Sponsorowanie Rodziców
Napisano 03 luty 2012 - 03:12
Mam nurtujący problem a nie znalazłem tu nigdzie wyczerpującej odpowiedzi. Chodzi o moją mamę która chce starać sie o stały pobyt. Ja jestem obywatelem amerykańskim więc wydaje sie że nie powinno być z tym problemów. Pytanie tylko czy lepiej żeby mama pozostawała w czasie tego procesu w Polsce czy w USA. Czy po wysłani aplikacji I-130 może tu przyjechać turystycznie czy nie będzie z tym później kłopotów. Rozmawiałem z adwokatem i powiedział że w Polsce procedura trwa około roku, a w USA 3, 4 miesiaące..Nie ukrywam że zależy mi na czasie ale nie chciałbym popełnić błędu. A może złożyć wniosek jak mama bedzie w USA?. Proszę o poradę która opcja jest najpewniejsza i najbezpieczniejsza
opcja 1 - Mama pozostaje przez cały proces w Polsce (najdłuższy czas oczekiwania)
opcja 2 - Mama przyjeżdż do USA, składamy I-130 i czekamy na rozpatrzenie sprawy (prawdopodobnie naraża sie na nielegalny pobyt)
opcja 3 - Składamy teraz I-130 a mama przyjeżdża do nas w odwiedziny na kilka miesięcy i wraca do Polski oczekiwać na GC (chyba ryzykowna opcja)
Dziękuję
AdSense
Napisano 03 luty 2012 - 04:39
Napisano 03 luty 2012 - 05:27
Użytkownik Robsen dnia 03 luty 2012 - 04:39 napisał
Zdecydownie polecalbym opcje 1 jako najbezpieczniejsza i najbardziej legalna. Czas oczekiwania moze byc znacznie krotszy niz rok. Przypadek z roku 2011: I130 zlozone w marcu, rozmowa i przyznanie wizy w Warszawie - polowa lipca. Oczywiscie kazda sprawa jest indywidualna, ale ostatnio proces znacznie przyspieszyl.
Jezeli chcesz, zeby mama odwiedzila was w lecie bez zadnego stresu to zloz wniosek dopiero po jej powrocie do Polski.
powodzenia
Napisano 03 luty 2012 - 13:20
Użytkownik Robsen dnia 03 luty 2012 - 04:39 napisał
Jezeli ja wpuszcza to nie ma zadnych szans zeby zaszkodzilo - cala kwestia ze moga jej odmowic wizy a jezeli ja dostanie, to moga jej nie wpuscic na granicy. Jezeli ja wpuszcza i wizy nie przesiedzi to absolutnie w procesie otrzymania wizy imigracyjnej nie ma prawa jej to zaszkodzic.
AdSense
Napisano 13 kwiecień 2012 - 02:46
o,dopiero zauwazylam ze chyba juz nieaktualne
Napisano 13 kwiecień 2012 - 03:01
Użytkownik bb carmel dnia 13 kwiecień 2012 - 02:46 napisał
Odnosze wrazenie, ze obwiniasz NVC za opoznienie, bo ci "nie powiedzieli co robic".
Procedura sponsorowania jest opisana na stronach rzadowych, jest mnostwo zrodel - tak wiec nie do konca to ich wina.
Napisano 14 kwiecień 2012 - 02:40
nie, nie powiedzialam ze ich wina... nigdy wczesniej nie mialam do czynienia z takimi sprawami, no i przeczytalam wczesniej jak to mniej wiecej idzie.Z tym ze, we wszystkich przypadkach o ktorych wczesniej slyszalam (moje kolezanki ktore wczesniej sponsorowaly rodzicow) bylo tak, ze dostawaly pisma co maja doslac, co brakuje itp...wiec myslalam ze i u mnie tak bedzie....zreszta, wlasnei sobie przypomnialam-na stronie NVC pisze, ze nalezy wyslac affidavit of support w "odpowiednim momencie" kiedy zosatnie sie o to zapytanym. Prosze oto fragment ze stronki NVC :
Document Collection
If the NVC has requested applicant documents or Affidavit of Support documents, click on the appropriate link below:
Notice: Do not submit documents unless they were requested by the NVC.
ja nie dostalam zadnego request, ale kiedy dzownilam powiedziano mi ,ze "czekaja na te dokumenty bo jeszcze nie doslalam a tego brakuje i czekaja"
jeszcze jedna sprawa: moja kolezanka dostala e-maila z termine rozmowy w warsszawie dla jej rodzicow.Z kolei rodzice kolezanki dostali list z tym terminem kiedy bylo juz dawno "po ptokach", jakies 3 tygodnie po interview....
No ale ogolenie chodzi mi o to, ze teoretycznie czas oczekiwania wynosi ok 3-5 miesiecy, ale-jak w kkazdym przypadku-moga byc poslizgi i nalezy sie ztym liczyc...jakiekolwiek zaniedbanie ktorejs ze stron, opznienie i juz naklada sie czas.....
Napisano 14 kwiecień 2012 - 05:51
i na odwrot takie cos jest .
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..
Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje
Napisano 14 kwiecień 2012 - 15:28
troszke sie przeciagnie w naszym przpadku ale ok.Gorzej jesli ktos sobie zaplanuje ,ze mama czy tata przyjada napewno wtedy a wtedy, bo mozna sie zdziwic...
tak tylko chcialam podzielic sie swoim doswiadczeniem...
Napisano 14 kwiecień 2012 - 16:37
a co do rozmowy to mozna sprawdzic dzwoniac do Ambasady ,na numer do dzialu imigracyjnego,kiedys takie cos bylo mozliwe sie dowiedziec
Jeżeli chcesz coś dostać musisz najpierw sam coś dać..
Uwaga ! Karina Pomaga dobrowolnie-wolontariat i kiedy ma wolny czas na forum-jesli nie mozesz doczekac sie odpowiedzi prosze sie przypomniec grzecznie na pw -cierpliwosc wskazana oraz kultura osobista.dziekuje
Napisano 14 kwiecień 2012 - 18:25
Napisano 05 maj 2012 - 16:57
AdSense
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych