Skocz do zawartości
akma

Formalności Po Ślubie Z Obywatelem Usa

Recommended Posts

Sluchajcie! Wyslalam paragony i wszystkie dokumenty z medical z grudnia, gdzie mnie orznieto na 500$, do ubezpieczalni i zwroca mi pieniadze. Nie wiem, czy mam szczescie, czy jak, bo przeciez badan imigracyjnych nie pokrywa zadna ubezpieczalnia. Ale doszlam do wniosku, ze, owszem - badan nie, czyli te 100$ sobie daruje, ale reszte 400$ za glupie szczepienia ubezpieczalnia musi mi oddac. No i czekam teraz na pieniadze.

Jesli ktos ma jeszcze szanse na zwrot pieniedzy, niech sklada wniosek do ubezpieczalni! To jest mozliwe! JUHU

Jeszcze jedno - za przeswietlenie tez mialam zaplacic 398$, ale okazalam wtedy karte ubezpieczenia i mi uznano. Musze teraz doplacic tylko 50$.

Probujcie z tym ubezpieczeniem, bo moze akurat sie uda. Szkoda tylu pieniedzy - w sumie zaplacilabym ok. 900$ za same medyczne. Toz to prawie jak na AOS!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Moj boze, gdzies Ty te badania robila ? 300-400$ za full service to juz jest bardzo duzo.

Niektore ubezpieczalnie pokrywaja czesc "medical".

Ja juz dokladnie nie pamietam ale zaplacilem cos ponad 200$ chyba za badania i rentgen (zadnego ubezpieczenia nie mialem wtedy jeszcze) a robilem badania w duzym miescie, gdzie teoretycznie jest drogo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Poszlam tam, gdzie mialam najblizej, bo jeszcze sie wtedy nie orientowalam w komunikacji miejskiej.

Przez telefon powiedziano mi: wyniesie to 100$ za wizyte BEZ szczepien; kazde szczepienie platne dodatkowo.

Pomyslalam: coz, mam pewnie wszystko, jedynie obejmie mnie Gardasil, wiec sie zgodzilam.

Na miejscu wyszlo, ze potrzeba mi az 4, a od lata 2008 weszly nowe przepisy i kazdy musi miec na gruzlice, Gardasil (do 26 roku zycia), jeszcze tam kilka w zaleznosci od wieku.

No i zaspiewali 500$... Dobrze, ze ubezpieczalnia mi zaplaci, chociaz tam powiedziano mi, ze nie mam nawet szans, bo badan imigracyjnych nikt mi pokryje. Udalo mi sie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kamildzianka, super, że się udało, bo za te badania to rzeczywiście Cię oskubali.

Widziałam, że wysłałaś dokumenty 10. grudnia. Dostałaś już może NOA? My wysłaliśmy 24. grudnia. Sprawdziłam tracking, do Chicago doszło 29. po południu, dziś pobrali opłatę, ale NOA jeszcze nie dostaliśmy.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jestes juz druga osoba, ktora, po wyslaniu prawie w tym samym czasie papierow na AOS do Chicago, jeszcze nie ma biometrics. Ja NOA dostalam w tym samym tygodniu, oplate tez pobrali po tygodniu. Zaproszenie na biometrics dostalam tydzien temu i szykuje sie na 13-tego.

Nie wiem, czy to dlatego, ze akurat tutaj mieszkam i szybciej to idzie, czy papiery mam (daj Boze) nieskazitelne, wiec bez zadnych problemow sprawa idzie dalej.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kamildzianka, ja jeszcze mam nadzieję, że opóźnienie wynika z faktu wysłania tego pod sam koniec roku; wiadomo, Święta, Sylwester, dużo ludzi w tym czasie urlopy bierze, a urzędnicy też ludzie :wacko:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wpadło mi jeszcze do głowy, żeby napisać ściągę dla innych, którzy są w podobnej sytuacji (Adjustment of Status po ślubie z obywatelem USA, na wizie turystycznej). Za radą naszego prawnika, dokumenty ułożyliśmy tak:

- cover letter (zawierający nasz adres, dane osobowe i spis wysyłanych formularzy i dokumentów) - to chyba nie jest wymagane, ale nasz prawnik zawsze coś takiego ludziom przygotowuje.

- czek do formularza I-130 (obecnie $355, wystawiony dla US Department of Homeland Security)

- formularz I-130

- ksero marriage certificate

- ksero birth certificate męża

- 4 strony G-325A moje

- 4 strony G-325A męża

(spięte spinaczem)

- czek do formularza I-485 (obecnie $1010, wystawiony jw.)

- formularz I-485 (2 zdjęcia moje, 2 męża - przypięte w przezroczystych woreczkach)

- ksero mojego paszportu (strona z danymi, strona z wizą i I-94 obydwie strony)

- ksero mojego aktu urodzenia (odpis zupełny, nie skrócony!)

- tłumaczenie mojego aktu urodzenia (robiłam sama), z notką (ja dodałam na osobnej kartce) o treści:

State of ...(nazwa stanu)

County of ...(nazwa hrabstwa)

...(imię i nazwisko) deposes and says:

That I am familiar with both the English and Polish languages and competent to translate Same.

That I have made the attached translation from the annexed document (Birth Certificate) in the Polish language and hereby certify that the same is a true and complete translation to the best of my knowledge, ability and belief.

...(podpis)

Declared this ...(data)

- koperta z badaniami od lekarza

(spięte spinaczem)

- formularz I-765 (2 moje zdjęcia)

- formularz I-131 (2 moje zdjęcia)

- formularz I-864 (wypełniany przez męża)

- IRS Account Transcript za 2005, 06, 07

- list wyjaśniający dlaczego w 2007 nie było składane zeznanie podatkowe

(spięte spinaczem)

- formularz I-864 (wypełniany przez teściową - joint sponsor)

- ksero paszportu teściowej (strona z danymi)

- W-2 i formularz 1040 za 2007

- list od pracodawcy i ksero payrolls za 2008 (pracodawca mamy był chyba nadgorliwy)

(spięte spinaczem)

Może komuś to pomoże albo choć trochę ułatwi sprawę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja dopiero zaczynam ta cala zabawe wiec na pewno forum bedzie skarbnica wiedzy dla mnie. Pytanie z mojej strony: czy moj maz (obywatel od urodznia) musi przedstawic ksero aktu urodzenia? nie wystarczy id?

dzieki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie nie wystarczy ID.Masz jasno w instrukcji napisane ze musi byc ksero aktu urodzenia lub ksero paszportu.ID nie swiadczy o niczym a zwlaszcza o posiadaniu obywatelstwa ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
- ksero mojego aktu urodzenia (odpis zupełny, nie skrócony!)

Hey

Jestem obecnie na etapie kompletowania wszystkich dokumentów do AOS i mam pytanie o "akt urodzenia"... Rodzina wysłała mi z Polski Odpis SKRÓCONY Aktu Urodzenia a widzę, że Ty postarałaś się o Odpis ZUPEŁNY. Czy w związku z tym należy mieć Odpis ZUPEŁNY gdyż SKRÓCONY nie będzie wystarczający?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

musi byc zupelny

pare osob tu mialo z tym problemy

jak wyslesz skrocony to albo dostaniesz RFE albo poprosza cie na interview o doniesienie dokumentow, jedno i drugie niepotrzebnie przedluzy sprawe

Krysia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja mialam skrocony akt, wielojezyczny. Poniewaz akurat wielojezyczny byl tylko w formie skroconej. Do aktu dolaczylam informacje, ze w jezyku angielskim podane sa objasnienia. (takie niestety sa odpisy w Polsce). Nie mialam z moim odpisem zadnego problemu, ale byc moze po prostu mialam farta..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Nie nie wystarczy ID.Masz jasno w instrukcji napisane ze musi byc ksero aktu urodzenia lub ksero paszportu.ID nie swiadczy o niczym a zwlaszcza o posiadaniu obywatelstwa :)

A wlasnie, ze swiadczy. Ja mam enhanced driver license z NYS DMV i bardzo to swiadczy o moim obywatelstwie, ba nawet moge na nim przekraczac granice droga ladowa.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

kubakj

niestety nie,

moze mozna poslugiwac sie driving license przy przekraczaniu granicy

ale nie wystarczy bu poswiadczyc obywatelstwo dla USCIS, a o tym tu mowa

wedlug instrukcji:

What Documents Do You Need to Show That You Are a U.S. Citizen?

