Skocz do zawartości
MikeUSA

Ślub z obyw. w PL ->Wiza->zielona k.->Oby. Procedura

Recommended Posts

Cześć Wszystkim!

Proszę o pomoc. Przegrzebuje internet, dzwonie do ambasady i nie mogę znaleźć dokładnej odpowiedzi na pytania. Wiem, że na forum jest masa osób orientująca się w temacie. Jeżeli jest już zaczęty wątek o podobnym problemie i jest to jasno opisane, to proszę o podanie linku.  Chciałbym uzyskać pomoc w rozwiązaniu problemu, w procedurze otrzymania zielonej karty, przez moją żonę. Wiem, że jest dużo wpisów na ten temat, jednak do tej pory udało mi się znaleźć przypadki gdy osoby jadą do USA i tam się pobierają. Wiem, że sprawa wygląda nieco inaczej podczas zawarcia ślubu, a także mieszkając w Polsce. Moja sytuacja wygląda następująco:

Posiadam obywatelstwo USA, urodzony w Stanach. Mieszkam w Polsce i tutaj też pracuję. Pół roku temu zawarłem ślub i chciałbym, aby żona otrzymała legalny pobyt w Stanach. Żona posiada wizę turystyczną, na której była ze mną w USA pół roku, rok przed ślubem. Chcieliśmy wyjechać do USA na 2 lata i podjąć legalną pracę. 

Czy mógłby ktoś napisać w jasny sposób, jak wygląda procedura ubiegania się o legalne papiery w przypadku:

Ślubu w Polsce, pracy w Polsce (nie mając dochodu w USA).

Ponaddto, chcielibyśmy wyjechać możliwie jak najszybciej i czy możemy wyjechać na turystycznej, starając się o papiery na miejscu. Czy lepiej wysyłać dokumenty z Polski i czekać na rozmowę w konsulacie?

Jaka jest procedura ubiegania się o Zielona Kartę w naszej sytuacji, zwłaszcza że nie posiadam dochodu z USA i mieszkam w Pl?

Ile trwa mniej więcej oczekiwanie na otrzymanie Zielonej Karty od wysłania papierów do możliwości wyjazdu?

Planowaliśmy wyjechać na 2 lata, jednak z informacji jakie znalazłem, po ślubie z obywatelem można ubiegać się o obywatelstwo będąc w Stanach 2 lata na GC. Pewnie szkoda byłoby nie zrobić obywatelstwa ponieważ Zielona Kartę należy ''odnawiać'' pobytem w USA. 

Ile trwa wyrobienie obywatelstwa?

W którym wnioskowaniu (Zielona karta czy Obywatelstwo) Należy wpisać "Sponsora" żony. Pracuję w Pl, jednak posiadam liczną rodzinę w Stanach. Czy osoba z mojej rodziny może zostać "sponsorem"? Jeśli tak to czy powoduje to jakieś utrudnienia? Czy Być może lepiej byłoby wyjechać razem na turystycznej i abym podjął legalną prace przez minimum 6 miesięcy?

 

Mniej więcej takich informacji szukam i bardzo, bardzo będę wdzięczny jeśli podejmie się ktoś pomocy!

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

W skrocie - musisz miec domicile w US lub zamiar jego ustanowienia. Musisz wykazac sie rozliczeniami z IRS (ktore powinienes wysylac tak czy inaczej) z trzech ostatnich lat. Z IRS rozliczasz sie bez wgledu na to gdzie mieszkasz i gdzie zarabiasz (rozliczasz - nie oznacza koniecznie placenia czegokolwiek).

Sponsorem glownym _zawsze_ bedziesz Ty, mozesz spokojnie miec wspolsponsora. Obowiazek wykazania sie rozliczeniami z IRS caly czas Cie oczywiscie obowiazuje.

Wyjazd na turystycznej w celu imigracji to fraud. Musisz wyslac petycje I-130 (po wzieciu slubu), po jej rozpatrzeniu przyjda dokumenty do ambasady w Warszawie i tam malzonka odbedzie interview i otrzyma wize imigracyjna. Trwa to okolo roku. Obywatelstwo to trzy lata od zostania rezydentem - jezeli spelnia sie warunki.

Btw - te informacje sa trywialne do znalezienia...

  • Upvote 1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

O obywatelstwo dla żony się nie martw bo do tego daleka droga. W skrócie. 

1. Bierzecie ślub.

2. Ty zbierasz dowody na swoje związki z USA (praca, adres, ID, konta bankowe itp) + podatki.

3. Wysyłasz petycję o wizę cr1. Proces trwa około roku. Małżonka może w tym czasie odwiedzac cię w USA na wizie turystycznej. Wyjazd na turystycznej z zamiarem pozostania w USA w przypadku twojej żony byłby oszustwem imigracyjnym.  Ty prawdopodobnie będziesz musiał wyjechać wcześniej co by załatwić domicle. 

4. Żona po roku oczekiwania idzie na rozmowę w ambasadzie. Dostaje wizę cr1. Po wyjeździe do USA dostaje zielona kartę i może legalnie pracować. 

 

Uprzedzajac twoje pytanie: nie. Nie ma innej możliwości ani innej szybszej możliwości emigracji dla twojej żony. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ok no to odnośnie I-130

W miejscu, w którym wpisuje się obecnego pracodawcę. Czy pracując w Pl powinienem wpisać polskiego pracodawcę czy żadnego? 

To samo jeśli chodzi o miejsce zamieszkania. Mam podać Pl adres (obecny) a w poprzednich adresach uwzgledniać amerykańskie? Kilka lat temu wyrabiałem prawko i potrzebowałem potwierdzenie adresu zamieszkania. Spisałem umowę wynajmu piętra u siostry, na podany adres dostałem listy w tym z banku ponieważ siostra pracuje w banku i założyła mi konto (nadal aktywne jeśli to ma jakies znaczenie).

Jedyne rozliczenie jakie robiłem to podatek z pracy na check.

Kolega mi podpowiedział, że można złożyć I-130 i jednocześnie czekając na rozmowę w ambasadzie, wysłać wniosek o wizę narzeczeńska, po ślubie K3, która zezwała małżonce na legalny pobyt ze mna (możliwe ze nawet prace - nie jestem pewnien) Czy coś Wam wiadomo na ten temat?

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

K3 juz nie istnieje praktycznie. Masz wybór albo wiza małżeńska albo k1. 

Domicle to taki dowód na twoj związek z USA. Wizy rodzinne maja na celu łączenie rodzin obywateli mieszkających w USA. Jeśli nie wykazesz że masz związek z USA i chcesz tam mieszkać to nie będzie co łączyć. Meldunku w USA nie ma ale musisz mieć coś żeby udowodnić że chcesz tam z małżonką rzeczywiście mieszkać. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

30 minut temu, MikeUSA napisał:

Ok no to odnośnie I-130

W miejscu, w którym wpisuje się obecnego pracodawcę. Czy pracując w Pl powinienem wpisać polskiego pracodawcę czy żadnego? 

To samo jeśli chodzi o miejsce zamieszkania. Mam podać Pl adres (obecny) a w poprzednich adresach uwzgledniać amerykańskie? Kilka lat temu wyrabiałem prawko i potrzebowałem potwierdzenie adresu zamieszkania. Spisałem umowę wynajmu piętra u siostry, na podany adres dostałem listy w tym z banku ponieważ siostra pracuje w banku i założyła mi konto (nadal aktywne jeśli to ma jakies znaczenie).

Jedyne rozliczenie jakie robiłem to podatek z pracy na check.

Kolega mi podpowiedział, że można złożyć I-130 i jednocześnie czekając na rozmowę w ambasadzie, wysłać wniosek o wizę narzeczeńska, po ślubie K3, która zezwała małżonce na legalny pobyt ze mna (możliwe ze nawet prace - nie jestem pewnien) Czy coś Wam wiadomo na ten temat?

 

Na I-130 dawno nie patrzylem ale pracodawca - nawet jezeli tam sie go wpisuje - to nie ma wiekszego znaczenia. Dochody dokumentuje sie na I-864 (Affidavit of Support) ktory wysyla sie do NVC jak petycja zostanie zatwierdzona.

Wysylajac I-130 masz podac aktualne informacje. Co do rozliczen - powinienes co roku wyslac tax return do IRS uwzgledniajac dochody w PL. Jezeli tego nie robiles, to zanim cokolwiek wyslesz, ureguluj ta kwestie.

K3 juz od dawna nie jest wydawana a rozpatrzenie tej petycji zajelo by tyle samo czasu do I-130. Domicile to mieszkanie, konto w banku, praca itd - to nie jest zadne "zameldowanie".

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A wjazd na parę tygodni na teren USA by pokazać ze tam już mieszkasz na stale tez może nie wyjść..

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


×