Skocz do zawartości

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation since 18.01.2019 in all areas

  1. 9 points
    Troche jakiejs idiotycznej propagandzie ulegles. Szkoly ucza tolerancji - szczegolnie w miejscach gdzie jest wiecej diversity. A gender czy LGBT to zadna ideologia, tylko zwykla akceptacji ludzi dokladnie takich samych jak Ty i ja.
  2. 4 points
    Jesli takie rzeczy so dla Ciebie niepokojace, to najlepiej to zostać w Polsce i słuchać Rydzyka...
  3. 4 points
  4. 2 points
    Sloneczko dzis swieci na niebie a do loterii pozostało 94 dni i Szaman oraz Palmir Jedzie
  5. 2 points
    Muszę powiedzieć, że nawet tego nie oczekiwałam, ale ceremonia była bardzo wzruszającym przeżyciem. Razem ze mną przysięgało 46 innych osób (i była to druga ceremonia w ciągu dnia, tylko urzędowa, nie było sędziego), reprezentowaliśmy mnóstwo krajów (ja siedziałam w pierwszym rzędzie, ale mój mąż powiedział, że był także drugi Polak, który siedział gdzieś za mną). Byli ludzie z Bangladeszu, Niemiec, Syrii i wielu innych krajów. Smutno mi się zrobiło, że ja jednak emigrowałam z w miarę normalnego kraju, ale Ci, którzy uciekali przed wojną czy głodem muszą naprawdę doceniać nową ojczyznę. Pani, która prowdziła ceremonię wygłosiła bardzo dobre przemówienie. Wszystko skończyło się w ciągu pół godziny. Jest to moment, którego na pewno nie zapomnę do końca życia. Powodzenia dla tych, którzy jeszcze czekają, mam nadzieję, że Wasze daty interview i przysięgi przyjdą szybko.
  6. 2 points
    Chodzi aby nie było podejrzenia podmiany i podstawienia przez Ciebie fałszywych wyników.
  7. 2 points
  8. 2 points
    W skrocie - jezeli Cie wpuszcza w czasie trwania petycji I-129F (powinni - chyba ze beda podejzewac ze chesz zostac), to tak - jak najbardziej mozesz przebywac na turystycznej w tym czasie.
  9. 1 point
    Zaproszenie nie jest wymagane a jego posiadanie nie ma żadnego wpływu na przyznanie wizy turystycznej. Zapewne konsul nie będzie miał ochoty go zobaczyć.
  10. 1 point
    Nie. NIkt nie będzie dzieciaka o "zatajanie" albo o inne niecne czyny posądzał. Nie wpisuj tego gimnazjum i odetchnij - nikt do tego się nie przyczepi. W Polsce odpowiednikiem high school / secondary school jest szkoła pogimnazjalna (po staremu) lub popodstawowa (po nowemu albo bardzo staremu). Imiona z bierzmowania i inne ksywki w nieoficjlnych sytuacjach należy odpuścić i nie wpisywać. Kobieta jeśli zmieniała nazwisko w momencie ślubu udziela pozytywnej odpowiedzi. Jeśli sądownie zmieniłeś kiedykolwiek nazwisko udzielasz pozytywnej odpowiedzi. Jeśli w wyniku ślubów zakonnych zmieniłeś Imię i używałeś innego w oficjalnych dokumentach to odpowiadasz pozytywnie. Jeśli byłbyś członkiem tajnej organizacji na terenie wojennym (np w latach 1939-45 w Polsce a niektórzy nawet dłużej) i używałeś pseudonimu lub zmienionego nazwiska i posługiwałeś się papierami na to nazwisko (dowodem, świadectwem szkolnym, dyplomem wyższej uczelni, ken kartą itp) to zaznaczasz tutaj TAK. Ale że kumple na podwórku wołali na ciebie Czarny albo Szybki lub, że w wojsku kapral na Ciebie mówił np "per Gnoju" cały czas to raczej konsula nie obchodzi. :):) Wyluzuj - będzie dobrze
  11. 1 point
    Ja w tym roku wizę dostałam bez wizyty w konsulacie. Paszport dostałam zwrotnie bez żadnej karteczki. Tylko z wizą. Swoją drogą 10 lat temu, jak starałam się wizę i byłam w konsulacie, to potem paszport też dostałam bez żadnej dodatkowej karteczki. Tylko z wizą. Może dobrze mi z oczu patrzyło
  12. 1 point
    Ale szybciej bo pociag jedzie niecale 4 godziny. Obawiam sie ze do Krakowa, przez Slask tak szybko sie nie zatelepie...
  13. 1 point
    No i zaluj! Wyk auf Föhr, w przeciwienstwie do Chicago, wyglada na urokliwe miasteczko
  14. 1 point
    Nie mozesz sam poniesc koszta. Wszystko MUSI byc zalatwione i zaplacone przez pracodawce. Tak jest prawo napisane wlasnie zeby unikac cwaniakow jak Ty I wlasnie dlatego to jest dosyc skomplikowane, i raczej drogie, zeby tylko bylo podejmowane przez prawdziwe firmy ktore potrzebuja specjalistow brakujacych w USA a nie male firemki ktore chca sprowadzac rodzine.
  15. 1 point
    Wybierz sie moze do USA najpierw turystycznie a potem mysl. Tak jak Pelasia napisala - to wcale nie ma tak latwo. Po co ktos mialby sciagac kogos do pracy za barem jak moze kogos znalezc na miejscu. Nie ma co liczyc na szanse sponsorowania pracowniczego w tego typu posadach.
  16. 1 point
    Nie chce byc niemila, ale jak nie wiesz co wpisac w wyszukiwarce na portalu z ogloszeniami o prace to tego sponsorowania raczej szybko nie wroze. Ale powodzenia.
  17. 1 point
    Musisz najpierw zdobyć kwalifikacje poszukiwane na rynku pracy USA, zdobyć jakiś work experience w tej dziedzinie, a dopiero wtedy wystąpić o wizę pracowniczą.
  18. 1 point
    Nie masz czym się martwić. Z tego co pamietam to pytania są różne zależnie od osoby. Mnie pytali tylko do jakiego miasta lecimy i Szymka pytali jak wymawia się jego imię ( na co mój syn odpowiedział : you can call me Simon dude) I było dość wesoło. I to wsio.
  19. 1 point
    W związku z przewidywaną temperaturą planuję następny tydzień spędzić w domu.
  20. 1 point
    Żeby wyjechać do Stanów potrzebna jest odpowiednia wiza. Można pracować nawet i będąc młodszym, pod warunkiem, że masz pozwolenie na pracę (w tym wieku inne opcje niż zielona karta - mało prawdopodobne). Ale! na wizie F1 nie można pracować, można legalnie dorabiać pracując na kampusie (np. pełnisz jakąś funkcję na uczelni, za co możesz dostawać jakieś małe wynagrodzenie). To jednak jest "kieszonkowe" a nie pieniądze, które pokryją utrzymanie i czesne. Matura i pieniądze. Przy aplikowaniu o wizę studencką musisz być już przyjęty do szkoły oraz musisz udowodnić, że stać Cię na naukę. W zależności od szkoły i kierunku, od kilku tysięcy do kiludziesięciu tysięcy dolarów za semestr. Wygrać zieloną kartę na loterii, ożenić się z obywatelką, być tak dobrym, że jakiś pracodawca zasponsoruje wizę pracowniczą.
  21. 1 point
  22. 1 point
    ale jaja !!! Wlasnie dostalem wiadomosc i zalogowalem sie to USCIS : Card Is Being Produced We have approved your Form OS155A, Immigrant Visa and Alien Registration, Receipt Number IOEXXXXXXXXX. On January 17, 2019, we ordered your card to be produced. We will mail your card to the address you gave us. If you move, go to www.uscis.gov/addresschange to give us your new mailing address.
  23. 1 point
    Wystepuje prawdopodobienstwo ok. 5% ze ktos wizy nie dostanie,tak wynika ze statystyk. Ale raczej bym sie nie obawial tego nieszczescia. Rodziny bardzo czesto staraja sie o wizy "stadami". Jesli terminy nie pasuja mozna tez z osobna.
  24. 1 point
    W Polsce bezdomni rozdaja luksusowe samochody w prezencie, sprobuj gdzies pod kosciolem
  25. 1 point
    U mnie po 3ch latach sukces.
×