1. If you were born in the United States, a copy of your birth certificate, issued by a civil registrar, vital statistics office, or other civil authority.

2. A copy of your naturalization certificate or certificate of citizenship issued by USCIS or the former INS.

3. A copy of Form FS-240, Report of Birth Abroad of a Citizen of the United States, issued by a U.S. Embassy or consulate.

4. A copy of your unexpired U.S. passport; or

5. An original statement from a U.S. consular officer verifying that you are a U.S. citizen with a valid passport.

6. If you do not have any of the above documents and you were born in the United States, ... In such situation, submit a statement from the appropriate civil authority certifying that the document or documents are not available. You must also submit secondary evidence,

z: http://www.uscis.gov/files/form/I-130instr.pdf

Krysia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Krysia,

jak oni jeszcze tej formy nie zaaktualizowali. Passport Card jest na rowni z paszportem amerykanskim i jeszcze nie ma na liscie. to samo bedzie z EDL, ale moze nie tak predko lub wogole. Ale Passport card bedzie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Krysia,

jak oni jeszcze tej formy nie zaaktualizowali. Passport Card jest na rowni z paszportem amerykanskim i jeszcze nie ma na liscie. to samo bedzie z EDL, ale moze nie tak predko lub wogole. Ale Passport card bedzie.

Masz racje wszystko sie zgadza

Pamietaj jedna rzecz

wiesz po co jest tyle roznych ID

aby zedrzec kase od ciebie przede wszystkim bo niby to dla ciebie wygoda

tylko biurokraci sa niereformowalni i kazdy departament rzadzi sie sobie

a ty jestes tylko malym czlowieczkiem ktory lapie sie tych ich wszystkich biourokratycznych chwytow

i produkcji przeroznych id

gdzie w realnym swiecie powinno byc tylko jedno i jedno wlasciwe czy nie

Ale wtedy co robiliby biurokraci!!!

pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Niedlugo biore slub ze swoja dziewczyna. Mieszkamy razem od prawie 3 lat - 3 rozne adresy w tym czasie mielismy razem. Prawka byly zawsze zaaktualizowane z adresami, bo ja mialem GC i staralem sie o obywatelstwo. Obywatelem jestem od ponad 6 miesiecy.

Moja przyszla zona przyleciala do USA na wizie F-1 i przez ponad rok chodzila ladnie do szkoly, ale potem szkole porzucila (teraz jest bez statusu ponad 2 lata). Pracowala przez caly czas. Wiem, ze jej nielegalny pobyt i prace daruja. Nie ma zadnego rekordu kryminalnego i nigdy niczego zlego nie zrobila, nie zostala aresztowana czy zatrzymana, itp.

Moja przyszla zona tez czasem pracowala na falszywym nr SSN na jej imie/nawisko, innym razem na wogole falszywe papiery. Tych falszywych to nigdy nie dojrza sie, bo i tak pracodawca nie placil czekami, to nie ma nic zwiazanego z nia, ale kiedys jeszcze jak byla w 2005 na B2 pracowala na "swoim" ssn, ale nr byl kogos innego i pewnie potem w-2 wyslali. Moga to odnalezc gdzies. Czy to tez jest wybaczane przez USCIS ??? Jak z tym fantem zagrac?

Czy mi moze cos grozic za to, ze mieszkalem z osoba nielegalna przez caly ten czas i jak sie staralem o obywatelstwo nie powiadomilem ich o tym fakcie i pomagalem tej osobie utrzymywac sie, itp w USA ?

W ktorejs formie sa pytania jako kto wiechala do USA - ok - student F1. Ale w innej pytaja o current immigration status. Wpisac musimy OUT OF STATUS ?

Ostatni wjazd do USA byl na JFK z Polski ponad 2 lata temu jak jeszcze wiza i I-20 bylo wazne. Wydali nowe I-94 oczywiscie. Po jakis kilku miesiacach pojechalismy sobie do Kanady na wycieczke nad Niagare. Przekraczalismy granice, ale nie dali nowej formy I-94, ani stepla. Ktora jest ostatnia data wjazdu do USA ????

