kamilboro97

Wiza, następnie obywatelstwo?

18 postów w tym temacie

Cześć wszystkim tutaj. Niedługo kończę szkołę, po której chciałbym na stałe wyjechać do USA. Mógłby ktoś tutaj pomóc mi i wyjaśnić wszystko odnośnie wiz? Co muszę zrobić, jakie warunki spełnić, aby móc wyjechać tam i zostać na stałe? Jest możliwość wyjechania na wizie pracowniczej a następnie przedłużanie jej aby ostatecznie po pięciu latach starać się o obywatelstwo? 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Takie są rodzaje imigracyjnych oraz pracowniczych, które są wizami tymczasowymi, ale przy wsparciu pracodawcy mogą zaowocować zieloną kartą:

https://pl.usembassy.gov/pl/wizy/all-immigrant-visa-categories/

Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy do jakiejś się kwalifikujesz.

Pracodawca może Cię ściągnąć na wizie pracowniczej, ale po pięciu latach pracowania w USA nie zostaniesz obywatelem. Musisz najpierw mieć zieloną kartę.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
9 minut temu, Joanna30 napisał:

Takie są rodzaje imigracyjnych oraz pracowniczych, które są wizami tymczasowymi, ale przy wsparciu pracodawcy mogą zaowocować zieloną kartą:

https://pl.usembassy.gov/pl/wizy/all-immigrant-visa-categories/

Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy do jakiejś się kwalifikujesz.

Pracodawca może Cię ściągnąć na wizie pracowniczej, ale po pięciu latach pracowania w USA nie zostaniesz obywatelem. Musisz najpierw mieć zieloną kartę.

Dziękuje za odpowiedz. 

Czytalem właśnie na tej stronie o wizach i dowiedziałem się, ze później na wniosek pracodawcy może zostać mi przyznana zielona karta. Ona jest wtedy na stałe? I jak wyglada to w praktyce? Przeczytałem, ze pracodawca musi udowodnić, ze nie znajdzie nikogo innego na moje miejsce - jak to wyglada w praktyce, duże są szanse na "udowodnienie" tego? 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

1 minutę temu, kamilboro97 napisał:

Dziękuje za odpowiedz. 

Czytalem właśnie na tej stronie o wizach i dowiedziałem się, ze później na wniosek pracodawcy może zostać mi przyznana zielona karta. Ona jest wtedy na stałe? I jak wyglada to w praktyce? Przeczytałem, ze pracodawca musi udowodnić, ze nie znajdzie nikogo innego na moje miejsce - jak to wyglada w praktyce, duże są szanse na "udowodnienie" tego? 

A jaka szkołę kończysz ?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
7 minut temu, kzielu napisał:

A jaka szkołę kończysz ?

Technikum, zajmujące się grafika komputerowa, reklamą i tak dalej.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
1 minutę temu, kamilboro97 napisał:

Technikum, zajmujące się grafika komputerowa, reklamą i tak dalej.

No to dosc slabo na sponsorowanie. 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a bez doświadczenia znikome.. A doswiadczenie tez miedzynarodowe..Pozostaje loteria i np sponsorowanie przez żonę lub tej samej płci

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

bierz udzial w projektach,sprzedawaj swoje mozliwosci.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
3 minuty temu, sly6 napisał:

bierz udzial w projektach,sprzedawaj swoje mozliwosci.

Projekty - chodzi Ci o ogłoszenia dla freelancerów, czy coś innego?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Chodzi o to, żebyś miał jakieś doświadczenia, którymi mógłbyś zaimponować potencjalnemu pracodawcy, żeby mu się chciało ponosić koszta i bawić w cały proces wizy pracowniczej.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ale żeby zrownowazyc brak wykształcenia musi mieć 12 lat doświadczenia... 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

51 minut temu, kamilboro97 napisał:

Technikum, zajmujące się grafika komputerowa, reklamą i tak dalej.

To szanse masz - mowiac wprost - zadne. Jak juz pisalem wiele razy - milony ludzi chca sie tu dostac, zastanow sie dlaczego ich tu jeszcze nie ma...

Edytowane przez kzielu
2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Booking.com

Tak takie to w projekty,płatne i bezpłatne..

 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przykładowo 2-3 letnie doświadczenie w Polsce, dodatkowo kilka kursów z oficjalnymi certyfikatami (niestety polskich, patrzyłem ceny wraz z zamieszkaniem na okres kursu za granica i kwota nie jest w mojej możliwości) tez raczej niewiele pomagą?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Aby sponsorowac cie na pracownicza firma musi udowodnić, ze nie moze znaleść nikogo na terenie USA z potrzebnymi im kwalifikacjami. Wiec sam sobie odpowiedz, czy to wystarcza aby udowodnic , ze w tak dużym kraju nie ma osoby na to stanowisko. Pare kursów i pare lat doświadczenia sprawy nie załatwi, musisz sie wykazać szczególnymi umiejętnościami aby pracodawca sie zainteresował i chciał o ciebie zawalczyć wydając przy tym pare tys dolcow. 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nowy prezydent USA ma plany utrudnic otrzymywanie zielonej karty. Z Trumpem nic nie wiadomo, bo on ciagle cos tam grozi i obiecuje a potem zmienia zdanie. Ale i on, i cala jego administracja sa nastawieni anty imigracyjnie, i anty zatrudnianiu cudzoziemcow w USA. Trzeba sie liczyc ze przynajmniej przez nastepne 4 lata dostep do rynku pracy w USA bedzie zdecydowanie utrudniony. (A teraz tez nie jest latwo.)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
40 minut temu, kamilboro97 napisał:

Przykładowo 2-3 letnie doświadczenie w Polsce, dodatkowo kilka kursów z oficjalnymi certyfikatami (niestety polskich, patrzyłem ceny wraz z zamieszkaniem na okres kursu za granica i kwota nie jest w mojej możliwości) tez raczej niewiele pomagą?

W tej chwili to w ogole sie formalnie nie kwalifikujesz do otrzymania wizy pracowniczej, nie wspominajac w ogole o kwestii czy ktos by chcial Cie zatrudnic i sponsorowac na taka wize (i wydac na to pieniadze).

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

 

doświadczenie przy czym.. Jakie projekty,dla kogo,.. Zobacz sobie przykładowe strony grafików i zobaczysz w czym i jak robią. Poczytaj anglojęzyczne fora.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz