Skocz do zawartości
akma

Formalności Po Ślubie Z Obywatelem Usa

Recommended Posts

Gosiu, ale po co wyjezdzasz na turystycznej, aby wziac slub? Od tego jest K1. Czytalam, ze pozniej ludzie maja klopoty przy ubieganiu sie o Zielona Karte. Lepiej sobie to przemysl i jeszcze popytaj na forum tych, ktorzy wjechali na turystycznej i wzieli slub.

Badan na razie w Polsce nie zrobisz - bo musisz miec z pieczatka od lekarza wyznaczonego przez USCIS. Oni maja specjalne formularze, ktore wypelniaja i tylko od nich dokumentacja jest akceptowana.

Bedziesz miala badania na HIV, STDs, probe TB i ewentualne przeswietlenie pluc, brakujace szczepienia (dlatego zrob je juz teraz), ogolne badania, mierzenie, wazenie, itd.

Ale juz teraz pojdz do swojego lekarza w Polsce i porob szczepienia, zeby pozniej nie robic tego w Stanach za ogromne pieniadze. I przejdz sie po lekarzach, jak dentysta, itd., aby nie miec przykrej niespodzianki w stylu "plomba mi wyszla, a nie mam jeszcze ubezpieczenia".

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gosiu, ale po co wyjezdzasz na turystycznej, aby wziac slub? Od tego jest K1. Czytalam, ze pozniej ludzie maja klopoty przy ubieganiu sie o Zielona Karte. Lepiej sobie to przemysl i jeszcze popytaj na forum tych, ktorzy wjechali na turystycznej i wzieli slub.

Badan na razie w Polsce nie zrobisz - bo musisz miec z pieczatka od lekarza wyznaczonego przez USCIS. Oni maja specjalne formularze, ktore wypelniaja i tylko od nich dokumentacja jest akceptowana.

Bedziesz miala badania na HIV, STDs, probe TB i ewentualne przeswietlenie pluc, brakujace szczepienia (dlatego zrob je juz teraz), ogolne badania, mierzenie, wazenie, itd.

Ale juz teraz pojdz do swojego lekarza w Polsce i porob szczepienia, zeby pozniej nie robic tego w Stanach za ogromne pieniadze. I przejdz sie po lekarzach, jak dentysta, itd., aby nie miec przykrej niespodzianki w stylu "plomba mi wyszla, a nie mam jeszcze ubezpieczenia".

Bardzo dziekuje za odpowiedz, kazda informacja jest dla mnie bardzo istotna

Co do wizy turystycznej, to kurcze juz tak zadecydowalam, bo przerazilo mnie to cale zalatwianie i opowiesci ludzi którzy o ta wize sie starali, biurokracja i dlugoterminowa procedura, takze moze blednie, ale juz nie bardzo mam czas na odwrocenie tej sprawy, ma nadzieje ze przykrosci mnie jakies potezne nie spotkaja.

Chciałabym zapytać o te szczepienia, czy mogłabyś konkretnie powiedziec mi jakie szczepienia musze zrobic?, bardzo bylabym wdzieczna za kazda rade

gosiagosia13 te badania mozesz zrobic jesli masz rozmowe o k-1,wize na pobyt staly na terenie Polski,inaczej lekarz wyznaczony przez Amasade takich badan Ci nie zrobi .

tutaj masz 1 z wielu tematow ktore powinnas przeczytac:

http://www.usa.info.pl/board/Kompletne-Zag...ade-t12051.html

reszte znajdziesz w dziale emigracja.

dziekuje z odpowiedz jak widac jestem troche zielona :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Ale juz teraz pojdz do swojego lekarza w Polsce i porob szczepienia, zeby pozniej nie robic tego w Stanach za ogromne pieniadze. I przejdz sie po lekarzach, jak dentysta, itd., aby nie miec przykrej niespodzianki w stylu "plomba mi wyszla, a nie mam jeszcze ubezpieczenia".

