Skocz do zawartości
freja

Nikt Ostatnio Nie Pisze Ile Czasu Trwaly Ich Procedury K1

Recommended Posts

Godzinę temu, solleone napisał:

Wydarzylo sie cos niezwyklego!!!!!!!!!!!! Wczoraj moj status w systemie USCIS zmienil sie na "My card was mailed to me" i wlasnie sprawdzilam poczte i dostalam zielona karte na 10 lat!!!!! Jak to jest mozliwe? Czy to jest jakas pomylka? POMOCY. Czuje, ze cos jest nie tak. 

A kiedy bralas slub ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Skontaktuj się z uscis i wyjaśni bo jest to pomyłka. Kartę będziesz musiała odesłać. W twoim przypadku musisz mieć 2 letnia kartę.  :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Chyba I-90 bedzie trzeba wyslac. Bez czeku, ale z wyjasnieniem czemu wysylasz :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Juz poczytalam na innych forach i faktycznie bede musiala wyslac I-90. Bardzo komplikuje to moja obecna sytuacje i bylabym wdzieczna gdybys ktos, kto zna odpowiedz na ktorekolwiek z tych pytan sie udzielil: 

1) Czy to prawda, ze EAD staje sie niewazny w momencie otrzymania zielonej karty? Moj powinien byc wazny jeszcze prawie rok.

2) Czy moge na razie zatrzymac ta karte, zeby moc znalezc prace i zniesc ograniczenia z SSC, czy musze ja od razu odeslac?

3) Zauwazylam, ze mozna zlozyc wniosek I-90 online. Czy ja tez moge to zrobic i czy wtedy nie musze od razu odsylac zielonej karty?

4) Czy moge miec jakies problemy z powodu bledu USCIS? Kobieta, z ktora mialam rozmowe ewidentnie nie znala dokladnie prawa imigracyjnego i to ona sama powiedziala, ze removal of conditions mnie nie dotyczy, a przeciez mnie dotyczy. 

Nie moge juz dluzej czekac ze znalezieniem pracy, ale tez nie chce zrobic niczego wbrew prawu. Jezeli moj EAD jest niewazny i zabiora mi karte, jak mam udowodnic, ze jestem LPR?

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie wykorzystuj tej karty do niczego bo możesz mieć problemy. Po prostu jak najszybciej odeslij. Roc jak najbardziej cię dotyczy i musisz mieć do tego 2 letnia kartę. Według mnie na razie posługuje się ead.  Znoszeniem ograniczeń z ssc tak bym się nie przejmowała.  Ja do dzisiaj mam swoją stara kartę. 

Edytowane przez Roelka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Pojdz do USCIS na Infopass, popros o stempel w paszporcie - to bedzie Twoja tymczasowa zielona karta, wazna 6 - 12 miesiecy (w zaleznosci od urzednika). Jak juz dostaniesz pieczatke, wysylaj I-90.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Dnia 11/12/2017 o 14:56, Roelka napisał:

Nie wykorzystuj tej karty do niczego bo możesz mieć problemy. Po prostu jak najszybciej odeslij. Roc jak najbardziej cię dotyczy i musisz mieć do tego 2 letnia kartę. Według mnie na razie posługuje się ead.  Znoszeniem ograniczeń z ssc tak bym się nie przejmowała.  Ja do dzisiaj mam swoją stara kartę. 

Jej EAD jest niewazny. Ta karta jest wazna i jest legalna - nielegalna jest data waznosci karty. Moze sie poslugiwac ta karta do np. ssn czy prawa jazdy. Ale i tak trzeba bedzie te karte odeslac.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
21 minut temu, jkb napisał:

Pojdz do USCIS na Infopass, popros o stempel w paszporcie - to bedzie Twoja tymczasowa zielona karta, wazna 6 - 12 miesiecy (w zaleznosci od urzednika). Jak juz dostaniesz pieczatke, wysylaj I-90.

Dokladnie tak samo ja bym zrobila. 

Wyslajac I-90 nalezy odeslac orginalna green card - w zadnym wypadku nie oddawaj tej karty podczas spotkania na Infopass! Zdarzaly sie przypadki kiedy urzednik proponowal, ze zatrzyma od razu green card.. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×