Skocz do zawartości

Recommended Posts

2 minuty temu, aniala napisał:

Czyli badania muszą być w ważne w momencie wydawania zielonej karty?

@Patipitts też nienawidzę kłucia, no i wolałabym nie płacić dwa razy za to samo;/ Ale jeśli trzeba, to trzeba

Niestety tak... 

samo kłucie to nie problem, problemem było jak sie po tym czułam, zreszta to jakis dziwny wymysł aby sie szczepić w tak krótkim odstępie czasu skoro te szczepienia sa ważne co najmniej 10 lat... a dorosłym w ogole nie rekomenduje sie powtarzania szczepień z dzieciństwa. Nie jestem jakimś antyszczepionkowcem, zeby nie było, różni ludzie roznie reagują ale mnie to na przykład bardzo osłabiło...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czesto trzeba sie naszczepiac na raz -- przed wielo-miesieczna podroza po Azji maz i ja mielismy tego niemalo... oboje chorowalismy troche, i meza tylek bolal, ale trzeba bylo wiec... 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na VJ znalazłam coś takiego:

The immigrations have their own rules, and those rules state that your overseas medical is valid to use for your AOS if you file for AOS within 1 year of your overseas medical.

Troszkę mnie to zbiło z tropu, bo myślałam, że trzeba mieć te badania ważne w momencie otrzymania zk, a nie tylko podczas aplikacji o aos? Ale chyba źle Was zrozumiałam:) Czy ta osoba się myli?

kręcą mi się te daty ważności w głowie

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Badania są ważne rok. Ale jak aos będzie się powiedzmy ciągnął dłużej to mogą poprosić cię o zrobienie i wysłanie nowych aktualnych badań. 

  • Like 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Drodzy moi powiedzcie mi proszę bo mam juz mętlik w głowie, jedni mówią tak, inni inaczej, ja chce po prostu uniknąć zbędnej papierologii. Czy do wszystkich podań (i-485, ead, AP) dołączać kopie paszportu, wiz, aktu ślubu, zdjęcia itp? Ja zrobiłam juz cały pakiet i w cover letter mam wszystkiego po jednej sztuce, najpierw wymieniłam formularze a na koncu dałam wszystkie supporting documents ale tylko jeden egzemplarz i do tego dwa zdjęcia. Jak patrzę na vj to te cover lottery czasem na 3 strony i wszystkiego po 3 sztuki, nie wiem w koncu jak powinno byc, Karina pisała zeby sie nie dublować, moj pakiet o k1 wyglądał tak ze wszystko wrzuciłam do koperty, pozszywalam tylko formularze i był cieniutki i dosc szybko poszło a teraz to nie wiem czy lepiej serio dorzucać wszystkiego razy 3? Jak radzicie?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja z tego co pamiętam wysłałam kilka zdjęć żeby było do zielonej karty i osobne do ead.  Chyba tak samo z kopia paszportu i wizy. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
2 godziny temu, Patipitts napisał:

Drodzy moi powiedzcie mi proszę bo mam juz mętlik w głowie, jedni mówią tak, inni inaczej, ja chce po prostu uniknąć zbędnej papierologii. Czy do wszystkich podań (i-485, ead, AP) dołączać kopie paszportu, wiz, aktu ślubu, zdjęcia itp? Ja zrobiłam juz cały pakiet i w cover letter mam wszystkiego po jednej sztuce, najpierw wymieniłam formularze a na koncu dałam wszystkie supporting documents ale tylko jeden egzemplarz i do tego dwa zdjęcia. Jak patrzę na vj to te cover lottery czasem na 3 strony i wszystkiego po 3 sztuki, nie wiem w koncu jak powinno byc, Karina pisała zeby sie nie dublować, moj pakiet o k1 wyglądał tak ze wszystko wrzuciłam do koperty, pozszywalam tylko formularze i był cieniutki i dosc szybko poszło a teraz to nie wiem czy lepiej serio dorzucać wszystkiego razy 3? Jak radzicie?

Wiza, I-94, passport, kopia akut slubu, akut urodzenia (+ tlumaczenie)   IDZIE POJEDYNCZO.   To trafia na jedno biurko, do jednej osoby. 

 

Zdjecia - ja radze dac extra. Bo albo sie komus zgubia, albo sie skleja, albo komus cos sie  przyczepi itd itp.  Wloz 4 zdjecia typu US passport i bedzie ok. 

