Skocz do zawartości
akma

Formalności Po Ślubie Z Obywatelem Usa

Recommended Posts

To wiem ze to jest oszustwo a tak nie chce łamać prawa:) bo ludzie piszą coś o ślubach w stanach ze biorą cywilny a pozniej kościelny np w Polsce ale ja już sama nie wiem co jest lepsze:) bo jeżeli weźmiemy ślub w Polsce do momentu otrzymania papierów czy nawet tej wizy trochę będziemy czekać wiec pewnie narzeczony będzie musiał do usa wrócić bo praca itd ale myślę sobie tak ze jak by w stanach wziąć ślub np ten cywilny nawet, wcześniej złożyć o ta wizę narzeczenska i tam wziąć ten ślub to do momentu jak będzie trwała procedura będę mogła być tam z nim tak? A jak tak to nie będę mogła opuszczać stanów? Może głupie pytania to są ale ja naprawdę nie wiem co jest lepsze w naszej sytuacji..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Uhhh... nie wiem czy cie zrozumialam.

1. Chcesz zlozyc papiery na wizie narzeczenska.

2. Nastepnie, czekajac na wize narzeczenska, chcesz jechac do Stanow nie wizie turystycznej (no bo jak inaczej w tym momencie?) i wziac tam slub cywilny.

3. Zostac w Stanach, po slubie, czekac na wize narzeczenska (??), ktora jest dla narzeczonych (duh!) i uprawnia cie do wlotu do Stanow.

4. ...? :P

Slub to slub. Nie ma znaczenia czy cywilny czy koscielny. Jak jestes po slubie to NIE MOZESZ starac sie o wize narzeczenska.

Jak wyjedziesz na wizie turystycznej (jesli by ci w tej sytuacji przyznali...) , po zlozenie papierow na wize narzeczenska, to mozesz sobie tam czekac. Ale do Polski i tak musisz wrocic na badania lekarskie, wywiad w ambasadzie i otrzymanie wizy....

Szczerze, juz teraz widze, ze bardzo zaczynasz kombinowac. :P Czytalas w ogole na stronie ambasady jakie sa procedury i kolejnosc? Jesli chcecie zrobic wszystko dobrze i leganie, to nie obedzie sie bez czekania i rozlaki. No takie zycie. Wierz mi, kilka miesiecy bez narzeczonego to nie koniec swiata.

Nie ma tez opcji "na szybko, juz teraz!"

Wydaje mi sie, ze najlepszym rozwiazaniem dla was bedzie K1, czyli narzeczenska. Oczekiwanie jest z reguly krotsze niz na wize malzenska. Poczytaj sobie http://polish.poland.usembassy.gov/pl_fiancee_visas_iv.html

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

zaraz,zaraz ,zaraz

sam slub bez legalizacji pobytu nie jest lamaniem prawa i nigdy takim nie byl.,

co innego slub i wyjazd .,oczekiwanie po za USA na papiery a co innego slub i legalizacja pobytu na terenie USA,,wiele razy na tym forum pisalismy

i prosze nie mieszac tego :)

co do tych 6 misiecy to o co chodzi...

gdzie cos czytalas?podaj linka

a ile czasu Twoj narzeczony jest w Polsce a ile w USA.aby byl domicyl

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

O 6 miesiecy pewnie chodzi o DCF (Direct Consular Filing) czyli mozliwosc wystapienia o CR-1/IR-1 bezposrednio w ambasadzie - tyle ze to jest juz od dawna w przypadku Polski nieaktualne. Wysyla sie petycje do Chicago lockbox.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

jesli tak to stara wiadomosc jest :)

i te ze sie czekalo na wize na pobyt staly 3-4 miesiace :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie no ja wiem ze biorąc ślub nie mogę się o narzeczenska ubiegać bo to jest bez sensu. Mi chodzi głównie o to żebyście mi pomogli wybrać najlepszą opcje bądź wskazali co jest lepsze czy ślub tam czy tutaj i złożenie tych papierów? Ale wydaje mi się ze narzeczenska jest lepsza opcja. A narzeczony co rok jeździ do Stanów teraz jest prawie 10 miesięcy ale przylatuje na wakacje wiec to tak przerywane jest ze względu na mnie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

myślę sobie tak ze jak by w stanach wziąć ślub np ten cywilny nawet, wcześniej złożyć o ta wizę narzeczenska i tam wziąć ten ślub to do momentu jak będzie trwała procedura będę mogła być tam z nim tak?

