Skocz do zawartości
akma

Formalności Po Ślubie Z Obywatelem Usa

Recommended Posts

Pakiet AoS dla ludzi, którzy wzięli ślub na wizie turystycznej:

http://www.usa.info.pl/board/index.php?s=&...ost&p=79569

Nie sugerujcie się informacjami odnośnie wypełniania formularzy w postach przed 13.01.09, bo niektóre z nich są błędne (wtedy sama szukałam pomocy). Bierzcie też pod uwagę, że przepisy czasem się zmieniają i mogą wymagać dodatkowych formularzy czy dokumentów.

******

Wiem, że było już trochę wątków na ten temat, ale nie znalazłam wszystkich odpowiedzi, więc proszę o pomoc wszystkich, którzy już przez to przechodzili.

Na początek moja sytuacja: 2 lata temu przyleciałam do Stanów na wizie K1 (to była moja pierwsza wizyta w USA), wizy nie wykorzystaliśmy zgodnie z przeznaczeniem, czyli nie wzięliśmy ślubu, a ja przed upływem 3 m-cy wróciłam do Polski. Później mój chłopak (ten sam) przyjeżdżał kilkakrotnie do Polski. Na początku tego roku dostałam wizę turystyczną na 10 lat (planowałam odwiedzić swojego chłopaka - czyli niedoszłego męża - i jego rodzinę i znajomych, tak też powiedziałam w ambasadzie i nie robili mi żadnych problemów). Przyleciałam tu w połowie sierpnia, miałam zostać do połowy września, ale mój ukochany ponownie mi się oświadczył i pod koniec września wzięliśmy ślub. Ślub był spontaniczny, przed wyjazdem niczego nie planowaliśmy, a parą jesteśmy już 7 lat, co tutejszy USCIS też chyba wie, bo pewnie nasze dokumenty z K1 jeszcze tam gdzieś leżą. Mam nadzieję, że nie oskarżą nas zatem o małżeństwo dla papierów? :P

Mieszkamy w Kalifornii, ale ślub braliśmy w Las Vegas. Czytałam gdzieś, że śluby zawarte w Vegas trzeba rejestrować w swoim stanie, bo nie są one uznawane... ale zadzwoniliśmy do tutejszego 'courthouse', wyjaśniliśmy, że jedno z małżonków nie jest obywatelem USA i musi przejść procedurę Adjustment of Status, na co powiedzieli nam, że ślubu z Vegas, nawet w naszym przypadku, nie trzeba ponownie rejestrować. Mam nadzieję, że to prawda, bo naczytałam się już wiele sprzecznych informacji.

Wiem, że muszę przygotować następujące dokumenty:

I-130

I-131

I-485

I-693

I-765

I-864

G-325a (osobno dla mnie i męża)

- ksero 3 stron z paszportu - strona z danymi, z wizą i z I-94

- ksero mojego aktu urodzenia+tłumaczenie (czy mogę zrobić sama?)

- ksero aktu urodzenia męża

- ksero aktu zaw. związku małżeńskiego

- 2 zdjęcia (kolorowe, 2x2 cale)

Czy te wszystkie ksera mają być potwierdzone notarialnie?

Teraz robię tylko badania i szczepienia u lekarza USCIS, a na odciski dostanę wezwanie później?

Czy coś pominęłam? :rolleyes:

Jeszcze pytanie odnośnie I-131 (Advance Parole). Mam problemy z wypełnieniem tego formularza. Są tam pytania dotyczące celu wyjazdu, długości pobytu (trzeba podać datę wyjazdu i powrotu do USA). Jak mam na to odpowiedzieć, skoro na razie nie planuję wyjazdu, a formularz składam tylko na wszelki wypadek, gdyby coś się stało i musiałabym nagle skorzystać w advance parole?

Będę wdzięczna za Waszą pomoc! :lol:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak jak napisalas ze beda sprawdzac malzenstwo co do tzw papierow oraz to ze moglas wykorzystac wize turystyczna aby wziasc tam slub i dlatego bedziesz musiala na rozmowie tak powiedziec ze slub byl spotaniczny .

Plus masz taki ze nie zlamalas wizy k-1 i wylecialas.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja wlasnie przechodze przez to wszytko teraz. Jestem juz po odciskach i zdjeciach. Pozatym to nawet jesli bys przesiedziala wize i tak by sie nic nie stalo. Dostaniesz papiery bez problemu chyba, ze bylas karana albo twoj maz za np. narkotyki to powazne przestepstwo i moglaby sie sprawa przedluzyc dlugo. Wszystkie papierki dobrze zrobilas i kopie tez. A tak musi byc pieczatka notariusza.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nic nie musi byc potwierdzone notarialnie, oryginaly bedziesz musiala pokazac na interview, a wyslac masz tylko zwykle ksero kopie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

beatka233 mylisz sie o przesiedzniu wizy ,Ona miala wize k-1 i zlamanie tej wizy skutkuje tym ze po 1 nie dostala by wizy turystycznej jakby zostala dluzej niz 90 dni a po 2 jakby zostala nielegalnie to by nie miala mozliwosci legalizacji pobytu w USA ..I tak wlasnie dziala ta wiza ze w 90 dni musisz wziasc wize,jesli nie wezmiesz slubu w tych 90 dniach to wtedy musisz wyjechac aby zachowac czyste konto...

Wiele juz bylo takich przypadkow ze ktos nie bral slubu w tych 90 dniach,wyjechal a potem dostal wize turystyczna...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Ja wlasnie przechodze przez to wszytko teraz. Jestem juz po odciskach i zdjeciach. Pozatym to nawet jesli bys przesiedziala wize i tak by sie nic nie stalo. Dostaniesz papiery bez problemu chyba, ze bylas karana albo twoj maz za np. narkotyki to powazne przestepstwo i moglaby sie sprawa przedluzyc dlugo. Wszystkie papierki dobrze zrobilas i kopie tez. A tak musi byc pieczatka notariusza.

Zadne dokumenty nie musza byc potwierdzone przez notariusza. Slubu nie rejestruje sie w swoim stanie.

Nie dostaniesz jak to piszesz "papierow" bez problemu - wzielas slub bardzo szybko zaraz po wjezdzie na wizie turystycznej, ktora sluzy do czegos innego. Mozesz miec problemy, co nie znaczy, ze przez cala procedure nie przejdziesz, ale mozesz miec pytania, moze byc drugie interview. Urzad imigracyjny nie ma obowiazku szukac Twoich dokumentow z wizy K-1, co wiecej terazniejsza sprawa jest inna niz poprzednia (Bogu dzieki maz ten sam :P ). Z advance parole radze byc ostrozna zwlaszcza po ostatnich doniesieniach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czyli moje tłumaczenie aktu urodzenia też nie musi być potwierdzone przez notariusza?

Dzięki za odpowiedź, Karina, próbowałam się z Tobą skontaktować telefonicznie, ale poczta głosowa jest zapełniona.

Ślub wzięliśmy półtora miesiąca po moim przylocie, miałam tu zostać na miesiąc (w paszporcie mam pieczątkę na pół roku), ale czy to rzeczywiście tak szybko? Gdzieś tu czytałam, że są i tacy, co biorą ślub na wizie turystycznej w pierwszym tygodniu pobytu...

Dokumentów z K-1 na pewno nie będą szukali, bo po co. Ale w jednym z formularzy mąż musi napisać, że kiedyś już składał podanie o K-1 na mnie i że było zatwierdzone, więc pewnie gdzieś tam już jesteśmy w ich systemie komputerowym. Przy wjeździe na K-1 dostałam też numer A (mam wpisany w paszporcie), ale rozumiem, że ten numer stracił już ważność, więc nie wpisuję go w formularze, które teraz wypełniamy?

Tak na marginesie, przy ostatnim przekraczaniu granicy, urzędnik imigracyjny wstukał moje dane do komputera i poprosił mnie o moje dokumenty K-1. Powiedziałam, że to już nieaktualna sprawa sprzed dwóch lat, czym był bardzo zdziwiony, ale po moich wyjaśnieniach zaktualizował informacje i przeprosił za bałagan. Problemów żadnych nie było, pośmialiśmy się nawet, bo powiedziałam, że dla Polaka bałagan w urzędach to żadna nowość, po czym omawialiśmy aktualne wydarzenia na Olimpiadzie...

Już sama nie wiem, czy składać Advance Parole. Chodzi o tego zastrzelonego imigranta? Będą teraz jakieś obostrzenia?

Myślałam, że mogłoby się przydać, gdyby moja sprawa przeciągała się w nieskończoność, a ja musiałabym nagle wyjechać.

Czy w te rubryki, gdzie trzeba podać dokładne daty wyjazdu i powrotu do USA, trzeba po prostu wpisać NA?

Czytałam tu gdzieś, że jeśli formularz I-765 (Employment Authorization) składa się razem z całym pakietem o Adjustment of Status, to wtedy za I-765 już się nie płaci ($ 340). Czy to prawda? Płacę tylko za I-130, I-131 i I-485, czyli w sumie $ 1670, tak?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Czyli moje tłumaczenie aktu urodzenia też nie musi być potwierdzone przez notariusza?