 

PS. Dajcie spokoj z tym co pisza o cover letter a VJ... czasem sie zastanawiam czy ktos to robi na serio czy tylko zeby ludzi zmylic... Ostatnio mialam chlopaka, ktoremu odeslali caly pakiet dokumentow po 2 miesiacach, a robil tak jak napisali na VJ.  Napisali, zeby "follow the directions"  oraz "remove and keep for your record the unnecessary copies"  

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Dnia 9/26/2017 o 03:31, Roelka napisał:

Badania są ważne rok. Ale jak aos będzie się powiedzmy ciągnął dłużej to mogą poprosić cię o zrobienie i wysłanie nowych aktualnych badań. 

Podobnie jesli chodzi np. o zmane formularza badz o dodatkowe szczepienia czy badania - kiedy jest sezon ziomowy, urzednik ma prawo poprosic o nowe badania, bo te, ktore ktos dal nie maja szczepionki na grype (!). I sa tacy nadgorliwcy, ktorzy wysylaja RFE albo NOID, bo niby badania nie sa takie jak byc powinny. 

Teraz byly problemy z badaniem na rzezaczke - wedle wytycznych nie trzeba dolaczac kopi badania tylko wynik tegoz badania, ale sa urzednicy, ktorzy wysla Ci list z zapytaniem o nowe badania, bo stare nie maja kopi badan z pieczatka badz na papierze firmowym gdzie takie badanie bylo zrobione... 

Z badaniami byl problem, jest problem i jesli czegos nie zmienia - to problem pozostanie. Ludzie - dla swietego spokoju - robia to o co prosza w RFE, bo chca to wszystko jak najszybciej skonczyc... 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

2 godziny temu, karina napisał:

Wiza, I-94, passport, kopia akut slubu, akut urodzenia (+ tlumaczenie)   IDZIE POJEDYNCZO.   To trafia na jedno biurko, do jednej osoby. 

 

Zdjecia - ja radze dac extra. Bo albo sie komus zgubia, albo sie skleja, albo komus cos sie  przyczepi itd itp.  Wloz 4 zdjecia typu US passport i bedzie ok. 

 

PS. Dajcie spokoj z tym co pisza o cover letter a VJ... czasem sie zastanawiam czy ktos to robi na serio czy tylko zeby ludzi zmylic... Ostatnio mialam chlopaka, ktoremu odeslali caly pakiet dokumentow po 2 miesiacach, a robil tak jak napisali na VJ.  Napisali, zeby "follow the directions"  oraz "remove and keep for your record the unnecessary copies"  

Dzieki Karina :) o to mi wlasnie chodziło, juz i tak spora kupka tego wyszła bo mamy cosponsora. Zdjęcia musze zrobic nowe chyba chociaż zostało mi pare z K1 ale chyba wymagają świeżych, musze w instrukcji doczytać.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
14 godzin temu, Patipitts napisał:

Dzieki Karina :) o to mi wlasnie chodziło, juz i tak spora kupka tego wyszła bo mamy cosponsora. Zdjęcia musze zrobic nowe chyba chociaż zostało mi pare z K1 ale chyba wymagają świeżych, musze w instrukcji doczytać.

1. zdjecia robisz nowe na JASNYM tle. I sprawdz zeby nie bylo cieni za glowa, uszami... 

2. tam gdzie dolaczysz joint sponsora =>   zanim dolozysz wszystkie jego dokumenty, na osobnej kartce wydrukuj/napisz wedlug tego wzoru: 

------------------------------------------------------------------------------------------

RE: Anna Maria Kowalska

Form I-864, Affidavit of Support under Section 213A of the INA

 

 

 

                                                               JOINT SPONSOR 

 

1.  Form I-864

2.  Proof of citizenship

3. Federal Tax Return 2016  with W-2 form and all schedules/attachments

4. Proof of employment  

 

 

----------------------------------------------------------------------------

Doloz najpierw te kartke a pod nia wszystkie dokumenty sponsora. Jesli dodajesz jego taxy za 2015 oraz 2014 - tez to uwzglednij na tej kartce. Proof of employment - wedle najnowszych wytycznych nie jest az tak wymagany, ale tajemnica Poliszynela jest, ze urzednicy nagminnie wysylaja RFE w tej sprawie (bo takie prawo, ze jesli urzednik sobie zazyczy, to ma prawo zapytac) - ja od razu wysylam, bo wole miec swiety spokoj.. 

