Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam jeszcze jedno pytanie. W DS-160 jest sekcja "Current Employment". Jeśli ubiegam się o wizę H1B, zezwalającą na tymczasową pracę, to swojego przyszłego pracodawce powinienem uznać jako "Current employment", czy pracodawcę, dla którego aktualnie pracuję?

Od Stycznia mam podpisaną umowę o zatrudnieniu (Podpisany offer letter) u przyszłego pracodawcy z terminem rozpoczęcia do uzgodnienia między nami (Uzgodniliśmy na 9 października). Oczywiście, mam także pracę w Polsce, która będzie trwała do połowy września.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

28 minut temu, dziku1337 napisał:

Mam jeszcze jedno pytanie. W DS-160 jest sekcja "Current Employment". Jeśli ubiegam się o wizę H1B, zezwalającą na tymczasową pracę, to swojego przyszłego pracodawce powinienem uznać jako "Current employment", czy pracodawcę, dla którego aktualnie pracuję?

Od Stycznia mam podpisaną umowę o zatrudnieniu (Podpisany offer letter) u przyszłego pracodawcy z terminem rozpoczęcia do uzgodnienia między nami (Uzgodniliśmy na 9 października). Oczywiście, mam także pracę w Polsce, która będzie trwała do połowy września.

 

 

Ludzie za granice jadą a podstawowych slowek nie znaja!

Current jest current. Podajesz obecnego pracodawce. No wiesz, tam gdzie teraz machasz łopatą! A nie tam gdzie będziesz zapieprzał przy azbeście.  ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
10 minut temu, andyopole napisał:

Ludzie za granice jadą a podstawowych slowek nie znaja!

Current jest current. Podajesz obecnego pracodawce. No wiesz, tam gdzie teraz machasz łopatą! A nie tam gdzie będziesz zapieprzał przy azbeście.  ;)

Racja, zapomniałem, że nie jestem przecież zatrudniony od momentu podpisania umowy, tylko od daty rozpoczęcia pracy, stąd wynikało moje zakłopotanie. No cóż, błąd w sztuce :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wybieram się ponownie po wizę, tym razem wpisany w formularzu jest narzeczony(obywatel) z którym też wylecę z Polski. 

Czy może iść ze mną do Ambasady? Czy to da jakiś plus?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Dnia ‎08‎.‎07‎.‎2017 o 15:09, Majorek napisał:

Czy może iść ze mną do Ambasady?

Myślisz, że tak po prostu może z Tobą iść do ambasady na rozmowę z pracownikiem konsularnym? Nie wydaje mi się.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No ale nie wszedzie na terenie USA każdy sobie moze wejść gdzie chce, sa miejsca gdzie sa ustalone godziny czy spotkania. To nie sklep spożywczy tylko ambasada :D Z tego co pamietam kiedyś ktoś na forum pisał, ze na teren ambasady obywatel amerykański moze wejść ale nie do środka z tobą na rozmowę ( choc nie jestem pewna, poniewaz na stronie jest centralnie napisane, ze bez wcześniejszego umówionego spotkania nie wpuszczaja, nawet sprawy dotyczące obywateli) 

Edytowane przez pelasia
  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
1 godzinę temu, Majorek napisał:

hm, skoro to teren "jego" kraju i urząd, dlaczego nie ;) może ktoś coś podpowie 

jego kraj i urząd lecz kiedyś takie osoby czekały w miejscu dla obywateli i rezultat byl taki ze jedni z wizami wychodzili a inni nie bo to Ty masz Konsula przekonać że wrócisz a nie obywatel bo jak zostaniesz to co mu grozi za to?nic

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

hej pytanie :) jesli płaciłam przelewem internetowym to po zaksiegowaniu pieniędzy ( pisało że jutro) ale robiłam to po 18 wiec może dopiero za dwa dni.. to wtedy znowu loguje się i klikam : nowy wniosek/wyznacz spotkanie? czy bedzie gdzieś inna zakładka do wyznaczenia terminu wizyty? pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Proszę o pomoc

U.S. Point of Contact Information

Contact Person

Dane osoby do kontaktu - wpsiałem nie wiem

Surnames

nie wiem

Given Names

Nie wiem

Organization Name

nazwa hotelu XXXXXXXXX

Relationship to You

Rodzaj pokrewieństwa (tej osoby) z Tobą. I na liście są:

- RELATIVE - krewny

- SPOUSE - współmałżonek

- FRIEND - przyjaciel

- BUSINESS ASSOCIATE - współpracownik/wspólnik

- EMPLOYER - pracodawca

- SCHOOL OFFICIAL - przedstawiciel szkoły

- OTHER - pozostałe

Nie mam pojęcia co powinien wybrać, nikogo nie znam w US, chyba pozostałe a później będę musiał wypełnić numer telefonu do osoby wskazanej do kontaktu, adres itp... np dane hotelu może być ?



Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Podałam Ci linka do tego tematu w innym wątku, bo w w tym wątku cały wniosek jest rozebrany na części pierwsze, łącznie z tym co i gdzie wpisywać ;)

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A ja mam pytanie pewnie jedno z tych "głupich" ale co mi tam. Czy data ważności paszportu ma wpływ na czas na jaki jest wydawana wiza? Otóż mój paszport jest ważny do końca października 2018r i się zastanawiam czy jak zobaczą taką datę ważności to mi automatycznie dadzą wizę na rok (albo w ogóle nie dadzą tfu tfu). czy lepiej wyrobić sobie nowy paszport? (bo ja liczę na wizę na 10 lat :P)

mam też problem z tym co wpisać w przychód, tzn mam wpisać kwotę netto/brutto? Oprócz tego mam  taką sytuację, że mam stałą pracę, ale na umowie mam ułamek tego co zarabiam w rzeczywistości, tzn wszystko legalnie, po prostu pozostała kwota jest na umowie zleceniu lub o dzieło tyle, że za każdym razem jest to inna kwota i nigdy nie mogę powiedzieć że co miesiąc zarabiam tyle i tyle.... Stąd pytanie, mam w takim razie podać przychód tylko ze stałej umowy? Wyliczyć średnią z poprzedniego pita? Oprócz tego przychód z wynajmu mieszkania też się liczy? Oczywiście i tu bez problemów się nie obejdzie, bo jestem współwłaścicielką mieszkania razem z bratem, i niby przy opłacaniu podatku za wynajem opłata idzie w jego imieniu, choć kasa już jest dzielona.

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :)

Edytowane przez lawendowe_pole

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

możesz wliczyć wszystko lecz przy pewnych zawodach i częściach Polski trudno będzie uwierzyć ze masz taka kasę a na tłumaczenie będzie malo czasu. Lepiej wpisać netto to co dostajesz.

co do ważności paszportu to możesz dostać na taki paszport dłuższą wizę ,możesz wyrobić nowy paszport bez opłaty większej .

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziękuję za odpowiedź. Zastanawia mnie też czy oni mają jakiś wgląd do Urzędu Skarbowego w Polsce? Bo jak podam tylko tą stałą kwotę z umowy o pracy czy nie będą się czepiać, że ukrywam część swojego przychodu? bo pity rozliczam ze znacznie wyższych kwot? Tzn na ile oni to są w stanie sprawdzić? Nie chcę sobie utrudniać życia, ale też nie chcę dostać bana na wjazd do US za poświadczanie nieprawdy.

To paszport zostawię w spokoju, wyrobię sobie jak mi się skończy :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

nie mają wglądu lecz wiedzą ile miej więcej możesz zarabiać na danym terenie. Dlatego takie pisanie może źle być odebrane.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×