Nie musza byc przez nikogo potwierdzane.

Dzięki za odpowiedź, Karina, próbowałam się z tobą skontaktować telefonicznie, ale poczta głosowa jest zapełniona.

Pisalam kiedys o tym co sie dzieje u mnie z telefonami...

Ślub wzięliśmy półtora miesiąca po moim przylocie, miałam tu zostać na miesiąc (w paszporcie mam pieczątkę na pół roku), ale czy to rzeczywiście tak szybko? Gdzieś tu czytałam, że są i tacy, co biorą ślub na wizie turystycznej w pierwszym tygodniu pobytu...

Sa tacy. Tyle, ze teraz naprawde wiele sie zmienilo i sa tu nawet na forum osoby, ktore braly szybko slub i mialy wiecej niz jedno interview. Kazda sprawa jest inna, ale faktem jest, ze ostatnio zaczeli sie bardzo interesowac jesli ktos wzial slub w ciagu 90 dni po wlocie.

Dokumentów z K-1 na pewno nie będą szukali, bo po co.

Ale w jednym z formularzy mąż musi napisać, że kiedyś już składał podanie o K-1 na mnie i że było zatwierdzone, więc pewnie gdzieś tam już jesteśmy w ich systemie komputerowym.

Na 100% jestescie.

Przy wjeździe na K-1 dostałam też numer A (mam wpisany w paszporcie), ale rozumiem, że ten numer stracił już ważność, więc nie wpisuję go w formularze, które teraz wypełniamy?

Tak na marginesie, przy ostatnim przekraczaniu granicy, urzędnik imigracyjny wstukał moje dane do komputera i poprosił mnie o moje dokumenty K-1. powiedziałam, że to już nieaktualna sprawa sprzed dwóch lat, czym był bardzo zdziwiony, ale po moich wyjaśnieniach zaktualizował informacje i przeprosił za bałagan.

Nie bylo to obowiazkiem urzednika zeby wiedziec, ze wrocilas do swojego kraju a nie wyszlas za maz na wizie K-1, dlatego nie bylo update w komputerze i on wprowadzil, ze masz teraz inna wize.

problemów żadnych nie było, pośmialiśmy się nawet, bo powiedziałam, że dla polaka bałagan w urzędach to żadna nowość, po czym omawialiśmy aktualne wydarzenia na olimpiadzie...

Już sama nie wiem, czy składać Advance Parole. Chodzi o tego zastrzelonego imigranta? Będą teraz jakieś obostrzenia?

Nie, nie chodzi o zadnych zastrzelonych imigrantow. Chodzi o niewpuszczanie ludzi do USA.

Myślałam, że mogłoby się przydać, gdyby moja sprawa przeciągała się w nieskończoność, a ja musiałabym nagle wyjechać.

Tu masz racje - w takim przypadku moglby sie przydac.

Czy w te rubryki, gdzie trzeba podać dokładne daty wyjazdu i powrotu do USA, trzeba po prostu wpisać NA?

Nie rozumiem. Jak nie wpiszesz dat to po co ci dokument na podrozowanie?

Czytałam tu gdzieś, że jeśli formularz I-765 (Employment Authorization) składa się razem z całym pakietem o Adjustment of Status, to wtedy za I-765 już się nie płaci ($ 340). czy to prawda? płacę tylko za I-130, I-131 i I-485, czyli w sumie $ 1670, tak?

Nie. Za I-131 sie nie placi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

akma tak jak napisala Karina,kazdy ma inna sprawe i jedni maja wiecej szczecia inni znow musza sie z wielu spraw tlumaczyc i pamietaj .

Bo ktos moze wziasc slub zaraz po przylocie i nic nie bedzie a drugi bedzie miec pod gorke.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jak to za I-131 się nie płaci? Na stronie USCIS jest napisane o opłacie $ 305

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00045f3d6a1RCRD

Chodziło Ci o I-765, że nie płaci się za to przy składaniu kompletu dokumentów?

Czyli na jaką kwotę mam wypisać czek? Mam już zupełny mętlik w głowie.

Advance Parole chciałabym mieć na wszelki wypadek gdyby coś się stało (choroba, śmierć w rodzinie), więc skąd mogę znać daty wylotu i wlotu do USA? Przypuśćmy, że do maja 2009 nie będę jeszcze miała tymczasowej GC, a w maju ktoś w rodzinie mi ciężko zachoruje, to co wtedy? Dopiero wtedy mam się starać o Advance Parole i czekać w USA 3 m-ce na odpowiedź? To raczej nielogiczne... Dlatego pytam, co mam wpisać w te rubryki, skoro nie planuję wyjazdu dla swojego widzimisię, chcę tylko mieć możliwość wyjazdu, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Jak to za I-131 się nie płaci? Na stronie USCIS jest napisane o opłacie $ 305

http://www.uscis.gov/portal/site/uscis/men...00045f3d6a1RCRD

Chodziło Ci o I-765, że nie płaci się za to przy składaniu kompletu dokumentów?

CHODZILO MI O TO, ZE ZA I-131 SIE NIE PLACI. PODOBNIE JAK NIE PLACI SIE ZA I-765. I UWIERZ MI, ZE WIEM CO MOWIE, BO JESTEM ADWOKATEM I JEST TO MOJ CHLEB POWSZEDNI. NIE INTERESUJE MNIE CO JEST NAPISANE W INSTRUKCJACH DO I-131, BO OD 30 LIPCA 2007 JEST WPROWADZONY UPDATE, KTORY DOTYCZY I-131 ORAZ I-765 I MOWI WYRAZNIE, ZE SIE NIE PLACI ZA TE FORMY. JESLI KTOS NIE ZNA PRAWA TO CZYTA INSTRUKCJE, KTORE NIE ZAWSZE ( I TU JEST TEGO PRZYKAD) SA AKTUALNE I POPRAWNE. A URZAD IMIGRACYJNY NIE MA OBOWIAZKU UAKTUANIANIA WSZYSTKIEGO WSZEDZIE - PODAJA UPDATE I TYLE. JESLI KTOS TO PRZECZYTA TO WIE, JESLI KTOS NIE PRZECZYTA TO NIE WINA URZEDU.

A TU MASZ O TYM NAPISANE:

Please note that, if you file Form I-485 to adjust your status as a permanent resident on or after July 30, 2007, no additional fee is required to also file an application for employment authorization on Form I-765 and/or advance parole on Form I-131. You may file these forms concurrently.

Czyli na jaką kwotę mam wypisać czek? Mam już zupełny mętlik w głowie.

Advance Parole chciałabym mieć na wszelki wypadek gdyby coś się stało (choroba, śmierć w rodzinie), więc skąd mogę znać daty wylotu i wlotu do USA? Przypuśćmy, że do maja 2009 nie będę jeszcze miała tymczasowej GC, a w maju ktoś w rodzinie mi ciężko zachoruje, to co wtedy? Dopiero wtedy mam się starać o Advance Parole i czekać w USA 3 m-ce na odpowiedź? To raczej nielogiczne... Dlatego pytam, co mam wpisać w te rubryki, skoro nie planuję wyjazdu dla swojego widzimisię, chcę tylko mieć możliwość wyjazdu, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

"Please note that, if you file Form I-485 to adjust your status as a permanent resident on or after July 30, 2007, no additional fee is required to also file an application for employment authorization on Form I-765 and/or advance parole on Form I-131. You may file these forms concurrently."

Dziękuję, Karina, nie miałam o tym pojęcia. Napisałam do Ciebie wiadomość. Proszę, daj mi znać, czy tak jak tam napisałam, może być.

Nadal też nie wiem, co wpisać w Advance Parole. Czy ktoś z Was to kiedyś wypełniał? Proszę o wskazówki :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Was był kiedyś w urzędzie imigracyjnym na konsultacjach w sprawie dokumentów? Umówiłam się na takie spotkanie na początek listopada, mam przynieść wszystkie formularze i dokumenty ("if translations are used, they should be certified" - czyli jednak chyba powinnam iść do notariusza z aktem urodzenia). Mam nadzieję, że nie jestem nadgorliwa i nie narobię sobie kłopotów :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Was był kiedyś w urzędzie imigracyjnym na konsultacjach w sprawie dokumentów? Umówiłam się na takie spotkanie na początek listopada, mam przynieść wszystkie formularze i dokumenty ("if translations are used, they should be certified" - czyli jednak chyba powinnam iść do notariusza z aktem urodzenia). Mam nadzieję, że nie jestem nadgorliwa i nie narobię sobie kłopotów :P

Urzednik imigracyjny nie powie Ci nic, bo nie moze udzielac porad ani poprawiac dokumentow, bo nie jest adwokatem. Jego obowiazkiem jest przyjac dokumenty i wyslac do USCIS (czasem takie wyslanie zajmuje im ponad miesiac czasu). Gdyby byo tak, ze mozna chodzic do immigration zeby sprawdzali dokumenty to nikt by nie korzystal z uslug adwokatow, a w USCIS nic by nie robili tylko by poprawiali dokumenty. Nie ma tez zadnej opcji aby umowic sie w sprawie "konsultacji". Jest opcja "potrzebujesz ZLOZYC dokumenty" a to nie jest konsultacja, co zreszta jest zaznaczone: Please understand that we may not be able to provide services unrelated to the kind of appointment you make during your appointment.

