Antithe

Zielona Karta - Sponsor Rodzic

7 postów w tym temacie

Witam wszystkich forumowiczów. 

Chciał bym coś o was zapytać. 

Ojciec jest w USA ma zieloną kartę i złożył aplikacje dla mnie. To było w 2014 roku. Dokładnie w sierpniu. 

I teraz moje pytanie. Jaki jest czas oczekiwania na zielona kartę ( nie jestem pewnie czy się dostaje na samym początku zieloną karte ).

Mam 30 lat. Stanu wolnego. Czytam na forum różne wypowiedzi i każdy pisze troszkę inaczej. 

Czytałem tez że można sprawdzić na stronie https://travel.state.gov/content/visas/en/law-and-policy/bulletin/2017/visa-bulletin-for-march-2017.html

jaki rok teraz rozpatrują. Jestem w kolejce  F2B(  ponad 21 lat stanu wolnego ). Jak by patrzeć na to, mój wniosek może być rozpatrywany za mniej więcej 4 lata jak nie więcej ? 

Prosił bym żeby ktoś mi to wytłumaczył czy dobrze myślę.

 

Pozdrawiam

Antek  

 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dobrze myslisz - przy zalozeniu ze priority dates w Visa Bulletinie beda sie posuwac zgodnie z kalendarzem (to jest niezle zalozenie), nic sie w miedzy czasie nie zmieni (np. przepisy lub wezmiesz slub) i nie bedzie retrogresji dla tej kategorii (cofniecia PD w bulletinie).

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzięki kzielu za potwierdzenie. Wszytko jest na internecie, ale zawsze pozostaje pewna nie pewność.

A właśnie, co do ślubu. Jestem kasowany z kolejki czy przenoszony do kolejnej kategorii ?  

Wiedza na przyszłość :)

Może komuś przyda się ten post. 

Pozdrawiam 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

"Under U.S. immigration law, the approval of an immigrant visa petition is automatically revoked upon the marriage of a beneficiary accorded preference status as the unmarried son or daughter of a lawful permanent resident (F2B). In other words, if you marry, you will no longer qualify for the F2b category because your civil status will no longer be single. Please keep in mind that there is no immigrant petition category for a married son or daughter of a lawful permanent resident. "

 

Przekopiowane. :) Czyli jak wezmiesz slub to ojciec nie bedzie cie juz w ogole mogl sponsorowac. Chyba, ze zostanie obywatelem.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

44 minuty temu, Antithe napisał:

Dzięki kzielu za potwierdzenie. Wszytko jest na internecie, ale zawsze pozostaje pewna nie pewność.

A właśnie, co do ślubu. Jestem kasowany z kolejki czy przenoszony do kolejnej kategorii ?  

Wiedza na przyszłość :)

Może komuś przyda się ten post. 

Pozdrawiam 

Jak napisala Wielka. Kasowanie bo taka kategoria dla dzieci rezydentow nie istnieje.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
37 minut temu, kzielu napisał:

 Wielka.

:D Przepraszam, musialam.

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Godzinę temu, Roelka napisał:

:D Przepraszam, musialam.

Lol, nawet nie zauwazylem. Autocorrect google keyboard, ale niech bedzie ;-) Musisz zmienic nicka w takim razie ;-) 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz