Skocz do zawartości
papski

Sponsorowanie osoby z lekką niepełnosprawnością umysłową

Recommended Posts

Witam szanowne forum.

 

Mam do państwa pytanie, jest taka sytuacja wśród znajomych. Jest rodzina z obywatelstwem i jest osoba pełnoletnia z lekką niepełnosprawnością umysłową, która jest tutaj w niekoniecznie legalny sposób.

 

Jakie są możliwości żeby ta osoba dostała tutaj zielona kartę? Sponsorowanie przez rodzine? Co w sytuacji jeżeli ta osoba nie figuruje tutaj w USA w żaden sposób.

 

Dziekuej bardzo za odpowiedzi!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Teraz, papski napisał:

Witam szanowne forum.

 

Mam do państwa pytanie, jest taka sytuacja wśród znajomych. Jest rodzina z obywatelstwem i jest osoba pełnoletnia z lekką niepełnosprawnością umysłową, która jest tutaj w niekoniecznie legalny sposób.

 

Jakie są możliwości żeby ta osoba dostała tutaj zielona kartę? Sponsorowanie przez rodzine? Co w sytuacji jeżeli ta osoba nie figuruje tutaj w USA w żaden sposób.

 

Dziekuej bardzo za odpowiedzi!

Generalnie żadne i nie ze względu na niepełnosprawność tylko na nielegalny pobyt.

Czy ta osoba jest w jakiś sposób z tymi znajomymi powiązana ? Co to znaczy że nie figuruje w żaden sposób ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak, ta osoba i Ci znajomymi to rodzina - oni maja już obywatelstwa. Co do drugiej kwesti to USA nawet nie wie ze ta osoba jest tutaj. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

zielona granica. Tak jak kzielu napisał jak się nie zmienią zasady wizowe to nic się nie da zrobić. Kiedyś istniały możliwości teraz nie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Właśnie tak mi się wydawało. Czyli jakiś tam adwokat z chicago bajki opowiadał... 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

napisz co powiedzial . Na czym się oparł.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

gdy poczytasz różne strony to zobaczysz kto może liczyć na sprawy azylowe czy tez humanitarne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

to ta osoba musi czekać po za USA. Tak tez pisze na innych stronach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

I jeszcze takie informacje dostałem 

 

 

"I jest tu podobno w chicago jakoś adwokata któremu płaci sir 1000 dolarów i on załatwia tak ze nie trzeba jechać do Polski na badania lekarskie"

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

byl taki akt prawny ze placilo się 1000 dol tzw kary i załatwiało pobyt. Gdy poszperasz po necie i forum to zobaczysz kto mógł to mieć. Czytaj trochę różne źródła bo tego jest sporo a sam zobaczysz co jest realne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
11 minut temu, sly6 napisał:

to ta osoba musi czekać po za USA. Tak tez pisze na innych stronach.

Czyli odpada opcja czekania turaj, polecenia do polski na badania i wrócenie tutaj?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Booking.com

Godzinę temu, papski napisał:

Tak, ta osoba i Ci znajomymi to rodzina - oni maja już obywatelstwa. Co do drugiej kwesti to USA nawet nie wie ze ta osoba jest tutaj. 

Rodzina to rodzice czy rodzina to wujek Babci ?

Petycja na zielona karte dla doroslego niezonatego/niezameznego dziecka zajmuje w tej chwili srednio 7 lat i wymaga legalnego pobytu. Nielegalny pobyt odbiera wszelkie szanse na jej otrzymanie a dostanie sie na teren USA bez inspekcji - szczegolnie. Kazdy adwokat ktory opowiada cokolwiek innego probuje wyciagnac pieniadze. Dziecko powyzej 21 roku zycia nie jest immediate relative.

  • Upvote 2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
24 minuty temu, sly6 napisał:

 pierwsza lepsza strona

https://citizenpath.com/paths-to-legal-status-undocumented/

jak wykryją ze ktoś mógł być długo w USA to takie czekanie będzie z nie korzyścią. Zapoznaj się z ta i inną strona.

Z tego co widzę to nic się do tej osoby nie zalicza. Na 245i to na pewno ta osoba nie była w grudniu 2000 r. w USA - wiec już z automatu odpada ta opcja. 

 

Z tego co widzę to jest zwyczajna petycja przez Mamę na dziecko swoje, które jest dorosłe i wiadome że to będzie trwało i to działa bo oni mysla ze ta osoba jest w Polsce a nie tutaj. Plus ta osoba będzie musiała wrócić do Polski bo wyżej wymieniony akt nie zastosuje się do niej. A jak się dowiedzą w ambasadzie ze tyle lat osoba była nielegalnie to mogą nawet odrzucić wszystko - dobrze to wszystko rozumiem?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

8 minut temu, kzielu napisał:

Rodzina to rodzice czy rodzina to wujek Babci ?

Petycja na zielona karte dla doroslego niezonatego/niezameznego dziecka zajmuje w tej chwili srednio 7 lat i wymaga legalnego pobytu. Nielegalny pobyt odbiera wszelkie szanse na jej otrzymanie a dostanie sie na teren USA bez inspekcji - szczegolnie. Kazdy adwokat ktory opowiada cokolwiek innego probuje wyciagnac pieniadze. Dziecko powyzej 21 roku zycia nie jest immediate relative.

Rodzina to rodzice i siostry/bracia.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
3 godziny temu, papski napisał:

Z tego co widzę to nic się do tej osoby nie zalicza. Na 245i to na pewno ta osoba nie była w grudniu 2000 r. w USA - wiec już z automatu odpada ta opcja. 

 

Z tego co widzę to jest zwyczajna petycja przez Mamę na dziecko swoje, które jest dorosłe i wiadome że to będzie trwało i to działa bo oni mysla ze ta osoba jest w Polsce a nie tutaj. Plus ta osoba będzie musiała wrócić do Polski bo wyżej wymieniony akt nie zastosuje się do niej. A jak się dowiedzą w ambasadzie ze tyle lat osoba była nielegalnie to mogą nawet odrzucić wszystko - dobrze to wszystko rozumiem?

Po powrocie do PL z zalozenia ta osoba bedzie miala 10-letniego bana i poniewaz nie jest immediate relative to - o ile dobrze pamietam - rodzice nie beda mogli wystapic o hardship waiver. Bez powrotu do PL nie ma zadnej szansy na zmiane statusu, chyba ze przez malzenstwo z obywatelem ale i tak pozostaje kwestia EWI.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

jak widzisz po stronie to zależy ile ta osoba była,udowodnią to taki zakaz dostanie a wtedy waiver musi być by wizę dostać szybko.. A wtedy szukajcie adwokata co to potrafi zrobić

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
15 godzin temu, papski napisał:

Z tego co widzę to jest zwyczajna petycja przez Mamę na dziecko swoje, które jest dorosłe i wiadome że to będzie trwało i to działa bo oni mysla ze ta osoba jest w Polsce a nie tutaj. 

A mnie to troche ciekawi jak ta osoba sie tutaj dostala, ze Twoim zdaniem nikt nawet nie wie, ze ta osoba jest w USA. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przywieźli przez granicę w bagażniku samochodu? Też jestem ciekawa. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zwłaszcza, że cała reszta rodziny jest już legalnie i raczej wjechali legalnie, skoro mogli swój pobyt zalegalizować.

Szkoda dziewczyny.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Trzeba ja wywieźć z USA ta sama drogą. Wtedy nikt nie będzie wiedział ze tu była. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Dnia 8/13/2017 o 21:18, kzielu napisał:

Po powrocie do PL z zalozenia ta osoba bedzie miala 10-letniego bana i poniewaz nie jest immediate relative to - o ile dobrze pamietam - rodzice nie beda mogli wystapic o hardship waiver. Bez powrotu do PL nie ma zadnej szansy na zmiane statusu, chyba ze przez malzenstwo z obywatelem ale i tak pozostaje kwestia EWI.

Popytałem się jeszcze i jednak Ona turaj wleciała na turystycznej wizie, także USA już wiedzą, że ta osoba tutaj jest nielegalnie. Stawiam, że jak przyjdzie kolej na ich petycje to z automatu odrzucą, nie mylę się?

 

Dnia 8/14/2017 o 10:52, Joanna30 napisał:

Zwłaszcza, że cała reszta rodziny jest już legalnie i raczej wjechali legalnie, skoro mogli swój pobyt zalegalizować.

Szkoda dziewczyny.

Jak wyżej, jednak normalnie przyleciała na turystycznej a dlatego nie mogła jak reszta rodziny wjechać bo wpadła w inną kategorie powyżej 21 lat, a nie jest to osoba, która się sama może sobą zająć przez okres oczekiwania.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
29 minut temu, papski napisał:

Popytałem się jeszcze i jednak Ona turaj wleciała na turystycznej wizie, także USA już wiedzą, że ta osoba tutaj jest nielegalnie. Stawiam, że jak przyjdzie kolej na ich petycje to z automatu odrzucą, nie mylę się?

 

W skrocie - tak. W momencie jak priority date bedzie current (czyli "przyjdzie ich kolej") przy probie zmiany statusu zostanie odrzucony i moze skonczyc sie deportacja.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

i tak to się kończy teraz tych czasach,deportacja. A w Ambasadzie to zakaz dostanie na okres trzech lub 10 lat. A waiver jest lecz tutaj musi być dobry prawnik by to przeszlo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×