Badania moja dziewczyna robi tu na miejscu. Ile czasu mniej wiecej zajmuja takie badania ? Czy mozna zrobic wszystko w ciagu kilku dni? Czy w kopercie wysylamy tylko I-693 wypelnione czy tez jakies wyniki badan, klisze x-ray, itp?

Mieszkamy w NYC. Chcemy wszystko razem wyslac. Ale nie wiem gdzie dokladnie.

Na I-485 pisza, aby wyslac do:

USCIS

P.O. Box 805887

Chicago, IL 60680-4120

A I-310 na adres:

USCIS

P.O. Box 804616

Chicago, IL 60680-4107

Czy lepiej wyslac USPS czy FedEX ? Dla kurierow jest inny adres. Czy to przyspiesza sprawe?

Jak szybko od odebrania papierow przez USCIS zapraszaja na odciski oraz czy EAD rzeczywiscie przychodzi w ciagu 90 dni od odebrania papierow?

Czy wystarczy posiadac 1 akt slubu z county clerka i 1 tlumaczenie aktu urodzenia czy potrzeba wiecej ?

Za ostatni rok mam dochod ponad 42 tys $ na moim W-2 oraz 11 tys $ jako self-employed. Wiec kawilifikuje sie sam, aby sponsorowac zone, ale za poprzednie lata mialem na rozliczeniach tak po 5-7 tys $ jako self-employed. Mysle, ze to wystarczy, ze przez ostatni rok sie zmiescilem ponad poverty line ( w tym roku wyzsza pensja i te same miejsce pracy) ? Tamte lata nie sa wazne ?

Dzieki i czekam na odpowiedzi - juz niedlugo slub!

Pozdrawiam wszystkich!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Wlasnie wrocilam od lekarza imigracyjnego. Ech, zaplacilam w ch. kasy, 500$.

Juz mowie dla potomnych:

100$ za wizyte

do tego cztery szczepienia, bo zmienily sie przepisy dot. szczepien do AOS: na HPV (chyba z 180$), test tubernakulinowy, do tego (cholera, az mnie szlag trafia) szczepienie przeciwko odrze, ktorego nie mialam, nie wiedziec czemu, no i dowalono mi rozyczka-swinka-odra (MMR), bo nie mialam szczepienia przeciwko swince.

Zaproponowano mi albo zrobic test krwi, ktory jest o polowe tanszy niz szczepienie i zobaczyc, czy mam przeciwciala, albo od razu szczepienie. Pomyslalam, ze szczepienia beda mi potrzebne tak, czy inaczej... I jesli test nie wyjdzie, to pozniej trzeba sie szczepic, wiec znowu wydatek. Zrobilam wszystko na raz, kupa kasy, cholera.

A wiec teraz mowie to, o czym pisala K.W. - zrobcie sobie w Polsce brakujace szczepienia, wyjda o niebo taniej, pozniej tylko lekarz wam tutaj wypisze I-693A i po sprawie. 500$ to jedzenia na caly miesiac... Ech ;(

hej mam pytanko

jestem obecnie w Polsce, mój narzeczony jest obywatelem USA, wyjezdzam wkrotce na wizie turystycznej do USA i planujemy się pobrac i cala ta sprawa dokumentow dopiero mnie czeka, jestem jednak bardzo szczesliwa ze istnieje takie super forum, ktore na pewno bedzie dla mnie bardzo pomocne. Mam pytanie na poczatek, czy bedac w polsce moge zrobic sobie te badania, ktore beda wymagane pózniej, czy to nie bedzie podejzane ze mam te badania zrobione jeszcze przed wjazdem na teren usa, czy trzeba je tlumaczyc i oczywiscie czy sa one honorowane w usa, a przede wszystkim jakie badania musze miec zrobione, gdzie moge znaleźć ich wykaz, serdecznie pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Gosia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

gosiagosia13 te badania mozesz zrobic jesli masz rozmowe o k-1,wize na pobyt staly na terenie Polski,inaczej lekarz wyznaczony przez Amasade takich badan Ci nie zrobi .

tutaj masz 1 z wielu tematow ktore powinnas przeczytac:

http://www.usa.info.pl/board/Kompletne-Zag...ade-t12051.html

reszte znajdziesz w dziale emigracja.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×