Cieja

Jednoosobowa działalność w USA

18 postów w tym temacie

Witam,

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy istnieje taka możliwość aby założyć działalność gospodarczą w USA (jednoosobowa), ale wszelkie zlecenia realizować w Polsce. Zakładam, że osoba otwierająca działaność ma podwójne obywatelstwo. Czy istnieje możliwość rozliczania się w USA? 

Zastanawiam się czy w ogóle taki zabieg miałby sens? Dzięki za odpowiedź

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przyjmując amerykańskie obywatelstwo musisz wyzec się polskiego.
Druga sprawa, jeśli posiadasz obywatelstwo polskie to masz obowiązek przedstawić dochody uzyskane poza granicami kraju. Aby to uniknąć (podwójnego podatku) musisz wymeldowac się z polski (na szczęście nie ma obowiązku meldunkowego) i dodatkowo wyrejestrować się z urzędu skarbowego do którego składane były roczne rozliczenia pit. O tyle o ile z pierwszym tematem nie będzie problem to z drugim może się pojawić gdyż, jak wnioskuję z posta, planujesz prowadzić firmę z Polski. W tym celu musisz podać adres stałego pobytu co automatycznie przypisuje cie do odpowiedniego urzędu skarbowego.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1 godzinę temu, cee napisał:

Przyjmując amerykańskie obywatelstwo musisz wyzec się polskiego.
Druga sprawa, jeśli posiadasz obywatelstwo polskie to masz obowiązek przedstawić dochody uzyskane poza granicami kraju. Aby to uniknąć (podwójnego podatku) musisz wymeldowac się z polski (na szczęście nie ma obowiązku meldunkowego) i dodatkowo wyrejestrować się z urzędu skarbowego do którego składane były roczne rozliczenia pit. O tyle o ile z pierwszym tematem nie będzie problem to z drugim może się pojawić gdyż, jak wnioskuję z posta, planujesz prowadzić firmę z Polski. W tym celu musisz podać adres stałego pobytu co automatycznie przypisuje cie do odpowiedniego urzędu skarbowego.

Co za głupoty! Ja mam obywatelstwo polskie i amerykańskie. Nikt mi sie nie kazał niczego zrzekać. 

Poza tym jesli sie zamieszkuje USA na stałe to nie ma potrzeby podwójnego opodatkowania, bez wzgledu na zameldowanie. Tak dla ciekawostki nadal mam meldunek w Polsce. 

Skąd Ty czerpiesz swoje informacje?

 

Edytowane przez pelasia
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Z urzędu skarbowego w Polsce. Jestem na etapie visa e2 także na bieżąco informacje zbieram. Po za tym to ze nie odprowadza podatku w Polsce nie znaczy ze nikt się po niego nie zgłosi. Zwłaszcza że w życie weszła nowa ustawa od listopada tego roku.
Pisze z autopsji gdyż mojej siostrze w zeszłym roku w lipcu kazali zrzec się polskiego obywatelstwa gdy uzyskała amerykańskie.

Tak na marginesie to niezłym jadem odrazu plujecie [emoji14]

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Godzinę temu, cee napisał:

Z urzędu skarbowego w Polsce. Jestem na etapie visa e2 także na bieżąco informacje zbieram. Po za tym to ze nie odprowadza podatku w Polsce nie znaczy ze nikt się po niego nie zgłosi. Zwłaszcza że w życie weszła nowa ustawa od listopada tego roku.

Ja także dowiadywałem się o te rzeczy w polskim Urzędzie Skarbowym. Powiedziano mi, że wystarczy wysłać im formularz ZAP-3, by zgłosić, że rozliczam się za granicą, bo stałem się tam rezydentem podatkowym. Na mocy umów między USA i Polską o unikaniu podwójnego opodatkowania, obie strony są zadowolone. O jakiej nowej ustawie mówisz?

Godzinę temu, cee napisał:

Pisze z autopsji gdyż mojej siostrze w zeszłym roku w lipcu kazali zrzec się polskiego obywatelstwa gdy uzyskała amerykańskie.

Kto dokładnie kazał siostrze zrzekać się polskiego obywatelstwa? To nie jest łatwy proces.

Z tego co słyszałem, Stany nigdy nikomu nie każą, co najwyżej nie zalecają posiadania podwójnego obywatelstwa, ale nikomu nie każą zrzekać się obywatelstwa posiadanego z urodzenia.

Prosto z rządowej strony: https://travel.state.gov/content/travel/en/legal-considerations/us-citizenship-laws-policies/citizenship-and-dual-nationality/dual-nationality.html

Cytuj

U.S. national may acquire foreign nationality by marriage, or a person naturalized as a U.S. national may not lose the nationality of the country of birth. U.S. law does not mention dual nationality or require a person to choose one nationality or another. Also, a person who is automatically granted another nationality does not risk losing U.S. nationality. However, a person who acquires a foreign nationality by applying for it may lose U.S. nationality.

(...)

The U.S. Government recognizes that dual nationality exists but does not encourage it as a matter of policy because of the problems it may cause.

Idąc nawet za Wikipedią: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_nationality_law#Dual_citizenship

Cytuj

Based on the U.S. Department of State regulation on dual citizenship (7 FAM 1162), the Supreme Court of the United States has stated that dual citizenship is a "status long recognized in the law" and that "a person may have and exercise rights of nationality in two countries and be subject to the responsibilities of both. The mere fact he asserts the rights of one citizenship does not, without more, mean that he renounces the other", Kawakita v. U.S., 343 U.S. 717 (1952). In Schneider v. Rusk, 377 U.S. 163 (1964), the U.S. Supreme Court ruled that a naturalized U.S. citizen has the right to return to his native country and to resume his former citizenship, and also to remain a U.S. citizen even if he never returns to the United States.

The Immigration and Nationality Act (INA) neither defines dual citizenship nor takes a position for it or against it. There has been no prohibition against dual citizenship, but some provisions of the INA and earlier U.S. nationality laws were designed to reduce situations in which dual citizenship exists. Although naturalizing citizens are required to undertake an oath renouncing previous allegiances, the oath has never been enforced to require the actual termination of original citizenship.

 

Edytowane przez Ivortm
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Godzinę temu, cee napisał:

Tak na marginesie to niezłym jadem odrazu plujecie emoji14.png

 

Chyba po prostu nie trawimy dezinformacji ;) Zarowno Polske jak i USA guzik obchodzi ile i jakie paszporty posiadacie.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
2 godziny temu, cee napisał:

Z urzędu skarbowego w Polsce. Jestem na etapie visa e2 także na bieżąco informacje zbieram. Po za tym to ze nie odprowadza podatku w Polsce nie znaczy ze nikt się po niego nie zgłosi.

 

Zglosic to tez sie musza w okreslonym czasie.

 

Cytuj


Pisze z autopsji gdyż mojej siostrze w zeszłym roku w lipcu kazali zrzec się polskiego obywatelstwa gdy uzyskała amerykańskie.

 

Siostra potrzebowala security clearance do pracy? Tez zreszta nie zawsze jest wymagane zrzeczenie sie drugiego obywatelstwa nawet w takim przypadku, wiec ktos siostrze kit wcisnal lub siostra Ci wcisnela kit. 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

co robią Anerykanie z podwójnym obywatelstwem

 

http://forsal.pl/artykuly/853319,nowa-moda-w-usa-amerykanie-zrzekaja-sie-obywatelstwa-aby-nie-placic-podatkow.html

 

kto wie może doradzano tez w urzędzie.. Bo nie znając rozmowy trudno ocenić kto co miał na myśli mówiąc tak.

wedle zasad teraZ wystarczy wyslac druk podany w tym temacie by pokazać gdzie się ma rezydencję podatkową..

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

5 godzin temu, Ivortm napisał:

Ja także dowiadywałem się o te rzeczy w polskim Urzędzie Skarbowym. Powiedziano mi, że wystarczy wysłać im formularz ZAP-3, by zgłosić, że rozliczam się za granicą, bo stałem się tam rezydentem podatkowym. Na mocy umów między USA i Polską o unikaniu podwójnego opodatkowania, obie strony są zadowolone. O jakiej nowej ustawie mówisz?

Kto dokładnie kazał siostrze zrzekać się polskiego obywatelstwa? To nie jest łatwy proces.

Z tego co słyszałem, Stany nigdy nikomu nie każą, co najwyżej nie zalecają posiadania podwójnego obywatelstwa, ale nikomu nie każą zrzekać się obywatelstwa posiadanego z urodzenia.

Prosto z rządowej strony: https://travel.state.gov/content/travel/en/legal-considerations/us-citizenship-laws-policies/citizenship-and-dual-nationality/dual-nationality.html

Idąc nawet za Wikipedią: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_nationality_law#Dual_citizenship

 

Właśnie, bo stałeś się rezydentem podatkowym USA. Po jakim czasie staesz się rezydentem podatkowym USA ? 

Mówię o ustawie podpisanej w 2014 roku przez Bronka, na mocy której następuje wymiana informacji (FATCA).

Z obywatelstwem podwójnym napisałem tyle ile przekazała mi siostra. Może i użyłem złego słowa. Ładniej to brzmi "NIE ZALECAJĄ". U mnie w takich przypadkach zapala się lampka bo to oznacza jakąś furtkę, i lepiej zastosowań się do zaleceń. Oczywiście moja siostra myśli tak jak większość z was i niczego się nie zrzekła.

 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
5 godzin temu, Ivortm napisał:

 

Ja piszę tylko czego dowiedziałem się u mnie w urzędzie. 

 

@jkb, trafiłem tutaj szukając informacji nt wizy inwestora i takiej ilości dezinformacji jeszcze nigdzie nie widziałem. Piszecie o jakichś chorendalnych kwotach po 500k dudków i w ogóle jakieś pierdoły, a jak np jeden z użytkowników ma inne zdanie to zjeżdżacie ją jak burą sukę :o 

Czy któryś z was był z tym u adwokata, specjalisty który się tym zajmuje  ?? Ja musiałem się rozliczyć z dochodu który uzyskałem na podstawie o pracę w Holandii. Bo tak zalecali. Moi znajomi tego nie zrobili , a teraz wzywani są do US na wyjaśnienia. Proponuje zadzwonić do jednego z biur rozliczeniowych, chociażby z linków podanych na tym forum i dopytać, a nie oskarżać kogoś o dezinformacje. 

 

@Kaer, tak mają na to 5 lat co uczynili po 4ech. Zgłosili się do mojego szwagra, który od 9 lat pracuje na wodach brytyjskich na platformach wiertniczych. Nie rozliczał sie. Płacił sumiennie podatki za granicą i nigdzie w Polsce tego nie zgłaszał. Teraz musi wypełnić pit36 ( jak dobrze pamiętam ) i załącznik ZAP-3, o którym mowa była wyżej, z tym że dotyczy to tylko osób nie osiągających dochodu w Polsce. Teraz planuje otworzyć restaurację w warszawie, ale nadal pracować na platformach ( czyt. za granicą ). Ma tylko meldunek w Polsce. Pojawiły się schody, gdyż w Polsce będzie musiał zgłosić jaki uzyskał dochód za granicą, a holenderskich belastingu (  odpowiednik naszego US czy amerykańskiego IRS ) dochód jaki uzyskał u nas w kraju. 

Siostra jest po ślubie z amerykaninem od 9 lat a od 8 prowadzi biznes. Jak wyżej, może użyłem złego słowa. 

 

@sly, wrzucasz link do artykułu z przed prawie dwóch lat ? 

Edytowane przez cee
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

tak by Ci pokazać ze ten trend zwiększył się wtedy nim był kiedyś i co robią ludzie by nie płacić podatku. Wtedy zrzekają się obywatelstwa a nie ze maja dwa i musza z któregoś zrezygnować. Jutro dzień pracy napisz do Ministerstwa Finansów i zobaczysz co Ci odpowiedzą. Prawo podatkowe jedno a co urzędnik to inne odpowiedzi.

a co do tego kto miał to tyle wiemy co ktoś Ci powiedział a nie znasz wszystkiego i nie mówię ze ktoś Cie okłamał lub Ty Nas lecz nie zawsze to co słyszysz jest cala prawdą i tym kto jaki błąd np maly popełnił.

tak doradcy podatkowi to wytłumaczą co i jak jest.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Booking.com

15 godzin temu, cee napisał:

Przyjmując amerykańskie obywatelstwo musisz wyzec się polskiego.
 

A co ty za farmazony wygadujesz? Nawet za PRL-u nie było takiej konieczności. A pamietam te czasy bo gdy wyjeżdżałem z PL, to w kraju była jeszcze komuna.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
20 godzin temu, cee napisał:

Przyjmując amerykańskie obywatelstwo musisz wyzec się polskiego.

 

13 godzin temu, cee napisał:

Tak na marginesie to niezłym jadem odrazu plujecie emoji14.png

 

7 godzin temu, cee napisał:

Może i użyłem złego słowa. Ładniej to brzmi "NIE ZALECAJĄ".  U mnie w takich przypadkach zapala się lampka bo to oznacza jakąś furtkę, i lepiej zastosowań się do zaleceń. Oczywiście moja siostra myśli tak jak większość z was i niczego się nie zrzekła.

Od razu jadem, e tam. Po prostu bezwiednie napisałeś nieprawdę jakby to był znany fakt, i przez to wprowadzałeś pytającego w błąd. Nie dziw się reakcji forum, obywatelstwo to poważna sprawa i jest to trochę "rewelacja".

To, że Tobie zapala się jakaś lampka, to nie zmienia tego, że problemów z podwójnym obywatelstwem jednak nie ma (szczególnie w przypadku połączenia Polska + USA) i że jednak niczego nie trzeba się wyrzekać ;)

 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
13 godzin temu, Ivortm napisał:

tylko że nie to jest istotą problemu pytajacego :o 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

tylko że nie to jest istotą problemu pytajacego :o 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

dlatego tez i Ty wróci do tego pytania zostawiając obywatelstwo..

prowadząc firmę można udać się do doradców podatkowych. Fakt trochę to kosztuje.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dlatego piszę czego dowiedziałem się jeśli chodzi o stronę polską, bo amerykańską załatwia mi adwokat.

Pani, któraś z kolei, gdy poprosiłem o podstawę prawną takiego wykorzystywania mojego obywatelstwa polskiego do płacenia podatków  od uzyskania dochodu po za granicami kraju. stwierdziła że najlepiej jest się wymeldować z Polski i usunąć z rejestru ( tak to nazwijmy ) w Polskim Urzędzie Skarbowym. 

 

Tutaj zainteresowany ma trochę inna sytuację gdyż chce prowadzić firmę zarejestrowaną w USA i kierując nią tu, w kraju. Nie wiem do czego mu zatem Polska skoro jest obywatelstwo amerykańskie :roll: Nie napisał też w jakim stanie chciałby to robić bo podatki nie są takie same chyba jak dobrze wynalazłem z info w necie. Mnie generalnie interesuje tylko Arizona i wiem że tam jest trochę niżej niż w Polsce, aczkolwiek do rozliczenia mieszanych dochodów przed polskim US ( dochód uzyskany w kraju i po za granicami ), jest brany podatek tylko Federalny równy 10% ( o ile dobrze znalazłem, ). Także i tak 8% jest do tyłu ;) Jeśli natomiast nie będzie żadnego dochodu w kraju to wtedy wspomniany załącznik zap-3. 

Ja nie bardzo rozumiem sens takiego zabiegu. 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz