Skocz do zawartości

* * * * - 2 głosy

Prawo Jazdy W Colorado.

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 arnold1412

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 11:15

Witam. Za jakieś kilka miesięcy, być może wybiorę się znowu do Denver na wakacje:). Mam tam rodzinę, Ciotkę i Wujka. Mam ukończone 17 lat, urodziłem się w październiku. Posiadam wizę turystyczną na 10 lat. Moje pytanie brzmi, czy jest jakakolwiek możliwość zrobienia prawa jazdy w tym stanie w mojej sytuacji ? Dziękuje z góry i Pozdrawiam !

AdSense

• Advert

#2 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18787 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 11:46

tutaj masz wykaz dokumentow ktore musisz miec i zobacz na pkt 9 ktory wszystko Ci wyjasni w tym temacie

http://www.colorado.gov/cs/Satellite?blobc...p;ssbinary=true

jakbys mial takie wizy Status F, J, H, and M ,to co innego..no ale jak umiesz jezyk to odpowiedz sam znajdziesz ;)
"Pay it forward" zycie bedzie lepsze dla wszystkich :)
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#3 arnold1412

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 11:54

O ile dobrze przeczytałem, to oznacza , iż nie ma żadnej możliwości, i muszę być ich obywatelem/mieszkać tam/studiować. Cudownie. Dzięki Ameryko

Dzięki za szybką odpowiedź, i pozdrawiam swojego, bo też jestem z Lublina ;)

#4 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18787 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 11:58

nie musisz byc Ich obywatelem,mozesz byc na wizie studenckiej F-1,J-1 ,do tego majac GC mozesz tez miec prawo jazdy z Colorado

teraz jest bardzo malo stanow w ktorych prawo jazdy mozna zdac na takim pobycie.

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#5 Joanna30

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 1754 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 12:04

Wyświetl postUżytkownik arnold1412 dnia 6.03.2011, 11:54 napisał

Cudownie. Dzięki Ameryko

Co to za sarkazm, jeśli można zapytać? ;)
A nie łaska zdać prawo jazdy tam, gdzie będziesz jeździł, czyli w Polsce, zamiast obrażać się na Amerykę, że jako turysta chcesz się zająć tym, co nie-turystyczne? ;)

AdSense

• Advert

#6 arnold1412

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 12:05

A co to ten " GC " ?

A ja słyszałem , iż już prawie ich nie ma:(. Wiesz może jakie są to stany ? Może pobliska Nevada czy California ?

#7 arnold1412

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 12:06

Wyświetl postUżytkownik Joanna30 dnia 6.03.2011, 12:04 napisał

Co to za sarkazm, jeśli można zapytać? ;)
A nie łaska zdać prawo jazdy tam, gdzie będziesz jeździł, czyli w Polsce, zamiast obrażać się na Amerykę, że jako turysta chcesz się zająć tym, co nie-turystyczne? ;)

Nawiązanie do słynnego "Amerykańskiego snu" . I takie tam moje osobiste doświadczenia ;).
Łaska Łaska, lecz o ile wiem w stanach odbywa się to znacznie szybciej, i lepiej, tym bardziej biorę fakt, iż może w najbliższej przyszłości wyjadę tam na stałe.

Przepraszam za post pod postem, internet mi przerywa.;)

#8 Joanna30

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 1754 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 12:12

Wyświetl postUżytkownik arnold1412 dnia 6.03.2011, 12:06 napisał

Łaska Łaska, lecz o ile wiem w stanach odbywa się to znacznie szybciej, i lepiej, tym bardziej biorę fakt, iż może w najbliższej przyszłości wyjadę tam na stałe.

To jak wyjedziesz na stałe i będziesz miał wizę imigracyjną, bądź też GC (czyli Green Card, czyli zieloną kartę), to będziesz mógł sobie bez najmniejszych przeszkód zrobić prawo jazdy.
Wiza turystyczna to nieco inna bajka ;)

#9 arnold1412

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 12:16

Szkoda, bo z tego co wiem, kilka lat temu bez problemów, można było zrobić sobie prawo jazdy w stanach, a potem przeistoczyć je na polskie. I właśnie na wizie turystycznej. Prawo jazdy przydałoby się na już ;) a w przyszłości, to tak jak mówisz, no ale to dopiero w przyszłości.

Jeszcze ostatnią nadzieje pokładam w sly6 , może uraduje mnie mówiąc, iż da się zrobić to prawo jazdy w pobliżu Colorado ;)

#10 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18787 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 12:23

problem nie jest w tym gdzie mozna zrobic prawo jazdy a jak zdobyc tam rachunki,ze sie tam mieszka jakis czas
oczywiscie sa osoby ze takie cos proponuja ale czy chcesz sobie tak psuc zycie w USA?

a jak chcesz sie czegos dowiedziec to wpisz sobie w google dmv i dany stan i sam zobaczysz jak jest z tym
np kalifornia

http://dmv.ca.gov/dl/dl_info.htm#BDLP

Nevada

http://www.dmvnv.com/dlresidency.htm
http://www.dmvnv.com...t.htm#Residency

to co bylo kiedys to juz legenda ,ale nadal mozesz zmienic prawo jazdy z USA na polskie,musisz aby zdac testy i miec wazne prawo jazdy z USA

#11 arnold1412

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 12:29

Co masz na myśli mówiąc o tych rachunkach ? Przecież to chyba jest zapisane w ich bazach iż tam przebywam. Cały czas Ci konsule Oficerowie męczą na lotniskach itd.

I o tych osobach, i o psuciu życia w USA ?

Wybacz mi moje żółtodziobstwo. No to w Kalifornii chyba podobnie.

#12 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18787 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 12:40

masz wykazac ze tam mieszkasz,placisz rachunki w danym stanie i jestes rezydentem stanu -co nic nie ma wspolnego z rezydentem USA-GC
I teraz jak przyjedziesz na pare dni to jak masz sie wykazac rachunkami?
a co mam na mysli z psuciem sobie zycia,a to ze ktos Ci moze takie cos zaproponowac jak wyjazd do danego stanu i ze bedziesz miec prawo jazdy i pare osob tak wpadlo i po co Ci takie cos ?to jest wlasnie psucie swojego zycia,swoich spraw w USA.

no i nic nie ma zapisane w komputerze ze placisz rachunki,chyba ze w elektrowni itd a nie w bazie danych miasta.
To samo masz w Polsce ze UM wie ze placisz rachunki za prad,gaz?

#13 arnold1412

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 12:53

Dzięki za łopatologiczne przedstawienie sytuacji. No lecz przyjeżdzam na kilka tygodni, (ale Tobie chodzi o kilka dni np w Nevadzie na czas zrobienia prawka) mam 17 lat i tak samo jestem rezydentem więc nie wiem skąd mam wziąć rachunki, tym bardziej pewnie te rachunki mają być ze stanu w którym będe robił to prawo jazdy.
Rozumiem.

#14 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18787 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 12:59

rachunki maja byc z tego stanu gdzie robisz prawo jazdy..bo chodzi o rezydenta danego stanu .
spytaj sie Ciotki,Wujka jak mozesz miec rachunki w USA,powinni Ci to wytlumaczyc
sa osoby ze wysylaja na swoj adres listy ,ze w danym miejscu mieszkaja-nie wiem jak kto jest teraz ale kiedys mozliwe bylo takie cos aby pokazac ze sie mieszka.

#15 arnold1412

• Użytkownik
  • 13 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 13:03

Rozumiem. lecz wydaje mi się, iż to za dużo roboty i kombinowania. Chyba dam sobie spokój, i pomęcze się tutaj.

#16 Jim Beam

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 835 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 18:15

Wyświetl postUżytkownik arnold1412 dnia 6.03.2011, 12:54 napisał

O ile dobrze przeczytałem, to oznacza , iż nie ma żadnej możliwości, i muszę być ich obywatelem/mieszkać tam/studiować. Cudownie. Dzięki Ameryko

Po co ta ironia?
Rozumiem, ze kazdy Chinczyk, Maorys czy inny Pakistanczyk bez problemu otrzyma w Polsce prawo jazdy, bedac turysta. Tak?

#17 renox

• Użytkownik
  • 86 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 18:29

Wyświetl postUżytkownik Jim Beam dnia 6.03.2011, 18:15 napisał

Po co ta ironia?
Rozumiem, ze kazdy Chinczyk, Maorys czy inny Pakistanczyk bez problemu otrzyma w Polsce prawo jazdy, bedac turysta. Tak?

Mlody to buja w oblokach.Kazdy mial kiedys te 17 lat.

#18 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18787 Postów:

Napisano 06 marzec 2011 - 18:31

renox z tym sie zgodze ;)
tez tak myslalem,mowilem majace te lata ;)

AdSense

• Advert

#19 pelasia

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 428 Postów:

Napisano 07 marzec 2011 - 02:43

Wracajac do tematu, juz od ponad 6 lat nie mozna w Colorado robic prawo jazd bez statusu lub na wizie turystycznej. Jest to jeden ze stanow gdzie naprawde sprawdzaja papiery pobytu. Pozostaje ci robienie prawka w PL a nastepnie wyrobienie miedzynarodowego prawka i bedziesz mogl sobie prowadzic samochod w USA bedac na wakacjach na wizie turystycznej bez wiekszych problemow.

pozdrowiam

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych