Skocz do zawartości

- - - - -

Rezydenci Chicago :)

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 lukaszekkk

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 175 Postów:

Napisano 06 maj 2010 - 05:15

Witam,

Zwracam sie do Rezydentów Chicago :)

Możecie podać ciekawe miejsca w Chicago.

Które was zachwyciły, które polecacie zobaczyć każdemu.

Co warto zwiedzić?.

Gdzie warto wybrać się na kolacje?.

Gdzie warto zabawić się na dyskotece?.

I wiele więcej ;)

Dzięki wielkie za różne wskazówki jak można fajnie spędzić czas w Chicago.

AdSense

• Advert

#2 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 06 maj 2010 - 06:59

ciekawe pytania ale ,,,ale jak z zasobnoscia portfela,jakiej muzyki sluchacie ,lubicie

bo mozna napisac o takich restauracjach ze sie placi za podstawienie samochodu a drink wynosi tyle co dobry obiad gdzies indziej ,tanszym miejscu
"Pay it forward" zycie bedzie lepsze dla wszystkich :)
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#3 Jackie

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 2474 Postów:

Napisano 06 maj 2010 - 18:59

Chicago słynie z restauracji, ja polecam Frontera Grill. Najlepsze hot-dogi i burgery - Portillo's (moje zdanie :) ). Kuknij tu http://chicago.metro...com/restaurants
Do dyskotek ze względu na wiek nie chadzam, ale powyższy link może pomóc. W weekend warto iść do Boystown (dzielnica gejów). Większość imprezujących jest hetero, nie ma się czego obawiać ;)

Nudzić się w Chicago nie sposób. Z braku laku (czyli kasy) zawsze można zwiedzić Lincoln Zoo, czy nawet po prostu połazić po centrum. Wiele atrakcji jest w pewne dni za darmo lub ze zniżką. Osobiście uważam że warto wydać ostatni grosz na zwiedzenie Shedd Aquarium.
Jackie

#4 lukaszekkk

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 175 Postów:

Napisano 07 maj 2010 - 06:00

Sly6 wiadomo ze i są takie restauracje heh ale bardziej mi chodzi o taki w normalnej cenie :)

Gdzie byście polecili wybrać się na kolacje ;) ?

A z Polskich restauracji widziałem OLD WARSAW, z zewnątrz prezentuje się dość ładnie a jak prezentuje się kuchnia, wnętrze ? nie miałem okazji tam zajrzeć.

Jeszcze mam takie pytanie co do imprez sportowych, często w wakacje w USA odbywa się tourne rożnych znanych zespołów piłkarskich czy może wiecie czy w te wakacje będzie jakiś tourne po USA ? A dokładnie czy w Chicago zawita jakiś zespól piłkarski z Europy ?

Patrzyłem na stronie Chicago Fire ale nic takiego nie wyczytałem .

Z Polskich dyskotek w Chicago to słyszałem dobre recenzje o Martini.
Znacie typowo Amerykańską dyskotekę ? oczywiście z rozsądnymi cenami heh

#5 scmegan

• Użytkownik
  • 58 Postów:

Napisano 10 maj 2010 - 20:18

Mieszkam w Michigan, a do Chicago jezdze kiedy tylko pozwoli mi na to czas. Za kazdym razem kiedy musze wracac do MI, co raz ciezej jest mi sie z tym pogodzic ;) Zakochalam sie ! ;) To miasto jest magiczne i ma tyle do zaoferowania pod kazdym wzgledem. Roznica pomiedzy prowincja MI i downtown Chicago, poprostu mnie rozwala. Jak milo jest poogladac ludzi poubieranych schludnie i z klasa. Naprawde, zazdoszcze ludzia mieszkajacym w Chicago a w szczegolnosci downtown ( Elm street, Cedar street, N state, Bellevue itd). Anyway co by sie nie rozklajac za bardzo :) ; w zaleznosci ile masz lat, jaki budzet i co lubisz jesc. Proponuje ci sprobowac tradycyjnej Chicago Style Deep Dish Pizza, a najlepsza jaka jadlam dawali w D'Angelos w samym centrum zaraz przy Michigan ave ( obok Hotelu Peninsula). REWELACJA!
Jesli chodzi o zakupy to Water Tower Macy's - Nordstrom czy Bloomingdales. Zreszta na celej dlugosci Michigan ave masz taka roznorodnosc sklepow, poprzez LV i Burberry do H&M, Zara czy Guess.
Proponuje odwiedzic Aquarium "Fantasea" ( odbywaja sie tam pokazy definow i pingwinow), zaraz obok masz The Art Institute Museum i Museum of Sience. Przy dobrych wiatrach dasz rade obskoczyc dwa w jeden dzien, uwierz mi naprawde warto. Z tamtad w weekendy mozesz sie karnac wodna taxowka do Navy Pier ( w szczegolnosci wieczorem przy zachodzie slonca jest PIEKNIE!).
Co do knajp, w wielu nie bylam ale ostatnim razem odwiedzilam klub "Level" www.levelchicago.com w samym centrum niedaleko od Bloomingdales i Prada House. Muzyka House- hip hop, drinki w przyzwoitych cenach, srednia wieku pomiedzy 21-35. Muzycznie nie calkiem moje klimaty ale sie wybawilam :) aha nie wpuszczaja w obuwiu sportowym - obowiazuje dress code.

AdSense

• Advert

#6 lukaszekkk

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 175 Postów:

Napisano 16 maj 2010 - 02:17

Scmegan widzę ze jesteś zauroczona miastem Chicago .

A tak z ciekawości zapytam tych którzy mieszkali i w Chicago i w Warszawie, które miasto bardziej wam sie podoba ?

#7 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 16 maj 2010 - 11:29

ciekawie sie pytasz i jak sadzisz jaka odpowiedz dostaniesz>?sadze ze duzaaa wiekszosc powie ze Im sie podoba Chicago ale zapytaj sie jakie sa roznice pomiedzy NY,Chicago to wtedy nie bedzie to takie pewne i oczywiste dla wiekszosci osob

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#8 lukaszekkk

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 175 Postów:

Napisano 16 maj 2010 - 15:31

Właśnie ciekawi mnie opinia które miasto jest ładniejsze itd. Nie miałem okazji mieszkać w Warszawie.

To takie pytanie z ciekawości .

#9 lukaszekkk

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 175 Postów:

Napisano 16 maj 2010 - 15:35

Sly6 może założyć taki wątek wydarzenia (kulturalne, sportowe itd) w Chicago.

Mam parę pozycji i mógłbym sie niemi podzielić.

Dobra propozycja dla osób, które mieszkają w Chicago i chcą miło spędzić czas.

#10 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 16 maj 2010 - 16:20

mozesz zalozyc taki watek a nawet jest to wskazane :)

tutaj masz miejsce gdzie sie pisze takie cos:

http://www.usa.info....icago-f135.html

#11 lukaszekkk

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 175 Postów:

Napisano 16 maj 2010 - 16:26

A tak wyogólnić taki wątek na górze ?

Chodzi mi o to, żeby ten temat był zawsze w jednym miejscu na górze .

Taki jeden z głównych wątków w dziale Illinois ( Chicago).

#12 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 16 maj 2010 - 18:19

jak napiszesz taki watek to go przypne i bedzie na samej gorze :)

#13 rafal723

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 196 Postów:

Napisano 16 maj 2010 - 20:52

A ja mam dwa zasadnicze pytania :) Czy istnieje jeszcze restauracja niejakiego pana Jordana (Michael Jordan - gwiazda koszykówki) ? Wiem, że swego czasu była w Chicago. Mam jeszcze jedno pytanie, czy/ a raczej gdzie w Chicago znajde kluby jak z filmu "W rytmie hip-hopu" ?
Dołączona grafika
"People can't do something themselves, they wanna tell you, you can't do it. You wanna something. Go get it ! Period." - Chris Gardner, Pursuit of Happyness

Zapraszam na mój blog: http://723rafal.blogspot.com/

#14 maxur

• Użytkownik
  • 61 Postów:

Napisano 17 maj 2010 - 00:58

Jak lubicie sie najesc sporo za stosunkowo niska cene ( ok 10-12 usd ) to proponuje restauracje :

New England

7015 West Irving Park
Chicago

Resturacja moze nie poraza jakoscia wnetrza itd ale ma swoj " specyficzny " klimat no i jedzenie i jego ilosc pierwsza klasa hehe ( dla osob jedzacych srednio sklanialbym sie aby posilek wziasc na dwie osoby ).

Jezeli natomiast lubicie troche pojesc mniej zdrowo to polecam jedne z najlepszych Hot Dog'ow w Chicago jesli nie najlepszych :

Super Dawg
6363 Milwaukee Avenue

#15 bigguy

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 480 Postów:

Napisano 17 maj 2010 - 01:12

[quote name='scmegan' date='10.05.2010, 20:18' post='110635']
Mieszkam w Michigan, a do Chicago jezdze kiedy tylko pozwoli mi na to czas. Za kazdym razem kiedy musze wracac do MI, co raz ciezej jest mi sie z tym pogodzic :) Zakochalam sie ! :lol: To miasto jest magiczne i ma tyle do zaoferowania pod kazdym wzgledem. Roznica pomiedzy prowincja MI i downtown Chicago, poprostu mnie rozwala. Jak milo jest poogladac ludzi poubieranych schludnie i z klasa. Naprawde, zazdoszcze ludzia mieszkajacym w Chicago a w szczegolnosci downtown

co jest takiego ciekawego w ogladaniu schludnie ubranych snobow z klasa hahahahahah w downtown chicago ? buciki - lakierki , garniturki pod kancik i mysla ze sa nie wiadomo kim , chodza z zadartymi nosami bo pracuja dla amerynakich korporacji i musza byc politycznie poprawni we wszystkim co robia i co mowia . Mnie sie chce zygac na takie cos, ja wolalbym MI , i jakies przedmiescia z dala od tego korporacyjnego scamu , szorty i zolte klapki na nogach i dla mnie to tez jest schludne ubranie.

A tak z ciekawości zapytam tych którzy mieszkali i w Chicago i w Warszawie, które miasto bardziej wam sie podoba ?

Lukasz co ty z byka spadles , przeciez w wawie to nic nie ma , komu sie podoba wawa? chyba jedynie warszawiakom , nikomu poza tym , wawa to jest miescina a jej mieszkancy to jedni z najwiekszych dekli w Polsce .

#16 lukaszekkk

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 175 Postów:

Napisano 17 maj 2010 - 02:19

Nie miałem okazji mieszkać w Wawie. Jedynie bywałem przejezdnie. I tak zastanawia mnie porównanie tych dwóch miast. Warszawa - stolica Polski, największe miasto w Polsce a Chicago- źródła podają, że jest to drugie po Warszawie skupisko Polaków.

Ciekawi mnie porównanie tych dwóch miast.

Bigguy a Michigan to takie mazury w Polsce ?
Nie miałem okazji być w Michigan ale wszyscy mówią, że jest tam pięknie .

#17 gabrielangel

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 485 Postów:

Napisano 17 maj 2010 - 02:38

Wawa to byla miescina 10-20 lat temu (jak wszystkie inne miasta po transformacji). Na dzien dzisiejszy dzieje sie tam bardzo, bardzo wiele, szczegolnie jak kogos interesuje kultura i sztuka. Ja jestem co roku w Wawie od ponad 10 lat (mieszkalem tez kiedys przez pewien okres) i widze jak to miasto sie pozytywnie zmienia. Oczywiscie Wawy do Chicago porownac sie nie da, ale to tez nie znaczy, ze plusy sa tylko po stronie tego drugiego. W Chicago bylem pare razy wiec mam bardzo powierzchowne odczucia - podoba mi sie architektura, ludzie (typowo serdeczne, amerykanskie mid-west'y) i pozytywna energia tego miasta.

A negatywny stereotyp warszawiakow tworzy sobie cala reszta zakompleksionej Polski na podstawie zachowania jakiegos malego procentu debili - ktorego ja osobiscie w miescie nie spotkalem, ale ktorych kazde wieksze miasto posiada. Zreszta obecnie przeciez juz nie tylko istnieje pojecie "warszawki", ale pojawily sie takze podobne okreslenia do ludzi z Krakowa, Wroclawia czy nawet Trojmiasta.
Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level and beat you with experience.

#18 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 17 maj 2010 - 06:37

gabriel ma racje ze teraz tzw warszawiakow juz nie ma a i wszedzie sa tzw dekle ,,czy to miasto duzee czy tez wioska jakas..

Co do porownania Chicago i Warszawy skupisko Polakow to bedzie wszedzie tak samo ,,np zobacz co sie dzieje w Londynie ile jest takich osob ktore nie zmieniaja sie po przyjedzie na tzw lepsze a nadal naduzywaja alkoholu-rozrabiaja ..Mozesz spotkac takie osoby co zyja na marginesie spolecznym i to w obu miastach ,mozesz byc w tak samym stopniu oszukany czy to przez Polakow zagranica czy tez w Polsce,tutaj nie ma zadnej roznicy ...I dlatego tez czasami mozna w nie zle klopoty wpasc zagranica jak sie zle popadnie ...
sa takie przypadki ze ktos sie mily dla rodziny-znajomnych ale dla obcych juz nie i niby nie mozna sie dziwic bo koszla bliska cialu ale juz oszukiwac ,kolowac kogos to cos nie gra,prawda?to samo masz w tzw 2 strone ze rodzine sie koluje ale dla obcych sie jest milym-uprzejmym i nikt by nie powiedzial ze taka osoba taka jest ...To jest taka realnosc zycia czy to zagranica czy tez w Polsce.

A ze Warszawa sie zmienia to widze to po kilku wizytach w roku ze cos sie dzieje ,to samo dotyczy innych rejonow Polski i teraz jedne szybciej sie rozwijaja a inne znow wolnej

#19 rafal723

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 196 Postów:

Napisano 17 maj 2010 - 19:55

Wyświetl postUżytkownik rafal723 dnia 16.05.2010, 21:52 napisał

A ja mam dwa zasadnicze pytania :) Czy istnieje jeszcze restauracja niejakiego pana Jordana (Michael Jordan - gwiazda koszykówki) ? Wiem, że swego czasu była w Chicago. Mam jeszcze jedno pytanie, czy/ a raczej gdzie w Chicago znajde kluby jak z filmu "W rytmie hip-hopu" ?

Proszę o odpowiedź. :lol: Co do wątku z Wa-wą ... pfffff.... przecież każdy - nawet ja nie mieszkający w zadnym z tych miast wiem ze lepsze pod kazdym wzgledem jest Chicago ... :)
Dołączona grafika
"People can't do something themselves, they wanna tell you, you can't do it. You wanna something. Go get it ! Period." - Chris Gardner, Pursuit of Happyness

#20 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18766 Postów:

Napisano 17 maj 2010 - 21:34

w wikipedzie chyba cos tam pisze o tej restauracji :)

#21 gabrielangel

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 485 Postów:

Napisano 17 maj 2010 - 22:46

Wyświetl postUżytkownik rafal723 dnia 17.05.2010, 19:55 napisał

Proszę o odpowiedź. :) Co do wątku z Wa-wą ... pfffff.... przecież każdy - nawet ja nie mieszkający w zadnym z tych miast wiem ze lepsze pod kazdym wzgledem jest Chicago ... :lol:

No wlasnie problem w tym, ze nie pod kazdym wzgledem (bezpieczenstwo np.) - wystarczy popatrzec na statystyki morderstw w obu miastach.
Never argue with an idiot. He'll drag you down to his level and beat you with experience.

#22 scmegan

• Użytkownik
  • 58 Postów:

Napisano 17 maj 2010 - 23:15

Wyświetl postUżytkownik bigguy dnia 17.05.2010, 1:12 napisał

co jest takiego ciekawego w ogladaniu schludnie ubranych snobow z klasa hahahahahah w downtown chicago ? buciki - lakierki , garniturki pod kancik i mysla ze sa nie wiadomo kim , chodza z zadartymi nosami bo pracuja dla amerynakich korporacji i musza byc politycznie poprawni we wszystkim co robia i co mowia . Mnie sie chce zygac na takie cos, ja wolalbym MI , i jakies przedmiescia z dala od tego korporacyjnego scamu , szorty i zolte klapki na nogach i dla mnie to tez jest schludne ubranie.

No widzisz, widocznie jestem jedna z takich schludnie ubranych snobow z zadartym nosem, dumna z tego ze pracuje dla Amerykanskiej korporacji :lol: - prosze cie...nie o to chodzi. Poprawna politycznie tez nie jestem, i moi znajomi mieszkajacy w chicago pracujacy na roznych stanowiskach rowniez nie sa. Z poczatku po przeprowadzce do MI, bylam zafascynowana natura, zielenia i dzicza jaka tu panuje . Po paru latach jednak zaczelo mi to wszystko wylazic bokiem. Opcje w zimowy weekend to wyjscie do kina, do knajpy, do baru sportowego ewentualnie na kregle. I co tydzien to samo :) Nuda, nuda, jeszcze raz nuda. LAtem owszem, fajnie jest sie przejechac nad jezioro i polazic po lesie, ale taka eskapada zajmuje mi ponad 3 godz samej jazdy. Mowie o zyciu codziennym w MI, jest ono ubogie jesli chodzi o kulture, sztuke, rpzrywke itd. Mnie sie chce zygac na bande redneckow w swoich truckach w kurtkach camuflage i w gumiakach. JEstem osoba z artystyczna dusza i moje horyzonty sa troszke szersze niz rozmowa o hunting season czy ogladanie meczu w knajpie z telebimem przy piwie i skrzydelkach, czy Corn fest z karuzela przy kosciele. ( czasem tak ale nie co weekend ). Innych opcji MI i Detroit nie oferuje, wszystkie muzea obskoczylam po 4 razy, koncerty sa nijakie- a jesli sa to raz na rok. Z zapartym tchem czekam na Electro music festiwal, bo chociaz wtedy cos sie tutaj dzieje.

Lukaszekkk, to zalezy gdzie ( pamietaj populacja to prawie 10 milionow ludzi - w Polsce jest 40) , bo MI to nie tylko Lake Michigan i Lake superior ale rowniez Detroit, Birmingham, Ann Arbor i inne cywilizowane metropolie. Powpisuj sobie te mista w google a sam zobaczysz :)

AdSense

• Advert

#23 rafal723

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 196 Postów:

Napisano 18 maj 2010 - 18:26

Wyświetl postUżytkownik sly6 dnia 17.05.2010, 22:34 napisał

w wikipedzie chyba cos tam pisze o tej restauracji :)

Dziękuję bardzo za odpowiedź. :) "... until 1999..." szkoda ... :lol: A co do tych klubów jak z "W rytmie hip-hopu" zna ktoś jakis ?
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych