Skocz do zawartości

- - - - -

Hawaje, Przeprowadzka

• Nie możesz odpowiedzieć
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 saliwan

• Użytkownik
  • 8 Postów:

Napisano 27 luty 2009 - 04:34

Planuje przeprowadzic sie na Hawaje konkretnie stolicy Honolulu. Moze ktos tam mieszka lub mieszkal i mogl podpowiedziec gdzie na poczatek sie zatrzmac, w jakich dzielnicach szukac apartamentow.... i jak jest teraz tam z praca... chodzi mi glownie o restauracje, hotele.

AdSense

• Advert

#2 miszkek

• Użytkownik
  • 64 Postów:

Napisano 27 luty 2009 - 04:37

poszukaj na naszej-klasie "hawajska polonia". sporo polakow mieszka w honolulu.

#3 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 27 luty 2009 - 05:03

Wyświetl postUżytkownik saliwan dnia 26.02.2009, 23:34 napisał

Planuje przeprowadzic sie na Hawaje konkretnie stolicy Honolulu. Moze ktos tam mieszka lub mieszkal i mogl podpowiedziec gdzie na poczatek sie zatrzmac, w jakich dzielnicach szukac apartamentow.... i jak jest teraz tam z praca... chodzi mi glownie o restauracje, hotele.

Mieszkania najlepiej szukać na craigslist, a początek najlepiej się zatrzymać w którymś z hosteli na Waikiki, jest ich kilka, ja polecam Seaside Hawaiian Hostel na 419 Seaside Ave. Jeżeli szukasz roboty w branży hotelarskiej i pokrewnych to jest najlepsze miejsce na początek, stąd też jest najlepiej szukać stałego apartamentu. Praca w tych okolicach zawsze jest, zależy tylko czy masz jakieś papiery, bo bez nich trudno o robotę, trzeba się sporo naszukać żeby trafić na kogoś kto nie wnika w dokumenty.

#4 saliwan

• Użytkownik
  • 8 Postów:

Napisano 27 luty 2009 - 10:22

Mam papiery jezeli o to chodzi, w tej chwili jestem w Polsce i mam dosc Chicago i NY. Chce sie odciac od wszystkiego i wyleciec w jakies spokojne miejsce... myslalem o Alasce ale jest tam troche za zimno.

#5 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 28 luty 2009 - 05:19

To trafiłeś w 10, będziesz zadowolony. Jeżeli jesteś legalnie, znasz język i masz nieco oszczędności żeby mieć z czego żyć zanim znajdziesz pracę, będziesz żałował, że się wcześniej nie zawinąłeś z Czykago.

AdSense

• Advert

#6 Paulina_89

• Użytkownik
  • 82 Postów:

Napisano 06 listopad 2011 - 14:33

Jeśli mogę w tym temacie, to chciałabym powrócić do tematu pracy. Czy któreś z Was pracuje na Hawajach i zechciałby napisać kilka słów o swojej pracy? Możliwe, że zostanę mieszkanką wysp już w przyszłym roku w okolicach lipca, więc zależy mi, żeby się dowiedzieć jak tam radzą sobie Polacy.

#7 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 06 listopad 2011 - 21:33

do Honolulu przeprowadzili sie ostatnio z Kalifornii Marcin i Nicole Leszczynscy
obydwoje okolo trzydziestki
maja jedno dziecko (w wieku chyba 3 lat) a drugie w drodze
wpisz ich sobie w googlu albo poszukaj w jakiejs ksiazce telefonicznej/adresowej w Honolulu
hobby Panstwa Leszczynskich to jazda "na oslep" autobusem miejskim
i robienie potem zakupow "na chybil-trafil"
ich ulubionym sklepem jest Safeway :)
moze to dziwne ale ludzie maja rozne hobbies

#8 gal

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 2580 Postów:

Napisano 07 listopad 2011 - 00:03

Tzw czarna owca ostatniej migracji

#9 Paulina_89

• Użytkownik
  • 82 Postów:

Napisano 07 listopad 2011 - 01:42

Wyświetl postUżytkownik makdonald dnia 06 listopad 2011 - 21:33 napisał

do Honolulu przeprowadzili sie ostatnio z Kalifornii Marcin i Nicole Leszczynscy
obydwoje okolo trzydziestki
maja jedno dziecko (w wieku chyba 3 lat) a drugie w drodze
wpisz ich sobie w googlu albo poszukaj w jakiejs ksiazce telefonicznej/adresowej w Honolulu
hobby Panstwa Leszczynskich to jazda "na oslep" autobusem miejskim
i robienie potem zakupow "na chybil-trafil"
ich ulubionym sklepem jest Safeway :)
moze to dziwne ale ludzie maja rozne hobbies

Ja o pracy, a Ty o jakichś kradziejach kanapek ;) Niestety nie o to mi chodziło ;)

#10 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 07 listopad 2011 - 13:14

Wyświetl postUżytkownik Paulina_89 dnia 06 listopad 2011 - 14:33 napisał

Jeśli mogę w tym temacie, to chciałabym powrócić do tematu pracy. Czy któreś z Was pracuje na Hawajach i zechciałby napisać kilka słów o swojej pracy? Możliwe, że zostanę mieszkanką wysp już w przyszłym roku w okolicach lipca, więc zależy mi, żeby się dowiedzieć jak tam radzą sobie Polacy.

Polacy na wyspach radza sobie tak samo jak Filipinczycy, Japonczycy, Chinczycy, Hawajczycy, Portugalczycy, Samoanczycy, biali Amerykanie i reszta.
W pytaniu o prace- domyslam sie- chodzi Ci o to czy znajdziesz sobie cos?

#11 Paulina_89

• Użytkownik
  • 82 Postów:

Napisano 08 listopad 2011 - 19:13

Tak. Trochę się martwię, czy coś znajdę, mimo, że język angielski znam, z wykształcenia jestem nauczycielem języka angielskiego (licencjat). Nie pracuję w zawodzie, ponieważ zostało mi kilka miesięcy w Polsce i nie byłoby sensu czegokolwiek zaczynać. Od roku biorę za to zlecenia przez internet i robie tłumaczenia (potwierdzone referencjami) plus pracuję jako wolontariusz w dużym zoo. I tak się zastanawiam co by tu na tych Hawajach robić, a przeprowadzka tam nie jest powodem 'widzimisia', po prostu przenoszą tam mojego męża, który jest żołnierzem zawodowym w USArmy. Tak to wygląda...

P.S. Przy okazji dodam, że szybko się uczę i chętnie podejmę inną pracę niż to, co robiłam do tej pory w Polsce.

#12 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 08 listopad 2011 - 20:25

mysle, ze "praca jako wolontariusz w duzym zoo" ( mam nadzieje, ze nie masz na mysli Polski...hehehe) moze Ci tu pomoc bardziej niz tlumaczenia. Z wlasnego bowiem doswiadczenbia wiem, ze rynek tlumaczen/interpreting z polskiego na amerykanski jest bardzo "tight" i po prostu trudno sie dzis wcisnac...choc sprawdz np. www.languageline.com - jest to typowy amerykanski "sweatshop" ale jesli Cie przyjma to przez te kilka lat zdobedziesz jako takie referencje

#13 Paulina_89

• Użytkownik
  • 82 Postów:

Napisano 08 listopad 2011 - 20:41

Bardzo dziękuję za odpowiedź i link. I nie, nie mialam na mysli Polski mówiąc o dużym zoo :D Robię ten wolontariat z miłości do zwierząt :) Praca ze zwierzętami to byłby strzał w 10 :)
A co do languageline.com, to chcialam zapytac - pracowales dla nich? Jesli tak to moze powiesz cos wiecej na ten temat, chetnie przeczytam.

#14 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 08 listopad 2011 - 20:53

To co robie to rowniez robie " z milosci dla zwierzat" ( sort of...hehehe)
Faktem jest ( tak przynajmniej mnie oceniaja), ze robie to dobrze
Tak, pracowalem dla LL przez kilka lat ale nie chcialbym o tym pisac publicznie...

#15 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 09 listopad 2011 - 05:35

Wyświetl postUżytkownik Paulina_89 dnia 08 listopad 2011 - 19:13 napisał

po prostu przenoszą tam mojego męża, który jest żołnierzem zawodowym w USArmy. Tak to wygląda...

Tak myslalem. Wojsko powinno Ci pomoc znalezc prace. Po przeprowadzce przejdziecie briefeing na ktorym wypelnicie tone papierow, miedzy innymi ankiete czy wspolmazonka potrzebuje pomocy przy znalezieniu pracy, jakie ma wyksztalcenie, doswiadczenie itepe. Jezeli bedziesz chciala kontynuowac wolontariat to w Honolulu jest spore Zoo (20 min. jazdy ze Schofield) mozesz tez wygooglac 'malama na honu'- tez przyjemny wolontariat- pilnowanie zolwi na plazy na North Shore.

#16 Paulina_89

• Użytkownik
  • 82 Postów:

Napisano 09 listopad 2011 - 14:44

Wolontariat na pewno będę chciała kontynuować, ponieważ nie wyobrażam sobie opuścić dotychczasowego zoo, a będę musiała. Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. :)

#17 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 09 listopad 2011 - 16:20

Wyświetl postUżytkownik FUGAZI dnia 09 listopad 2011 - 05:35 napisał

Tak myslalem. Wojsko powinno Ci pomoc znalezc prace. Po przeprowadzce przejdziecie briefeing na ktorym wypelnicie tone papierow, miedzy innymi ankiete czy wspolmazonka potrzebuje pomocy przy znalezieniu pracy, jakie ma wyksztalcenie, doswiadczenie itepe. Jezeli bedziesz chciala kontynuowac wolontariat to w Honolulu jest spore Zoo (20 min. jazdy ze Schofield) mozesz tez wygooglac 'malama na honu'- tez przyjemny wolontariat- pilnowanie zolwi na plazy na North Shore.

malzonka mojego wlasnego ziecia nie uzyskala pomocy od air force w "znalezieniu pracy" kiedy ziecia przenosili do nastepnej bazy; o ile wiem nikt ja nawet nie pytal czy pracuje czy nie albo czy chce pracowac...hehehe
paulina jesli mi nie wierzysz to popros meza zeby sie "wojska" zapytal

AdSense

• Advert

#18 FUGAZI

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1106 Postów:

Napisano 09 listopad 2011 - 19:24

Powiedz zieciowi zeby zmienil w takim razie pracodawce.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych