Skocz do zawartości

* * * - - 1 głosy

Zycie W Orlando

• Nie możesz odpowiedzieć
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 gino9

• Użytkownik
  • 12 Postów:

Napisano 02 listopad 2011 - 00:58

witam

Bylem 2 tyg na florydzie dokladnie orlando i ..spodobalo sie mi i mojej zonie.Obecnie mieszkamy blisko 7 lat w uk i chcielibysmy zamieszkac na florydzie.I teraz pytanie gdzie?Orlando czy bezpiecznie i ktora czesc dokladnie?Wiem ze Pine hills odpada.Moze inne miasteczko mniejsze kolo orlando.Praca pewnie jak wszedzie ale kazde info sie przyda.Moze uda sie kupic mieszkanie przed przylotem.

AdSense

• Advert

#2 dekadentka

• Użytkownik
  • 11 Postów:

Napisano 02 listopad 2011 - 02:09

O Orlando dużo nie wiem, byłam tam tylko raz (mimo że mieszkamy nie tak daleko), ale mój mąż, który był tam wiele razy nie pozwolił mi się nigdzie samej ruszać gdyż jak stwierdził on i jego znajomi - nie jest tam za ciekawie. Ale może inne osoby mieszkające tam mają coś innego do powiedzenia ...

#3 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 02 listopad 2011 - 03:29

mojego kolege w tamtym roku napadli i okradli na stacji benzynowej w orlando
i od tej pory orlando mi sie juz nie kojarzy z myszka miki tylko z lobuzeria
po tampa/st pete orlando to najgorsze miejsce do zycia na florydzie
dlaczego was tam akurat ciagnie - pogoda do dupy, oceanu nawet przez lornetke nie widac
i autostrady sa tam wiecznie zakorkowane
smrod brud i bandytyzm

#4 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 02 listopad 2011 - 06:47

a praca leglana czy tez nielegalna,,do tego pobyt ma byc legalny czy tez nielegalny?
"Pay it forward" zycie bedzie lepsze dla wszystkich :)
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#5 emigum

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 241 Postów:

Napisano 02 listopad 2011 - 10:38

Gwarantuję, że gdybyś na wejściu dał wielki czerwony napis, że USA nie jest w UE i nie ma opcji, żeby się tam od tak osiedlić, to miałbyś na forum 1/2 tematów mniej. :huh:

AdSense

• Advert

#6 gino9

• Użytkownik
  • 12 Postów:

Napisano 02 listopad 2011 - 13:08

Praca legalna i pobyt legalny,juz sie zniechecilem troche.Jakie miasta proponujecie?Chodzi o bezpieczenstwo bo to najwazniejsze.

#7 tapeta999

Aktywny użytkownik

• Użytkownik
  • 168 Postów:

Napisano 02 listopad 2011 - 14:26

Zadaleś pytanie jakby przeprowadzenie i znalezienie pracy w USA oczywiście wszystko legalnie bylo tak samo proste jak przeprowadzenie się do jednego z krajów Unii. Chyba że czegoś nie wiem??? ;)

#8 equaitable

• Użytkownik
  • 45 Postów:

Napisano 02 listopad 2011 - 14:52

To jak chodzi o bezpieczeństwo to może Montana ?

#9 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 02 listopad 2011 - 18:26

Wyświetl postUżytkownik equaitable dnia 02 listopad 2011 - 14:52 napisał

To jak chodzi o bezpieczeństwo to może Montana ?

bron boze
coraz czestsze ataki niedzwiedzi
hawaje tez nie sa bezpieczne bo sklepy z niewinnych klientow robia "shoplifterow"
moze guam ?

#10 equaitable

• Użytkownik
  • 45 Postów:

Napisano 02 listopad 2011 - 18:57

No ale co innego ludzie a zwierzęta..

#11 gino9

• Użytkownik
  • 12 Postów:

Napisano 04 listopad 2011 - 11:54

Czyli podsumowujac zycie na florydzie nie jest najlepsze,jesli chodzi o bezpieczenstwo.Praca mysle ze sie znajdzie(Mam paiery kucharza z Anglii)A w ktorej czesci floryde jest lepiej?Co myslicie o polnocy?Sa fajne miasteczka?Niewiem czy moge tak to porownac np do mieszkanie w Polsce w Poznaniu.Dosyc duze miasto i czulem sie w nim dobrze.Co myslicie o polnocy florydy?

#12 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 04 listopad 2011 - 12:06

dobra papiery masz ale co z wiza,pozwoleniem na prace w USA
bo myslalem ze to juz masz a widze ze Ty masz tylko papiery ze jestes kucharzem..
Co do Florydy to zalezy od miejsca,poszukaj na necie ktore miasto jest bezpieczne ,sa tam mapki bezpieczenstwa
moze ktos napisze z Florydy na forum ale sam tez odrob prace domowa :)

Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje

#13 gino9

• Użytkownik
  • 12 Postów:

Napisano 04 listopad 2011 - 13:30

Ach ta wiza,Narazie mam turystyczna na 10lat ale bede probowal zalatwic to na legalu(nawet jesli to potrwa ze 2lata)Albo greencard lottery albo normalnie w ambasadzie,albo po przez paszport brytyjski(ponoc troche latwiej)ale nie chcialem tu tego pisac bo to inny temat.Jeszcze raz w przyszlym roku chce przyjechac turystycznie na 3 tyg moze 4tyg.poprostu sie rozejzec.Chce zobaczyc jak by bylo w Californii.Nie ukrywam ze chcialbym kupic apartament na florydzie czy 2 bed flat(te ogrodzone z ochrona basenem,kortami,widzialem tego duzo)
Jakiekolwiek info mile widziane.PZdr

