Skocz do zawartości
IzabelaLap

Slub Cywilny, Rezydent, Sponsporowanie

Recommended Posts

Witam wszystkich. Szukam wszelkim informacji na temat, który nie daje mi spokoju. Od trzech lat staraLem się o wizę turystyczna i trzy razy dostałem odmowę 214b. Moja dziewczyna ma gc od kilku lat i regularnie lata do swojej mamy, która mieszka w CT. Po odmowie 1 lipca zwątpilem, że kiedyś dostane b1. W międzyczasie dałem się naciągnąć dla gościa z Białegostoku, który ogłasza się jako znawca prawa imigracyjnego i mi pomoże. Zwinął kase, napisał jakiś list którego konsul nawet niechcial widzieć i to tyle. Pracuje w rodzinnej firmie, mam 25 lat. Moja dziewczyna studiuje filologię ang 2 rok. Teraz zastanawiamy się i szukamy info na temat ślubu cywilnego w Polsce. Jak wyglądają dokumenty, wniosek i130, ile czasu to może trwać. Dostałem niesprawdzone informacje, ze dziewczyna z gc może złożyć wniosek w usa o sponsorowanie mnie, że po ślubie min 30 dni musi zostać w pl a gdy będzie w usa złoży gdzieś jakieś dokumenty. Proszę o jakiekolwiek informacje na ten temat. Pozdrawiam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bylo jakieś 1000 razy. Sponsorowanie przez rezydenta trwa około 2 lat, Wasz główny problem to taki że ewidentnie Twoja dziewczyna nie ma domicile bo mieszka w PL - musi mieszkać w US bo inaczej wiza wydawana w celu łączenia rodzin nie zostanie przyznana.

Najpierw ślub, potem I-130 do Chicago lockbox i czekanie na priority datę. O turystycznej po trzech odmowach - zapomnij.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak, wiem. Jednak identycznych okoliczności nie znalazłem dlatego zacząłem od nowa. Jest jakiś określony czas ile sponsor musi być w US ? Latając co roku na 2-3 miesiące odprowadzala podatki, pracowała legalnie - czy to ma jakieś znaczenie czy musi być nieprzerwanie? Pensja z pracy w us wpływała na jej konto gdzie jest ok $20k. Proszę o szczegóły.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak, wiem. Jednak identycznych okoliczności nie znalazłem dlatego zacząłem od nowa. Jest jakiś określony czas ile sponsor musi być w US ? Latając co roku na 2-3 miesiące odprowadzala podatki, pracowała legalnie - czy to ma jakieś znaczenie czy musi być nieprzerwanie? Pensja z pracy w us wpływała na jej konto gdzie jest ok $20k. Proszę o szczegóły.

Raczej będzie ok - ale tym to się będziesz martwił za dwa lata. Teraz bym się zajal ślubem i wysłaniem petycji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Gość alik

To jak ma GC od "paru lat" to czemu nie stara sie o obywatelstwo?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

O obywatelstwie to na razie może zapomnieć bo nie spełnia wymagań na physical presence.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kzielu jest jakiś warunek o odstępie ślubu od kolejnego wylotu ? Wylot 3 września wiec ślub jeszcze przed czy juz po ?

Bez znaczenia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ostatnie pytanie w tej godzinie ☺ czy kwestie petycji, później opłat, wniosków da się załatwić samemu czy trzeba pomocy adwokata ?

Oczywiscie ze sie da samemu - zakladajac ze nie ma zadnych problemow typu inadmissibilities. Ja sam wlasnorecznie robilem wszystkie petycje po kolei I-130, I-485, I-751 i pozniej N-400 i wszystko poszlo bardzo gladko.

Jedna rzecz ktora goraco polecam - to przeczytanie instrukcji do kazdej z petycji na stronie USCIS. Tam sa wszystkie informacje i aktualne adresy / oplaty itp. podane na tacy przez oficjalne zrodlo a nie forum internetowe.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Booking.com

A jest sens i szansa na to całe sponsorowanie jeżeli Ona pracowała 3 miesiace? Jest jakieś minimum ? Sory za banalne pytania ale czas zaczyna gonić po 3 latach ubiegania się o wizę turystyczna niechcialbym tracić czasu na następne pomyłki. ..

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A jest sens i szansa na to całe sponsorowanie jeżeli Ona pracowała 3 miesiace? Jest jakieś minimum ? Sory za banalne pytania ale czas zaczyna gonić po 3 latach ubiegania się o wizę turystyczna niechcialbym tracić czasu na następne pomyłki. ..

Sa wymagania dotyczace _aktualnych_ zarobkow w momencie interview w ambasadzie - generalnie w momencie kiedy bedziesz otrzymywal wize - czyli za te poltora roku - dwa lata, malzonka - ktora zawsze jest glownym sponsorem - bedzie musiala udomentowac rozliczenia z IRS z dochodu osiaganego gdziekolwiek na swiecie z 3 ostatnich lat, aktualne zarobki przekraczajace 125% poverty level (-> I-864P) dla Waszego rozmiaru household - a jezeli ich nie ma, bedzie musiala znalezc wspolsponsora posiadajacego takowe.

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mam jeszcze jedni pytanie ponieważ próbuję rozważyć wszystkie możliwe opcje . Czy po 3 odmowach turystycznej mam jakiekolwiek szanse dostać work&travel ? Miejsce pracy miałbym zapewnione, ponieważ jestem mechanikiem a w Stanach mam znajomego który prowadzi dużą firmę, która naprawia maszyny budowlane, zatrudnia dużo osob, czy miałbym jakiekolwiek szanse ? Oczywiście po zapisaniu się na studia np. Na Politechnikę ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A trzecia odmowa to kiedy i za co

Co zostało napisane za drugim razem ze lecisz po co i co bylo napisane w piśmie?

Bo to są ważne sprawy.

Napisze tak możesz próbować a czy dostaniesz wizę zależy od tych odmów i co bylo napisane w ds i co mówiłeś

Pamiętaj ze w Ambasadzie wiedzą ze możesz tak ominąć wyjazd.jak nie ta drogą to inna.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ostatnia odmowa wygladała tak : przedstawiłem swoja sprawę ze od października ide na Politechnikę na studia bo szykuje się do przejęcia rodzinnej firmy (warsztat samochodowy) , mam swoj samochod, odłożone pieniadze, fascynuje mnie motoryzacja a że mam znajomego ktory jest w stanach (na gc od 25 lat) to chcę skorzystać z okazji bo zjeździłem juz pół Europy i teraz chce lecieć do stanów , znajomy pojedzie ze mna do Ny na car show , na dodatek szukam sobie samochodu np. Mustanga chcę kupić i wysłać do Polski. Znajomy ma firmę budowlana. Konsul odpowiedział ze taki samochod to mogę kupic w Niemczech I się nie kwalifikuję. Dodam, ze we wcześniejszych wersjach mówiłem praktycznie to samo oprócz wątku z samochodem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Gość alik

Masz 25 i to Twoje pierwsze maja byc studia? I te studia to tak na serio? Bo jak masz przejac rodzinny biznes to konsul mysli po co on zaczyna studia w tym wieku jak juz ma prace na bank?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak serio nic nie studiuje. Zdałem maturę i tyle było... studia miałyby być potrzebne do angażowania praktykantów i większej ilości pracowników bo to akurat prawda. Poprzednia praca to również mechanik w innej dużej firmie oraz kierowca ADR z super zarobkami. Historia z praca firma i szkoła widziałem ze przeszła lekko i miała sens. Schody zaczęły się przy odpowiedzi na pytanie po co czyli te auto itd... z tym ze miałem właśnie tak zaplanowane wiec nawijalem jak katarynka.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Byleś nauczony a nie mówiłeś od serca są takie osoby ze wolą tych od serca :)

Widzisz padają takie pytania np dlaczego ktoś leci na naukę języka jak może być nauka w Anglii czy innym Państwie.

Kolejna sprawa to Konsulowi możesz wszystko powiedzieć a z Twoich czasami ruchów widać coś innego a wtedy jak ma widać Tobie wizę a jak mówisz ze lecisz do NY a kolega ma firmę budowlana plus masz iść na naukę to większe jest prawdopobienstwo ze zostaniesz i będziesz pracować na lewo a jak Konsula z tego myślenia nie zbijesz to masz 0 wizy

Jesli jesteś pasjonatą samochodów to bez nakręcenia odpowiesz po co USA ;)

A tak faktycznie w Niemczech kupisz taki samochód ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam ponownie, czy ktos mógłby przedstawić mi jak dokładnie wyglada sprawa wspolsponsoringu? Jeśli moja żona tak jak juz wcześniej wspomniałem pracowała tylko w MCD (w wakacje) oczywiście nie jest w stanie byc samodzielnym sponsorem składając na mnie wniosek, czy w takim wypadku kolejna osoba sponsorująca musi byc z jej lub mojej rodziny czy moze byc to ktos spoza ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Gość alik

From USCIS: https://www.uscis.gov/green-card/green-card-processes-and-procedures/affidavit-support

"Joint Sponsor

A joint sponsor is someone who is willing to accept legal responsibility for supporting your family member with you. A joint sponsor must meet all the same requirements as you, except the joint sponsor does not need to be related to the immigrant. The joint sponsor (or the joint sponsor and his or her household) must reach the 125% income requirement alone. You cannot combine your income with that of a joint sponsor to meet the income requirement."

NOLO:

http://www.immihelp.com/affidavit-of-support/joint-sponsor.html

Moze byc tylko osoba GC mieszkajaca w US albo US citizen. Tesc/tesciowa? Jak nie masz kogos z rodziny w USA to nie wyjdzie. Watpie zeby ktokolwiek znajomy by sie zgodzil - Taki sponsor to powazne zobowiazanie, musi Cie sponsorowac az do czasu otrzymania obywatelstwa jak pracujesz co najmniej "40 quaters" czyli ok po 10 latach "When you sign the affidavit of support, you accept legal responsibility for financially supporting the sponsored immigrant(s) generally until they become U.S. citizens or can be credited with 40 quarters of work.".

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×