Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie. Jako informatyk stwierdziłem,że może spróbuję swojego szczęścia w Stanach i wysłałem parę CV - okazało się,że jest jedna zainteresowana firma, niestety ich rekruterka nie miała do czynienia z osobą z Europy, która wymaga sponsoringu - dotychczas rekrutowała już ludzi,którzy sponsoring posiadali. Stąd powstała kwestia zbadania formalności - zarówno z mojej strony jak i rekruterki.

Z tego co przejrzałem na forum to widzę,że takowe wizy pracownicze są przyznawane raz do roku (a nie ciągle) czyli tak naprawdę dopiero w przyszłym roku mógłbym wyjechać ? Bo na stronie ustraveldocs nic takiego nie wyczytałem. Chyba,że jest jakaś magia,że pracodawca nie może znaleźć pracownika i wiza jest przyznawana "poza loterią"

Dodatkowym problemem jest brak wyższego wykształcenia - mam 7 lat doświadczenia w branży IT i ukończone technikum informatyczne i nie do końca wiem jaką wizę ewentualnie wybrać. Czytałem już na forum,że do H1-B nie trzeba mieć wyższego,bo liczą też udokumentowane doświadczenie - chciałbym potwierdzić czy to nadal tak działa? A jeśli nie to o jaką wizę wtedy trzeba wnioskować?

I co ze swojej strony musi zrobić pracodawca,żeby umożliwić mi możliwość złożenia wniosku? Czytałem o formularzu I129 i USCIS oraz o tym,że to drogi i czasochłonny proces, ale no właśnie - co oznacza,że to drogi i czasochłonny proces? I jak to wygląda w praktyce od strony pracodawcy ( o ile ktoś wie? )

Sprawdzałem również raporty - administratorzy są w czołówce osób,które wizy otrzymują (ostatnie dwa lata to okolice 40-45 miejsca), do tego oferta jest z Austin i Teksas również ma dużą ilość przyjętych pracowników z wizami.

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę i poradę :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

zacznij od tej strony

 

https://www.uscis.gov/

poczytasz o zmianach w wizach pracowniczych i ze Amerykanin pierwszy ma być przyjęty. Tam masz kiedy możesz liczyć na wizę.opłaty bez prawnika.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
37 minut temu, dawidos160 napisał:

Czytałem już na forum,że do H1-B nie trzeba mieć wyższego,bo liczą też udokumentowane doświadczenie - chciałbym potwierdzić czy to nadal tak działa? 

Tak dziala to tak, ale masz troche za malo, potrzebujesz 12 lat doswiadczenia i to w zawodzie. Zasada jest 3 lata doswiadczenia = 1 rok studiow. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

37 minut temu, vlade napisał:

Tak dziala to tak, ale masz troche za malo, potrzebujesz 12 lat doswiadczenia i to w zawodzie. Zasada jest 3 lata doswiadczenia = 1 rok studiow. 

A nie ma jakichś bonusowych punktów za technikum? ;) Wszak mam papier poświadczający zdobycie zawodu

 

Sly - stronę główną USCIS znałem - tylko ciężko mi się było czegoś tam doszukać. A jaka jest szansa na wizę EB-3 jako skilled worker?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie, na H1B musisz miec wyzsze wyksztalcenie albo ekwiwalent.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×