Skocz do zawartości

* * - - - 1 głosy

Szukam Wlasnego Miejsca Na Ziemi...

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 rogaliki

• Użytkownik
  • 6 Postów:

Napisano 21 lipiec 2011 - 15:28

....czy kazdy ma taka potrzebe? Nie wiem, ja czuje, ze mam. Po 11 latach mieszkania poza Polska wiez czuje potrzebe poszukiwania tego jednego miejsca....takiej bazy wypadowej do reszty swiata. :)
Mieszkam od 11 w Chicago, mam tu rodzine, znajomych , prace ale jest duzu minus- starsznie daleko do tej "reszty swiata". Lubimy podrozowac samochodem, ogladac galkami zmieniajacy sie swiat za oknem chocby na weekend ale te 18 godzin do jakiegokolwiek fajnego widoku to jest za dlugo. Postanowilismy przeprowadzic sie i droga kompromisu padlo na Colorado/Denver. Czytam wszystko co popadnie o tym miejscu bo juz za rok przywitam sie z ta ziemia. Bylam tam 3 razy, raz w gorach z 8 lat temu, w Denver w grudniu przejazdem i bardziej swiadomie tydzien temu. Podoba mi sie, nawet bardzo....mam nadzieje, ze sie nie pomyle....

AdSense

• Advert

#2 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 21 lipiec 2011 - 15:31

witaj

dobrze trafilas bo sa osoby z tego Stanu to moze cos napisza wiecej :)

ps prawie kazdy szuka tego miejsca,drogi zycia ..
"Pay it forward" zycie bedzie lepsze dla wszystkich :)
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#3 pelasia

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 428 Postów:

Napisano 21 lipiec 2011 - 15:48

colorado jest fajnym stanem, bardzo przyjazni ludzie, piekne okolice. mi ten stan serce ukradl :) niestety w denver nie mieszkam ale wiem, ze jest pare osob tutaj ktore wlasnie tam sie znajduje.

pozdr.

#4 katlia

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 870 Postów:

Napisano 21 lipiec 2011 - 18:29

Bardzo wazne: czy masz/macie tu prace? Bo jednak Denver/Colorado to jest stan z mniejszymi mozliwosciami niz Chicago/Illinois. I pensje sa tu nizsze niz naprzyklad California/wschodnie wybrzeze (nie wiem jak w porownaniu do Chicago) natomiast ceny domow w okolicy Denver do nizszych nie naleza. Sama mieszkam w Denver od 20 paru lat, i podoba mi sie, chociaz tesknie za "prawdziwym" miastem, bo Denver jak zauwazylas jest maly. (Co akurat dla ciebie moze nie byc problemem, ja jestem mieszczuch z natury.) A poniewaz Denver nie jest ogromniastym centrum typu Chicago to mamy tu mniej popularnych europejskich sklepow: nie ma tu Zary, nie ma H&M (chociaz chodza plotki ze maja tu otworzyc sklep) nie ma tu Trader Joe's i dopiero za dwa tygodnie bedzie tu otwarta - z ogromna pompa, lol - Ikea. No i jednak jedyne co my mamy tu do odwiedzenia to gory i ewentualnie pustynie w Utah/Nowym Meksyku. Jezeli zachce sie morza, lub wiekszego miasta lub jakiegos bardzo roznorodnego miejsca, to juz cala wyprawa daleka. Ja tu czesto czuje sie troche odcieta od swiata, bo lubimy podrozowac. A jest tylko pare lotow bezposrednich to Europy, nawet lecac do Meksyku przewaznie trzeba sie przesadzac. To sa minusy. Plusow jest duzo: klimat bardzo przyjemny, ludzie przyjazni, sam Denver robi sie coraz bardziej ciekawy. Jest tu duzo dobrych restauracji, sa swietne ksiegarnie, wszystkie filmy zagraniczne tu dotra w koncu, jest teatr, opera - ale takze wszechobecna kultura sportu i zdrowia. Widzi sie tu mniej grubasow, w miescie ludzie szczupli, na rowerach, w weekendy jada w gory na hiking/alpinistyke/rowery gorskie; ski racks pojawiaja sie na samochodach juz we wrzesniu chociaz sezon narciarski tak naprawde to zaczyna sie dopiero w grudniu. Jest chyba jedna w calym stanie restauracja ktora ma dress code - pozatym nawet w najbardziej eksklusywnej, drogiej restauracji zobaczysz kogos w dzinsach: z piekna koszula, swetrem z kaszmiru, ale w dzinsach :)
Nie wiem czy to jest twoje miejsce na ziemi - ale Colorado chyba do najgorszych nie nalezy :)

#5 Jackie

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 2474 Postów:

Napisano 21 lipiec 2011 - 19:16

Byłam w Colorado tylko raz przez parę dni. Podobało mi się bardzo :) Zgadzam się z Katlią że wiele zależy od tego jaki się ma styl życia i jaki zawód. Ja sama jestem "dwulicowa" jeśli chodzi o miejsce w którym chcę mieszkać - albo duże miasto, albo totalne zadupie (przy czym zadupie ma byc prawdziwe, a nie jakiś suburb z miastem w pobliżu). Byłam w Denver i Boulder i żadne z tych miejsc nie spełnia moich oczekiwań pod tym względem, więc prawdopodobnie nie zamieszkałabym tam. Nie da sie jednak ukryć że jest to przepiękne miejsce i gdybym była fanką wspinaczek górskich i narciarstwa to pewnie wylądowałabym w końcu w Colorado :(

Obecnie mieszkam w Chicago (właściwie zaraz pod Chicago, w miasteczku Oak Park). Osobiście wykańcza mnie klimat :)
Jackie

AdSense

• Advert

#6 pacio177

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 581 Postów:

Napisano 22 lipiec 2011 - 21:00

mój wujek po 11 latach zamienił Chicago na Los Angeles w poszukiwaniu słonca :)

#7 rogaliki

• Użytkownik
  • 6 Postów:

Napisano 23 lipiec 2011 - 00:49

Dziekuje za odpowiedzi :)
Z praca u meza raczej nie bedzie problemu i mysle, ze ze mna tez nie choc nigdy nie wiadomo :) Jestem fryzjerka, z tego co widzialam po ulicach to ludzie spokojniej sie "nosza". Znam fryzjerke, ktora przyjachala do Chicago bo tam z szalenstw kolorystycznych wyzyc nie mogla. Z Tego co wnioskuje, to w Denver bardziej narmalnie sie nosza, bez ekstrawagancji za duzej? Oby tylko ladnie, schludnie i juz? Jesli tak to na szczescie bo glownie lubie strzyc ;)
(Widzialam bardzo duzo panow z broda i dlugimi wlosami (o wiele wiecej niz tu) i plecakiem na plecach. Z jednej strony mnie to ucieszylo bo w takim wieku to tu juz wszystkich wykreca z wilgoci a z drugiej mam nadzieje, ze choc koncoweczki strzyga :()
Tak z ciekawosci, sa salony po $5? Takie fabryki gdzie za bardzo nie mozna sie wydziwiac? Tu jest kupa, na kazdym rogu..

Mysle o mnieszkaniu no moze nie w samym Denver ale w Lakewood, o ile sie nie myle to sa tam niezle szkoly, mam 7 letniego syna wiec na to tez musze patrzyc.

#8 Ellenai

• Użytkownik
  • 17 Postów:

Napisano 23 lipiec 2011 - 05:46

Lakewood nie jest znany z lepszych szkol. Bardziej polecam Littleton Public Schools , Douglass County i niektore w Cherry Creek School District. A Denver ma i schools of choice i dobrze rozwiniety system szkol czarterowych, jest z czego wybierac, i niektore szkoly publicznie sa tam wrecz super.

#9 bigguy

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 480 Postów:

Napisano 24 lipiec 2011 - 15:28

colorado zarabiasty stan .... Denver super miasto .... chetnie bym tam wrocil , napewno kiedys wroce , rogaliki na pewno bedziesz zadowolona , wspolczuje czekania calego roku na przeprowadzke bo sie pewnie nie bedziesz mogla doczekac , ja 2 lata temu sie przeprowadzilem z CO do Chicago , jest tu ok ale chetnie bym wrocil chocby do Denver .

#10 rogaliki

• Użytkownik
  • 6 Postów:

Napisano 24 lipiec 2011 - 19:17

Czytalam Cie w innych watkach i bardzo mnie zmartwilo, ze przeniosles sie wlasnie z Colorado w moje strony..mysle sobie hmmm czyzby Ci sie nie podobalo? Uff ciesze sie, ze jednak sie mylilam :)
Rok czasu to dluuugo ale z drugiej strony czas specjalnie dalam taki odlegly abym mogla sie dobrze przygotowac.

#11 River

• Użytkownik
  • 57 Postów:

Napisano 16 sierpień 2011 - 21:48

Stan Colorado jest piekny.Glowne zalety to swietne widoki,spokoj,mili ludzie.Ja polecam male miejscowosci:)

#12 rogaliki

• Użytkownik
  • 6 Postów:

Napisano 23 sierpień 2011 - 03:14

River, widoki faktycznie do "zakochania" nie ma dnia abym nie myslala o nich :)
Nie wiem jak to jest ale zawsze ciagnie do swoich i tu sie troche boje bo nikogo tam nie znam. Mam nadzieje, ze przez chodzenie po gorach, uprawianie sportow itp napotkamy fajnych ludzi z pasja....

#13 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 23 sierpień 2011 - 06:21

Jesli masz legalny pobyt-chcesz cos zmienic to moze zaryzykowac i pojechac nawet jesli tam nie znasz nikogo.Ja bym zaryzykowal.

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#14 River

• Użytkownik
  • 57 Postów:

Napisano 30 sierpień 2011 - 17:50

Rogaliki
Jezeli czujesz ze to to to ja bym sie przeprowadzala...ja obecnie nie wyobrazam sobie gdzie indziej mieszkac.Powodzenia:)

#15 rogaliki

• Użytkownik
  • 6 Postów:

Napisano 03 wrzesień 2011 - 05:54

W sumie to juz decyzja podjeta. Koniec. Kropka! :)
Ojjj najwyzej bede gdzie wrocic, troche rodziny, kupa znajomych.......... przygarna jak cos ;)

Najbardziej mnie fascynuje w Colorado to, ze mozna pojechac gdzies.. choc na jeden dzien i spedzac fajnie czas bez komercji.

River, jestes miodem na moje skolowane serce ;)

#16 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 03 wrzesień 2011 - 06:10

jak masz gdzie wrocic a do tego ktos Ci pomoze jak wrocisz to jedz.. ja za duzo nad tym bym nie myslal majac takie cos :)
a ta, tez mozesz kogos sobie poznac.

#17 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 03 wrzesień 2011 - 13:16

moja corka miala do wyboru dwie oferty pracy jako "promotion" w ramach zatrudnienia w duzej japonskiej firmie samochodowej: biura regionalne w Denver, Co albo w Portland, Or - obecnie jeszcze mieszka w Torrance, Ca gdzie byla "trainee" przez wiele miesiecy ale za tydzien juz jej tam nie bedzie :)
bez wiekszego namyslu wybrala..... Portland, Oregon
just sayin'...

#18 katlia

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 870 Postów:

Napisano 03 wrzesień 2011 - 16:31

No tak, Portland ma i rzeke, i gory i morze. Ja mieszkam w Denver ale pewnie bym tez wybrala Portland na jej miejscu. Ja tesknie za woda i zielenia, bo Denver i okolice w zimie robia sie zupelnie brazowe. Bleh. Ale broniac Denver dodam, ze jezeli lubi sie sporty zimowe to Colorado rulez. Jezdzimy na nartach i uwielbiam miec mozliwosc pojechania na wspaniale stoki ktore sa polozone ledwo 1.5 godziny jazdy od domu. I w gorach ta zima jest zupelnie biala, a nie brazowa :)

#19 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 03 wrzesień 2011 - 18:55

coz kazdy ma swoje upodobania ja na przyklad kocham polnocno - wschodnie ohio z zimami trwajacymi 7 miesiecy :)

#20 rogaliki

• Użytkownik
  • 6 Postów:

Napisano 03 wrzesień 2011 - 21:01

Niestety lub stety musimy wybrac bardziej suchy klimat niz Chicagowski. Moj syn jest alergikiem na pleśń i codziennie musi tabletke brac bo inaczej płuca mu wyrywa ..bez znaczenia na pore roku. Jak wyjezdzamy w suchsze tereny nigdy mu nie daje singulair i jest jak najbardziej ok a w chicagowskich warunkach juz po 2 dniach bylby taki kaszel, ze przez tydzien by sie ciagnal mimo tabletki.
Tak naprawde mojemu sie marza karaiby ale na pewno nie z dzieckiem szkolnym i w dodatku alergikiem...kto wie, moze na starosc kraby beda łowic :D

#21 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 03 wrzesień 2011 - 21:09

dziwne twoj ma troche marzenia - ja nigdy nie marzylem o karaibach a juz po dniu pobytu na florydzie wchodzilem z zimnym piwem do klimatyzatora za to marzymy z moja o przeniesieniu sie na starosc na grenlandie bo raz ze caly czas panuje tam moja ulubiona pora roku a dwa ze eskimosi podobno bardzo dlugo zyja ( to moze i nam uchyla rabka tajemnicy dlugowiecznosci) ryby lubilem jesc od niemowlaka a nawet foka i bialym niedzwiedziem nie pogardzilbym... w razie potrzeby oczywiscie slyszalem ze eskimosi zyja tak dlugo bo
1] nie chodza po doktorach
2] wszystko - lacznie z mieskiem - wsuwaja na surowo

#22 gal

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 2582 Postów:

Napisano 04 wrzesień 2011 - 00:53

makdonald proponuje nunavat, to zabi skok a temperatury i zwierzatka do konsumcji te same.

AdSense

• Advert

#23 River

• Użytkownik
  • 57 Postów:

Napisano 09 wrzesień 2011 - 23:00

Rogaliki,
zycze powodzenia i zeby Ci sie tak ulozylo jak sobie marzysz :)
Mnie sie kiedys marzyla Floryda ale mi przeszlo(to jest miejsce dobre na wakacje tylko)
W CO fajnie sie mieszka,jedyny minus to susza ale niektorzy to lubia :) Ogolnie pogodowo warunki sa niezle.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych