Skocz do zawartości

- - - - -

Drivers license, Colorado, J-1

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Leonti

• Użytkownik
  • 20 Postów:

Napisano 24 czerwiec 2007 - 00:48

Witam!
Wiem, że temat poświęcony wyrobieniu prawa jazdy był poruszany tysięcy razy, jednak jedna rzecz nie jest dla mnie do końca jasna.
Tutaj na forum przeczytałem, że w niektórych stanach prawo jazdy wydają na okres trwania J-1.
Oto moje pytanie - czy "grace period" jest wliczany czy nie?
Bo jakoś głupio wyrobić prawko i stracić jego przed rozpoczęciem podróżowania?
Domyslam się, że jest wydawane na okres I-94, jednak chcę być pewien.
Dzięki!

AdSense

• Advert

#2 kubakj

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1413 Postów:

Napisano 24 czerwiec 2007 - 04:24

Leonti napisał:

Witam!
Wiem, że temat poświęcony wyrobieniu prawa jazdy był poruszany tysięcy razy, jednak jedna rzecz nie jest dla mnie do końca jasna.
Tutaj na forum przeczytałem, że w niektórych stanach prawo jazdy wydają na okres trwania J-1.
Oto moje pytanie - czy "grace period" jest wliczany czy nie?
Bo jakoś głupio wyrobić prawko i stracić jego przed rozpoczęciem podróżowania?
Domyslam się, że jest wydawane na okres I-94, jednak chcę być pewien.
Dzięki!

Wpisuja date z I-94 lub wizy.

#3 MichalKrakow

• Użytkownik
  • 62 Postów:

Napisano 24 czerwiec 2007 - 05:33

w srode zdalem test i wydano mi prawo jazdy na rok(!)- do 28 maja 2008 .
Za kilka minut moj brat dostal swoje( wymienial, wczesniej mial z Illinois) i dali mu na 4 miesiace( bez podrozowania...)
jak sie chlopak wkurzyl...hehehe.
blad urzednika- a ja nadal nie wiem jaka jest prawidlowosc...
2007- Reno

#4 Leonti

• Użytkownik
  • 20 Postów:

Napisano 24 czerwiec 2007 - 12:15

Ależ kurcze...
Staje się nieciekawie, międynarodowego nie mam, a jak mi wydaczą bez podrózowania, to nie wiem co robić.

#5 cegreg

• Użytkownik
  • 31 Postów:

Napisano 24 czerwiec 2007 - 12:36

Leonti napisał:

Ależ kurcze...
Staje się nieciekawie, międynarodowego nie mam, a jak mi wydaczą bez podrózowania, to nie wiem co robić.

Z tym międzynarodowym to można sobie pójść do kibelka;). W tam tym roku jak policjant mnie zatrzymał (stan Wisconsin), to powiedział do mnie żebym zabierał to gówno i dał jemu normalne prawo jazdy i nic nie pomagały argumenty, że tam jest napisane, że w USA to prawko też jest ważne :!: Gościa nie dało się przekonać :!:
Mój kumpel jak pokazał te prawko innemu policjantowi, to ten parsknął ze śmiechu i zapytał się co to jest?? Ale u niego przynajmniej było bez nerwów :)
W innych stanach podobno je uznają, ale mi nigdzie nie uznali tej książeczki, no może przy ubezpieczeniu samochodu pani użyła tej książeczki jako słownika, bo ksero zrobiła tylko polskiego prawka.
W jednej z wypożyczalni nawet nie chciali mi spojrzeć na tą książkę, wiziel tylko to zwykłe polskie.
Polecam wyrobić sobie ich prawko, ominie Was wiele problemów i dodatkowo zyskujemy ich ID;)

AdSense

• Advert

#6 Leonti

• Użytkownik
  • 20 Postów:

Napisano 24 czerwiec 2007 - 13:01

Dla mnie jedyne wyjście to wyrobienie prawka stanowego, ponieważ chcemy z bratem kupić samochód i podróżować, a ubezpieczenie podobno jest o wiele tańsze jak się ma prawo stanowe.
Tylko że jak się okazuje mogą wydać prawko tylko na okres pracy, a podróżować to już nie będzie z czym.
A nie wiecie przypadkiem czy można w DMV argumentować okres na który ma byc wydane prawo? Od kogo zalezy ta decyzja?

#7 kubakj

Rezydent FORUM

• Użytkownik
  • 1413 Postów:

Napisano 24 czerwiec 2007 - 22:22

Leonti napisał:

Dla mnie jedyne wyjście to wyrobienie prawka stanowego, ponieważ chcemy z bratem kupić samochód i podróżować, a ubezpieczenie podobno jest o wiele tańsze jak się ma prawo stanowe.
Tylko że jak się okazuje mogą wydać prawko tylko na okres pracy, a podróżować to już nie będzie z czym.
A nie wiecie przypadkiem czy można w DMV argumentować okres na który ma byc wydane prawo? Od kogo zalezy ta decyzja?

Od przepisow stanowych i supervisora DMV.

#8 tomekolodziej

Aktywny użytkownik

• Administrator
  • 176 Postów:

Napisano 25 czerwiec 2007 - 13:32

W Colorado dostaniesz prawo jazdy na dlugosc wizy.
Potrzebujesz chyba 20$ Paszport wazna wize i ds-2019(dostaniesz prawko na dlugosc dsa bez okresu na podruzowanie).
Idziesz z tym do DMV test na oczy pozniej egzamin teoretyczny(mozna miec tlumacza) i umawiasz sie na egzamin praktyczny na ktory przyjezdzasz swoim autem i tyle.
Zdac zdasz ostatnio zdawal brat mojej zony i zdal za pierwszym razem (moge powiedziec tylko ze jak ze mna jezdzil do nie szlo mu za dobrze)
Jak cos topisz
ricon

#9 Leonti

• Użytkownik
  • 20 Postów:

Napisano 26 czerwiec 2007 - 00:51

A nie ma żadnej możliwości dostać prawo jeszcze na okres podróżowania?
To znaczy jak przedstawię I-94 w którym będzie napisane, że wylatuję miesiąc później po okresie wizy to i tak mi nie dadzą?
Wtedy lipa, bo po co mi prawko jak i tak nie będę mógł podróżować :)

AdSense

• Advert

#10 tomekolodziej

Aktywny użytkownik

• Administrator
  • 176 Postów:

Napisano 26 czerwiec 2007 - 00:58

"A nie ma żadnej możliwości dostać prawo jeszcze na okres podróżowania?"
Nie
"To znaczy jak przedstawię I-94 w którym będzie napisane, że wylatuję miesiąc później po okresie wizy to i tak mi nie dadzą?"
Nie bedzie napisane na I-94 ze wylatujesz miesiac pozniej .Bedzie napisane tylko DS to znaczy ze waznosc wd DSa

Co dopodrozowania to bierz polskie ew miedzynarodowe i juz
[/list]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych