trebor08

Sponsorowanie rodzica za granica

21 postów w tym temacie

Witam serdecznie,

Mam taka sytuacje że chciałbym  zasponsorować swojego Ojca, i tu sytuacja sie komplikuje.

Ojciec wjechał do USA w latach 90tych na rocznej wizie turystycznej, nieco mu sie przedluzylo, jakies.. 15 lat :) Załapał się jeszcze na czasy kiedy mógł zdobyć  legalnie Social Security Number, prowadził działalność, odprowadzał podatki w miedzyczasie pojawiłem sie ja, urodzony w USA wiec posiadam obywatelstwo. Wyjechałem do PL  majac jakies 8 lat, Ojciec dojechał kilka lat później.

Tu pytanie, 

Jak wygląda teraz sytuacja ze sponsorowaniem, kiedy ja jak i Ojciec jestesmy na terenie Polski? Czy obowiazuje go karencja od 3-10 lat od daty wyjazdu za nielegalny pobyt? Czy możliwe jest zorganizowanie tego wszystkiego przez Ambasade badź Konsulat? Mam skończone 21 lat, wyjechaliśmy po 2001r.  Tu prowadzimy działalność gospodarczą i odprowadzamy podatki, Ja niestety nie posiadam w USA stalego pobytu aczkolwiek myśle o powrocie po skończeniu studiów.

Pozdrawiam :) 

 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

zakaz wjazdu nie ma..

za to musisz zacząć żyć na stale w USA,uregulować sprawy z podatkami.. Bo teraz papiery Wam odrzuca z braku Twojego stałego zamieszkania w Polsce.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

dokumenty składasz w USA. Za to rozmowę Twój tata będzie mieć w Konsulacie.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzieki serdeczne za odpowiedź,

Czyli nie musi sie martwić o to że w momencie pojawienia sie w konsulacie dostanie zakaz wjazdu? W Polsce posiadam stale miejsce zamieszkania, za to w USA brak, jedyne co posiadam to amerykański paszport, czy w gre wchodzi jakis meldunek tymczasowy? 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

nic takiego nie wchodzi w grę. Jak urząd zobaczy ze tak jest będzie bez wizy na pobyt stały.

pamiętaj ze należy zobaczyć sprawy ze zdrowiem,sprawy prawne czy np tam bylo ok..

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czyli jedyną opcją jest wyjechanie do USA I zameldowanie sie tam na stałe?i wtedy rozpocząć cały proces? Ojciec płacił regularnie składki ubezpieczeniowe, żadnych spraw prawnych, wszystkie podatki rozliczone

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

a Twoje podatki sa rozliczone.. Mając obywatelstwo USA masz taki obowiązek. Polecisz,zaczniesz pracować,zarabiać pieniążki .

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ja jeszcze nie mam co rozliczać, nie posiadam tam żadnych nieruchomości ani tam nigdy nie pracowałem, posiadam jeszcze status studenta, jedynie głosuje w wyborach :) choć mam w planie w przyszłości rozpoczać jakaś działalność w Usa  

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

rozliczanie to tez z 0 podatku . Poczytaj o tym na stronach IRS.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Godzinę temu, trebor08 napisał:

Dzieki serdeczne za odpowiedź,

Czyli nie musi sie martwić o to że w momencie pojawienia sie w konsulacie dostanie zakaz wjazdu? W Polsce posiadam stale miejsce zamieszkania, za to w USA brak, jedyne co posiadam to amerykański paszport, czy w gre wchodzi jakis meldunek tymczasowy? 

A ojciec kiedykolwiek będąc nielegalnie podawał się za US citizena ?

Generalnie potrzebujesz domicile w US, wystarczające zarobki tamże do sponsorowania go i drobne szczegóły jak rozliczenia podatkow albo dokumentacja dlaczego tego nie robiłeś...

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Poczytam, dzieki za informacje

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

20 minut temu, kzielu napisał:

A ojciec kiedykolwiek będąc nielegalnie podawał się za US citizena ?