ja bym nie robila w polsce szczepien jak ona planuje wyjechac na turystycznej, bo jak wyjdzie na jaw to bedzie sie ostro z tego musiala tlumaczyc

na turystycznej to mozna spontanicznie sie hajtac

jak wyjdzie na lotnisku ze ma przy sobie akt urodzenia i karte szczepien to jej moga wcale nie wpusic

i wtedy dopiero sobie poczeka

wielkiego wesela tez nie radze planowac

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gosiu, Kamildzianka ma rację, do zawarcia ślubu służy wiza K1. Wzięcie ślubu na wizie turystycznej nie jest przestępstwem, o ile ktoś nie planował ślubu przed przyjazdem. Jeśli planował, to popełnia 'visa fraud', który jest możliwy do udowodnienia - np. na odpisie aktu urodzenia widnieje data zaraz sprzed wyjazdu do USA albo daty szczepień (kto robi komplet szczepień przed wakacjami w USA? tylko ten, kto planuje zaoszczędzić na lekarzu po ślubie). Nie oceniam decyzji, bo ludzie mają różne sytuacje w życiu i czasem nie mogą czekać; zachęcam tylko do logicznego przemyślenia "strategii", tym bardziej że na interview o GC oboje będziecie musieli przysięgać, że niczego wcześniej nie planowaliście.

KW, chyba czytasz w moich myślach, albo ja w Twoich :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Faktycznie, dziewczyny, nie pomyslalam o tym.

Teraz pytanie do Gosi: po jakim czasie od wlotu chcecie sie pobrac i jakie macie plany? Wesele? Skromny spontaniczny slub cywilny? Czy ktos bedzie zaproszony? Co bedziesz mowic w ambasadzie, jak cie pan z okienka zapyta, do kogo jedziesz i po co?

Musisz sobie (i nam :]) odpowiedziec i ustalic strategie.

Dziewczyny maja racje - lepiej nie robic szczepien teraz. Ale skoro pytasz, to najpierw musialabys sie przejsc do swojego lekarza rodzinnego, zobaczyc karte szczepien, ktora jest w archiwum u pielegniarek i sprawdzic, co mialas, a czego nie, lub co bylo dawno. Potem musisz sobie swoja karte szczepien porownac z wymaganami na GC:

http://www.uscis.gov/files/form/I-693.pdf

to jest ten formularz, ktory moze byc wypelniony przez lekarza z USCIS. Na stronie 3 masz tabelke ze szczepieniami, ktore sa wymagane, ale nie wszystkie musisz miec. Zalezne jest to od twojego wieku, zdrowia, przeciwwskazaniach, itd.

Tutaj jest spis http://travel.state.gov/visa/immigrants/info/info_1331.html

Tu jest tabelka stosowna do wieku i plci kobiet. Sprawdz, na co ewentualnie Cie jeszcze zaszczepia:

http://www.cdc.gov/mmwr/PDF/wk/mm5753-Immunization.pdf

Czy ja napisalam "plci kobiet"? :D Oj, Kamila, idz sie poloz, za duzo komputera na dzisiaj...

Edit: Aha, z tego korzystalam, aby sprawdzic, jakie szczepienie mnie bedzie dotyczyc - bardzo pomocne:

http://www.immihelp.com/greencard/vaccinat...quirements.html

Sly - czy moglbys zamiescic mojego posta, lub chociaz te linki jako sticky na forum emigracyjnym? Mysle, ze sie to przyda wiekszosci, a duzo jest tematow zakladanych wlasnie w sprawie szczepien. :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Co do wizy turystycznej, to kurcze juz tak zadecydowalam, bo przerazilo mnie to cale zalatwianie i opowiesci ludzi którzy o ta wize sie starali, biurokracja i dlugoterminowa procedura, takze moze blednie, ale juz nie bardzo mam czas na odwrocenie tej sprawy, ma nadzieje ze przykrosci mnie jakies potezne nie spotkaja.

Ja tez mialam opcje wziac slub na turystycznej, ale grzecznie wrocilam do Polski i zalatwilismy K1 wlasnie z tego samego powodu, o ktorym piszesz - balam sie krecenia, dlugoterminowej procedury i zagmatwania.Brac slub na wizie turystycznej z gory jestes podejrzana.Teraz dopiero cie czeka biurokracja Gosiu ;)Powodzenia!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To wszystko chyba zalezy od tego, gdzie sie docelowo zamierza mieszkac w USA, a co za tym idzie, skladac dokumenty do USCIS. Ja, oraz kilka moich znajomych, oraz z pewnoscia kilka osob z forum, bralo slub bedac w USA na wizie turystycznej. I zadnych problemow z tego powodu nie mialy. Oczywiscie i na K-1 i na B1/B2 problemy moga byc, jak to zawsze mowi Pani Karina - kazdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.

Ale jesli nie wyobrazacie sobie spedzenia ok. roku osobno (kazdy w swoim kraju), to slub na turystycznej jest dobrym wyjsciem. Tylko przy skladaniu dokumentow lepiej jest zachowac srodki ostroznosci i wszelkie dokumenty zalatwiac bedac juz tu na miejscu, w Stanach.

Co do badan, jak przy linkach, w formie (I-639), w instrukcji wyszczegolnione sa badania, ktore nalezy zrobic przy skladaniu adjustment of status (w placowkach akredytowanych przez USCIS - jest lista na stronie). Poza tym sporo tez zalezy od placowki, w ktorej je sie zalatwia.

W kazdym razie - powodzenia. :-)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam. Jestem juz po slubie i teraz niecierpliwie czekam na marriage license z Vegas (juz 3 tyg a za 2 tyg. musimy wyslac pakiecik).Wszystkie dokumenty juz wypelnione, zostal tylko lekarz. Mama przeslala mi z PL moja karte szczepien, wiec ja przetlumaczylam i mam zamiar wziac do lekarza, ale czy on mi to zaakceptuje, czy i tak bede musiala robic wszystkie szczepienia? Kolejne pytanie dotyczy I-130. Duzo pomogly mi posty akmy (wielkie dzieki kobitko!) Wypelnilam jeden dokument za mojego meza i gdzies w necie wyczytalam ze musze miec tez jeden wypelniony za siebie, czy to prawda?I tak dla pewnosci, jestem z Nowego Orleanu, czyli papiery wysylam do Texasu?

Dzieki za pomoc

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

gosiagosia13 mowisz ze przy K-1 jest biurokracja a przy legalizacji pobytu w USA jej nie ma ?Moze dobrze przeczytaj forum i zobaczysz sama jak kto jest.

I tutaj sie zgodze z dziewczynami ze to nalezy robic z glowa a nie potem dziwic sie ze urzednik Nam sprawe odklada lub tez wzywa na 2 rozmowe bo cos nie gra..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Teraz pytanie do Gosi: po jakim czasie od wlotu chcecie sie pobrac i jakie macie plany? Wesele? Skromny spontaniczny slub cywilny? Czy ktos bedzie zaproszony? Co bedziesz mowic w ambasadzie, jak cie pan z okienka zapyta, do kogo jedziesz i po co?

chcemy sie ozenic dosyc szybko, raczej bedzie to wygladalo na spontan mojego narzeczonego, gdyz bilet kupuje na 3 tygodnie, w okienku to jade odwiedzac znajomych podrozowac, whatever jest to juz moj 6 wyjazd do stanow, wiec nie sadze zebym miala z tym problemy, jak napisala jedna z moich przedmówczyni Kasia G nie chce spedzic roku osobno , a co do odpowiedzi na to ze np. na odpisie aktu urodzenia widnieje data zaraz sprzed wyjazdu do US to akurat odpis aktu urodzenia mam sprzed roku, tkaze nie jest on celowo brany do slubu.

troche zaklopotalam sie wszystkimi wypowiedziami, bo wczesniej kiedy mialam jeszcze czas myslec o zalatwianiu wizy narzeczenskiej, dostalam duzo informacji sprzecznych z Waszymi, ze to tylko niepotrzebne przeciaganie, biurokracja itd itp i kurcze teraz kiedy zmienilam zdanie nagle sie okazuje ze bylam w duzym bledzie, a sytuacje mam taka ze nie bede mogla poswiecic dlugiego czasu na zalatwianie tych wszystkich spraw siedziac w Polsce i kolko sie zamyka. widze ze faktycznie odpuszcze sobie te szczepienia, zeby nie bylo.

Mysle ze musze jeszcze poczytac , bo troche mnie to wszystko zaskoczylo, ale bardzo jestem Wam wdzieczna ze kazda rade

serdecznie pozdrawiam

gosia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Odpis aktu urodzenia jest wazny 3 miesiace.. teoretycznie. Choc chyba akurat tylko w Polsce, mojego nie zakwestionowali.

(A, i pardon my mistake, chodzilo mi o I-693..)

Gosiu, w kilku watkach dziewczyny radzily, zeby ze slubem sie nie spieszyc. To, ze bilet masz na 3 tygodnie, nie jest wazne (ja tez mialam na 3 tyg.). Wazne, zeby urzednik w USCIS nie odniosl wrazenia, ze to bylo planowane wczesniej. Spodziewaj sie pytania dlaczego tak szybko podjeliscie decyzje o slubie. U nas bylo co prawda podobnie, tzn. dosyc szybko po wjezdzie do USA wzielismy slub, i mialam potem bol glowy z tego powodu. Na szczescie w USCIS sie do tego nie przyczepili, ale jesli bedziesz tu mieszkac na polnocy, w okolicy np. Chicago czy Nowego Jorku, to mozecie miec z tego powodu problemy. Jesli przy wjezdzie wbija Ci wize na 6 m-cy, to moze poczekajcie z decyzja troche dluzej?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

odpis aktu urodzenia jest wazny bezterminowo, tak samo jak odpis rozwodu, slubu.

badania lekarskie sa wazne rok czasu

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jaki jest status imigracyjny osoby na F-1, ktorej I-20 wazne jest jeszcze jakis czas, a do szkoly nie chodzila ze pewnie ze 2 lata, a szkola nigdy nie upominala sie o studenta? Out of status ? Na I-94 bylo D/S, ale do szkoly sie nie chodzilo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam wszystkich.

Wnikliwie przeczytalam wszystkie wypowiedzi i niestety nie znalazlam odpowiedzi na moje pytanie. Mianowicie jestem w sytuacji jak wiekszosc tutaj czyli wyszlam za maz za obywatela USA na wizie turystycznej po miesiacu co sie okazalo i nie wiem czy jest to zgodne z prawna ze musze przebywac w Stanach 60 dni by zaczac zalatwiac wszytskie formalnosci czy to prawda??

Pytanie numer 2 to ile oczekuje sie na tymczasowe papiery gdyz chce wziac slub w Polsce w wakacje i nie wiem czy zdaza przyjsc a pytanie nr 3 brzmi czy w ogole moge na tych papierach wyleciec z kraju i wrocic czy wpuszcza mnie bez problemu?w koncu to tymczasowe papiery na podrozowanie. bede bardzo wdzieczna za wszelka odpowiedz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ad.1

Nie musisz przebywać 60dni aby zacząć załatwiać procedurę... kompletuj dokumenty i wysyłaj w myśl zasady: "Czym szybciej zaczniesz, Tym szybciej skończysz"

Ad.2

Jeśli chodzi ci o dokument na podróżowanie to jest to kwestia miesiąca, bodajże po biometrix przychodzi list; Jeśli chodzi ci o tymczasowa GC; Zalezy w jakim stanie i czy cała procedura przebiegnie prawidłowo, czy np. otrzymasz RFE (Request For Evidence) co oczywiście opóźni automatycznie sprawę o kilka miesięcy. Poniewaz nie byłas "Out od Status: to wraz z dokumentami o AOS możesz postarać się o dokument zezwalający na podróżowanie do czasu zakończenia procedury o AOS - niektórzy zamykają procedurę w 6miesiecy; inni ponad 1rok czasu - to jak już wspomniałem jest zależne od tego jak dobrze przygotujesz i skompletujesz dokumenty dla USCIS. Przy przekraczaniu granicy nie powinno być problemu, zwłaszcza jeśli będziesz podróżować ze swoja połówką (obywatelem USA) - mój kolega tak miał i nie było żadnych problemów; Urzędnik zapytał się tylko przy wlocie do USA jaki był cel podróży; Znajomy był razem z żoną i nie było żadnych problemów...

Ad.3

Teoretycznie nie powinno być problemu jeśli np. Nie przesiedziałaś wcześniej wizy i nie podlegasz pod ponowny zakaz wjazdu na teren USA przez 3 lub 10lat... Praktycznie w znanej mi sytuacji Kolega wleciał bez problemu wraz ze swoją żoną (obywatelką USA); Jednakże opowiadał, że ktoś inny był bez swojej "połówki" i urzędnik robił mu duże problemy...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Gosiu, ja radziłabym Ci nie spieszyć się z wysyłaniem formularzy o AoS. Też wzięłam ślub na wizie turystycznej - 6 tygodni po przylocie do USA, ale dokumenty (za radą prawnika) wysłaliśmy dopiero pod koniec grudnia (3 m-ce po ślubie). Jeśli ktoś z wizą turystyczną bierze ślub szybko po przylocie, a zaraz po ślubie wysyła dokumenty o pozwolenie na pracę, podróżowanie (AP) i GC, to taki pośpiech może się urzędnikowi wydać dwa razy bardziej podejrzany.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

gosial taka mala rada,poczytaj dobrze forum bo wiele razy byl ten temat poruszany jak kto jest z ta legalizacja pobytu,podrozowaniem itp

Sa przypadki ze ktos lecial sam i zostal wpuszczony pod warunkiem ze byl legalnie w USA.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×