Znam co najmniej kilkanascie przypadkow kiedy urzednicy powiedzieli, ze dokumenty sa w porzadku a potem ludzie i tak mieli albo RFE albo spore problemy. Znam tez sprawy gdzie urzednicy (zreszta podobnie jak na infolinii) powiedzieli, ze ktos nie moze byc podpiety pod aplikacje co bylo ewidentna bzdura. Znam osoby, ktore wrecz kiedy zaczely sie problemy, szli do immigration i mowia, ze byli u urzednika, ktory powiedzial ze tak ma byc wiec oni tak wpisali a teraz sa problemy, na co supervisor stwierdzal: ten urzednik jeszcze krotko u nas pracuje i nie zna sie na wszystkim :rolleyes:

Zreszta nawet jak dzwoni sie na infolinie to mowia, ze urzad nie jest od udzielania pomocy prawnej w konkretnych przypadkach i w razie watpliwosci nalezy sie zglosic do kogos kto sie na tym zna.

Nigdy urzad imigracyjny nie wymagal certyfikowanych aktow urodzenia itd. Jest o tym zreszta w przepisach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
jak dzwoni sie na infolinie to mowia, ze urzad nie jest od udzielania pomocy prawnej w konkretnych przypadkach i w razie watpliwosci nalezy sie zglosic do kogos kto sie na tym zna.

My nie potrzebujemy pomocy prawnej, bo nasza sytuacja nie jest skomplikowana, żadne z nas nie miało nigdy zatargów z prawem, a na wizie turystycznej wiele ludzi bierze ślub. Nie popełniliśmy visa fraud, bo niczego wcześniej nie planowaliśmy, wyjechaliśmy na weekend do Las Vegas i pobraliśmy się. Chciałabym ich tylko spytać o kilka drobnostek, np. jaki jest mój obecny USCIS status, w formularze wpisałam visitor, ale nie jestem pewna, czy o to chodzi, a oni chyba wiedzą to najlepiej?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a oni chyba wiedzą to najlepiej?

Niestety, to nie oni wiedzą najlepiej. Wręcz przeciwnie, USCIS to miejsce, gdzie można nasłuchać się głupot co niemiara - od urzędników. Prawo imigracyjne USA jest b. obszerne, gdyby każdy urzędnik USCIS znał je na pamięć, to zarabialiby po dwie stówy rocznie :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
("if translations are used, they should be certified" - czyli jednak chyba powinnam iść do notariusza z aktem urodzenia

certified to znaczy ze osoba tlumaczaca pisze na koncu, ze tlumaczenie jest pelne i zgodne z prawda a ona zna biegle oba jezyki, po czym wszystko podpisuje.

Nie jest potrzebny do tego notariusz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dokładnie tak jest z tłumaczeniami. Sama tłumaczyłam wszystkie swoje dokumenty, zamieszczałam na dole formułkę, że jestem biegła w obu językach, itd... Nie było z tym żadnych problemów. Powodzenia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziękuję za pomoc, dziewczyny. A czy możecie mi powiedzieć, czy poprawnie wypełniłam te forumalrze:

I-765

14. manner of last entry: VISITOR

15. current immigration status: VISITOR

16. c9

W instrukcjach napisano, że jeśli w punkcie 16. odpowie się c9, to dokumenty należy wysłać do Nebraski. Czy tak na pewno jest? (mieszkamy w Kalifornii)

I-485

part 1: current USCIS status: VISITOR

part 2: zaznaczyliśmy odpowiedź "h" i dodaliśmy wyjaśnienie "I married a US citizen in the US"

I-131

part 1: 3: class of admission: B-2

part 3: date of intended departure - expected length of trip - zostawiam puste? I przechodzę do part 7: for how many trips do you intend to use this document (one or more than one)?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dopoki ktos nie zobaczy Twojego paszportu i Twojej I-94 nikt nie odpowie Ci na te pytania. Bylo o tym juz kilka razy tutaj. Trzeba by sprawdzic wszystkie dokumenty co masz wpisane. Kazda sprawa jest inna.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×