Generalnie potrzebujesz domicile w US, wystarczające zarobki tamże do sponsorowania go i drobne szczegóły jak rozliczenia podatkow albo dokumentacja dlaczego tego nie robiłeś...

Nigdy sie nie podawał za obywatela US, jedynie udało mu sie zdobyć Social security number 

Stały pobyt myśle ze jestem w stanie sobie zorganizować, teraz kwestia zarobków, gdyż ojciec posiada kilka obiektów pod wynajem i ma z tego dosyć wysoki stały dochód, więc jest samowystarczalny nawet przebywajac na terenie USA, czy to ma jakieś znaczenie?  Czy konieczne jest abym ja mial zatrudnienie w USA w takim razie? 

Edytowane przez trebor08
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

prawnik dobry znajdzie odpowiedź o taki rodzaj wspomagania finansowego ale pamiętaj o pobycie stałym w USA.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
16 minut temu, trebor08 napisał:

Nigdy sie nie podawał za obywatela US, jedynie udało mu sie zdobyć Social security number 

Stały pobyt myśle ze jestem w stanie sobie zorganizować, teraz kwestia zarobków, gdyż ojciec posiada kilka obiektów pod wynajem i ma z tego dosyć wysoki stały dochód, więc jest samowystarczalny nawet przebywajac na terenie USA, czy to ma jakieś znaczenie?  Czy konieczne jest abym ja mial zatrudnienie w USA w takim razie? 

Nie ma żadnego znaczenia. Albo musisz mieć dochód albo znaleźć wspolsponsora.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Czyli trzeba znaleźć jakiegoś przyzwoitego prawnika ;) dzieki wielkie za informacje

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

Godzinę temu, trebor08 napisał:

Ja jeszcze nie mam co rozliczać, nie posiadam tam żadnych nieruchomości ani tam nigdy nie pracowałem, posiadam jeszcze status studenta, jedynie głosuje w wyborach :) choć mam w planie w przyszłości rozpoczać jakaś działalność w Usa  

A w Polsce zarabiałeś/zarabiasz? Jako obywatel wszystkie osiągnięte dochody musisz rozliczać w Stanach... nie tylko te z USA

Edytowane przez daisy1
0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
4 minuty temu, kzielu napisał:

Nie ma żadnego znaczenia. Albo musisz mieć dochód albo znaleźć wspolsponsora.

A czy jest możliwość abym wykazywał dochód w Polsce, rozliczany w polskiej skarbówce? Czytalem kiedyś że istnieje ta umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania 

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

zle czytasz.

masz się rozliczyć nawet jak nie zapłacisz podatku dla USA. Poczytaj dobrze o co chodzi z tym podwójnym opodatkowaniem. Wtedy zobaczysz jak jest.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
1 godzinę temu, sly6 napisał:

rozliczanie to tez z 0 podatku . Poczytaj o tym na stronach IRS.

 

Jeśli nie miał dochodu to nie musi się rozliczać.

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Poki co nie wykazuje zadnego dochodu oficjalnie, ale jesli jest to konieczne do sponsorowania to mysle ze mozna cos zrobic w tym kierunku. Bardziej rozchodzi mi sie o to, czy juz po zorganizowaniu sobie stalego pobytu, moge wykazac dochody w PL jako zarobki w US aby spelnic warunek do sponsorowania(skoro i tak musze rozliczyc sie w IRS)

0

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Godzinę temu, trebor08 napisał:

A czy jest możliwość abym wykazywał dochód w Polsce, rozliczany w polskiej skarbówce? Czytalem kiedyś że istnieje ta umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania 

Nie. Poza tym jeżeli wykażesz dochód w Polsce to pokażesz że musiałeś się z niego rozliczyć z IRS czego jak zgaduje nie zrobiłeś. Domicile i dochód do sponsorowania musi być w US, wizy rodzinne są do łączenia rodzin, jak mieszkasz w PL to nie ma czego łączyć.

1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz