Skocz do zawartości
admiralis1987

Loteria wizowa DV a pobyt w USA na wizie L1, pytania

Recommended Posts

Witam,

Od pół roku przebywam i pracuję w USA z żona na wizie nieimigracyjnej typu L (wszystko legalnie). Wiza ważna do 2020 z możliwością przedłożenia do 2022. Zastanawiamy się nad loterią wizową  DV 2019, lecz nie chciałbym żeby to w jakikolwiek sposób zaszkodziło mojej obecnej wizie. Przecież aplikowanie o zieloną kartę równoznaczne jest z chęcią stałej emigracji do USA, a my oficjalnie jesteśmy tu na wizie nieimigracyjnej, wszędzie we wnioskach o wizę wpisywałem, że naszą intencja jest powrót do Polski... Co będzie w przypadku gdy nie dostanę wizy, a w 2020 będę chciał przedłużać moją obecna wizę, nikt nie będzie z tego robił problemów? Co w przypadku gdy zostanę wylosowany, czy wszystkie formalności będę mógł załatwić w USA na miejscu? W którym momencie moja obecna wiza była by anulowana? Tuż po przyznaniu GC? 

 

Z góry dzięki za pomoc!! :)

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

17 minut temu, admiralis1987 napisał:

Witam,

Od pół roku przebywam i pracuję w USA z żona na wizie nieimigracyjnej typu L (wszystko legalnie). Wiza ważna do 2020 z możliwością przedłożenia do 2022. Zastanawiamy się nad loterią wizową  DV 2019, lecz nie chciałbym żeby to w jakikolwiek sposób zaszkodziło mojej obecnej wizie. Przecież aplikowanie o zieloną kartę równoznaczne jest z chęcią stałej emigracji do USA, a my oficjalnie jesteśmy tu na wizie nieimigracyjnej, wszędzie we wnioskach o wizę wpisywałem, że naszą intencja jest powrót do Polski... Co będzie w przypadku gdy nie dostanę wizy, a w 2020 będę chciał przedłużać moją obecna wizę, nikt nie będzie z tego robił problemów? Co w przypadku gdy zostanę wylosowany, czy wszystkie formalności będę mógł załatwić w USA na miejscu? W którym momencie moja obecna wiza była by anulowana? Tuż po przyznaniu GC? 

 

Z góry dzięki za pomoc!! :)

 

Wizie to nie zaszkodzi, poza tym L-1 jest jedną z niewielu wiz dual intent, więc zamiast imigracji w niczym nie przeszkadza. Jeżeli wylosujesz to formalności możesz zostawić w US przez AOS (zmiana statusu) - jedyny problem to formalności trwają dłużej niż proces konsularny więc przy wysokim numerze masz większe prawdopodobieństwo nie zmieszczenia się przed końcem wydawania wiz na danych rok - ale to się będziesz martwił jak wylosujesz.

Wiza w ogóle nie zostanie anulowana, po prostu dostaniesz GC. Ja dzisiaj mam w polskim paszporcie L-1 a dawno jestem obywatelem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

w Konsulacie anulują Ci wizę L1 gdy tam będziesz mieć rozmowę

 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×