#14 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 04 listopad 2011 - 13:33

a skad wiesz ze majac paszport brytyjski to masz cos latwiej?
masz o tyle ze jadac do USA nie potrzebujesz wklejki ktora masz teraz w paszporcie ale lecisz jako turysta na max 90 dni
Musisz poczytac troche o wizie pracowniczej jak nie wylosujesz zielonej karty..Takie same zasady sa dla Polakow,Anglikow ..

nie majac pracodawcy takiej wizy pracowniczej nie otrzymasz i nie masz po co isc do Ambasady bez pewnych papierow

lepiej abys cos wiedzial teraz niz mialbys myslec ze cos jest latwiej a potem zderzyc z przepisami

#15 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 04 listopad 2011 - 15:24

a co cie w ogole niesie z panstwa opiekunczego typu uk to tego syfu tutaj ?
masz tam spalone jakies pozycje czy co?
scigaja cie anglicy za dlugi ?
a mozes komu w pysk dal i cie szukaja?.....hehehe

#16 gal

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 2582 Postów:

Napisano 04 listopad 2011 - 17:06

]
Najprosciej dla mnie to klimat!
troche pomieszka tam popracuje
potem przemiesci sie na wiecznie ciepla floryde.
teraz jest tanio kupic kondo na florydzie po zawaleniu sie rynku nieruchomosci, tylko o kredyt w banku trudno.

#17 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 04 listopad 2011 - 17:44

klimat? no chyba w kolorado jest w miare do przezycia
wszedzie indziej to albo a/c przez caly rok albo kombinacja a/c i mocne ogrzewanie
poza tym jesli cos masz ale jestes chorowity
nawet jesli masz "insurance" to sie mozesz pozegnac
z tym co masz :)
dalej nie rozumiem co tych ludzi tak ciagnie do ameryki
no, moze ci z somalii i bangla desz troche zyskuja
ale obywatele EU ?

#18 gino9

• Użytkownik
  • 12 Postów:

Napisano 04 listopad 2011 - 18:27

Nie mam dlugow nikomu w pysk jeszcze dalem <_< ,mam dobra prace itd,za to kocham przestrzen,albo kolego nie mieszka w USA albo nigdy nie mieszkal w UK.
No ale do rzeczy,jest tez taniej,zywnosc,knajpy,ciuchy(Mam 2metry i w USA sie okupilem jak nigdy na caly rok)W garazu ma Cadillaca i tak to....
Najpierw zbieram info te rzeczy za i przeciw.

#19 sly6

Rezydent FORUM

• Administrator
  • 18798 Postów:

Napisano 04 listopad 2011 - 18:52

co do przestrzeni,domow to racja
jest duza roznica pomiedzy Uk a USA..

#20 spajder

• Użytkownik
  • 3 Postów:

Napisano 06 grudzień 2011 - 13:57

Wyświetl postUżytkownik gino9 dnia 04 listopad 2011 - 18:27 napisał

Nie mam dlugow nikomu w pysk jeszcze dalem <_< ,mam dobra prace itd,za to kocham przestrzen,albo kolego nie mieszka w USA albo nigdy nie mieszkal w UK.
No ale do rzeczy,jest tez taniej,zywnosc,knajpy,ciuchy(Mam 2metry i w USA sie okupilem jak nigdy na caly rok)W garazu ma Cadillaca i tak to....
Najpierw zbieram info te rzeczy za i przeciw.

Ja zaczynam myśleć podobnie sytuację mam podobną jak Ty . Moja koleżanka mieszka w Polsce Maj-Wrzesień robi mały sezonowy biznes , a resztę roku mieszka na Florydzie i bardzo sobie chwali . Czasem jak dzwoni to pyta mnie co ja jeszcze tu robię tz . w Polsce ?
Robiłem rekonesans kilkanaście dni spędziłem w Jackssonville bardzo mi się podobało , tanio jak barszcz . Benzyna poniżej 3 zł litr ( w przeliczeniu )
Oglądałem kilka nieruchomości , naprawdę fajny dom można kupić za pół marnego mieszkania w Polsce . No trochę trzeba poszukać , ale ofert na prawdę jest wiele .

AdSense

• Advert

#21 makdonald

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 884 Postów:

Napisano 06 grudzień 2011 - 15:18

Wyświetl postUżytkownik spajder dnia 06 grudzień 2011 - 13:57 napisał

Oglądałem kilka nieruchomości , naprawdę fajny dom można kupić za pół marnego mieszkania w Polsce . No trochę trzeba poszukać , ale ofert na prawdę jest wiele .

Cenami tych nieruchomosci to sie tak kolego nie zachlystuj. Najpierw znalez kogos kto w danej okolicy mieszka dosc dlugo. Mozesz bowiem np. w pewnych czesciach Detroit kupic piekny dom z cegly za tyle co cwierc mieszkania na jakiejs polskiej pipidowce. Tyle, ze potem ktos z sasiadow albo i kolesiow na goscinnych wystepach w takiej dzielnicy moze ci "zaoferowac" owa ceglowke za wszystko co masz. Bedzie to oczywiscie propozycja "nie do odrzucenia"

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych