Jump to content

All Activity

This stream auto-updates     

  1. Past hour
  2. Today
  3. wg mnie bardzo dobra miejscowka.
  4. O ile ma bilet na nowe nazwisko. Jak ma bilet na stare nazwisko o akt ślubu nikt pytać nie będzie
  5. Paszport jest ważny przez 60 dni od zmiany danych. OP pytała czy może wjechać do USA 3 tygodnie po ślubie -> może, paszport jest ważny, wiza zapewne też. Nie pytała czy może wrócić Poza tym polskiego obywatela muszą wpuścić do Polski nawet jak ma dokument podróży nieważny
  6. Ambasada mówi że trzeba zmienić dane i w paszporcie i wyrobić nową wizę. Ale forum zna przypadki, że okazanie starego paszportu i aktu ślubu agentowi na lotnisku wystarczało.
  7. A ślub zgłoszony jest do urzędu stanu cywilnego? Jeśli tak to masz określoną ilość dni by wymienić paszport na nowe dane. Aby nie było tak że lecisz z ważnym paszportem a wracasz z nie ważnym
  8. Witam Czy 3 tygodnie po sIubie mozna wjechac do USA z paszportem na starym nazwisku? Dzieki
  9. Kolejna wyprawa do stanów, tym razem Nowy Jork. Ogólnie planowałem zrobić tak jak w Chicago, czyli znaleźć coś taniej na airbnb na obrzeżach z dobrym dojazdem do miasta. W Chicago wszyło mi tak jak planowałem, wyjście z mieszkania ok. 10 i powrót na wieczór, ewentualnie jakiś zrzut zakupów w ciągu dnia. No i pytanie czy Jesrsey City w okolicach Journal Square to dobra miejscówa? Z tego co widziałem to są pociągi/kolejki PATH co można bardzo szybko dostać się do miasta. Chyba że, są jakieś dobre miejscówki w sammym NY gdzie jest bezpiecznie i cenowo też ok. W Jersey za 14dni mam prywatne mieszkanie za 4-5k zł.
  10. O ile nie jesteś Hindusem (oni czekaja 10+ lat na EB2) albo Chińczykiem (3+ lat)
  11. Literówka się wkradła, miało być EB3. A tak na marginesie, co za czasy żeby EB1 nie było current, a EB2 i 3 śmigało aż miło. Sent from my SM-A600A using Tapatalk
  12. Jeszcze jedno: Premium processing w kategorii "Multinational Executives and managers" (w ramach EB1) nie jest dostępne dla I-140
  13. Prawda. W EB2 dodatkowo chyba trzeba jeszcze PERM (chociaż może są wyjątki - nie jestem pewien tutaj). 2.5 roku na GC powinno starczyć - masz rację.
  14. Zgadza się że EB1 jest troche zakorkowana. Ale od października powinna być current. Poza tym może aplikowac w innej kategorii, w EB2 i EB1 - I140 można puścić w premium. Jeżeli dobrze zrozumiałem Sweet ma jeszce 2.5 roku na L1B wiec wystarczajaco duzo czasu na rozpoczęcie procesu o GC. A jak już złoży wniosek o AOS i I140 razem to będzie miała EAD I wazny status nawet jak wiza wygaśnie. Sent from my SM-A600A using Tapatalk
  15. L1 jest prostsze dla firm - szczególnie jak mają "blanket petition" - nie mówiąc już o kosztach obsługi prawnej (koszty L1 są dużo niższe). Nie zawsze też firma chce zasponsorować GC. EB-1 nie jest "current" - trzeba 14 miesięcy czekać, zanim sprawa ruszy (wg ostaniego biuletynu). Jak mi wyrabiano GC z kategorii EB-1 to mimo, że numery były "Current" to cały proces trwał 20 miesięcy - przez ten cały czas musiałem utrzymać status (w tym 16 miesięcy na zatwierdzenie I-140 - nie miałem żadnego RFE, tyle się czeka przez to, że Chińczycy i Hindusi mają bardzo duży backlog na wizach pracowniczych niższego poziomu tak więc wszyscy oni starają się aby "podciągnąć" swoje wnioski do EB-1 aby uniknąć backlogu, co spowodowało zalew wniosków EB-1 w ostatnich 5 latach) Co oznacza, że na dzisiaj EB-1 GC może trwać do 3 lat. Jak pracownik jest na wizie L1, która się kończy to trzeba na tak zwany "międzyczas" coś wymyśleć. Albo więc stara się o H1-B albo o odnowienie L1. Na H1-B trzeba mieć trochę szczęścia w loterii - L1 wydaje się najprostszym rozwiązaniem.
  16. A nie łatwiej od razu aplikować o GC? Obecnie wszystkie kategorie są rozpatrywane na bieżąco ( EB1 ma mały poślizg). Sent from my SM-A600A using Tapatalk
  17. Jadac z Taba czy Eijlat do Stolicy czy Jerusalem i tak przejezdza sie obok Dead See.
  18. Nie, mój był znacznie oddalony od miasta. Miałem bliżej do granicy egipskiej w Tabie niż Ejlatu. Wysłane z mojego Nexus 6 przy użyciu Tapatalka
  19. Niestety, polskie prawo jazdy na nic w USA sie nie przyda. Trzeba zdawac od poczatku wszystkie kategorie. Poszukaj sobie watkow o pracy kierowcy ciezarowki w USA na tym forum. Wiele rzeczy bylo juz omawiane wielokrotnie i dosc szczegolowo. Rowniez sponsoring na GC.
  20. Eilat to Morze Czerwone, ale Morze Martwe też chcemy zobaczyć! Taki mamy plan żeby moczyć się w 3 morzach podczas tej wycieczki: Tel aviv - Morze Śródziemne, Jerozolima - wycieczka nad Morze Martwe, Eilat - Morze Czerwone
  21. Rekomenduje kapiel w Morzu Martwym. Oprocz niezapomnianych wrazen znakomicie relaksuje. Czulem sie po kilku dniach namaczania znakomicie.
  22. Wyślę Tobie na priv namiary na kancelarię prawną, która prowadzi dla mojej korporacji sprawy imigracyjne - nie chcę na forach prowadzić kryptoreklamy. Robiłem u nich: oryginalne L1, odnowienie L1 (bo skończyła mi się blanket petition i sugerowali odnowić wizę), cały proces GC. Ceny ich usług uważam za bardzo wysokie, są dość skuteczni aczkolwiek byli bardzo asekuracyjni. Np jak kończyła mi się blanket petition na wizę L1 to mimo, że wiza była jeszcze ważna przez chyba 2,5 roku (a proces GC już wystartował, więc pewnie wystarczyło zaktualizować bllanket petition w ramach istniejącej wizy) to kazali mi wyrabiać nową wizę L1 z nową blanket petition. Co więcej kazali mi wyjechać z USA i czynić to w Polsce (żadnej innej ambasadzie tylko w Warszawie - nie było mi to na ręke, proponowałem zrobić to w Vancouver czy Toronto aczkolwiek grzecznie acz stanowczo odmówili) - przez co miałem w 2017 przymusowy 6-ciodniowy wyjazd do Polski. Podpierali się pamiętam jakimiś statystykami i sugerowali, że z punktu prawa imigracyjnego jest to najbardziej wskazana metoda - mi się wydawało, że naciągali moje korpo na rachunki, ale skoro mówisz, że dostałaś odmowę to może mieli trochę racji.
  23. Visa Bulletin jest twoim przyjacielem: https://travel.state.gov/content/travel/en/legal/visa-law0/visa-bulletin/2019/visa-bulletin-for-may-2019.html W tej kategorii (F2A) obecnie rozpatrują wnioski z maja 2017. Trzeba często sprawdzać, okazjonalnie czas oczekiwania się zmniejsza lub wydłuża, jakiś czas temu czekało się ok. pół roku. Z tego co pamiętam to od dłuższego czasu średni czas oczekiwania to 2 lata.
  24. Przypadkiem nie był to hotel Isrotel Yam Suf? W Tel-avivie będziemy mieszkać w prześlicznym AirBnB w Jaffie. W Eilat nie mogliśmy znaleźć AirBnB które by nas satysfakcjonowało, chcieliśmy coś blisko plaży, koniec końców zdecydowaliśmy się na ww hotel, poza miastem, tuż przy plaży (trzeba tylko przejść jedną ulicę). https://www.isrotel.com/isrotel-hotels/eilat/isrotel-yam-suf/
  25. Hej. Ile mniej wiecej teraz trwa oczekiwanie na GC po slubie z rezydentem? I czy wplywa na to obecny status? F1. Dzieki!
  26. Kochani podajcie prosze namiary na dobrego prawnika od wiz biznesowych. Szukam kogos doswiadczonego kto od razu wskakuje i prowadzi sprawe a nie robi to metoda prob i bledow. Przyjechalam na wizie L1B, probowalismy zamiast extension, zrobic L1A, dostalam RFE a po tym odmowe. Mam wysokie stanowisko managerskie na poziomie kraju, zarzadzam zespolem, mam doswiadczenie, revenue jakim zarzadzam to $15M, sa lata doswiadczenia w firmie i kwalifikacje a mimo tego jest odmowa. Nie ufam prawnikom ktorych zatrudnila firma, moim zdaniem od poczatku byly bledy a przede wszystkim nie czulam, ze wiedza co robic (zwalszcza teraz gdy jest tyle odmow wizowych). Chcialabym skonsultowac moja sprawe z innym prawnikiem. Chce polecic firmie kogos innego. Pomozcie prosze
  1. Load more activity
×
×
  • Create New...