Skocz do zawartości
plcivil

WYLOSOWAŁEM - Jestem w usa mniej niż 180 dni

Recommended Posts

plcivil    0

Ironia losu chciała że w roku w którym zdecydowałem się na pozostanie w USA na stałe musiałem wylosować zieloną kartę.
Mój termin wyjazdy minął 5 stycznia. Wiec jestem jeszcze poniżej 180 dni. Umówiłem sie z dobrym adwokatem imigracyjnym i teraz zastanawiam się nad szybkim spakowaniem manatków i wyjazdem do polski. Zastanawiam mnie jednak co będzie w polskim konsulacie i czy na granicy nie będą robić problemow. Jak ogólnie cała sprawa może przebiegać i jak powinienem się zachowywać. Mam tu dużo rodziny, a wcześniej byłem kilka razy w stanach i bylem sponsorowany sprawa nie doszła do skutku. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ. Nie ukrywam zdenerwowania bo cała sytuacja obraca mi życie do góry nogami. Poza tmy w tym roku rozliczyłem się z podatków założyłem tu firmę. Zastanawiam się czy w ogóle jest jakaś szansa na tę GC.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. 

Pozdrawiam 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

sly6    0

jest szansa jak wyjedziesz do tych 180 dni.. Rozliczyłeś się na jaki numer oraz co robisz .firma?

kto wie co może wyjść ze zarabiałeś na wizie turystycznej po zmianie administracji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
sly6    0

a dlaczego nie doszlo do sponsorowania? Kto i co zawalil oraz na jakim to bylo etapie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

plcivil    0

W piątek mam jedno spotkanie z adwokatem i tydzień później kolejne z innym. Firma zajmuje się fotografią i web design
Uzyskałem numer TIN rozliczyłem się 2 razy za 2015 i 2016. 

Pisałem o tym prawie dwa lata temu - karty dostaliśmy w 2009, ale adwokat zawiązał konspiracje z moją ciotką w usa i doili kase od rodziców sponsorów potem sponsor zmarł i sprawę odkręcaliśmy międzyczasie ciotka sabotowała całość wysyłając dodatkowe aplikacje z naszymi danymi i dostaliśmy odmowę po 2 odwołaniach ogólnie 13 lat czekania. 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
sly6    0

to powiedz adwokatom o tej sprawie jak bylo z Ciotka oraz z ta praca. Jak przekroczysz 180 dni nawet o jeden dzień to masz zakaz wjazdu na teren USA na jeden rok.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
plcivil    0

Adwokat jest dobry ( nie jest tani ) ale kilku osobom ocalił dupę przed deportem przy sprawie która była wcześniej nie do rozwiązania. 
Zastanawia mnie jednak podejście konsula w Warszawie, wiem że są tacy którzy na samą wieść o przekroczeniu terminy wizy mówią - NIE 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

sly6    0

przy wizach imigracyjnych to trochę inaczej wygląda lecz dobrze myślisz to Konsul wydaje wizę.

przy wizie turystycznej miałbyś 0% szansy przy tym co zrobiłeś.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
plcivil    0

Stąd moja decyzja o adwokacie. Nie mam zamiaru się poddać bo to co się tu odstawiało przez ostatnie kilka lat z powodu GC i całego sponsorowania rozwaliło mi całą rodzinę. Ale nie o tym. Zastanawiam się w jaki sposób się zachowywać w stosunku do konsula co mówić a czego unikać, na pewno nie mogę kłamać bo oni są na to uczuleni. 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
plcivil    0

Poza tym słyszałem że całą procedure jakimś cudem można załatwić w USA, ale nie wiem czy to nie są bajki 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

sly6    0
1 minutę temu, plcivil napisał:

Poza tym słyszałem że całą procedure jakimś cudem można załatwić w USA, ale nie wiem czy to nie są bajki 

 

Ty się na to juz nie lapiesz i to radę masz za darmo. Musisz utrzymać legalny pobyt do czasu rozmowy a Ty juz jesteś nielegalnie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
plcivil    0

Ok pora sprawdzać ceny biletów i się pakować, kurde a mi się firma zaczęła kręcić ... No nic powiedziałem sobie że jak się uda to pojadę do ciepłych stanów.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
sly6    0
4 minuty temu, plcivil napisał:

Stąd moja decyzja o adwokacie. Nie mam zamiaru się poddać bo to co się tu odstawiało przez ostatnie kilka lat z powodu GC i całego sponsorowania rozwaliło mi całą rodzinę. Ale nie o tym. Zastanawiam się w jaki sposób się zachowywać w stosunku do konsula co mówić a czego unikać, na pewno nie mogę kłamać bo oni są na to uczuleni. 

 

najpierw pogadaj z adwokatem. Pamiętaj ze jesteś rozliczony z podatku i to da się sprawdzić co robiles.

 

Ps to nie są bajki a realnie możesz załatwić GC z terenu USA jak sie kwalifikujesz

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Booking.com

plcivil    0

Zobaczymy co na to adwokat, bo może jest jakiś kruczek czy coś w ten deseń. Numer mam 2018eu 14xx wiec powinno być w miarę szybko.
W dodatku jestem tu z dzieczyną i bedziemy chcieli wziąć ślub  

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
sly6    0

rozmowa szybko będzie jak odeślesz ds260 za nie dlugi czas.

kruczki / ? Pamiętaj ze z urzędu mogą wezwać policje imigracyjną i będzie po GC. Poczytaj co się czasami dzieje w urzędach imigracyjnych od pewnego czasu.

nie bronię Ci się pytać,pytaj się.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

plcivil    0

Ciekami mnie jeszcze sprawa ślubu oraz kolejności ds260 czy slub należny wziąć przed czy po wypełnieniu i co z czym się je. Szukałem na forum ale nie znalazłem satyfakcjonujących informacji. Kiedyś widziałem na starym design był osobny temat odnoście wylosowałeś GC co dalej krok po kroku. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
sly6    0

I nadal jest i sa informacje o ślubie i co najpierw. Masz wybór taki ze ślub później odesłanie ds260,odesłanie ds260 później ślub i informacja o odblokowanie ds tylko ze takie odblokowanie wydłuża proces,kolejne wyjście to wysłanie ds260,ślub oczekujesz na wezwanie na rozmowę jak dostajesz zaproszenie to informujesz o tym Konsulat ze masz żonę. Oni Ci powiedzą co dalej

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
plcivil    0

Wertuje forum od rana i zbieram wszystkie info to samo zaraz się biorę za wypełnianie ds260 + zastanawiam się czy jak bym wziął ślub w USA to nie będzie problemu w Polsce :) Jeśli wracam przed 180 dniami to obejmuje mnie Waiver  ? 

 

 

Edytowane przez plcivil

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
sly6    0

przed 180 nie obowiązuje. Jeden dzień po 180 dniach i potrzebujesz waiver. A jak ślub to według przepisów USA. A będziesz swój ślub umiejscawiał w Polsce oraz Twoja żona będzie mieć nowe nazwisko w polskim akcie ślubu?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
kzielu    345
1 godzinę temu, plcivil napisał:

Wertuje forum od rana i zbieram wszystkie info to samo zaraz się biorę za wypełnianie ds260 + zastanawiam się czy jak bym wziął ślub w USA to nie będzie problemu w Polsce :) Jeśli wracam przed 180 dniami to obejmuje mnie Waiver  ? 

 

 

Jaki waiver ??? W przypadku DV nie ma w ogole mowy o hardship waiver...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
plcivil    0

Czyli dobrze czytałem, wczoraj mnie próbowała znajoma przekonać że musimy to składać. W każdym razie pod koniec maja wylatujemy z USA. Jutro po rozmowie z adwokatem składam DS260. Przygotowaliśmy sobie już zdjęcia z ostatnich kilku lat, a część papierów poza Aktem niekaralności mam tutaj, zostały mi po sponsorowaniu. 
Nie zmieniamy nazwiska, za dużo zabawy ze zmianą paszportu i dowodu. Głównie chodziło mi o to że teraz przekroczyliśmy termin i czy konsul nie będzie patrzył się na to z byka że ślub w USA braliśmy a o GC w Polsce się staramy po terminie. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
kzielu    345
7 minut temu, plcivil napisał:

Czyli dobrze czytałem, wczoraj mnie próbowała znajoma przekonać że musimy to składać. W każdym razie pod koniec maja wylatujemy z USA. Jutro po rozmowie z adwokatem składam DS260. Przygotowaliśmy sobie już zdjęcia z ostatnich kilku lat, a część papierów poza Aktem niekaralności mam tutaj, zostały mi po sponsorowaniu. 
Nie zmieniamy nazwiska, za dużo zabawy ze zmianą paszportu i dowodu. Głównie chodziło mi o to że teraz przekroczyliśmy termin i czy konsul nie będzie patrzył się na to z byka że ślub w USA braliśmy a o GC w Polsce się staramy po terminie. 

Slub mozecie brac gdzie chcecie, do przekroczenia pobytu oczywiscie musisz sie przyznac ale nie powinno to byc problemem w przyznaniu DV jako ze nie masz bana.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
plcivil    0
3 minuty temu, kzielu napisał:

Slub mozecie brac gdzie chcecie, do przekroczenia pobytu oczywiscie musisz sie przyznac ale nie powinno to byc problemem w przyznaniu DV jako ze nie masz bana.

A fakt że mam tu firmę założoną i się 2 razy z podatków rozliczyłem ? To chyba może wzbudzać podejrzenia, na obronę mam tylko rodzine sponsorowanie i czekanie ale to ich raczej gówno obchodzi 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
sly6    0

Twoją sprawę zobacz szerzej.jak zobaczysz to zobaczysz co może być na nie tak.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×