Skocz do zawartości
Deanna

Zielona karta pracodawca z USA

Recommended Posts

Deanna    0

Witam serdecznie,

Czy orientujecie się czy pracodawca z USA moż aplikować o zieloną kartę dla mnie podczas pobytu poza stanami? Pracuję dla firmy z USA z just 4 rok. Pracowałam rok na stażu w USA, pożniej przedelegowali mnie do biura w Izraelu i niedawno wróciłam do Polski i kontunuuje dla nich pracę zdalnie. Plan był taki żę postarają się mnie sponsorować na wizie L1 lub H1B bym mogła ponownie pracować dla nich z biura USA, ale muszę jeszcze przez około rok pobyć w Polsce z racji ze kończe studia, a pożńiej mogę sie przenieść do stanow. Czy możliwe jest by juz aplikowali o zieloną kartę bez posiadania wizy H1B podczas gdy pracuje dla nich zdalnie z Polski? Czytałam gdzies na forum, ze proces zielonej karty prze pracodawce trwa około 2och lat, wiec gdyby aplikowali o nia juz teraz, to moglabym sie przeprowadzić do USA za okolo 2 lata, ale nie jestem pewna czy jest mozliwosc złozenia aplikacji przez pracodawce dla pracownika pracujacego zdalnie poza USA.

Pozdrawiam i zyczę miłego dnia :-)
Deanna

Edytowane przez Deanna

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

kzielu    333
22 minuty temu, Deanna napisał:

Witam serdecznie,

Czy orientujecie się czy pracodawca z USA moż aplikować o zieloną kartę dla mnie podczas pobytu poza stanami? Pracuję dla firmy z USA z just 4 rok. Pracowałam rok na stażu w USA, pożniej przedelegowali mnie do biura w Izraelu i niedawno wróciłam do Polski i kontunuuje dla nich pracę zdalnie. Plan był taki żę postarają się mnie sponsorować na wizie L1 lub H1B bym mogła ponownie pracować dla nich z biura USA, ale muszę jeszcze przez około rok pobyć w Polsce z racji ze kończe studia, a pożńiej mogę sie przenieść do stanow. Czy możliwe jest by juz aplikowali o zieloną kartę bez posiadania wizy H1B podczas gdy pracuje dla nich zdalnie z Polski? Czytałam gdzies na forum, ze proces zielonej karty prze pracodawce trwa około 2och lat, wiec gdyby aplikowali o nia juz teraz, to moglabym sie przeprowadzić do USA za okolo 2 lata, ale nie jestem pewna czy jest mozliwosc złozenia aplikacji przez pracodawce dla pracownika pracujacego zdalnie poza USA.

Pozdrawiam i zyczę miłego dnia :-)
Deanna

Oczywiscie ze moze, dlaczego mialoby nie byc ? Proces trwa zwykle krocej niz 2 lata - w zaleznosci od kategorii ale nawet EB-3 dla PL nie ma chyba specjalnego backlogu.

Btw - od takich pytan to pracodowaca powinien miec prawnika bo bez tego zadnej wizy nie dostaniesz.

Edytowane przez kzielu

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Deanna    0

@kzielu orientujesz się też może czy jeśli mam juz ukończone 3 lata Bachelor i został mi rok to pełnego ukończenia, plus mam 4 lata doświadczenia w pracy, to czy to się kwalifikuje na EB2 lub EB3, czy koniecznie muszę mieć ukończone całe 4 lata studiów?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
kzielu    333
10 minut temu, Deanna napisał:

@kzielu orientujesz się też może czy jeśli mam juz ukończone 3 lata Bachelor i został mi rok to pełnego ukończenia, plus mam 4 lata doświadczenia w pracy, to czy to się kwalifikuje na EB2 lub EB3, czy koniecznie muszę mieć ukończone całe 4 lata studiów?

Tu sa bardziej zaznajomieni z EB-2 forumowicze (KaeR i vlade) niemniej jednak patrzac na te wymagania https://www.uscis.gov/working-united-states/permanent-workers/employment-based-immigration-second-preference-eb-2 to nie bardzo na EB-2. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
vlade    62

 

42 minuty temu, Deanna napisał:

@kzielu orientujesz się też może czy jeśli mam juz ukończone 3 lata Bachelor i został mi rok to pełnego ukończenia, plus mam 4 lata doświadczenia w pracy, to czy to się kwalifikuje na EB2 lub EB3, czy koniecznie muszę mieć ukończone całe 4 lata studiów?

Na EB2 sie nie załapiesz  nawet po ukończeniu studiów, potrzebny jest bachelor i 5 lat doświadczenia albo masters. Przy czym doświadczenie te liczy sie od momentu ukończenia studiów, i musi być nabyte w innej firmie niż sponsorująca GC.

Formalnie kwalifikujesz sie na EB3 (skilled workers - 2 lata doświadczenia tylko, bez dyplomu) ale znowu wyglada na to, ze te doświadczenie zdobyłaś pracując dla firmy która ma cię sponsorować, wiec nie bedzie sie liczyć.   Także chyba jedyna droga to poczekać aż będziesz miała dyplom i złożyć aplikacje na EB3 w podkategori profesionals (bachelor degree, bez doświadczenia). Ale wtedy musisz sie upewnić ze USCIS bedzie traktował twój dyplom jako odpowiednik amerykańskiego bachelor, co jeśli twój program trwa 4 lata nie powinno być problemem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×