Sama napisalas :P I coz, wedlug mnie wiza narzeczenska bylaby dla was najlepsza. Zrobicie wszystko legalnie i bez komplikowania sobie zycia. A kilka miesiecy rozlaki szybko zleci.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam

Przepraszam, nie moge znalezc tej informacji na forum wiec zapytam

Jestem tydzien po fingerprint w us immigration i w trakcie oczekiwania na zielona karte. Mam gardlowa sprawe do zalatwienia i musze wrocic do Polski. Nie moge czekac 3 miesiecy na GC, czy zna ktos inne wyjscie z takiej sytuacji?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam

Przepraszam, nie moge znalezc tej informacji na forum wiec zapytam

Jestem tydzien po fingerprint w us immigration i w trakcie oczekiwania na zielona karte. Mam gardlowa sprawe do zalatwienia i musze wrocic do Polski. Nie moge czekac 3 miesiecy na GC, czy zna ktos inne wyjscie z takiej sytuacji?

Emergency AP. Jezeli wyjedziesz bez tego co porzucisz AOS i bedziesz musial zaczynac od poczatku z CR-1/IR-1.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam wszystkich dzięki temu forum znalazłam cześć odpowiedzi na moje pytania ale nie wszystkie. Wiec opiszę mój problem i mam nadzieje ze ktoś mi pomoże:)

Moja sytuacja wygląda tak mam narzeczonego który jest obywatelem usa ale jest też obywatelem Polski (tam pracuje i do Polski przyjeżdża) i planujemy ślub kościelny w Polsce..wyczytalam gdzieś ze obywatel usa musi być pół roku w Polsce żeby starać się o papiery dla mnie w tym przypadku tez tak będzie skoro on jest obywatelem polskim? Gdzie lepiej brać ten ślub w Polsce czy jednak do Stanów wyjechać? A jak by założył na mnie papiery w Polsce będę mogła polecieć z nim do Stanów czy nie? Pisze bo nie wiemy co robić żeby było dobrze i w miarę szybko wszystko przebiegło a nie chcemy żeby nas rozdzielili na kilka miesięcy. Wie coś ktoś na ten temat? Będę wdzięczna :)

Czy lepiej wziąć ślub cywilny a pozniej kościelny? Ale ile to będzie trwać to wszystko. Bo mój narzeczony chce zyc w stanach ze mną a nie wiemy co zrobić żebym ja mogła z nim tam być

Ja bym obstawiała jednak CR1 (może dlatego, że sami to wybraliśmy:D) bo przy tym co się obecnie dzieje w USCIS to może się okazać, że czas oczekiwania będzie ten sam w obu przypadkach (K1 i CR1) a do tego CR1 wychodzi troszkę taniej i co dla mnie było najważniejsze - nie muszę robić AOS po wlocie do USA i w zasadzie od ręki mogę prowadzić normalne życie, iść do pracy, wylatywać z USA, a w przypadku K1 bardzo mi nie pasowało uziemienie w oczekiwaniu na combo card. No ale wiadomo, przy CR1 czeka Cię rozłąka z mężem, a K1 to rozłąka "jedynie" z narzeczonym (plus proces K1 możecie zacząć w tej chwili) :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Emergency AP. Jezeli wyjedziesz bez tego co porzucisz AOS i bedziesz musial zaczynac od poczatku z CR-1/IR-1.

Dzieki, podjade do USCIS Chatsworth moze da sie to zalatwic od reki

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×