 

Daj znac w raze pytan. Powodzenia !

 

 

 

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziękuje Karina! Juz sie zabieram za pisanie. Jesli chodzi o dokumenty finansowe to mam uwzględnione taxy (kopie w2 i takie pakiety z rozliczeń przez prawnika, tylko za bardzo sie na tym nie znam i nie wiem czy to jest Ok. Napisane jest na gorze Form 1040 U.S Individual Income Tax Return 2016), tych taxow mam za 3 poprzednie lata rozliczeniowe, do tego listy od pracodawców, pare pay stubow(kopie), i oczywiście kopie aktu urodzenia. Starczy? 

czy mogłabyś zerknąć na moj cover Letter? U mnie idzie to mniej wiecej tak:

 

(imię nazwisko)

(adres)

(nr telefonu)

 

USCIS

P.O. BOX 804625

Chicago, IL 606680-4107

 

COVER LETTER

 

To Whom It May Concern:

The following list are the contents of the I-485, basen on Immidiate Relative (Spouse of US Citizen) Application to Register Permanent Residence or Adjust Status for (imię i nazwisko).

Contents include:

-Filling fee: check in the amount of $1225 ($1140 Form Fee, $85 Biometric Services Fee)

-G-1145, E-Notification of Application/Petition Acceptance (i tu nie wiem czy jedna starczy czy każda forma ma miec swoja osobna?)

-G-325A Biographic Informaction (Imię i nazwisko)

-I-864 Affidafit of Support filled by (imię i nazwisko) (US Citizen Spouse) with supporting documents

--I-864 Affidafit of Support filled by (imię i nazwisko) (Joint Sponsor) with supporting documents

-I-765, Application for Employment Authorization

-I-131, Application for Travel Document

-Copy of Non US Citizen Spouse's passport pages and K1 visa page

-Copy of I-797 Notice of Action (I-129F approval letter)

-Electronic I-94 copy (Non US Citizen Spouse's last entrance to US)

-A copy of intending immigrant's birth certificate along with english translation

-A certified copy of Marriage Certificate

-Four passport-type photos of the Non US Citizen Spouse

-Vaccination Documentation Worksheet

 

Sincerely 

_________

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Booking.com

Kochani, pomocy, bo już się gubię...
Czy do AOS trzeba dołączać tzw. dowody miłości? Zdjęcia, boarding passes itd.? Czy tylko te konkretnie dokumenty, o które proszą? Bo nie widzę tam żadnej informacji o wspólnych zdjęciach...
I rozumiem, że jeśli jednocześnie z I-485 wypełniam też I-765 i I-131, to muszę dołączyć 6 zdjęć paszportowych?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

18 minut temu, margherita_s napisał:

Kochani, pomocy, bo już się gubię...
Czy do AOS trzeba dołączać tzw. dowody miłości? Zdjęcia, boarding passes itd.? Czy tylko te konkretnie dokumenty, o które proszą? Bo nie widzę tam żadnej informacji o wspólnych zdjęciach...
I rozumiem, że jeśli jednocześnie z I-485 wypełniam też I-765 i I-131, to muszę dołączyć 6 zdjęć paszportowych?

Ja nic nie załączam, myśmy przecież juz udowadniali związek przy K1, jakiekolwiek dowody bedą przedstawione na intview. Zreszta w żadnej instrukcji nic nie ma o dowodach, wiec nie bede sie wychylać. Zdjęcia daje 4, tak Karina doradziła.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
8 godzin temu, margherita_s napisał:

Kochani, pomocy, bo już się gubię...
Czy do AOS trzeba dołączać tzw. dowody miłości? Zdjęcia, boarding passes itd.? Czy tylko te konkretnie dokumenty, o które proszą? Bo nie widzę tam żadnej informacji o wspólnych zdjęciach...
I rozumiem, że jeśli jednocześnie z I-485 wypełniam też I-765 i I-131, to muszę dołączyć 6 zdjęć paszportowych?

4 zdjecia wystarcza, bo pozniej i taka wszedzie ida te, ktore robia podczas odciskow palcow. 

Ja bym dolaczylam wspolne rzeczy tylko dlatego, ze teraz - w wielu przypadkach -  wysylaja RFE w tej wlasnie sprawie. Lepiej dolaczyc 10 kartek za duzo niz 2 za malo. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×