Paulina Grudowska

kiedy skladac wniosek

13 postów w tym temacie

witajcie :) mam do was pytanie, a raczej potrzebuje porady od bardziej doswiadczonych ode mnie :) przebywam obecnie w USA u mojego chlopaka. Chcielibysmy sie pobrac wiec zdecydowalismy sie na zlozenie wniosku o wize narzeczenska. Problem w tym ze nie wiemy do konca kiedy najlepiej to zrobic. Wszystko byloby ok, gdyby nie fakt iz pod koniec roku wyjezdza on na polroczna misje z racji jego pracy w wojsku. Ja zostaje z nim do polowy czerwca 2017, jego planowy powrot jest w czerwcu 2018. ogolnie wydawalo mi sie ze najlepiej byloby skladac wniosek w pazdzierniku albo listopadzie, z tym ze boje sie ze jak dostanie odpowiedz ze cos ma doslac to jego juz nie bedzie fizycznie w kraju i wszystko przepadnie. czekac na skladanie wniosku az wroci tez odpada, bo to wiazaloby sie z prawie 2-letnia rozlaka. Moze ktos z was umialby nam doradzic najlepsze rozwiazanie w tej sprawie?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak nsprawde to powinnaś na wize K czekać w Polsce choć trochę bo i lekarz i spotkanie w ambasadzie. Po otrzymaniu wizy masz jeszcze sporo czasu na wyjazd. Tu na forum jest o tym. Czas petycji tez jest rożny i trudno powiedzieć ile to będzie.  Ja czekałam miesiąc po otrzymaniu wizy aż mój mąż wróci z misji. Czyli my skladalismy petycje 10 marca a 15 września miałam już wizy. Lecialam dopiero 16 października. Praktycznie cały rok zeszło. I powiem ci nie wiem gdzie wy mieszkacie ale ja sie cieszę ze nie wyszło taktyk jak wyszło i  ze zaraz po moim przylocie nie musialam zostać sama. To jak było u mnie. Poczytaj tu ludzie pisali o czymś takim. Będzie łatwiej podjąć decyzję. 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

tak tak, na wize bede czekac w polsce bo wracam za 2.5 miesiaca. jedyne co mnie martwi to fakt ze moga chciec jakies dodatkowe dokumenty a on w tym czasie bedzie nieosiagalny. chyba zdecydujemy sie na wyslanie wniosku w pazdzierniku albo listopadzie. a jest gdzies okreslone ile mam czasu na umowienie sie na rozmowe juz w polsce? wiem ze po otrzymaniu wizy k1 mam 6 miesiecy na wyjazd ale czy jest jakis okreslony czas zeby umowic sie na wizyte w ambasadzie?

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A może poproście o pomoc kogoś z jego rodziny, w razie potrzeby dosłania czegokolwiek? 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

9 godzin temu, Paulina Grudowska napisał:

tak tak, na wize bede czekac w polsce bo wracam za 2.5 miesiaca. jedyne co mnie martwi to fakt ze moga chciec jakies dodatkowe dokumenty a on w tym czasie bedzie nieosiagalny. chyba zdecydujemy sie na wyslanie wniosku w pazdzierniku albo listopadzie. a jest gdzies okreslone ile mam czasu na umowienie sie na rozmowe juz w polsce? wiem ze po otrzymaniu wizy k1 mam 6 miesiecy na wyjazd ale czy jest jakis okreslony czas zeby umowic sie na wizyte w ambasadzie?

NOA2 (czyli zgoda urzedu imigracyjnego) jest wazna 4 miesiace. W tym czasie powinnas odbyc wizyte w ambasadzie. Wiem, ze istnieje mozliwosc wydluzenia tego okresu czasu, ale szczegolow nie znam bo sie tym nigdy nie interesowalem - w moim przypadku raczej chce wszystko przyspieszac, a nie opozniac :)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No to super, NOA2 wazne 4 miesiace + 6 miesiecy na wylot do USA po rozmowie :) czesc osob doradzala nam slub na turystycznej skoro juz tu jestem ale nie wydaje mi sie ze byloby to najlepsze rozwiazanie :/

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Myślę, że ślub na turystycznej nie byłby taki zły, jesli jesteście ze sobą już wystarczająco długo i potrafilibyście "udowodnić" prawdziwość Waszego małżenstwa. Wiza narzeczeńska ma sens, jeśli mieszkasz jeszcze na stałe w PL.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

tylko ze Ty odpowiesz za to jak źle coś pójdzie na rozmowie jak będzie legalizacja pobytu na wizie turystycznej. Kto wie jakie ma wytyczne nowa administracja. Twoja sprawa i życie.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Za to, jak coś źle pójdzie na rozmowie o K1 też odpowiadam ja. Jak mówiłam, wszystko zależy od stopnia zaawansowania związku. Znam kilka przypadkow legalizacji pobytu na turystycznej, bez żadnych problemów. 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

na forum tez znamy od samego początku takie historie tylko ze mamy inne tez historie ze sprawa odłożona,druga rozmowa no i ze wiza posłużyła do legalizacji pobytu. Tak procent pozytywów jest większy aby nie bylo ze jest równowaga .

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

witam ponownie :)

zdecydowalismy sie z narzeczonym o aplikowanie o wize K1. Jestem obecnie jeszcze w stanach ale wracam do polski w czerwcu, przy czym dokumenty bedziemy wysylac pod koniec wrzesnia. Mam jednak kilka pytan dotyczacych samej wizy,

1) wiem ze jak juz na rozmowe w Ambasadzie bede musiala przyniesc pakiet dokumentow, w tym wypelniony przez mojego narzeczonego I-134 "Affidavit of Support " .Czy istnieje jakies ograniczenie kiedy on musi to wypelnic? Problem w tym ze w momencie oczekiwania na wize bedzie on nieobecny przez 6 miesiecy z racji jego sluzby w marynarce. Takze moglby on wypelnic ten wniosek najpozniej pod koniec listopada przed jego wyjazdem (ja bede miala rozmowe orientacyjnie w maju).

2) czy jesli mam lot z przesiadka w usa (lot warszawa-frankfurt-san francisco-honolulu), musze miec jakis dodatkowy dokument o podrozowaniu na terenie stanow na wizie K1? czy po prostu sama wiza k1 uprawnia mnie do latania po USA?

3) duzo sie naczytalam o sprawach i praktycznie wiekszosc z nich ma udokumentowane kilkurazowe spotkania miedzy narzeczonymi, znajomosc rodziny itp. U mnie sprawa wyglada tak ze widzielismy sie raz (w sumie to dalej sie widzimy :P ) ale za to przez 6 miesiecy, mieszkajac razem podczas mojej wizyty na wizie turystycznej. Jego rodziny osobiscie nie poznalam, ani on mojej. Czesto jednak tozmawiam z jego mama oraz siostra. Czy zmniejsza to w jakikolwiek szanse na dostanie wizy? Boje sie ze moga sie czepiac ze nasz zwiazek nie jest prawdziwy itp.

Bardzo bede wdzieczna za wszelkie sugestie :)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Najważniejsze ze jest "spotkaliscie sie" w przeciągu ostatnich dwóch lat. Co do fotek z rodzina to nie są potrzebne. 

Wizę i pakiet będą ci sprawdzać w San Francisco. Upewnij się ze Masz wystarczająco dużo czasu na następną przesiadkę bo sprawdzanie i kolejka mogą trochę potrwać. Nie potrzebujesz żadnych innych papierów na lot z przesiadka... 

Co do i-134 to ma chyba jakiś okres ważności ale muszę się upewnić. 

Edit: Zródła mówią ze jest ważny rok , inne zródła mówią że nie ma daty ważności hah. 

Edytowane przez Roelka
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz