checks can add days or weeks to the process. These new processes, and the limits on the number of visa interviews, are likely to cause longer waits for interview appointments, and longer waits for passports with visas to be returned after the interview. This alert is for informational purposes only. If you have any questions, please contact the immigration professional with whom you work at Fragomen."
  4. Możliwe jest wprowadzenie tymczasowo konieczności posiadania wiz dla Amerykanów, chcących przybyć do Polski. Rozwiązania takiego nie wyklucza polskie MSZ - podaje Radio Zet Polska popiera wstępnie pomysł Komisji Europejskiej. Bruksela ma dosyć opieszałości Amerykanów w sprawie zniesienia wiz dla obywateli pięciu unijnych państw: Polski, Bułgarii, Chorwacji, Rumunii i Cypru - ustalił reporter Radia Zet. Komisja Europejska rozważa zawieszenie ruchu bezwizowego z USA, Kanadą i Brunei, które nie stosują zasady wzajemności wizowej. Komisja oczekuje od członków UE stanowisk w tej sprawie do 12 lipca. Plotka czy poważna sprawa ? Jakie opinie ? Zródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Polska-wprowadzi-wizy-dla-obywateli-USA-MSZ-nie-wyklucza,wid,18334476,wiadomosc.html?ticaid=117072
  5. Na Facebook Page U.S. Embassy Warsaw znalazlam informacje: "Przypominamy, że już jutro (czwartek) o 15.00 zapraszamy was na spotkanie online z naszymi kolegami z działu konsularnego. Charles i Branka przez godzinę będą odpowiadać na wasze pytania dotyczące wiz na naszym Facebooku. Jeśli planujecie wyjazd do USA na wakacje, na studia, lub chcecie wziąć udział w programie Work and Travel, nie możecie tego przegapić. Dajcie znać znajomym! "Ask the Consul, czyli co chciałbyś wiedzieć o wizach". Czekamy na was na naszym Facebooku w czwartek 18 kwietnia o godzinie 15!"
  6. No więc zastanawiają mnie dwie rzeczy: Czy jeśli kiedyś chciałbym wyjechać do USA na studia czyli wize studencką i te studia trwały by powiedzmy ponad 5 lat to mógłbym starać się o obywatelstwo Stanów? Czytałem, że starając się o wize studencką musze wyrazić chęć powrotu do swojego kraju ale czytałem też, że po 5 latach legalnego pobytu w USA mogę starać się o obywatelstwo. No dobra i drugie czy poza loterią wizową mogę zdobyć wize nie posiadając rodziny w usa ani nie przez sponsoring pracodawcy?
  7. Witam, mam kilka pytan zwiazanych z wizami oraz zamieszkaniem w LA: Szybki opis sytuacji: Miszkam z zona w Irlandii od ponad 4 lat. Zona otrzymala oferte pracy na uniwesytecie po tym jak skonczyla w irlandii doktorat. Ja jestem z zawodu informatykiem z 9 letnim doswiadczeniem zawodowym: Administracja sieci, zabezpieczienia sieci, backupy, web developer, PHP, support Jesli wyjedziemy to zona otrzyma wize pracownicza H1B a ja pewnie H4 i tu pytania: 1. Ile trzeba w takim przypadku (patrz "szybki opis sytuacji") czekac na wize H1B? 2. Czy dopiero po otrzymaniu wizy H1B moge aplikowac o H4 dla siebie? czy moze otrzymuje ja automatycznie wraz z wiza H1B dla zony? czy moze jest opcja aplikowania nma dwie wizy jednoczesnie zeby zaoszczrdzic czas czekania na decyzje? 3. Chcielibysmy wynajac mieszkanie 1 pokojowe + sypialnia w okolicach Brentwood. Nie zalezy nam na komforcie. ile musze za takie mieszkanie zaplacic? 4. Ile potrezbujemy na poczatku zeby moc odczekac okres az znajde prace (mam nadzioeje ze nie dluzej niz kilka tygodni) 5. Jakie mam szanse na otrzymanie pracy w zawodzie w LA? Jak to wyglada prawnie jesli chcialbym pracowac? 6. Jakie sa koszta zycia w LA na dzien dzisisjeszy? benzyna, jedzenie nie restauracyjne tylko domowe, utrzymanie auta, rachunki: internet, prad, woda itp, inne wydatki 7. Jak wyglada sprawa wyjazdow poza granice US posiadajac wize H1B lub H4? 8. Czy wogole oplaca sie teraz w naszej sytuacji jechac do US? to chyba narazie tyle. w miare odpowiedzi pewnie dorzuce jeszcze kilka pytan. dzieki za wszelka pomoc
  8. To mój pierwszy post, tak że witam wszystkich Świetne forum, od dobrych kilku godzin się zaczytuję, naprawdę! Gratuluję Przejrzałam dużo postów, znalazłam odpowiedzi na niektóre pytania, ale zauważyłam, że przy każdym uzyskiwaniu wizy liczy się indywidualna historia. Ale do rzeczy: moja ciocia (była żona brata mojej mamy) i Jej córka - moja kuzynka właśnie dostały wizy i lecą w te wakacje na ok. 3 tygodnie na wakacje do USA. Nie wiem dokładnie, ale na zachodnim wybrzeżu "od zawsze" mieszka rodzina cioci (prowdopodobnie mają obywatelstwa) i właśnie tam u nich spędzą czas. Istnieje taka możliwość, żebym poleciała z nimi. Myślałam, że jest już za późno na formalności związane z moją pierwszą wizą, że to wszystko długo trwa, itd., ale pisaliście, że uzyskanie jej trwa do dwóch tygodni, więc zdążyłabym. Chciałabym się ogólnie dowiedzieć, jak to wszystko wygląda w moim przypadku i jakie mam szanse na dostanie wizy. Jestem studentką I roku studiów dziennych, nie pracuję, więc nie zarabiam (wakacje w całości sfinansują rodzice), mam rodzinę i oczywiście (jeżeli polecę) planuję wrócić do Polski od razu po wakacjach. W jakim języku rozmawia się konsulem? Z tego co się orientuję, rozmowa z Nim wygląda jak egzamin lub co gorsza przesłuchanie. Mój angielski jest dość dobry, lecz wolałabym rozmawiać po polsku. No i czego nie mówić, aby nie podpaść (oczywiście wiem, żeby mówić prawdę, chociaż nie mam nic do ukrycia ale pytam o rzeczy, których Oni nie lubią słyszeć)? Wydaje mi się, że w świetle prawa ciocia jest dla mnie obcą osobą, a Jej rodziny w Stanach w ogóle nie znam. Czy nadal podaję adres tych ludzi jako miejsce, do którego lecę, czy lepiej kombinować z hotelami? W moim przypadku muszę ubiegać się o wizę B-2, ale np. za rok lub za dwa w ramach wymiany studenckiej bądź praktyk będę chciała wyjechać za granicę i może padnie na USA. Co wtedy? Zmieniamy jakoś "status" naszej wizy? Na razie mam takie wątpliwości, jak coś mi wpadnie do głowy, to dopiszę, ale z pewnością będę wracać na to forum, nawet jeżeli nie uda mi się polecieć do US. Pozdrawiam