bajerka

Zmiana Wizy J1 Na Turystyczna Po Ukonczonym Programie ?

25 postów w tym temacie

Witam,

Jestem Au pair w USA juz 2 rok i za 3 miesiace zegnam sie ze swoja host rodzina. Nie ukrywam ze chcialbym zostac w USA jak najdluzej, stad moj pomysl by aplikowac o przedluzenie wizy i zmiany statusu na turystyczna. Czy jest to mozliwe nie wracajac do Polski? jesli tak to jak?

Albo - opcja 2 - wrocic do Polski w planowanym dniu po programie i aplikowac po ok. miesiacu o powrot do stanow. Nie wiem na ile to realne, krazy w necie info ze po 2 latach na J1 w USA powinnam zostac 2 lata w Polsce by znow moc wrocic. Czy to prawda? posty w ktorych bylo to napisane sa stare i domyslam sie ze ciagle sie cos zmienia w przepisach. Gdzie to moge sprawidzic?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No a co masz na wizie napisane - 2 years rule does czy doesnt apply?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Witam,

Jestem Au pair w USA juz 2 rok i za 3 miesiace zegnam sie ze swoja host rodzina. Nie ukrywam ze chcialbym zostac w USA jak najdluzej, stad moj pomysl by aplikowac o przedluzenie wizy i zmiany statusu na turystyczna. Czy jest to mozliwe nie wracajac do Polski? jesli tak to jak?

Albo - opcja 2 - wrocic do Polski w planowanym dniu po programie i aplikowac po ok. miesiacu o powrot do stanow. Nie wiem na ile to realne, krazy w necie info ze po 2 latach na J1 w USA powinnam zostac 2 lata w Polsce by znow moc wrocic. Czy to prawda? posty w ktorych bylo to napisane sa stare i domyslam sie ze ciagle sie cos zmienia w przepisach. Gdzie to moge sprawidzic?

nie rob tego nie zmieniaj statusu z J1 na turystyczny bo odetniesz sobie kilka opcjii ktore w przyszlosci moglyby ci dac wieksze korzysci niz wiza turystyczna.a co do sekcji 212 e jesli masz na twojej wizie napisane two year rule does NOT apply to znaczy ze 2 letni zakaz powrotu do usa cie nie obowiazuje

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A jak zostanie nielegalnie to może po za USA nie dostać wizy nieimigracyjnej

Chyba ze chodzi o wizę imigracyjną.

To nie tak ze nie mając zakazu wjazdu wiza jest wydawana bez żadnych przeszkód. To tak piszę na przyszłość.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Po dwuletnim pobycie na przedluzanej J-1, zmiana statusu na turystyczny albo powrot i po miesiacu proba wjazdu na turystycznej to proszenie sie o problemy. Ile masz zamiar na tej turystycznej znowu byc, 6 miesiecy, moze jeszcze potem przedluzac? Tak to sobie tylko nababrasz w papierach. Jak naprawde chcesz jechac do Stanow na dluzej/na stale, trzeba pomyslec o innej drodze.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Hey! Moja kolezanka ma podobna sytuacje. Jest teraz na programie au pair ale znudzilo jej sie juz bycie niania i chcialaby przerwac program. Przyjechala tutaj nauczyc sie angielskiego, nie na zarobek ale kiepsko z ta nauka bez chodzenia do szkoly. Teraz zastanawia sie czy lepiej zmienic status tutaj na turystyczny a potem aplikowac na zmiane na studencki zaraz po otrzymaniu turystycznego (w zwiazku z tym, ze nie jest teraz tak latwo zmienic status z J-1 bo trzeba miec caly czas wazny status az do przyznia nowego statusu), czy moze lepiej wrocic do kraju i probowac dostac wize studencka z tamtad. Bardzo jej zalezy, zeby jeszcze troche tu pobyc i pojsc do szkoly jezykowej tutaj. Ona nie nastawia sie na zarobek ale wiecie jak to jest jak sie pojdzie do ambasady po wize... Co myslicie?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Sama bylam w podobnej sytuacji. Za bardzo sie wtedy nie orientowalam jaka jest roznica miedzy wiza a statusem wizowym. Mialam juz wszytkie papiery gotowe o zmiane statusu i ktos mnie oswiecil ze raz, wiza a status to nie to samo, dwa, zmiana statusu to nie jest taka prosta sprawa (nie chodzi o papierologie, ale o to, zeby przeszlo). Tak wiec zostawilam wszystko w US, wlasciwie z dnia na dzien kupilam bilet i z malutkim plecaczkiem polecialam do Polski. Udalo mi sie konsula przekonac i tydzien pozniej bylam spowrotem w USA na F-1. Pomijajac fakt ze wiza jest milion razy korzystniejsza niz status (glownie chodzi o mozliwosc podrozowania i ze z gory wiesz, ze w razie czego bedziesz mogl wrocic), wydaje mi sie ze jednak latwiej dostac nowa wize niz kombinowac ze zmiana statusu, tym bardziej najpierw na turystyczny, a potem dopiero na studencki, ale to niech sie juz inni wypowiedza.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja wiem doskonale jaka jest roznica. Twoj post @mesio007 bardzo mi pomogl. Dzieki! Mam nadzieje, ze moja kolezanka dostanie wize. Tym bardziej, ze ona poprostu chce sie uczyc a jak idziesz do ambasady to tam jest domniemanie winnosci

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tyle ze ja staralam sie o F-1 na studia, a nie na kurs jezykowy, jezeli to robi jakas roznice. No i bylo to dobre 10 lat temu, wiec od tego czasu tez moglo sie troche pozmieniac.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zawsze lepiej miec odpowiednia wize w paszporcie. Ta kolezenka kibica bedzie musiala czekac na decyzje na B2 a potem na F-1. Juz nie mowiac, ze to krzyczy "kombinatorka", to taka zmiana moze potrwac.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Wlasnie wiem, ze to brzmi jak kombinowanie wiec chyba nie bede jej tego doradzal. Dzieki

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No i zmiana rodziny

Co innego po ukończeniu programu co innego w czasie zmiany no i ze ja stać na naukę języka ;)

Od razu mogla iść po wizę

10 lat to dużo w zmianach statusu.. Czasy się zmieniają patrząc na to np forum.

Podobnie j1 jest na aupair jak work Travel.. Niby ta sama wiza a inne zasady pobytu

No i ze robi to się w czasie trwania

To rodzi duzooo pytań

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Rodzi duzo pytan, ale odpowiedz jest prosta. Ktos przyjechal na program au pair, bo chcial nauczyc sie angielskiego i miec fajna przygode. Po pewnym czasie osoba zauwazyla, ze ten program nie pozwala nauczenie sie angielskiego, bo ok - mowienie i sluchanie ogarnia ale gramatyka i pisanie nie jest umiejetnoscia trenowana podczas tego programu. Osoba jie przyjechala na ten program dla kasy a na nauke i przygode. Teraz poprostu chce pojsc do szkoly, zeby sie lepiej nauczyc a nie chce nadal byc niania i kontynuowac te udreke;P. Ja to rozumiem

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Rodzi duzo pytan, ale odpowiedz jest prosta. Ktos przyjechal na program au pair, bo chcial nauczyc sie angielskiego i miec fajna przygode. Po pewnym czasie osoba zauwazyla, ze ten program nie pozwala nauczenie sie angielskiego, bo ok - mowienie i sluchanie ogarnia ale gramatyka i pisanie nie jest umiejetnoscia trenowana podczas tego programu. Osoba jie przyjechala na ten program dla kasy a na nauke i przygode. Teraz poprostu chce pojsc do szkoly, zeby sie lepiej nauczyc a nie chce nadal byc niania i kontynuowac te udreke;P. Ja to rozumiem

To nie lepiej probowac zmianic na F-1 zamiast turystyczna? Kursy jezykowe sa dosc krotkie, juz nie mowiac o tym, ze poziom przewaznie jest dosc slaby (moja prywatna opinia), ze moze nie potrzebowac wlepki i tak.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Teraz jest bardzo trudno zmienic status. Nie wiem czy syszales. Teraz prawie kazdy wniosek jest odrzucany o zmiane statusu. Jesli to by bylo takie proste to bysmy sie nie zastanawiali. Ja chodzilem tutaj do jednej szkoly i bylem zadowolony.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Teraz jest bardzo trudno zmienic status. Nie wiem czy syszales. Teraz prawie kazdy wniosek jest odrzucany o zmiane statusu. Jesli to by bylo takie proste to bysmy sie nie zastanawiali. Ja chodzilem tutaj do jednej szkoly i bylem zadowolony.

Ale ty mowisz o J-1 na B2 czy J-1 na F-1? Jesli siedzi na J-1 moze sobie sprobowac. Nie mowie o turystycznej. Jak jej zalezy na czasie to niech wraca i aplikuje o wize F-1. Dla ludzi, ktorzy nie maja nic za uszami to formalnosc.

Zawsze sa jacys zadowoleni. :) Nie mowie, ze kazda szkola jest slaba, ale w wielu przypadkach to wyciaganie $$$. Jak sprawdzalem swego czasu ceny, to za tyle to bym psa nauczyl mowic po chinsku. :)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Rodzi duzo pytan, ale odpowiedz jest prosta. Ktos przyjechal na program au pair, bo chcial nauczyc sie angielskiego i miec fajna przygode. Po pewnym czasie osoba zauwazyla, ze ten program nie pozwala nauczenie sie angielskiego, bo ok - mowienie i sluchanie ogarnia ale gramatyka i pisanie nie jest umiejetnoscia trenowana podczas tego programu. Osoba jie przyjechala na ten program dla kasy a na nauke i przygode. Teraz poprostu chce pojsc do szkoly, zeby sie lepiej nauczyc a nie chce nadal byc niania i kontynuowac te udreke;P. Ja to rozumiem

Musisz zrozumiec pewna sprawe: to co bylo nawet 3 lata temu a to co jest DZISIAJ to niebo a ziemia. Mowie tutaj o mozliwosciach zwiazanych z "wyjsciem" z programu bedac na J-1. Odkad immigration wzielo sie za osoby, ktore w jakikolwiek sposob abuse visa (F badz J) odtad skonczyly sie promesy w konsulacie.

Teraz robi sie jawne nagonki na ludzi, ktorzy kombinuja - patrz: pamietacie jak otwarli rzekomy uniwersytet w NJ, gdzie wystarczylo tylko zaplacic a nie chodzic? Well, ile osob na tym wpadlo?

Teraz wychodzac z J-1 (porzucajac te wize) jestes od razu raportowany do SEVIS - Sevis robi update w systemie i masz pozamiatane. Znam kilka osob, ktore przylecialy na J-1, porzucily program, pojechaly po F do Polski, do Niemiec, do Francji - zadna z tych osob promesy nie otrzymala. I tak samo ze zmiana statusu - ktos kto jest au pair nie moze zmienic statusu jest nie skonczyl programu czyli jesli chcesz wize F przed koncem programu to Ci ja z urzedu odrzuca. Takie sa reguly, bo urzednik fizycznie nie moze wylaczyc Cie z obecnego SEVIS a wstawic na nowy SEVIS, ktory jest wymagany do szkoly i bez ktorego wydanie approval notice jest niemozliwe. Tak bardziej obrazowo: wyobraz sobie, ze mam zamowiona ekipe, ktorej zaplacilam za remont domu - oni ten remont robia, a ja miesiac przed skonczeniem remontu chce aby inna ekipa dokonczyla ten sam remont za te pieniadze, ktore juz zaplacilam innym ludziom. Tak nam to tlumaczono na spotkaniu poswieconemu wlasnie zmianom wiz, ktore podlegaja pod SEVIS. Czyli najpierw konczysz jeden program - masz "czysta sytuacje" w SEVIS -> idziesz na nastepny program / wize.

Well, "byc niania i kontynuowac udreke" - to jest taki program na ktory nikt jej sila nie zaciagnal. Jesli czyjas intencja bylo tylko to aby nauczyc sie jezyka, odpowiednia wiza jest wiza studencka, ktora do tanich nie nalezy. Jesli ona jest niania to mimo wszystko nie placi ani za miejsce gdzie spi, ani za jedzenie ani nie ma jakis utility bills - punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. :)

Ja na jej miejscu poszukalabym kursow, ktore moglaby wziac beads niania - sa takowe w bibliotekach, w roznych organizacjach, sa w szkolach za darmo. Ale zaden taki kurs - o tym ona musi wiedziec - nie da jej podstaw do otrzymania wizy studenckiej, bo tam sa okreslone szkoly, ktore maja uprawnienia do wydawania odpowiednich dokumentow.

Powodzenia.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ale ty mowisz o J-1 na B2 czy J-1 na F-1? Jesli siedzi na J-1 moze sobie sprobowac. Nie mowie o turystycznej. Jak jej zalezy na czasie to niech wraca i aplikuje o wize F-1. Dla ludzi, ktorzy nie maja nic za uszami to formalnosc.

Zawsze sa jacys zadowoleni. :) Nie mowie, ze kazda szkola jest slaba, ale w wielu przypadkach to wyciaganie $$$. Jak sprawdzalem swego czasu ceny, to za tyle to bym psa nauczyl mowic po chinsku. :)

Jesli nie skonczy programu J-1, a bedzie chciala wrocic na jakiejkolwiek wizie, to ma praktycznie minimalne szanse na jej otrzymanie. Tak to jest teraz.. Po prostu porzucanie J-1 stalo sie tak nagminnym zjawiskiem, ze ktos musial cos zrobic... Ja bron boze nie mowie, ze ta wiza jest super, swietna i w ogole szczytem marzen, bo praca au pair potrafi byc gorsza niz sluzacej w wielu przypadkach (moge opisac kilka spraw jesli bedziecie chcieli poczytac), ale bottom line: nikt nikogo nie zmuszal tutaj do przylotu.. I kolko sie zamyka.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jesli nie skonczy programu J-1, a bedzie chciala wrocic na jakiejkolwiek wizie, to ma praktycznie minimalne szanse na jej otrzymanie. Tak to jest teraz.. Po prostu porzucanie J-1 stalo sie tak nagminnym zjawiskiem, ze ktos musial cos zrobic... Ja bron boze nie mowie, ze ta wiza jest super, swietna i w ogole szczytem marzen, bo praca au pair potrafi byc gorsza niz sluzacej w wielu przypadkach (moge opisac kilka spraw jesli bedziecie chcieli poczytac), ale bottom line: nikt nikogo nie zmuszal tutaj do przylotu.. I kolko sie zamyka.

To co w przypadku:

a) aplikuje o zmiane statusu przed ukonczeniem programu, ale z zamiarem rozpoczecia studiow po skonczeniu programu?

B) musze wyjechac z przyczyn niezaleznych i ide po inna wize po pewnym czasie od powrotu?

Rowniez jest to nie ok?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A co jesli ona zrobi rematch i nie znajdzie nastepnej host family? Bo jesli nie znajdzie w ciagu dwoch tygodni nowej rodziny, wtedy musi wracac do kraju. Takie sa przepisy z tego co wiem.

W takim przypadku bedzie miala wieksze szanse na otrzymanie wizy F-1?

Chodzi, takze o to, ze ona sie stara w tym domu i zle ja traktuja, wiec nie chce byc dluzej niania, tylko uczyc sie angielskiego i potem wrocic do kraju. Dlatego napisalem wczesniej "kontynuowac udreke".

Myslimy o zmianie z J1 na B1 najpierw bo ktos mi powiedzial, ze w ten sposob jest latwiej jesli sie porzuci program. To niby kombinujemy ale nie kombinujemy. Poprostu nie chcemy zlamac zadnych przepisow.

Dziekuje Wam za pomoc

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No ale z tego co pamietam to bedac au pair moze isc na jakies rozne kursy do szkoly? Czemu po prostu nie pojdzie do jakiejs szkoly jezykowej podczas trwania programu?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jak napisała Karina

Musisz załatwić z rodziną organizacją co ja wyslala a później myśli się co dalej.

Były przypadki ze ktoś uciekl z aupair i nie dostał GC po ślubie z obywatelem.

Tak to w skrócie wygląda.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To co w przypadku:

a) aplikuje o zmiane statusu przed ukonczeniem programu, ale z zamiarem rozpoczecia studiow po skonczeniu programu?

B) musze wyjechac z przyczyn niezaleznych i ide po inna wize po pewnym czasie od powrotu?

Rowniez jest to nie ok?

To jest ok, tyle, ze teraz zmiana status w takim przypadku jak piszesz trwa ok 12 miesiecy. Ale jesli zrobi to przed ukonczeniem programu majac ze szkoly I-20 z data, ktora "wpasuje sie" w date skonczenia programu i rozpoczecia nauki - wtedy formalnie jest dobrze.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz