Skocz do zawartości

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 08.01.2018 in all areas

  1. 2 points
    https://www.zerohedge.com/news/2018-01-05/americans-are-ditching-these-five-states-record-numbers Co powiecie na to? Mnie zastanowiło co jest takiego atrakcyjnego w Oregonie, że tak tam ludzi ciągnie? Poza andyopole ofkors...
  2. 2 points
    Jednym slowem jestes zlodziejem i przestepca (tax evasion to felony) i prosisz o porade. Zajebiscie.
  3. 1 point
    Przejrzyj te dokumenty. Naprawde latwo je wypelnic. Ale jak chcesz wydac kase na prawnika to tez mozesz.
  4. 1 point
    Mniej wiecej tak. Jedyna roznica o ktorej wiem, to ze trzeba patrzec na VB kiedy mozna wyslac dokumenty do NVC. I-130 mozesz wyslac tego samego dnia w ktorym otrzymasz odpis aktu slubu. Przy okazji zauwazylem, ze wczesniej w tym watku blednie pisalem CR1. Jakos mi sie utarlo ze malzenska == CR1. Oczywiscie, tak jak @Roelka napisala, interesuje Cie F2A.
  5. 1 point
    LOL, cos tam bylam troche dalej od MD i DE. Nawet Cie zaskocze, bo bylam najpierw w NV, CA, a potem WA, wiec tak troche Cie ominelam. BTW, myslalam ze niejaki Andy mi ta ciezarowke zamawia
  6. 1 point
    A na cóż takiego poważnego fachowca fatygować? To z to fake. Prawnik będzie kroić kasę aż do czasu gdy powie, sorry, ten paskudny USCIS nie wyraził zgody. O tym ze tak będzie wie już teraz ale... mozna parę groszy przytulic.
  7. 1 point
    Jezeli zaplacilas cokolwiek temu prawnikowi to wyrzucilas pieniadze w bloto.... Lepiej juz byla dac na Wielka Orkiestre czy cos...
  8. 1 point
    Mozesz troche rozwinac temat ? Co prawda temat mnie nie dotyczy, ale chetnie dowiem sie wiecej
  9. 1 point
  10. 1 point
    Witam, czas na wyjazd to 6 miesięcy od... w większości zdjęcie RTG jako, że jest to najwcześniejśniej zdobywany „dokument” z ograniczoną datą ważności. Pozdrawiam.
  11. 1 point
    Niestety, z pozycji "atrakcja Oregonu" przesuwam sie pomalu w pozycje "skamielina Oregonu"... Wstep dla zwiedzajacych bezplatny, no, może skromne wpisowe w postaci tradycyjnych środków odurzających. Skromne, bo wątroba już nie ta...
  12. 1 point
    Jeśli ludzie widzą że ja wybrałem ten stan to dochodzą do przekonania że coś w tym musi być. Chyba dwa lata temu Oregon osiągnął oszołamiającą liczbę ludnosci. 4mln. 70 tyś. Nawet niejaka #Ilon jest już niemal gotowa zamawiać ciężarówkę i przenieść się na West Coast. Chociaz dotychczas nie wystawila nosa poza Delaware i przylegle stany.
  13. 1 point
    Dzięki wszystkim. Najgorsze chyba minęło, lekarze mówią że będą potrzebne bypassy. Sama nie wiem czy to dobrze czy źle.
  14. 1 point
  15. 1 point
    Witam ponownie! Pomyslałem że zdam na forum mały update po roku. Otóż wizę L1 ważną na 5 lat otrzymałem bez problemu, rozmowa w ambasadzie trwała jakieś 5 minut. Paszport z wizą odebrałem pare dni po rozmowie i od września 2016 jestem w US. Firma w której pracuję ogarnęła właściwie wszystkie formalnosci typu bilet lotniczy, mieszkanie na pierwszy miesiąc, dostałem samochód z floty który później zresztą wykupiłem za jakieś 2/3 tego co zapłaciłbym u dealera. Po miesiącu otrzymałem SSID i zacząłem oficjalnie istnieć w US. Co do zielonej karty, słowa dotrzymali i niedawno ruszyliśmy razem z prawnikami od L1. Po szczegółowym opisaniu stanowiska należy udowodnić gdzie się te kwalifikacje zdobyło, zrobić labor market test tj. dac ogłoszenia i udowodnić że żaden zainteresowany tubylec nie nadaje się na moje stanowisko no i oczywiście masa biurokracji i czekania na decyzje. Całość trwa podobno min. 1.5 roku. Columbus, to typowe średnie Amerykańskie miasto, dość szybko się rozwijające. z niewielkim downtown, i niekończącymi się przedmieściami. Ja mieszkam i pracuje na dalekich przedmieściach i ku mojemu zdziwieniu (całe życie w Polsce mieszkałem w wielkomiejskim blokowisku) cenię sobie te przestrzenie, nature, cisze i spokój. Wiadomo, bez samochodu ani rusz podczas gdy w Polsce miałem 5 minut pieszo do biedronki, szkoły czy przychodni. Klimat typowy dla midwestu czyli zima ze zmienną pogodą, ogólnie troche cieplejsza niż w PL a w lato upały których miałem dość zanim kalendarzowe lato się zaczęło. Reasumując, jestem bardzo zadowolony z mojej decyzji i chciałym zostać tu na dłużej, mam nadzieję że moje GC wypali. Jesli ktokolwiek ma podobny dylemat jak ja rok temu mówie: Jak najbardziej warto! Nawet na 3 czy 5 lat bo to zawsze ciekawa zmiana i doświadczenie. Biurokracja nie jest taka straszna jak mogłoby się wydawać a większość korpo wspołpracuje z firmami które ogarniają wszystkie formalności relokacjne. W US jest cała masa IBM-ów (I've Been Moved).
  16. 1 point
    Nie sądzę, żeby akt urodzenia męża był potrzebny. Tutaj http://travel.state.gov/visa/immigrants/info/info_3195.html jest napisane: Petitioner Documents Applicants in the following visa categories are required to provide 1) an original or certified copy of their Petitioner’s birth certificate and 2) original or certified copy of their Petitioner’s marriage certificate from the Petitioner’s current and all previous marriages. - Parent of a U.S. Citizen who is at least 21 years old (IR-5) - Brothers and sisters of United States citizens (F4) Ty jesteś w innej kategorii
  17. -2 points
    Przykład idzie z góry-Cesarz D. Trump nie płacił podatków od ponad 20 lat. I co? Jemu to powiedz a nie tu na forum zgrywasz ostatniego cnotliwego.
×